Flashback: 12 december 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 12-12-2019 12:47 

 

 

 

 

Zondag, 12 december 2004

 

Het wordt stillaan een moeilijke klus om elke dag opnieuw hetzelfde saaie weertype met andere woorden te beschrijven, maar misschien zullen de aangekondigde weersveranderingen nog net op tijd komen om te voorkomen dat ik telkens het verslag van de vorige dag moet kopiëren, hierbij enkel de datum en de temperatuur aanpassend. Vandaag waren vergrijzing, lage produktiviteit en frigiditeit nog maar eens de hoofdthema's van de dag, bij temperaturen tussen -1,1 en 3,2 graden keken we weer aan tegen een egaalgrijze lucht terwijl een oost - zuidoostelijk briesje tot 16,1 km/h het koudegevoel enigzins aanwakkerde. Het bleef evenwel de ganse dag droog. In de loop van de dag is de temperatuur gestaag aan het dalen gegaan wat erop wijst dat de aangevoerde lucht van oorsprong een stuk kouder is. Halverwege de namiddag is het kwik weer onder het vriespunt gedoken.

 

 

Maandag, 12 december 2005

 

Voor het grootste deel van België was dit een dagje om snel te vergeten. De tussen hogedrukgebieden samengeperste regenzone bleef namelijk lange tijd boven ons landje zwalpen alvorens traag uit te wijken naar zuidelijkere regionen die momenteel nog steeds onder de bewolking zuchten terwijl Malderen reeds volop geniet van een lichtbewolkte sterrenhemel. Wat voorafging was een zeer sombere winterdag waarbij zich onder het hardnekkige wolkendek geleidelijk nevel en mist ontwikkelde terwijl er af en toe ook wat motregen neerdaalde, al leverde dat op zich niet veel op, hooguit 0,2 mm met de dauwdruppels op de pluvio inbegrepen. Op thermisch gebied hebben we echter veel winst geboekt, de temperaturen konden rustig oplopen naar waarden tussen 2,3 en 9,1 graden terwijl de wind naar het noorden draaide en verder aanwakkerde tot 26 km/h. De winst is echter maar tijdelijk want ondertussen zijn we onder brede opklaringen verzeild geraakt terwijl het kwik weer in vrije val is. De opklaringen zullen morgen al snel weer verdwijnen door nieuwe regenzones en bijhorende bewolking die er opnieuw een sombere dag zullen van maken. Een weinig motregen of lichte regen is hierbij niet uitgesloten.

 

 

Dinsdag, 12 december 2006

 

Nadat een nachtelijk buitje ons met haar bezoek vereerde, begonnen we de dag onder een lichtbewolkte hemel waarbij opnieuw opbollende stapelwolken boven de eilanden aanwezig waren. De situatie veranderde vervolgenw nauwelijks tot er in de loop van de namiddag plots beweging in kwam en één van de stapelwolken in het noorden uitgroeide tot het buienstadium. Flinke plensregens gedurende korte tijd waren hiervan het gevolg maar onweer bracht dit complex niet voort terwijl het snel weer droog werd. Ten westen van ons ontstaat echter wel onweer, welke op relatief korte afstand regelmatig gerommel laat horen en dreigende wolkenformaties voortbrengt. Het onweer dooft na een tijdje weer uit terwijl een nieuwe bui het vanuit het noordoosten weer eventjes laat druppelen om vervolgens weer als een pudding in elkaar te zakken. Later ontstaat boven zee dan weer een fraai schouwspel van opbollende stapelwolken en Cumulonimbi en de aambeeldbewolking hiervan zorgt andermaal voor een erg fraaie zonsondergang. In de verte werpen enkele stapelwolken hun schaduw op de hogere sluierbewolking enige tijd na zonsondergang en zorgen hierdoor voor erg apparte effekten. De rest van de avond verloopt droog en rustig en er zijn ook geen bliksemflitsen meer waarneembaar.

