Flashback: 26 januari 2004 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 26-01-2020 15:42 







Woensdag, 26 januari 2005

De winter was weer goed vertegenwoordigd vandaag. Met temperaturen die vanochtend daalden tot -3,1 in de hut en -5,0 aan de grond was het volop bibberen geblazen terwijl een snijdende noordoostenwind tot 31 km/h het kwik in bedwang hield zodat we niet hoger uitkwamen dan 2,3 graden. De lage maxima waren echter voor een deel toe te schrijven aan de bewolking die vandaag een stuk dominanter was dan de voorbije dagen. Op het bevroren oppervlak van de tuinvijver liggen restanten van een tiental sneeuwvlokjes wat erop wijst dat we een kort sneeuwbuitje hebben meegepikt te Malderen. De satellietbeelden tonen duidelijk dat er nog meer op komst is want de straalstroom heeft zich in een zeer ruime bocht rond een omvangrijk hogedrukgebied ten westen van ons gekronkeld en voert nu een neerslagzone mee die in de noordelijke stroming grotendeels uit sneeuw bestaat. Tot overmaat van ramp (voor de winterliefhebbers toch) heeft die neerslagzone haar bocht iets te ruim genomen en trekt het gros van de neerslag ten oosten van ons voorbij. Niettemin kan er wel wat lichte winterse neerslag vallen waarna we terug rustiger weer krijgen door het dichterbij schuiven van de hogedrukzone.


Donderdag, 26 januari 2006

Afgelopen nacht zijn de regenbuien weer overgegaan in sneeuw, en ondanks het feit dat deze slechts als fijne motsneeuw de Malderse bodem bereikte ontwaakten we vanochtend in een lichtjes witgetint winterlandschap. Het uiteindelijke sneeuwlaagje was ongeveer twee millimeter dik en het bleef nog enige tijd verder sneeuwen uit het grauwe wolkendek. Een ganse dag in de grijzigheid hoefden we echter niet te vrezen want halverwege de voormiddag doken enkele opklaringen op en kwam de zon erdoor die het winterlandschap weer in haar oorspronkelijke kleur herstelde, dit bij een temperatuur die opliep naar 2,8 graden. Later in de namiddag deed de bewolking echter een tegenaanval die gepaard ging met nog een snuifje poedersneeuw en in combinatie met de gure NNO - wind die er weer vlotjes snelheden tot 38,6 km/h uitperste, was het maar nauwelijks merkbaar dat de temperatuur vandaag boven het vriespunt geraakt is. De opklaringen die naar zonsondergang toe de zaak weer kwamen opfleuren brachten al evenmin verwarming, integendeel: het koelde snel verder af waardoor we pas laat in de avond de minima voor vandaag bereikten, namelijk -2,2 graden. De lichte sneeuw die van tijd tot tijd is gevallen was niet meetbaar al is een deel ervan wellicht vastgevroren op de wanden van de pluviometer.


Vrijdag, 26 januari 2007

De temperatuursstijging heeft zich in de loop van de nacht doorgezet waardoor het kwik vanochtend omstreeks 6H30 reeds op -1,9 graden was uitgekomen, en tijdens de rest van de ochtend en voormiddag warmde het alleen maar verder op, zij het aan een langzaam tempo doordat de warme lucht nog een beetje bleef hangen in het noordwesten. In tegenstelling tot wat de meesten voorspelden, was er echter totaal geen aktiviteit in het warmtefront te bespeuren. Het bleef nagenoeg droog terwijl sommige plaatsen in het beste geval slechts een dun laagje poedersneeuw cadeau kregen. Kort voor de middag klaarde het zelfs bijna volledig op en konden we aldus een paar uurtjes genieten van aangenaam, zonnig winterweer terwijl de temperatuursstijging nog wat werd versneld. Om toch nog een beetje rekening te houden met de eerder gegeven weersvoorspellingen besloten ze hierboven echter toch maar de zaak dicht te doen waarop de bewolking geleidelijk weer toenam vanuit het noordwesten en het grootste deel van de namiddag alsnog in sombere, grijze omstandigheden verliep. Grote neerslagactiviteit was echter ook in deze wolkenband ver te zoeken, het kwam hooguit tot motregen en een heel korte episode van matige regen omstreeks 18H30, goed voor een voorlopig totaal van 0,6 mm. Dit was het koufront en daarachter zit natuurlijk koelere lucht waardoor de temperatuur die ondertussen was opgelopen tot 3,0 graden, weer geleidelijk begint terug te lopen. De minimumtemperaturen die kort na middernacht -4,7 graden bereikten, zullen echter niet meer scherp gesteld worden vermits er vochtige zeelucht met veel wolken achter het front zitten, die het afkoelingsproces tergend traag doen verlopen. De invloed van actieve storingen die ons proberen te bereiken vanuit het westen was al merkbaar aan een tot 27,4 km/h aanwakkerende zuidwestenwind, en dit is wellicht het begin van een heel wat zachter weertype dat ons vanaf morgen zal beïnvloeden.


