Wim's Weerpraat (niet voor de gevoelige winterliefhebber)

Bericht van: Wim (Lomm) , 10-12-2019 10:31 

Goedemorgen WW,

Vorige week was er geen WW omdat ik in een zware verbouwing zit (van het huis 😉 ). Ik denk dat er meer Weerwoorders zijn die weten hoe tijdrovend, kostbaar en stressvol verbouwen is, vooral als je zelf ook de handen uit de mouwen steekt en met je beste klusgeest de zaken probeert te fiksen. Hoe dan ook, vanmorgen is er wat tijd voor een praatje. Erg spannend voor ons zal dit niet worden want we weten allemaal hoe de kaarten geschud zijn voor de komende week. Omdat  het twee weken geleden is dat ik voor het laatst een weerpraatje hield laat ik de kort en goed analyse even voor wat het is en ga ik gelijk door naar de actualiteit. Lees hieronder wat de actuele toestand van het Europese weer is.

De hogedruk die lange tijd boven het verboden gebied hing is niet meer. Rondom Groenland zijn het depressies die het weer aldaar domineren. Noord Amerika krijgt wederom weer een uitbraak van arctische kou en deze kou trekt zonder barricades zo de oceaan op en zwelt de WC aan. Dit vindt plaats in de buurt van New Foundland. Daar zal de temperatuur op hoogte de komende twee dagen eerst oplopen tot 8 á 9 graden en daarna in een vrije val richting de -20 gaan. Een markante overgang die voor ons dodelijk is voor winterweer. De verantwoordelijke depressie trekt daarna de oceaan op en fuseert met een depressie boven de Britse eilanden. Op 72 uur zien we grofweg drie kernen van lagedruk, eentje bezuiden Groenland, de andere ten noordoosten van IJsland (die enkele dagen daarvoor, vandaag en morgen dus aldaar voor een flinke sneeuwstorm zorgt) en de andere ten westen van Schotland. Het lijkt net een gapend anti-winters monster. Ons weer wordt beheerst door het laag dat vooral op vrijdag flink wat regen zal laten neervallen. De Azoor heeft natuurlijk ook een rol toebedeeld gekregen, die assisteert tot zaterdag met het uitvloeien van kou over de oceaan vanaf Noord Amerika. In de loop van zaterdag verkast de Azoor naar het oosten om in Afrika en het MZ gebied een iets wat lijkt op een zomeroffensief op poten te zetten. Krijgen wij hier iets van mee?

Dat ziet er eigenlijk wel naar uit. Denk hierbij aan een zuidwest stroming die (zeer) zachte van oorsprong subtropische bovenluchten naar de lage landen brengt. Op 144 uur is het hoog dat bijdroeg aan de kou-uitstroom boven de oceaan aan de wandel gegaan richting het oosten de oceaan op. Ergens lijkt zich een rug te vormen maar wederom niet een met een ruggengraat. Het depressiegeweld wordt in de eerste instantie op maandag 16 december aan banden gelegd wanneer twee hogen deze uitknijpen. Boven de verboden gebieden zien we wat drukstijgingen maar veel zal het ons niet opleveren omdat de hogedruk boven Europa weer fuseert met de graflelijke kazak. De kaarten kleuren weer dieprood alsof het half maart is. Tot overmaat van ramp zorgt een nieuwe enorme depressie die op 168 uur vanaf wederom New Foundland de oceaan op trekt ervoor dat de hogedruk boven oost Europa steun krijgt. Als een soort trekpaard wordt vanaf de Azoren nog meer zachte lucht onze kant opgeblazen. Op LT gaat de depressie volgens de EC Oper vervolgens noodgedwongen voor anker omdat hogedruk vanaf Oost Europa weer westelijker weet uit te breiden. Een retrograad maar van het verkeerde soort. De bovenluchttemperatuurs-anomalieën liegen er vervolgens op 240 uur niet om, tot 12 graden te warm voor de tijd van het jaar. In de (zuid)oostelijke helft van ons land kunnen we zomaar lentecondities krijgen bij 13 -15 graden en zelfs regelmatig de zon. En dit nog geen week voor kerst! Bar en barslecht dus voor de winterliefhebber.