 

 

Woensdag, 12 december 2007

 

Drukstijgingen zorgden er afgelopen nacht voor dat de buienaktiviteit eruit ging en de resterende bewolking oploste. De noordelijke luchtaanvoer in combinatie met de heldere lucht waren dan ook de ideale hulpmiddelen om er nog eens een vriensnacht uit te persen. Vanochtend lag de omgeving er witberijpt bij bij een naar -1,9 graden gezakte minimumtemperatuur en de zwakke decemberzon had vervolgens alle moeite van de wereld nodig om de temperatuur weer een beetje op peil te brengen. Iets dat niet van een leien dakje liep vermits de drukstijgingen die afgelopen nacht voor opklaringen zorgden, vandaag resulteerden in inversiewerking en er hierdoor omvangrijke velden van laaghangende bewolking werden gevormd. Vanuit het noorden en noordoosten kwam dit gelaagde onheil langzaam maar zeker dichterbij gekropen, maar vandaag waren het gelukkig enkel onze noorder en oosterburen die erdoor getroffen werden. Te Malderen kwamen er pas in de late namiddag meer Stratocumulusvelden opzetten waar de zon nog regelmatig door raakte, al was het reeds van in het begin van de dag erg nevelig door de erg zwakke wind die niet meer dan 8,0 km/h haalde uit het oosten. Toen 's avonds het grootste deel van het luchtruim met wolken was overdekt, waren er in het westen nog opklaringen te zien die net boven de horizon kwamen zodat we alsnog een erg fraaie zonsondergang konden meepikken met opvallend dieprode kleuren. De temperatuur die overdag nog op 6,8 graden piekte daalde weer, al werd dit proces door de bewolking enigzins afgeremd. De dag werd rustig afgesloten, terwijl de bewolking zowat ter plaatse bleef trappelen met alles ten oosten van Malderen onder de wolken en opklaringen naar het westen toe. Het neerslagtotaal van deze dag (0,2 mm) was wellicht afkomstig van smeltende rijp op de pluviometer.

 

 

Vrijdag, 12 december 2008

 

Het grootste deel van de Benelux werd vanochtend opgeslokt door een omvangrijk gebied van laaghangende Stratusbewolking. Het toeval wilde echter dat een smalle band van opklaringen pal over Malderen trok waardoor we toch nog konden genieten van opklaringen die vandaag echt wel als een exclusiviteit konden beschouwd worden. Doch de laagstaande zon zorgde ervoor dat we in de schaduw van de zuidelijke wolkenband terechtkwamen en alsnog verstoken bleven van zonneschijn, hoe blauw de lucht boven ons ook kleurde. De temperaturen bleven dan ook erg ondermaats waarbij de maxima van 2,6 graden reeds afgelopen nacht werden bereikt. We kwamen dus in koudere luchtmassa's terecht die het overdag verder deden afkoelen. Tussendoor konden we nog zwakjes de contouren van de zonneschijf waarnemen tussen de rafelige wolkenflarden door, maar dit veranderde weinig aan de onderkoelde toestand. Het koudegevoel werd bovendien nog eens aangewakkerd door een tot 30,6 km/h aanwakkerende zuidwestenwind. Tijdens de avond dunde de bewolking verder uit zodat men ook elders van brede opklaringen kon genieten, maar dit versnelde de afkoeling alleen maar zodat het halverwege de avond weer is gaan vriezen bij temperaturen die naar -0,6 graden daalden omstreeks 22H30. Ondanks de bewolking en de afzet van dauwdruppels en ijkristallen, zijn we er met een neerslagtotaal van 0,0 mm vanafgekomen.

 

 

Zaterdag, 12 december 2009

 

Nog steeds was er veel Stratus fractus bewolking aanwezig, die de neiging had om over te gaan in Stratocumulus. Toch waren er een aantal opklaringen aanwezig die zich tijdens de voormiddag wooral in het uiterste westen van het land leken op te houden. Tegen de middag wist Malderen echter een deel van de opklaringen mee te pikken en brak er een korte zonnige episode aan. Wat er van bewolking overbleef, bestond terug uit Stratus fractus met Cumulusachtige toppen, maar deze werd al snel weer talrijker zodat de rest van de namiddag grijs verliep. Kort voor zonsondergang verschenen er opnieuw opklaringen, maar deze zorgden er alleen maar voor dat de afkoeling versneld werd en het officiële startsein van het winteroffensief gegeven werd. De temperatuur die overdag nog 6,3 graden haalde, dook ondanks de hernieuwde wolkeninvasie na zonsondergang onder het vriespunt en kwam uit op 2,2 graden. Voeg daar nog een strakke noord- noordooster tot 29,0 km/h aan toe en aan wintergevoel ontbrak het er zeker niet meer aan. Ondanks het overvloedige gewolk bleef het neerslagtotaal beperkt tot 0,0 mm.

