Flashback: 10 december 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 10-12-2019 22:05 

 

Vrijdag, 10 december 2004

Hoewel we in de vroege ochtenduurtjes tegen een heldere sterrenhemel aankeken waarna de zon met veel schoonheid het startsein voor de nieuwe daglichtperiode gaf, was het vervolg heel wat minder leuk: lage bewolking veroverde snel en moeiteloos het luchtruim en tijdens de namiddag en avond is het hieruit zelfs gaan motregenen. De aangevoerde lucht was zo mogelijk nog kouder want we haalden nu meer 2,2 graden terwijl het in de ochtend vroor tot -0,6 graden. Een zuidelijke wind tot 19 km/h versterkte hierbij het koudegevoel, maar ondanks de motregen blijft de pluvio op nul staan. De komende dagen wordt er helaas niet veel beterschap in dit saaie winterweer voorzien, maar het GFS weermodel geeft aan dat er verandering op til is: rond 16 december zal, na een tijdelijke uitbreiding van de hogedrukzone boven onze streken, een koufront met een niet onaardige plens regen de doortocht over de Lage Landen maken, waarna we in gestoorde Polaire lucht terechtkomen waarin talloze Noordzeebuien heer en meester zijn. Hierbij zullen de diktewaarden van de atmosfeer tijdelijk onder de 532 dam dalen waardoor een deel van de neerslag uit sneeuw of smeltende sneeuw kan bestaan, vooral op 18 december. Hoewel dit nog veraf is, lijkt ook het NOGAPS - model deze trend te bevestigen waardoor er weer nieuwe hoop is op een wat boeiendere weerkundige episode.


Zaterdag, 10 december 2005

Deze voormiddag kregen we van de weergoden gratis een prachtig witberijpt winterlandschap aangeboden, hoewel, gratis is veel gezegd want we moesten ijzige temperaturen tot -3,4 graden trotseren om van deze schoonheid te kunnen genieten en van de zon moesten we uiteindelijk ook niet veel verwachten want ondanks haar veelbelovende start kwam er naar de middag toe steeds meer mist opzetten waardoor uiteindelijk nog maar net de omtrek van de zonneschijf zichtbaar bleef en het landschap in een nevelige waas gehuld werd. De omstandigheden voor het geleidelijk verder aanwassen van de mistlaag waren zeer gunstig door de zwakke wind die hooguit 5 km/h haalde uit veranderlijke richtingen. De lucht loodrecht boven Malderen bleef eerst nog blauw maar naarmate de mist dikker werd, werd de hoofdkleur ook hier grijs terwijl de zichtbaarheid na zonsondergang terugliep van een ruime kilometer naar een paar honderd meters. Opvallend was ook de maximumtemperatuur die net beneden het vriespunt bleef zodat we vandaag de eerste ijsdag van het nieuwe winterseizoen mochten noteren. De temperatuur is ondertussen weer verder onder het vriespunt gedoken wat onderandere inhoudt dat deze kan aanvriezen en een uitschuivertje de komende uren en ook morgen overdag mogelijk blijft, vooral op secundaire wegen. De mist zou morgen wel eens een ganse dag kunnen blijven hangen in de rustige atmosfeer en pas maandagmiddag zou bij de inzet van een noordelijk briesje een opklaring kunnen opduiken. De noordelijke stroming zou tegen het einde van de werkweek sterker worden en het westwaarts terugtrekken van de hogedrukkern maakt ook de ontwikkeling van noordzeebuien mogelijk op het einde van deze periode, maar een bolletje hagel lijkt hierbij veel waarschijnlijker dan een balletje sneeuw door de aanvoer van zachtere zeelucht.


Zondag, 10 december 2006

De dag startte op de traditionele wijze met enkele Cumulus congestus mastodonten boven de bergen in het binnenland en de eilanden in de buurt. Langzaam maar zeker breidden de wolken zich uit, maar het kwam deze keer nergens tot buien, zelfs niet in het binneland of boven zee. De combinatie van Cirrusbewolking en de resterende stapelwolken waren echter goed voor een erg fraaie en fotogenieke zonsondergang. Later, omstreeks 20H, zijn er weer bliksemflitsen in het oosten en zuidoosten maar ook dit bleef zonder verdere gevolgen.