Maandag, 26 januari 2009

Zoals verwacht is het kwik vanochtend inderdaad in de 'rode cijfers' terechtgekomen, en was het vanochtend bibberen en krabben geblazen bij minima van -0,5 graden. Vervolgens zagen we de dageraad aanbreken in een met middelhoge wolken bezette hemel. Altostratus translucidus en Altocumulus waren de belangrijkste vertegenwoordigers, maar er bleef ook wat ruimte over voor een paar opklaringen. De bewolking was afkomstig van de occlusiekrul van een voorbijtrekkende depressie die pal over België slingerde. De bewolking nam tijdens de daaropvolgende uren geleidelijk toe, maar er viel slechts weinig regen en er bleven nog een paar erg kleine opklaringen zichtbaar. Opvallend was dat het grootste deel van Nederland in het 'omkrulde' gebied lag en dus nauwelijks wolken heeft gezien. Het gevaar kwam daar echter van een omvangrijk Stratusveld dat vanuit Duitsland kwam opzetten, en daar eveneens voor een somber en grijs weertype zal zorgen. Ondertussen veranderde er weinig aan het Malderse weersbeeld, buiten een verdere toename van de bewolking waardoor het nu volledig grijs en betrokken is. Al bij al kunnen we dus van een rustig en eerder saai weertype spreken, dat met maxima van 5,5 graden eerder kil aanvoelde. De wind was erg zwak met hooguit 9,7 km/h uit het oosten terwijl we met een neerslagtotaal van 0,2 mm eindigen.


Dinsdag, 26 januari 2010

Grijs was ook vanmorgen de enige kleur waar de weergoden niet op hebben bezuinigd. De opklaringen waren echter niet veraf, want de ontwikkeling van een hogedrukgebied ten noorden van ons zorgde ervoor dat er een aflandige stroming op gang kwam, met de bijhorende opklaringen. Woor de exotische planten was dit dan weer minder goed nieuws, want in het aanvoergebied van deze luchtstroming kwamen temperaturen rond -26 graden voor (Polen, Bulgarije). Het kwik dook dan ook al meteen de diepte in, al konden de opklaringen tijdelijk nog een temperatuurssprongetje naar 0,5 graden realiseren dankzij de krachtiger wordende zon. De laatste wolkenflarden (Stratus fractus) dreven rond de middag het land uit en we kregen een uitermate zonnige namiddag aangeboden. De wind draaide hierbij naar het noordoosten en zwakte geleidelijk af naarmate de as van het hogedrukgebied dichterbij kwam te liggen. De hoogste snelheden werden dan ook al vrij vroeg opgetekend met 19,3 km/h uit het noord- noordoosten. Naar de avond toe kregen we sluierwolken te zien die vanuit het noordwesten het luchtruim veroverden en de voorbode van een neerslagzone waren, welke zich morgen met de Benelux zal bezig houden. De bewolking kwam echter te laat om een razendsnelle afkoeling na zonsondergang te verhinderen, en minima van -7,1 graden waren dan ook onvermijdelijk.