 

 

Zondag, 12 december 2010

 

Na een erg zachte nacht waarbij het niet kouder werd dan een vijftal graden, bleken we vanochtend in onstabiele buienlucht te zijn terechtgekomen. Het ene moment vielen er regenbuien, het andere moment was het weer droog maar de buiigheid leek zich vooral op de namiddag te consentreren terwijl we tijdens de voormiddag slechts wat licht gedruppel aan te pas kwam. Opvallend was de zeer diepblauw gekleurde lucht die we tussen de buienwolken door te zien kregen, en de nog steeds aangenaam zachte temperaturen die op 8,1 graden zijn uitgekomen. Op het einde van de namiddag kwam het plots tot een wat zwaardere bui die zelfs hagel aan boord had, en gepaard ging met rukwinden tot 32,2 km/h uit het noorden. Dit was wellicht een koufrontje want de wind neigde steeds meer naar noordelijke tot noordoostelijke richtingen en het koelde flink af onder de brede opklaringen die vervolgens hun intrede maakten. Enkel na zonsondergang volgde er nog een kort regenbuitje, alvorens het definitief droog werd en het kwik wegdook naar -1,3 graden op het einde van de avond. Ondanks het zachte weekend dat we achter de rug hebben, zag het er toen reeds erg winters uit met bevroren plassen, sloten en vijvers. De buien die vandaag vielen bleken goed te zijn voor een neerslagtotaal van 0,6 mm.

 

 

Maandag, 12 december 2011

 

We bevonden ons vanochtend aan de achterzijde van de regenzone waar opklaringen hun opwachting maakten terwijl de temperatuur was gezakt naar 6,3 graden. De bewolking bestond vooral uit Stratocumulus en Altocumulus en loste grotendeels op waardoor het tegen de middag nagenoeg helder was. De lucht was diepblauw waardoor de zon extra krachtig was en vooral uit de wind had het veel weg van een laat nazomertje. Tijdens het tweede deel van de namiddag verscheen er plots Stratocumulus castellanus, Stratus fractus, Cumulus mediocris en Cumulus congestus in het westen. Deze veroverde in een mum van tijd het luchtruim en maakte een onstabiele indruk. Op de radar verschenen inderdaad een aantal pittige buien die echter allemaal netjes ten zuiden van ons doortrokken. Daarna verschenen er weer wat opklaringen vanuit het westen maar de bewolking bleef in de meerderheid. Pas na zonsondergang evolueerden we naar lichtbewolkt weer, al verscheen er geleidelijk Cirrostratusbewolking vanuit het westen. Deze was de voorbode van een volgende depressie die ons stormachtig weer zal brengen komende nacht en morgen, en dat was vanavond reeds merkbaar aan de wind die snel aanwakkerde. Terwijl er overdag nog een zacht briesje stond, was dat tijdens de late avond reeds een onstuimige stormwind die met snelheden tot 61,2 km/h uit het zuid- zuidwesten op het weerstation inbeukte. Het begon ook te motregenen, al werd het nu opvallend zachter bij maxima die pas op het einde van de avond werden bereikt met 9,6 graden. Het grootste deel van de neerslag zou pas na middernacht vallen waardoor het dagtotaal nu nog beperkt bleef tot 5,8 mm.

 

 

Woensdag, 12 december 2012

 

De bewolking heeft de ganse nacht standgehouden waardoor de temperatuur constant is gebleven en omstreeks 6H 's ochtends -1 graden bedroeg. Ondanks dit alles is het nog steeds niet tot neerslag gekomen en waren het slechts de ijs- en rijpkristallen die de bodem bedekten. Bij het doorbreken van de schemering deed de bewolking hetzelfde, en kregen we dus opklaringen terwijl er gebroken Stratocumulus voorbijdreef. We evolueerden naar een vriendelijk en zonnig weertype met af en toe wat condensatiesporen en een weinig Cirrusbewolking die voorbijdreven. De temperatuur steeg naar 3,2 graden, maar er werd de ganse dag ijs gevormd door de negatieve dauwpunten en in de schaduw bleef het zelfs wit zien van de rijp. Langs de kusten dreven buien die volgens de waarnemingen aldaar uit natte sneeuw en regen bestonden terwijl er in het noorden van Nederland regelmatig droge sneeuw voorkwam. Daar werden plaatselijk nog sneeuwdekken tot 10 centimeter gevormd waardoor de winter er hoogtij vierde. In Malderen bleef het helder en zonnig terwijl er relatief weinig wind stond met maximaal 22,5 km/h uit west- zuidwestelijke richtingen. Natuurlijk stond dit garant voor een stevige afkoeling en zagen we het kwik na zonsondergang dan ook diep wegduiken. Op het einde van de avond zaten we reeds op -2,6 graden wat de uiteindelijke minima bedroegen. We eindigden met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Donderdag, 12 december 2013

