Einde lauwe zuidelijke stroming in zicht.

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 13-01-2020 11:53 

Maandag 13 januari 9:00 uur
Vanmiddag schijnt vooral in het midden en noorden soms de zon. In het midden zelfs tijdelijk uitbundig. Het blijft droog of het moet een 'Waddenbuitje' zijn. Het wordt 8 tot 10 graden bij een matige en in het westen tot vrij krachtig toenemende wind uit het zuiden. Boven het IJsselmeer en langs de Wadden kracht 6 tot 7. Komende nacht gaat het (flink) regenen al zal het met de hoeveelheid in het zuidoosten niet zo'n vaart lopen. Het kwik loopt op naar 8 of 9 graden.

Morgen begint de dag grijs en hier en daar - vooral in het midden - nog met lichte regen. In de loop van de ochtend wordt het droog maar dat is maar tijdelijk want gaandeweg de middag gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen wanneer een storing ons land binnen trekt. Het is met 10 of 11 graden erg zacht en de wind uit het zuiden tot zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe naar (vrij) krachtig boven land en bij zee tot hard of stormachtig, windkracht 7 tot 8. Oorzaak is een diepe depressie ten westen van Schotland.

Woensdag begint droog maar volgt in de middag (lichte) regen. Het is nog altijd erg zacht bij 11 graden en de wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het zuidwesten.

Donderdag zorgt een hogedrukgebied boven het midden van Europa voor een droge dag. De zon schijnt nu en dan en het wordt 8 graden bij een matige wind uit het zuiden tot zuidoosten, kracht 3 tot 4. In de nacht wat regen waarbij het kwik niet of nauwelijks daalt.

Vrijdag stroomt er lucht vanaf de Noordzee ons land binnen wat aanleiding geeft tot veel bewolking en een paar buien. In het westen breekt 's middags de zon nu en dan door. Het wordt 9 of 10 graden bij een matige wind uit het zuidwesten, kracht 3 tot 4.

Vooruitzichten: rustig met wat zon en een bui

Tijdens het weekend draait de  - niet al te sterke - wind naar het noordwesten dankzij een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. De zon is af en toe van de partij als het weer wat 'opener' wordt, maar er zijn ook nog wat buitjes actief. Overdag wordt het een graad of 8 en in de nachten kan het tijdens langdurige opklaringen afkoelen tot dichtbij het vriespunt.

Na het weekend lijkt het hogedrukgebied wat in kracht toe te nemen en langzaam door te trekken naar het midden van Europa. Dan zou de kans op wat lichte nachtvorst toenemen, maar winterweer laat zich vooralsnog niet aankondigen. Wel komt er een einde aan de zo zachte zuidelijke tot zuidwestelijke stroming.   

 
 

Weerbeeld

Symbool

Wind

Bft

Min Temp

Max temp

Zon

nrslg

di

Loop van de dag regen

Meer

z-zw

4/6

8

10

20

60

wo

Middag wat regen

Meer

zw

3-5

10

11

20

50

do

Droog en wat zon

Meer

z-zo

3-4

4

8

30

10

vr

Enkele buien

Meer

w-nw

2-4

3

8

30

50

za

Wat zon en bui

Meer

nw

2-3

3

8

30

40


Einde lauwe zuidelijke stroming in zicht.   ( 1476)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 13-01-2020 11:53