Maandag, 10 december 2007

Na de overvloedige regenval waarmee we gisteren geconfronteerd werden, werd de ochtendspits van deze eerste werkdag opnieuw de speelbal van wolken, regen en de hinder die ermee gepaard ging. We bevinden ons echter in de buurt van de depressiekern waardoor we voorlopig gespaard blijven van de krachtigste windvelden en we voor de rest dus van een eerder rustig weertype kunnen spreken. Door de bewolking vielen de minimumtemperaturen vanochtend niet al te laag uit met 7,1 graden, maar hiermee is al het positieve zowat gezegd. Na het aanbreken van de daglichtperiode volgde een periode van somber en grijs weer met af en toe nog een beetje lichte regen die tot halverwege de namiddag duurde. Vervolgens konden we alnog genieten van mooie opklaringen die met een noordelijke stroming met snelheden tot 35,4 km/h netjes aan de voordeur werden afgeleverd, maar om nog echt van de zonnewarmte te kunnen genieten was het al te laat op de dag. De temperatuur bereikte uiteindelijk een maximumwaarde van 8,9 graden alvorens door de opklaringen weer snel naar beneden te duiken. De rest van de namiddag verliep droog, doch aan de horizon verschenen kort voor zonsondergang imposante Cumulonimbus buienwolken en de gevolgen hiervan bleven natuurlijk niet lang uit. Het begin van de avond verliep weliswaar nog rustig en droog met brede opklaringen, maar vervolgens kwam er een hele rits (regen)buien opzetten die voor de rest van het etmaal het weersbeeld bepaalden en het neerslagtotaal van vandaag nog verder aanvulden tot een respektabele 7,2 mm.


Woensdag, 10 december 2008

Door toedoen van brede opklaringen en noordelijke luchtstromingen, is het afgelopen nacht weer lichtjes gaan vriezen bij minima van 0,7 graden en licht negatieve temperaturen aan de grond. Het luchtruim was nog steeds volgezaaid met buienwolken waartussen een paar echte pareltjes zaten. Hun produkten waren echter minder fraai en zorgden vooral in Nederland voor flink wat ijzelvorming en bijhorende ongevallen. Kort na de middag kregen we te maken met een gebiedje van meer aaneengesloten, laaghangende bewolking waardoor het voor de rest van de dag de sombere toer leek op te gaan, maar gelukkig kwamen er nog geen uur later nieuwe opklaringen binnengeschoven vanuit het noorden. Hierin zaten opnieuw talloze buienwolken die terug voor typische voorjaarsluchten gingen zorgen zoals deze voormiddag. Het warmde hierbij op tot 4,8 graden. Tijdens het tweede deel van de namiddag was er opnieuw een tijdelijke toename van laaghangende bewolking op nadering van een kleinschalige depressie die vanuit het Noordzeegebied kwam binnengetuimeld. Er vielen echter nog veel gaten in de bewolking toen dit systeempje ons bereikte, terwijl de buien die erin verwerkt zaten hooguit wat lichte regen of motregen opleverden. De wind wakkerde tijdens de late avond wel aan tot 20,9 km/h uit het west- noordwesten. Het neerslagtotaal van deze licht wisselvallige dag bleef beperkt tot 0,8 mm


Donderdag, 10 december 2009

Het was vanochtend nog steeds zacht bij temperaturen die verder naar 11,5 graden zijn gestegen. De sloot water die we afgelopen nacht over ons heen kregen was echter het werk van een koufront, en uiteraard zat daar gevoelig frissere lucht achter. De eerder genoemde temperaturen waren dan ook al meteen de maxima terwijl het in de loop van de voormiddag begon af te koelen bij steeds breder wordende opklaringen. Het oogde allemaal erg vriendelijk en mooi dankzij de diepblauwe luchten met de stapelwolken eronder, maar na de middag nam de bewolking weer toe en volgden er een aantal buien die op de ene plaats al wat energieker voor de dag kwamen dan op de andere. Naar de avond toe werd er weer overgeschakeld naar somber en grijs weer toen de Cumulus overging in Cumulus fractus, en er later een mix van Stratus en Stratus fractus ontstond. Dit remde de afkoeling af en zorgde ervoor dat het ondanks de koelere luchtsoort nog niet echt koud werd met minima van 8,4 graden. De tot 35,4 km/h uithalende west- noordwestenwind deed het echter een stuk frisser aanvoelen, en op de koop toe werd daar 's avonds nog eens motregen aan toegevoegd waardoor het zeker geen terrasjesweer werd. De motregen leverde samen met de buien die we overdag gezien hebben, een dagtotaal van 3,4 mm op.