 

Net als gisteren was het weer afgekoeld tot -1,9 graden en daar hoorde een lichtbewolkte hemel bij waarin de Cirruswolken voor een fraaie zonsopgang zorgden. Na een uurtje zagen we in het zuidwesten een bruingrijze massa opdoemen en plots was de zon en de blauwe lucht weg. Het was de gevreesde Stratusbewolking die een tegenaanval had ingezet waardoor we in sombere en kille omstandigheden terecht kwamen. Gelukkig was dat maar eventjes zo want na de middag ging deze bewolking weer over in Stratus fractus om vervolgens helemaal te verdwijnen. De snelheid waarmee de wolkenflarden vanuit het zuidwesten voorbijdreven was opvallend hoog terwijl er aan de grond slechts een zeer zwak zuidelijk briesje stond. Er volgde een schitterende winterdag boordevol zonneschijn terwijl het zachte licht en de sluierbewolking er voor de fotografen een mooi tafereel van maakten. Het kwik kon echter niet meer herstellen van de opdoffer die het door de bewolking vanmorgen kreeg waardoor we het met maxima van 5,0 graden moesten stellen. De sluierwolken zorgden voor een fraaie zonsondergang en er volgde een lichtbewolkte vriesavond waarin we het neerslagtotaal van 0,0 vaststelden.

 

 

Vrijdag, 12 december 2014

 

De wind is tijdens de nacht flink toegenomen en vanochtend zagen we een ouderwetse herfstlucht boven ons hangen met dreigende wolkenflarden die aan een enorme snelheid voorbij vlogen. Op sommige momenten plensde het flink, maar tijdens de voormiddag werd het droger met slechts af en toe wat lichte regen of motregen. De wind gierde er echter flink op los en in de warme sector waarin maxima van 10,1 graden werden opgetekend was de nodige energie uiteraard voorhanden om dit natuurgeweld te ontketenen. Op de satellietbeelden was ondertussen het koufront al te zien dat slechts enkele kilometers breed was en het noordwesten van Nederland in trok. In Malderen duurde het echter tot in de late namiddag eer dit buiengebied ons bereikte. En het stelde niet veel meer voor zodat we enkel wat korte vlaagjes met wat dikkere druppels over ons kregen tussen de lichtere regen door. Daarna werd het droger en ook viel het sterk afnemen van de wind op die van zuidwestelijke naar noordwestelijke richtingen was geruimd. Omstreeks 20H30 volgde er nog een licht buitje en vervolgens bleef het definitief droog. Er stroomde ondertussen koelere lucht binnen waardoor de minima pas tegen het einde van de avond werden bereikt met 6,3 graden. Het neerslagtotaal was toen opgelopen tot 4,8 mm.

 

 

Zaterdag, 12 december 2015

 

Volgens de planning had dit terug een half verzopen regendag moeten worden, maar de depressie die dit alles moest veroorzaken trok net ten noordoosten van ons voorbij waardoor het Nederland was dat in de waterlinie van het natuurgeweld terecht kwam. Het water kwam daar met bakken naar beneden terwijl er ook nog eens een stevig windveld aan gekoppeld zat. In Malderen bleef het ondertussen zo goed als droog en kregen we zelfs een waterzonnetje te zien. De zuidwestenwind was hier ook een stuk minder intens al begon ze tegen de avond wel aan te wakkeren toen het windveld en de regen dichterbij kwamen. Het warmde op tot 10,9 graden terwijl de minima ook weer iets zachter waren met 5,3 graden. Tegen de avond bereikte de regen ook Malderen, maar het bleek slechts een druilerig motregentje te zijn dat niet meer dan 0,2 mm opleverde. Er hoorde nu wel een volledig betrokken weertype bij

 

 

Maandag, 12 december 2016

 

