Wim's Weerpraat

Bericht van: Wim (Lomm) , 14-01-2020 09:14 

Goedemorgen WW,

Het is weer dinsdag en dat betekent; Wim’s Weerpraat. De afgelopen week waren er signalen voor een verandering van patroon, hogedrukgebieden doen een gooi naar de macht. Gaat dit lukken en zo ja, hoe komen ze te liggen? Kunnen we uitzien naar een voor winterliefhebbers gunstige ligging of moeten we wederom tot de conclusie komen dat deze winter ‘m simpelweg niet gaat worden. We bespreken het hieronder. Eerst nog even de ‘Kort en goed’ sectie van vorige week om na te gaan of ik een goede verwachting heb gemaakt:


‘’Kort en goed (opgemaakt op 7 januari 2020)

De komende dagen west tot zuidwesten winden met zacht tot zeer zacht weer met vooral op woensdag en donderdag wat regen. Tijdens en na het weekend blijvend zacht. In de loop van volgend weekend wederom kansen op zeer zachte condities, dit keer de drogere variant met wellicht zelfs wat (vrij) zonnige dagen. Kortom; zeer vroege lente. Kans op winterweer de gehele periode vrijwel nihil.
‘’

Het niet moeilijk om in deze tijden een redelijk betrouwbare verwachting te maken wat betreft temperatuur. Deze schommelen namelijk voortdurend ergens tussen de 0 en 12 graden in het nieuwe klimaat. Daar zat ik er dus goed op. Waar ik er minder goed op zat is de kans op zonneschijn. Wat zonuren betreft hebben we in grote delen van het land dramatisch gepresteerd in de eerste helft. De oorzaak voor het uitblijven van zonneschijn heeft vooral te maken met het feit dat er weer een meer maritieme variant in de kaarten sloop vorige week waardoor de wind niet continentaal werd maar meer vanaf zee waaide en dus vochtiger werd. Hieronder lees je wat te toekomst in petto heeft.

Momenteel is de setting voor winterweer in de lage landen (en vrijwel de rest van Europa) uitermate belabberd. Een diepe depressie met een kerndruk van maar liefst 945 hPa tolt rond in de buurt van IJsland. Deze heeft gister al voor behoorlijk winderige condities gezorgd in delen van Ierland en Schotland. En niet verrassend is het feit dat boven het vasteland er hogedruk gevestigd is, eigenlijk het plaatje van de afgelopen maanden; constante hogedruk boven het MZ gebied en zuidoost Europa en vrijwel voortdurende lagedruk boven de verboden gebieden. Voor ons logischerwijs dus vaak de dampende WC.

De komende dagen gebeuren twee dingen. Het eerste is dat hogedruk boven voornamelijk de Balkan, Oekraïne en zuidwest Rusland zich versterkt en nog meer zachte lucht om transport zet richting Siberië. Het hoog trekt daarna in de richting van Kazachstan weg en er staat alweer een nieuw hoog klaar om de regie over te nemen. Dit systeem vindt zijn oorsprong op de Atlantische oceaan in de buurt van noordwest Spanje. Er is sprake van warmte advectie en er wordt een poging ondernomen om een rug op te werpen richting het hoge noorden. Dit is het befaamde moment rond de twintigste dat de winter volgens sommige leden een meer boeiende fase in zou moeten gaan. Krijgen zij gelijk?

Zoals de kaarten er op dít moment bij liggen lijkt die poging te gaan falen. Nog net binnen de redelijk betrouwbare termijn tussen 120 uur en 144 uur (zondag en maandag a.s.) zien we de vorm van het nieuwe hoog meer ovaal worden doordat depressies benoorden IJsland het dit hoog onmogelijk maken om verder noordwaarts uit te breiden. De druk boven Groenland is ook te laag en de gehoopte blokkade komt er rond die periode dus wederom niet.  Plotseling hebben we dan te maken met lauwe en vochtige winden uit het noordwesten zij het dat de kern van het hoog op maandag 20 januari ergens rond het Kanaal ligt. De uitvoer van gisteren liet toch een iets noordelijke kern zien waardoor we te maken kregen met aflandige wind en de mogelijkheid tot stralingsvorst. Dit scenario is echter onwaarschijnlijker geworden omdat die zojuist genoemde depressies boven IJsland in opvang toenemen, uitdiepen en daarmee het hoog van bovenaf indeuken zodat deze gedwongen is om boven onze hoofden te blijven circuleren of zelfs ten westen van ons. Het gevolg is dat de temperaturen wederom te hoog blijven voor de tijd van het jaar en dat het moeilijk wordt om vorst te genereren.

