Morgen geregeld zon - vanaf vrijdag onvervalst herfstweer

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 11-12-2019 12:13 

Opklaringen boven zee lukken het maar mondjesmaat het land op te trekken. Toch breekt vanmiddag hier en daar de zon door, al zal het (zuid) oosten overwegend bewolkt blijven. Het blijft meest droog en het wordt 7 of 8 graden bij een zwakke, hooguit matige wind, kracht 2 tot 3 uit het zuiden tot zuidwesten. Komende nacht zijn er wolkenvelden en valt er hier daar wat lichte regen bij een graad of 3 of 4.

Morgen stroomt er wat drogere lucht ons land binnen. Het blijft droog en de zon schijnt regelmatig tussen de wolken door. In de loop van de middag wordt het aandeel wolken in het zuidwesten en westen weer groter op nadering van een storing. Het wordt 5 of 6 graden bij een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten, kracht 3 tot 4. In Zeeland en de kustgebieden windkracht 4 tot 5. In de nacht trekt een klein lagedrukgebied het land binnen en gaat het regenen. In het noordoosten is kans op natte sneeuw bij kwikstanden van 0 of 1 graad en een stevige oosten-tot zuidoostenwind, kracht 4.Naar het zuiden toe is het een stuk zachter en waait de wind uit het zuidwesten.

Vrijdagochtend is er in het noordoosten kans op natte sneeuw, elders valt af en toe (lichte) regen. In de middag blijft het grijs met soms (lichte) regen en een temperatuur die in Groningen opkrabbelt naar circa 4 graden. In het zuidwesten rond 7. De wind is in het noorden zwak en lange tijd oost, naar het zuiden is de wind westelijk en sterker, kracht 3 tot 5.

Zaterdag passeert er in de ochtend een volgende storing met enige tijd regen. In de middag stroomt er op hoogte wat koudere lucht ons land binnen en gaan er een paar buien vallen. In het noorden misschien met hagel. Het wordt 5 of 6 graden in Groningen tot 8 in Zeeland en met een vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind is het herfstachtig. Bij zee komt een harde en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8.

Rondom een depressie voor de Noorse kust wordt zondag eveneens onstabiele lucht aangevoerd. In de loop van de dag komen talrijke buien opzetten en nog altijd waait het stevig, kracht 4 tot 5 uit het zuidwesten. Het wordt 8 graden in het noorden tot 11 in het zuidoosten. Een herfstachtig weekend.

Vooruitzichten: wisselvallig - strohalm gevonden voor kerstdagen

Na het weekend beginnen we maandag droog maar bereikt een volgende storing met regen ons later op de dag.

De prognoses voor de kerst zijn nog altijd somber als het gaat om sneeuw en winterweer. Echter, de westelijke stroming die inmiddels op volle toeren draait en het ene na het andere regengebied op ons afvuurt, leek het aanvankelijk vol te  houden tot vlak voor de kerst. Inmiddels beginnen er aanwijzingen te komen dat de fut er wat eerder uit gaat. Voor een ander stromingspatroon en dus een ander weerbeeld is het hoe dan ook noodzakelijk dat deze westelijke stroming afzwakt en afneemt. Dit lijkt nu dus wat eerder te gaan gebeuren en dat is de gevonden strohalm van deze dag. Toegegeven, het was even zoeken....

Een mooie dag!

 
 

Weerbeeld

Symbool

Wind

Bft

Min Temp

Max temp

Zon

nrslg

do

Droog en geregeld zon

Meer

z-zw

3-5

4

5

50

10

vr

Grijs en regenachtig

Meer

var

2-5

2

6

10

60

za

Eerst regen - veel wind

Meer

w-zw

4-6

3

6

20

60

zo

Enkele buien

Meer

zw

4-5

3

9

20

70

ma

Tot avond droog

Meer

z

3-4

5

8

30

30

Bericht laatst bijgewerkt: 11-12-2019 12:20

Morgen geregeld zon - vanaf vrijdag onvervalst herfstweer   ( 1263)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 11-12-2019 12:13