Het was tamelijk zacht bij minima van 4,6 graden, maar de dag maakte een sombere start met Stratus en Stratocumulusbewolking en de zon was in geen velden of wegen meer te bespeuren. Op sommige plaatsen zorgde de mystieke mist nog voor een reden om een fototoestel vast te pakken of om een aanrijdingsformulier uit ons handschoenenkastje te halen terwijl het in Londerzeel en Brussel wat opener was met een goede zichtbaarheid en zowaar nog enkele opklaringen tussen de Stratocumulusvelden door. Dit zorgde nog voor een best wel sfeervolle zonsopgang maar daarna waren de weergoden onverbiddelijk en ging de bewolking over in Stratus die zich als een graf boven onze hoofden sloot. Heel af en toe was er tijdens de namiddag nog een neiging tot opklaren toen de bewolking weer eventjes overging in Stratocumulus, maar je moest al over een stevig paar arendsogen beschikken om daar nog een zonnetje tussen te vinden. Wel bleef het droog en koud was het ook niet met maxima van 7,3 graden. Tijdens de avond veranderde er weinig en het krachtige licht van de volle maan zorgde ervoor dat de Stratusbewolking een bleke gloed leek uit te stralen tijdens de avond die onderandere een 0,0 mm aanwijzende pluviometer deed oplichten.

 

 

Dinsdag, 12 december 2017

 

Tijdens de nacht is het verder gaan dooien al lag er vanochtend nog een flinke laag sneeuw in Malderen. Daar het gedeelte dat op de bomen hing er al is afgegleden, zag het er echter een stuk minder sprookjesachtig uit dan gisterenavond. Tijdens de ochtend vielen er buien van regen en natte sneeuw waardoor de dooi werd versneld al kregen we af en toe ook een opklaring te zien waarbij er vooral Stratus fractus voorbijdreef. Tijdens de voormiddag volgden nog een aantal buien die deels uit sneeuw bestonden al was er teveel afsmelt om nog een sfeervolle winterse setting samen te kunnen stellen. De maxima kwamen alweer op 1,8 graden uit en een streep zon in combinatie met veel wind en tussendoor wat regen was alles behalve gezond voor het gehavende sneeuwdek. Tijdens de avond klaarde het echter op, de noordenwind ging eruit en het kwik daalde naar de uiteindelijke minima van 0,2 graden. Dit zorgde vooral aan de grond voor opvriezing waardoor alles er gevaarlijk glad bij lag. Daar waar sneeuwresten lagen, koekte alles zodanig aan dat het er moeilijk wandelen of fietsen was. Dit is echter maar tijdelijk want in het westen liep het luchtruim vol met Cirrostratus uit een volgende regenzone die de komende paar uren waarschijnlijk voor opwarming en dooi zal zorgen. Het neerslagtotaal is niet duidelijk door smeltende sneeuw en neerslag van afgelopen nacht.

 

 

Woensdag, 12 december 2018

 

 (Argentinie) Het is verder opgeklaard in Malderen en de gevreesde mist en Stratus die eerst voorspeld werd is er niet gekomen waardoor de dag enerzijds helder en zonnig begon, maar we anderzijds minima van -2,2 graden moesten incasseren. Dit werd dan weer verzacht door de stralende glimlach van de winterliefhebbers die tegenwoordig al met weinig tevreden zijn. Bij de vlucht naar Barcelona bleek al snel dat we geluk hadden want op verschillende plaatsen hing die Stratus er blijkbaar wel. Er hingen in de opklaringsgebieden Cumulusachtige wolkenflardjes die wat weg hadden van zomerse mooiweerswolkjes, zeker achter de beschutting van een vliegtuigraampje. Boven Frankrijk waren er meer Stratusvelden te zien en vanaf de Mount Ventoux kregen we Cumulus en Stratocumulus te zien waaronder valstrepen hingen. Het was zwaar bewolkt en ook in Barcelona hingen er uitgestrekte Stratocumulusvelden. Bij de aansluitende vlucht naar Lima was dit eveneens het geval en verliepen de eerste paar uren rustig doch nog maar net na het verlaten van het Iberische vasteland bij Portugal kregen we met zeer hevige turbulentie te maken die een paar uur bijna ononderbroken aanhield. Hierdoor liep deze dag zeer ruig ten einde al waren de bijhorende wolken en weerselementen door de duisternis niet te zien.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 12 december 2004 - 2018   ( 228)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 12-12-2019 12:47
Re: Flashback: 12 december 2004 - 2018   ( 142)
Robert(Vlaardingen) -- 12-12-2019 12:53