Persoonlijk vind ik dat je als instituut 1 cijfer moet presenteren. En daarbij moeten zoveel mogelijk betrouwbare gegevens worden gebruikt. Dan pas heb je een zo objectief mogelijk beeld van de neerslag in Nederland.Wat vinden jullie?
Dat kan alleen als er ook maar één beste methode is, en die hangt af van de vraag die je wilt beantwoorden. De overzichten die je nu gebruikt staan keurig op de website onder de synoptische stations en de neerslagstations, dat is redelijk duidelijk wat mij betreft.
Persoonlijk zou ik de metingen ook nog wegen voor het gebied dat ze dekken, daarmee voorkom je dat stations die boven op elkaar staan "dubbel" wegen. Je zou bijvoorbeeld een voronoi-diagram kunnen genereren om een gewicht per station te krijgen.
Of een alternatieve methode, met vermoedelijk vrijwel hetzelfde resultaat. De waarnemingen elke dag omzetten naar een grid dat Nederland dekt, dan gebruik je elke dag alle waarnemingen die er zijn. Voor maand/jaartotalen tel je de grids in de betreffende periode op. Het KNMI heeft die data al wel beschikbaar, maar hun omzetting naar een grid vertoont nog wel eens artefacten. Waarschijnlijk krijg je het wel beter als je het zelf doet.
https://data.knmi.nl/datasets/Rd1/5?q=precipitation