Wat vooral in het oog springend is, is met hoeveel gemak warme lucht vanaf Afrika noordwaarts kan trekken. Dit heeft alles te maken met waar hogedrukgebieden zich positioneren. De laatste maanden zien we met enige regelmaat dat hogen de voorkeur voor oost Europa verkiezen, en dat is niet gunstig voor ons als het op koud weer aankomt. Onze aanvoer komt zodoende vrijwel geheel uit de (zuid)west hoek de afgelopen maanden. We mogen kiezen tussen warmbloedige hogen of maritieme zeelucht aangestuurd door niet aflatend depressiegeweld boven de Atlantische oceaan. De bittere kou die eerst nog boven Scandinavië te zien was is dusdanig ver weg geblazen dat deze niet eens meer zichtbaar is op de Europese weerkaart. Sterker nog, de kou ligt volgende week woensdag tot vér achter de Oeral helemaal in het oosten van het Federaal District Siberië. We naderen ondertussen half december, een – in mijn optiek – cruciale fase waarin vaak de blauwdruk wordt gemaakt voor de wintermaanden. Een Grote winter zou in december al zich af moeten tekenen ergens boven Europa. Natuurlijk zijn er uitzonderingen geweest waarbij ‘out of nowhere’ de bezem er dusdanig doorheen ging dat er in één keer enorme hoeveelheden bittere kou richting west Europa werden gepompt maar deze scenario’s dateren voornamelijk uit de vorige eeuw, waar de voorwaarden toch anders lagen (gunstiger waren). In huidige tijden zie ik zoiets niet meer gebeuren. Ik durf december in zijn geheel dan ook sowieso al af te gaan schrijven bij deze. Over januari en februari ga ik geen uitspraken doen want dat is niet wijselijk. Wat er dan te gebeuren staat weten we gewoonweg niet zeker. Doch, de lang termijn modellen zijn daar in ieder geval ook duidelijk over, geen winter. We naderen dan de ‘twenties’ van de huidige eeuw. Het zou me niet verbazen dat we  nog met weemoed gaan terugdenken aan het decennium ervoor dat het ‘nog wel kon’. Denk hierbij aan 2010 en 2012. De standaard voor de winterliefhebber moet steeds lager afgesteld worden om het nog leuk te houden. Totdat er uiteindelijk niets meer overblijft en dan zal hij zijn heil moeten zoeken in oorden hier ver vandaan. Een treurige zaak maar wel een werkelijkheid waar we jaarlijks mee geconfronteerd worden, en dat zal deze maand echt niet anders zijn. Ik hoop echter van ganser harte dat het hele forum mij m’n onkunde en voorbarigheid mag inpeperen als op eerste kerstdag het land wordt lamgelegd door een sneeuwstorm van kolossale omvang gevolgd door strenge vorst overdag (de wens van Sebastiaan) en in de nachten flirtend met het record uit Winterswijk. Het warmterecord en kouderecord breken in één jaar, wat zou dat een feest zijn 😉

Kort en goed:

Komende dagen wisselvallig met vooral op woensdag en tijdens het weekend regelmatig een flinke plens regen. Temperaturen eerst nog vrij normaal voor de tijd van het jaar maar na het weekend oplopend tot boven normaal. In de loop van volgende week wellicht stabilisatie met zo nu en dan zon en zachte condities.


Fijne dag WW!

















Bericht laatst bijgewerkt: 10-12-2019 10:48
''Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there “ - Mark Twain

Wim's Weerpraat (niet voor de gevoelige winterliefhebber)   ( 1364)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 10-12-2019 10:31
Re: Wim's Weerpraat (niet voor de gevoelige winterliefhebber)   ( 528)
Wilfried (Amsterdam-Westerpark) -- 10-12-2019 10:59
Re: Wim's Weerpraat (niet voor de gevoelige winterliefhebber)   ( 448)
Carlos (Vaals) ( 251m) -- 10-12-2019 11:06
Re: Wim's Weerpraat (niet voor de gevoelige winterliefhebber)   ( 417)
Leo (Oudeschild-Texel) -- 10-12-2019 11:39