Wim's Weerpraat

Bericht van: Wim (Lomm) , 21-01-2020 11:01 

Goedemorgen WW,

De zon is hier in het zuidoosten opgekomen. Na een vrij koude nacht met minima van -3 is de mist snel opgetrokken. Momenteel vriest het nog steeds en begint lage bewolking wederom de zonnepret te bederven. In het noordwesten zijn de temperaturen het afgelopen etmaal gewoon in de plus gebleven. Is het de vorst of de dooi die de regie gaat bepalen de komende weken? Het antwoord zal niemand verbazen, uiteraard de dooi. Lees hieronder waarom de winter ook de komende tien dagen volstrekt kansloos is. Maar eerst even de ‘Kort en goed’ verwachting van vorige week:


‘’Kort en goed:

Komende dagen zacht tot zeer zacht bij vochtige en bewolkte condities. Vanaf zondag meer ruimte voor de zon en in de nachten mogelijk een graadje vorst. In de loop van de nieuwe werkweek meer aanlandige wind en daarmee opnieuw bewolkt en vrij zacht.
‘’

Verwachting is niet helemaal uitgekomen. Meer hogedruk dan verwacht, stroming is daardoor nu aflandig en niet aanlandig. Niet dat het een echt koud weertype oplevert maar vrij zacht is het vandaag en de komende dagen niet. Eerder vrij normale temperaturen. Vanaf het weekend neemt de kans op zachte condities echter wel weer zienderogen toe.

Het Europese vasteland is momenteel in de greep van een krachtig hoog met uitzonderlijke diktewaarden tot 1045 hectopascal. Als het nu februari of maart zou zijn geweest, hadden we hoogstwaarschijnlijk kunnen rekenen op zonnige en extreem zachte condities. Maar het is nog januari en het noordelijk halfrond staat nog behoorlijk van de zon afgekeerd waardoor deze west Europa maar moeizaam kan verwarmen. Voor extreem zacht weer moeten we het in deze tijd van het jaar nog altijd van ‘transportwarmte’ hebben uit de subtropen. Momenteel is daar geen sprake van; de atmosfeer is zeer rustig. Dit is boven de Balearen en het Iberisch schiereiland wel even anders doordat daar een laag gevangen zitten tussen alle hogedruk. Het gevolg is langdurige stortregens en metershoge golven door de stormachtige wind. Lagedruk in het MZ-gebied is altijd goed voor ons winterweer hoorde ik wel eens gezegd worden. Ja, lagedruk daar is gunstig voor ons maar in deze setting levert de lagedruk boven Spanje ons niks op. De kern van het hogedrukgebied ligt nu ten westen van Ierland en zal de komende dagen oostwaarts opschuiven. Tegelijkertijd zal het laag boven het Iberisch schiereiland aan kracht verliezen en een langzame dood sterven op zee zo vlak ten westen van Portugal en noordwest Spanje. Met het wegtrekken van het hoog op vrijdag en het inkakken van het Spaanse/Portugese wordt een nieuwe episode van onze winter ingeluid. Wordt dit dan het moment van de Koning Winter om het heft in eigen hand te nemen? Het antwoord luidt volmondig nee in deze ‘genetisch defecte winter’.

De sturende krachten achter deze winter zijn toch de hogedrukgebieden die vanuit het zuiden noordwaarts opschuiven. Is het niet de Azoor, dan is het wel het Spaanse hoog dat de kop op steekt. En als zelf die twee afwezig zijn komt er wel een enorm ME hoog op de proppen. Hogedruk boven Scandinavië is verboden en rondom IJsland en Groenland is het in de regel een komen en gaan van diepe depressies. Dit gegeven vormt natuurlijk de ultieme doodsteek voor de winter. En het is de zoveelste in een illuster rijtje. De laatste decade van januari zou het nog wel eens zeer zacht kunnen gaan worden. De reden komt wederom uit het zuiden. Zo rond zondag 26 en maandag 27 januari berekenen de moedermodellen opnieuw hogedrukfilialen vanaf de Azoren muterend in Spaanse hogen en/of ME hogen. Vooral de Spaanse variant is populair in de jongste uitvoer. In combinatie met de roerige Atlantische oceaan zullen de lage landen weer ‘getrakteerd’ worden op een stevige en vochtige westenwind voorzien van regen en bewolkte condities. Op maandag zouden de dubbele cijfers alweer de kop op kunnen steken. En de maand zou nog wel eens zeer zacht kunnen afsluiten met in het zuidoosten misschien zelfs een graad of 13. Gelukkig voor de haters van dit soort weer ook nog enkele leden die een wat minder uitgesproken zacht weertype prognosticeren. Maar het is een doekje voor het bloeden want in de gehele pluim van zowel GFS als EC is er werkelijk geen enkele mogelijkheid te vinden op dauerfrost en ijsdagen. Februari zal dan het stokje overnemen waar januari is gebleven. 