Terug bij af dus. Volgens de EC Oper doet het hoog op 168 uur nog een tweede poging om voet aan wal te krijgen op Groenland maar de depressies zijn gewoon te dominant waardoor het niet lukt. Tot 240 uur is er bij de EC Oper nergens een opening te vinden voor hetgeen zoveel forummers vurig hopen. De winterarmoe blijft in stand en je zou zeggen dat als de nood het hoogste is, de redding nabij is. Ik vrees dat die redding er dit seizoen niet gaat komen, doch,  dan laat ik mezelf verleiden tot een onderbuikgevoel en daar wil ik nog niet aan. Als ik namelijk kijk naar de grootschalige ontwikkelingen stel ik vast dat hogedruk een serieuze poging gaat ondernemen om noordelijker uit te komen. Het is best mogelijk dat de komende dagen het scenario toch weer wordt bijgeschaafd en depressies minder zullen uitdiepen en andere routes zullen verkiezen. In dat geval zit er wat meer in het vat. Totaalwinter komt er voorlopig niet want er is simpelweg geen enkel lid dat de mogelijkheid open houdt voor een klassiek CA scenario. Wat wel mogelijk is (al wordt de kans daarop op basis van de laatste uitvoer steeds geringer) zijn een aantal droge en vrij frisse dagen met op z’n koudst matige vorst. Van daaruit zouden we moeten verder bouwen. De oceaan moet op slot en depressies dienen aan banden te worden gelegd of zuidwaarts te worden gedwongen zodat zij een winterinval kunnen ondersteunen in plaats van dwarsbomen. Boven Scandinavië is de druk al tijden veel te laag dus de sleutel moet worden gevonden boven Groenland. Waarschijnlijk komt er een moment waarop het wel gaat lukken en ondergetekende heeft de vurige hoop dat dit in februari gebeurt en niet in de opvolgende maanden. Wat de laatste jaren zeer opvalt is dat hogedruk in het verboden gebied in december en januari vrijwel onmogelijk lijkt te zijn geworden. Meestal wordt het in de loop van februari en maart pas weer mogelijk maar dan is het voor écht winterweer al te laat. Dat verhoogt de irritatie natuurlijk alleen maar omdat velen na een lange grijze en saaie ‘winter’ niet meer zitten te wachten op ‘restkou’. Vorig jaar bracht februari een flinke vleug lente. Wat februari in 2020 gaat doen is echt niet te voorspellen maar ik houd er rekening mee dat we een vrij normale tot iets te zachte maand kunnen verwachten waarin het kwik onder de regie van hogedrukgebieden nog wel eens onderuit zou kunnen gaan. In de brongebieden zou het nog wel eens flink koud kunnen worden juist door die gewelddadige koudbloedige depressies (ik ben me bewust dat dit idee haaks staat op de maandverwachtingen). De hamvraag is of deze kou een weg gaat vinden naar West Europa. Voorlopig in ieder geval niet want er is simpelweg (nog) geen kou voorradig. De winter is en blijft daarmee verder weg dan ooit en we zijn onderhand op de helft aanbeland. Een in en intrieste eerste helft zit erop, je zou toch zeggen dat het echt niet nóg slechter kan? We zullen zien!

Kort en goed:

Komende dagen zacht tot zeer zacht bij vochtige en bewolkte condities. Vanaf zondag meer ruimte voor de zon en in de nachten mogelijk een graadje vorst. In de loop van de nieuwe werkweek meer aanlandige wind en daarmee opnieuw bewolkt en vrij zacht.

Fijne dag iedereen!

















Bericht laatst bijgewerkt: 14-01-2020 09:37
''Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there “ - Mark Twain

Wim's Weerpraat   ( 1307)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 14-01-2020 09:14
Re: Wim's Weerpraat   ( 486)
Maarten (Leiden) -- 14-01-2020 09:20
Re: Wim's Weerpraat   ( 280)
Justin (Ede) ( 28m) -- 14-01-2020 10:09
Re: Wim's Weerpraat   ( 171)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 14-01-2020 12:29
Inderdaad vroeg voorjaar, de zon breekt al weer door, blauwe lucht en   ( 662)
Theo (Nes Ameland) -- 14-01-2020 09:42
Re: Inderdaad vroeg voorjaar, de zon breekt al weer door, blauwe lucht   ( 285)
Boutje(Rotterdam/Lombardijen) -- 14-01-2020 10:19
Re: Wim's Weerpraat   ( 204)
Thijs (Joure) -- 14-01-2020 12:02
Re: Wim's Weerpraat   ( 178)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 14-01-2020 12:28
Dank Wim voor deze uiteenzetting. Duidelijk en onderbouwd   ( 171)
Tinus Lichtenvoorde ( 20m) -- 14-01-2020 12:35