Vrijdag, 10 december 2010

Nieuwe regenbuien hebben afgelopen nacht de weg naar Malderen gevonden, en deze keer waren ze een stuk actiever dan degenen die we gisteren over de vloer kregen. De doordeweekse ochtendspits verliep dus in doorweekte omstandigheden terwijl de bewolking ons warm hield met 3,3 graden als minimum. Maar vanuit het noordwesten kwam een warmtefront opzetten die de lucht deed stabiliseren zodat de bewolking zich ging uitspreiden en de buien het voor bekeken hielden. Grijs, druilerig en somber weer was dus opnieuw het gevolg en over de rest van deze dag valt dus niet erg veel te vertellen. Na de middag werd er wat nevel en mist gevormd terwijl de temperatuur steeg naar 6,2 graden. De wind was hierbij erg zwak al wakkerde ze op het einde van de avond aan tot 29,0 km/h uit het westen. De bewolking bleef vervolgens voor de rest van de avond hangen en zorgde ervoor dat het vrijwel niet afkoelde en we wellicht nog eens een vorstvrije nacht zullen meemaken. We sloten af met een neerslagtotaal van 1,4 mm.


Zaterdag, 10 december 2011

Het was nog steeds helder vanochtend bij minima van 1,2 graden en een volledig weggevallen wind. Aan de grond was de temperatuur voldoende gezakt om wat ijs en rijp te vormen die overdag vrij snel afsmolt. We kregen vervolgens aangenaam lenteweer voorgeschoteld waarbij de zon vrijwel onafgebroken scheen en de wind niet al te krachtig uitpakte met snelheden tot 32,2 km/h uit het west- zuidwesten. Daar we in subpolaire zeelucht zitten, bleven de maxima wel wat achter met 8,1 graden en zeker 's ochtend en 's avonds was dat goed voelbaar. Dat de lucht van over zee kwam was vooral in Nederland merkbaar want daar kwam het nog maar eens tot buien die het net als gisteren op de noordelijke helft van het gebied gemunt leken te hebben. Deze zakten geleidelijk af naar het zuiden en tijdens de late avond kreeg dan ook Malderen er alsnog mee te maken wat echter niet meetbaar was (<0,2 mm).


Maandag, 10 december 2012

Tijdens de nachtelijke uurtjes is het terug tot een aantal buien gekomen, maar ze waren niet meer zo hevig als gisterenavond. De wind is grotendeels afgezwakt en we begonnen de dag met een erg somber weertype dat nauwelijks ruimte liet voor opklaringen. De maxima werden tamelijk vroeg op de dag bereikt met 5,8 graden want er werd steeds koelere lucht aangevoerd vanuit het noorden. De maximale windsnelheid werd ook vanuit het noorden gemeten en bedroeg 33,8 km/h. De avond verliep eveneens rustig, droog en betrokken terwijl de temperatuur langzaam verder zakte naar de uiteindelijke minima van -1,6 graden. De buien die er vandaag nog zijn gevallen bleken goed te zijn voor een neerslagtotaal van 1,8 mm.


Dinsdag, 10 december 2013

Het is tijdens de nachtelijke uurtjes helder gebleven en bij minima van -1,6 graden lag heel de omgeving onder een laagje rijpkristallen bedekt. Ze vormden een niet eens zo slechte combinatie met de warme en rustgevende ochtendkleuren die er tegen zonsopgang overheen streken. Vervolgens was het dan aan de zon om met die negatieve temperaturen komaf te maken. Een opdracht die niet helemaal meezat daar er van oorsprong koelere lucht werd aangevoerd en de lage zonnestand hielp er ook al niet veel aan. Maar toch lukte het haar en wisten we er bij maxima van 12,1 graden een winterdag met lentetrekjes onder een zomers ogende diepblauwe hemel van te maken. Het blauwe uitspansel werd nu slechts onderbroken door 1 pluk Cirrus, 3 condensatiestrepen en op geringere hoogte 1 laag smog die echter voor 1000 telt. We kregen namelijk te maken met een temperatuursinversie die de luchtvervuiling gevangen hield en van een gezonde zeebries was dan ook in de verste verte geen sprake meer. Van wind evenmin trouwens, want het zwakke zuid- zuidwestelijke briesje was het grootste deel van de dag maar nauwelijks voelbaar. Naar de avond toe zorgde de open hemel en het steeds nadrukkelijker tot stand komen van de koelere luchtaanvoer dat de thermometers weer in duikvlucht op het vriespunt afstevenden. Tegen het einde van de avond zaten ze ongeveer op het zelfde niveau als de pluviometers die 0,0 mm aangaven.