Woensdag, 26 januari 2011

We bevonden ons vanochtend nog steeds onder het slepende koufront waardoor de ochtendspits in een erg waterige toestand verliep. Maar tegen zonsopgang kwam er schot in de zaak en werd het droog terwijl de bewolking vanuit het noorden wat dunner werd. Hier en daar verscheen er een opklaring maar de bewolking bleef nog steeds overheersen met Stratocumulus, Stratus fractus en Altostratus als voornaamste boosdoeners. Tijdens de namiddag kregen we bredere opklaringen te zien en werd het bij momenten vrij zonnig bij een dunner worden Cirrostratus wolkendek met Cumulus en Stratocumulus eronder. De wind ruimde geleidelijk over het noorden naar het noordoosten terwijl de maximale snelheid aan de grond uit het noordoosten werd gemeten met 19,3 km/h. Een blik op de satellietbeelden was ondanks het vriendelijke weertype niet meteen hoopgevend daar er uitgestrekte massa's laagghangende bewolking in onze aanvoerrichting lagen, en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de opklaringen maar van korte duur waren. De bewolking werd al snel weer dikker met Stratocumulus en Stratus fractus vanuit het noordoosten en de rest van de dag verliep weer onder onze vertrouwde grijze hemel. De afkoeling werd hierdoor een beetje afgeremd waardoor de temperaturen 's avonds niet beneden 0,8 graden zakten ondanks de eerder voorspelde vorstinval. De maxima werden dan weer erg vroeg gehaald met 4,9 graden toen het koufront nog over ons hing vanochtend. Daar het 's avonds droog bleef was het neerslagtotaal van 1,0 mm volledig te wijten aan de koufrontregens van afgelopen nacht en vanochtend.


Donderdag, 26 januari 2012

Het was opnieuw grijs en somber vanochtend, maar tegen de middag ging de bewolking breken en kregen we Stratus fractus te zien met opklaringen. De wolken waren echter in de meerderheid en door het tegenlicht zag alles er zeer dreigend uit. Het stond in de wolken geschreven dat er iets in aantocht was, en dat iets kreeg halverwege de namiddag gestalte in de vorm van een koufront. Het ding werd geflankeerd door dikke, evenwijdige banden van Cumulus congestus die zich tussen de sombere Stratus aftekenden en ging gepaard met vlagen van tamelijk intense regenval gevolgd door een langere periode van matige regenval. Na zonsondergang zaten we aan de achterzijde van het front en dreven er opklaringen binnen vanuit het west- noordwesten. We kregen mooie schemeringskleuren te zien en het koelde snel af waardoor de minima van 4,7graden pas 's avonds werden bereikt. Ook de wind gaf er de brui aan na overdag nog 29,0 km/h uit het zuiden gehaald te hebben en van de maxima van 10,2 graden schoot al snel niet veel over. Het dagtotaal was uiteraard aan de hoge kant met 2,6 mm.


Zaterdag, 26 januari 2013

De sneeuwzone had ons bij zonsopgang reeds bereikt, en dit ging gepaard met Stratus en Stratus fractus bewolking die voor een sombere sfeer zorgden. Het ging er al snel uit motsneeuwen, en de intensiteit nam flink toe tijdens de uren daarop. Uiteindelijk kwam het tot zware sneeuwval met erg dikke vlokken en leek het alsof de weersvoorspellingen compleet de mist ingingen met hun 'lichte sneeuwval'. Wie zich tegen de avond aan een tientallen centimeters dik sneeuwdek verwachtte zou echter al snel erkennen dat de weerberichten het wel degelijk bij het rechte eind hadden. De sneeuwval hield tegen de middag immers plotseling op waardoor het bij tientallen halve millimeters is gebleven. Toen het daarna terug zwaar ging sneeuwen veranderde er weinig, want na vijf minuten werd het weer droog en kwam het hooguit tot wat lichte motsneeuw. Samen met de neerslag is er wat zachtere lucht gaan binnensijpelen waardoor de minima al vroeg bereikt werden met -4,6 graden terwijl de sneeuw vooral op het einde van de namiddag wat ging druppelen door lichte dooi. De maxima haalden 1,6 graden en de wind draaide naar het zuid- zuidwesten met een maximumsnelheid van 32,2 km/h. Na zonsondergang koelde het langzaam af zodat het weer lichtjes ging vriezen bij temperaturen die meestal ongeveer anderhalve graad onder nul zaten. Door de vaste vorm van de neerslag overdag is het neerslagtotaal onbekend gebleven al bedroeg het waarschijnlijk ongeveer 2 mm.