De situatie op de lange termijn (let wel, dit is op basis van de huidige uitvoer en kan dus totaal anders verlopen in werkelijkheid) zal vooral voor het MZ gebied lenteachtig zijn. In Scandinavië wordt de koude lucht dié er nog is vakkundig opgeruimd door de zuidwestelijke stroming. Wellicht dat Lapland ondanks de hogere T850's toch nog in de vorst kunnen blijven, modellen zijn er aldaar nog niet over uit maar de voorkeur ligt nog wel op vorst.  Regen en wind zal het deel zijn van west Europa. De WC zal zoals het er nu voorstaat doorblazen tot ver achter de Oeral. De enige plek waar je echt winter kan verwachten is het noordpoolgebied, Spitsbergen en delen van Siberië. Zelfs boven grote delen van Canada zal de winter verstek laten. Daar worden de komende week extreme afwijkingen gemeten in de 850hpa temperatuur (zie bijgevoegd anomalie kaartje). Gelukkig blijven de afwijkingen op 2meter niveau nog ietwat binnen de proporties. Al met al lijkt het dus uit te draaien op een verloren winterjaar. Maar een absolute uitspraak erover doen is nooit mogelijk. In februari kán het nog gebeuren. De kans erop is alleen niet groot gezien de jongste prognoses alsook de seizoensverwachtingen. En de kans is sowieso al niet groot gezien de klimatologie van de lage landen, die ook in de wintermaanden, vrijwel voortdurend temperaturen ruim boven nul dicteert. We zullen het daar dus mee moeten doen.

Kort en goed:

Komende dagen vooral in het binnenland een vrij normale temperatuur voor de tijd van het jaar met de nacht van donderdag op vrijdag eventueel -3 tot -5. Vanaf het weekend in heel Nederland stijgende maxima/minima en toenemende wisselvalligheid. In de nieuwe werkweek in de regel zacht, bewolkt, winderig en regenachtig. Na een kort intermezzo met kalme condities keert het herfstweer terug dus.


Fijne dag WW!

















Bericht laatst bijgewerkt: 21-01-2020 11:13
''Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there “ - Mark Twain

Wim's Weerpraat   ( 1748)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 21-01-2020 11:01
Dank Wim, tijd voor een WW-break   ( 733)
sebastiaan (bussum) -- 21-01-2020 11:11
Waarom een break?   ( 483)
Steph. (Haarlem) ( 4m) -- 21-01-2020 12:06
Er is idd. weinig te beleven & als winterliefhebber   ( 456)
sebastiaan (bussum) -- 21-01-2020 12:15
Ik heb al 3 WW-breaks gehad   ( 414)
Miel (Boekel) -- 21-01-2020 12:18
Het doet mij altijd goed   ( 371)
sebastiaan (bussum) -- 21-01-2020 12:21
Re: Het doet mij altijd goed   ( 328)
Wilfried (Amsterdam-Westerpark) -- 21-01-2020 12:30
  Re: Een weer(woord) break??? Gaat mij never nooit lukken! 😉  
Tom (Bennekom-W) ( 15m) -- 21-01-2020 13:07
WW-break doe ik niet aan, maar de intensiteit waarmee ik WW volg ....   ( 117)
Hans (Diemen) ( -1m) -- 21-01-2020 20:40
Pfff wat een klimaat...   ( 659)
Wilco (Zevenhuizen) -- 21-01-2020 11:18
Re: Pfff wat een klimaat...   ( 434)
Reinier (Zwolle) ( 2m) -- 21-01-2020 11:30
Re: Wim's Weerpraat   ( 462)
VdeV(Heerenveen) -- 21-01-2020 11:26
Mooi geschreven Wim. Zon is schaars deze maand.   ( 681)
Koos Spakman (Froombosch) -- 21-01-2020 11:27
Vandaag ook in de mistgebieden soms een gaatje voor de zon, maar   ( 226)
Eric, Rotterdam -- 21-01-2020 12:57
Laten we hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat ie wordt   ( 437)
Wilfried (Amsterdam-Westerpark) -- 21-01-2020 11:32
Ook geen sprankeltje hoop voor februari...   ( 534)
Steven (Gavere) ( 10m) -- 21-01-2020 12:10
Re: Ook geen sprankeltje hoop voor februari...   ( 351)
VdeV(Heerenveen) -- 21-01-2020 13:19