Woensdag, 10 december 2014

We bevonden ons vanochtend weer in een gebied van opklaringen, maar de regen was niet ver weg daar het omstreeks 4H 's ochtends nog flink plensde in Malderen. Ten westen van ons vonden we op zee dan weer een pittige buienlijn terug die er zeer dreigend en gevaarlijk uitzag met haar afzonderlijke boogsegmentjes erin. Het gevaarte stevende recht op Nederland af en leek ook Belgi? in lichtere vorm aan te zullen doen. Maar de buienlijn loste op voor ze het vaste land bereikte en we kregen slechts lichte buitjes van motregen te verwerken. Daarna volgde een afwisseling van Stratocumulusvelden, stapelwolken en brede opklaringen. Het warmde op tot 8,5 graden en ook de minima waren vandaag vrij hoog met 4,0 graden. De lucht kleurde diepblauw, maar tegelijk leek het erg nevelig te zijn door grote hoeveelheden vocht die werden aangevoerd. Vocht dat in het noorden van Nederland weer buien veroorzaakte, maar Malderen bevond zich terug in de beschermende schaduw van Engeland zodat het er rustig en droog bleef. Het neerslagtotaal van 4,2 mm werd dan ook niet meer aangevuld en het enige weerselement dat er overdag nog uitsprong was de west- noordwestenwind die op sommige momenten erg pittig uit de hoek kwam. Op het einde van de namiddag zagen we langs alle kanten Stratocumulusvelden binnendrijven met stapelwolken erachter. Het leek alsof we niet meer aan een nieuwe buieninvasie konden ontsnappen, maar uiteindelijk lukte dat toch en er volgde een droge, winderige avond met brede opkl


Donderdag, 10 december 2015

De wind is tijdens de nacht verder aangewakkerd, en hoewel ze de vorst uit de lucht wist te houden voelde het ronduit guur uit bij minima van 4,0 graden. Voor zonsopgang zagen we nog een open sterrenhemel maar toen de eerste schemering doorbrak bleek alles vergeven te zijn van de Stratus fractus bewolking terwijl er in de hogere luchtlagen Cirrostratus binnendreef vanuit het noordwesten. Deze laatste lichtte in rosse kleuren op waarna het weerkaatsende licht overging in een spookachtige zwakke, gele gloed in het noordwesten. Daarna nam de Stratus fractus bewolking verder toe en leek het somber en kil te zullen worden (zeker met de aantrekkende wind) doch na vrij korte tijd klaarde het weer op. De lente was meteen weer in het land en we konden voor de rest van de dag weer van uitgebreide zonnige perioden genieten terwijl het opwarmde tot 7,5 graden. Af en toe dreef er wat Cumulus fractus bewolking voorbij maar verder dan dat kwam het niet. Tegen de avond begon er dan toch nog Cirrostratus binnen te drijven die overging in Altostratus op nadering van een volgende set regenzones. De bewolking temperde de nachtelijke afkoeling een beetje terwijl we van neerslag vandaag nog gespaard bleven, zodat we toch nog met 0,0 mm konden afsluiten.