Zondag, 26 januari 2014

De rust is gisterenavond snel weergekeerd, en vanochtend werden we weer geconfronteerd met zeer somber en kil winterweer bij minima van 3,8 graden. De doodse stilte in de wereld van vijftig grijstinten liet in de verste verte niet vermoeden dat we nog geen 12 uur geleden met een zomers onweer te maken kregen. En nog minder deed dit vermoeden dat het noordoosten van Nederland op hetzelfde moment bedekt was onder 5 tot 10 centimeter sneeuw bij temperaturen die er tot -7,2 graden waren gezakt. De bewolking werd tegen de middag wat dunner en ging over in Altostratus. Deze werd op haar beurt weer dikker en na de middag kon het logische gevolg niet uitblijven: nieuwe regen die werd opgezweept door een brutale zuid- zuidwestenwind. Achter de regen bevond zich zachtere oceaanlucht en deze bereikte ons tijdens de avond waardoor we de maxima van 7,9 graden pas tijdens de late uurtjes konden optekenen. Ondertussen ging de neerslag in het noordoosten over in sneeuw waardoor het contrast tussen het subtropische Malderen en het polaire Groningen er alleen maar groter op werd. Het neerslagtotaal is niet helemaal duidelijk daar de neerslag tot na middernacht aanhield. Over beide dagen kregen we een totaal van 6,2 mm te slikken.


Maandag, 26 januari 2015

We stonden vanochtend oog in oog met een wolkenband waarin een koufront verweven zat. Het beloofde dus een gure, regenachtige winterdag te worden maar toch pakte het weer heel anders uit dan je bij zo'n omstandigheden zou verwachten. Kort na zonsopgang vormde zich namelijk nevel en mist die steeds dikker werd tot je op een gegeven moment bijna geen hand voor ogen kon zien. Het zicht was op sommige plaatsen beperkt tot amper een tiental meter waardoor het vanop hoge gebouwen leek alsof we door een bodemloze wolkenruimte zweefden. Ondertussen dwarrelde er een fijne nevel van minuscule druppeltjes neer die geleidelijk overging in motregen die zeer dicht was. Tijdens dat proces konden we uiteindelijk toezien hoe de mist vlak boven de grond oploste maar op enkele meters hoogte bleef hangen. Samen met de doodse stilte die er hing zorgde dit voor een bizar uitzicht en sfeer daar we nu opeens enkel de voeten van huizen en andere gebouwen konden zien die in de wolken verdwenen. Na een tijdje steeg de bewolking verder op en konden we steeds meer zien in een weliswaar nog steeds nevelige omgeving. Halverwege de namiddag sloeg het weer opeens om en werd de doodse stilte verbroken door een krachtige wind die opstak en van zuidwestelijke naar noordwestelijke richtingen ruimde. Tijdens dit proces vielen er eerst een paar buitjes en zagen we vervolgens het zicht in horizontale richting spectaculair toenemen op zeer korte tijd. Boven ons verschenen stapelwolken en later ontstonden er opklaringen waarbij de wolkenflarden van de oplossende Stratus aan een duizelingwekkend tempo werden voortgejaagd. Na zonsondergang dreven er brede opklaringen binnen en koelde het versneld af al lijkt vorst niet aan de orde te zijn daar het kwik tegen mideernacht op de uiteindelijke minima van ... graden bleef steken. We sloten af met een neerslagtotaal van ... mm.


Dinsdag, 26 januari 2016

Het koufrontje heeft tijdens de nacht voor extra bewolking gezorgd waardoor de dag een erg sombere start maakte. Neerslag kwam er echter nauwelijks aan te pas en dankzij de bewolking was het nog steeds erg zacht met minima van 8,7 graden. Een groot deel van de voormiddag stond in het teken van laaghangende Stratus bewolking, doch vanuit het westen dreven uiteindelijk opklaringen binnen. De resterende bewolking bestond uit Stratus fractus die zich aftekende tegen een diepblauwe lucht en in het westen wat Cirrus en Cirrostratus bewolking. Het was deze laatste die uiteindelijk van betekenis zou worden, maar voor het zover was konden we nog genieten van vriendelijk, zonnig voorjaarsweer waarbij het opwarmde tot 12,3 graden. Na de middag begonnen de hogere luchtlagen dan vol te lopen met de Cirrostratus bewolking die geleidelijk dikker werd en overging in Altostratus. De bewolking was niet helemaal aaneengesloten en hier en daar waren er strepen blauwe lucht die overbleven. Het leek wel alsof een kunstschilder met zijn penseel een paar uithalen heeft gedaan over het blauwe doek. Eigenlijk was het een beetje zonde dat het niet met verf gedaan was, want deze zou nu heel snel gedroogd hebben bij de flink aantrekkende zuidwestenwind die vooral naar de avond toe brutaal begon uit te halen. Ondertussen verschenen er ook lange, sigaarvormige Altocumulusbanden onder een dikkere massa Altostratusbewolking die dreigend dichterbij kwam vanuit het westen. Het raakte na zonsondergang al snel overtrokken, en omstreeks 19H30 begon het te regenen terwijl de wind steeds verder aanzwol. Het was maar een geluk dat het erg zacht bleef waardoor de scherpste kantjes van dit ruige en gure weertype er toch nog afgeschaafd werden. Veel stelde de neerslag desondanks niet voor, het dagtotaal is op 0,0 mm blijven steken.