Zaterdag, 10 december 2016

 Na het fraaie weer en de mooie wolkenluchten van de voorbije dagen waren we er ook hier aan voor de moeite en maakte de dag een erg sombere start. Enkel de vroege vogels kregen nog een beloning toen ze mooie oranje schemeringskleuren konden zien in de opzettende wolkenbanden in het westen welke door de opkomende zon werden aangeschenen. Het ging meestal om dikke Altostratusbewolking maar hoewel dit een opluchting zou kunnen geweest zijn voor de haters der Stratusellende, was dat deze keer niet het geval want het zag er visueel vrijwel hetzelfde uit. Alleen de zachte temperaturen waren een pleister op de wonde want het is niet kouder dan 5,2 graden geweest en overdag zag dan toch het LCD-venstertje of de thermometerbuis van onze waarnemers er nog lenteachtig uit door 7,8 graden aan te wijzen. Nog een ander pleistertje op de wonde was dat het droog bleef en dan was er nog een heel zwak pleistertje dat de bewolking wat dunner maakte waardoor we 5 minuten in de waan waren dat de zon er nog zou doorkomen (wat ze dus natuurlijk niet deed). Tegen de avond ging het echter opeens regenen bij een aanwakkerende wind waardoor het erg guur aanvoelde en de meeste pleistertjes weer loskwamen. Het was vooral de combinatie regen en wind die het onaangenaam maakte, want op thermisch gebied bleven we het goed doen met temperaturen die rond de 10 graden bleven schommelen. De neerslag viel eerst met tamelijk dikke druppels om vervolgens over te gaan in een fijne motregen. De hoeveelheden bleken uiteindelijk erg mee (tegen) te vallen met 0,8 mm waarbij het tegen middernacht alweer droog werd bij weliswaar nog steeds betrokken weersomstandigheden (Stratus en Stratocumulus). 


Zondag, 10 december 2017

Het was ongeveer halverwege de nacht toen de minima van 0,1 graden werden bereikt. Hier en daar werd er ijs gevormd maar de bewolking nam snel toe vanuit het zuidwesten. Dit werd gevolgd door een opwarming en regen die tijdens de ochtend overging in smeltende sneeuw. Daarna werd dit sneeuw die bleef liggen en zich vrij snel opstapelde waardoor we binnen de kortste keren in een prachtige winterwonderwereld of het ziekenhuis belandden. Het kwik tuimelde net als sommige fietsers meteen weer naar beneden waardoor het stopte met dooien. Maar vanuit het zuidwesten bereikte zachtere lucht ons en nadat de sneeuw overging in dikke vlokken begon er ijsregen te vallen. Daarna ging de neerslag tijdens een bui nog een laatste keer over in sneeuw om vervolgens definitief als regen te vallen. Maar deze neerslag viel als buien waardoor er ook droge perioden waren en zelfs een streep zon. Ondertussen trok de naar westelijke richtingen draaiende wind opvallend snel aan en kwamen we in een woelige winterstorm terecht. Daarbij viel op dat het spectaculair opwarmde en we meteen maxima van 8,2 graden konden optekenen. Vanuit het noorden kregen we met pittige buien te maken door een indraaiend occlusiefront in combinatie met de linkeruitgang van een jetstreak. Dit zorgde in Nederland zelfs voor wat onweer al moesten we het in Malderen met stormgeweld alleen doen. Het neerslagtotaal liep op tot een indrukwekkende 15,6 mm. 


Maandag, 10 december 2018

 Terwijl een groot deel van de Benelux nog met buien te maken kreeg, was het in Malderen reeds stabiel en rustig met brede opklaringen. Hierdoor zijn de minima uitgekomen op 2,0 graden al voelde het achter glas al snel warmer aan eens de zon op was die al een tijdje de grote afwezige is geweest. Overdag werden er nog stapelwolken gevormd en vanuit het zuidwesten dreven er velden Cirrus uncinus en Cirrostratus fibratus voorbij. Het was best een fraai gezicht en er zat duidelijk ook veel beweging in de wolken ondanks de zwakke westelijke bries. Tijdens de namiddag haalden we nog maxima van 9,5 graden ondanks de polaire luchtsoort. Maar dan was het gedaan met het rustige weertype en zwaaide een deel van de buienlijnen boven Nederland wat verder uit naar het zuiden waardoor ook Malderen werd verrast door een aantal korte regenbuien die soms best pittig waren al is dat met een neerslagtotaal van 2,0 mm natuurlijk relatief. Het was hoe dan ook al zonsondergang dus degenen die een wandeling maakten om winterzon op te snuiven hadden er sowieso geen last van. Tijdens de avond keerde de rust weer al koelde het nu wel snel af onder de brede opklaringen die inmiddels weer het luchtruim hebben veroverd. 
Bericht laatst bijgewerkt: 10-12-2019 22:06
Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 10 december 2004 - 2018   ( 135)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 10-12-2019 22:05