Donderdag, 26 januari 2017

Het is tijdens de nacht helder gebleven waardoor het verder is afgekoeld tot -3,0 graden. Er werd behoorlijk wat ijs gevormd doordat de droge oostenwind nog lichtjes is blijven verderwaaien en het windchill effect danig vergrootte. Dankzij de heldere lucht konden we echter op een enthousiast winterzonnetje rekenen en was de somberheid van de afgelopen dagen weer (tamelijk) snel vergeten. Net als vorige week kregen we terug met negatieve dauwpunten te maken ondanks de temperaturen die overdag nog naar 2,0 graden stegen. Zo kon het ijs weer de ganse dag aangroeien en krijgen de schaatsers op veel plaatsen vandaag en morgen nog een laatste kans om hun kunsten ten toon te spreiden zonder teveel tijd te verliezen aan het redden van hun door het ijs gezakte companen. Buiten een paar condensatiestrepen was er geen bewolking te zien op een paar Cumulus fractus wolkjes na die zich rond de middag onderanderen boven Brussel vormden. Deze verdwenen tegen de avond weer en er volgde een schitterende zonsondergang waarvan de speciale kleuren deels toe te schrijven zijn aan de uitzonderlijk lage temperaturen in de Stratosfeer (tot -80 graden en lager). Na zonsondergang daalde het kwik snel onder het vriespunt, al zorgde de niet volledig weggevallen zuidoostenwind voor luchtmenging waardoor de vorst wellicht beperkt zal blijven. Het windchill effect bleek echter zeer gunstig te zijn voor de aangroei van het ijs.


Vrijdag, 26 januari 2018

Na een rustige en vrij zachte nacht met minima van 3,7 graden hing er vanochtend nog veel sluierbewolking. Deze hoorde bij de zwalpende storing die gisteren gelijkaardige bewolking over de Lage Landen heeft gezonden. De storing leek zich in twee delen op te splitsen en in de loop van de dag kwamen we daar tussen te liggen waardoor we weer eventjes konden genieten van een vleugje zonneschijn terwijl het bij een zwak zuidwestelijk briesje kon opwarmen tot 7,9 graden. De verwennerij was echter van korte duur want in de loop van de namiddag kwam de sluierbewolking weer massaal opzetten vanuit het westen en zuidwesten (Altostratus) al bleef het zo goed als droog. Het koelde slechts langzaam af onder het isolerende wolkendek en we sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zaterdag, 26 januari 2019

 Somberheid en druilerige miezer waren vandaag opnieuw ons deel waarbij de zachte temperaturen slechts een magere troost waren. De minima zijn op 4,3 graden uitgekomen en de bewolking bestond uit Stratus en Stratus fractus. Het warmtefront dat gisteren over ons is getrokken, schampte de Lage Landen vanuit het noordwesten waardoor we ook vandaag af en toe motregen of lichte regen kregen. De maxima kwamen uit op 8,4 graden en de noordwestenwind was bij momenten vrij krachtig. Kort na de middag waren er nochtans een paar schuchtere opklaringen maar meer dan een paar Olympische seconden zonneschijn leverde dit niet op. Na zonsondergang kwamen we meer en meer onder de invloed van een naderend koufront waardoor men in Nederland reeds met buien kon kennismaken terwijl later ook in Malderen af en toe dikke druppels tussen het gemiezer opdoken. Maar met een neerslagtotaal van 2,4 mm kunnen we nog lang niet van Bijbelse toestanden spreken.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 26 januari 2004 - 2019   ( 189)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 26-01-2020 15:42