Wim's Weerpraat

Bericht van: Wim (Lomm) , 24-03-2020 10:49 

Goedemorgen WW,

We zijn alweer een week verder, het is dinsdag 24 maart. Ook de astronomische lente is reeds begonnen en wanneer je naar buiten kijkt kom je ook goed in de stemming voor lente. Het is namelijk stralend zonnig al enige dagen, wat ook de komende dagen zo blijft. Achter glas is het eigenlijk het beste toeven, daar voel je niet de wind die al enige dagen behoorlijk stevig is in het grootste deel van het land, matig tot vrij krachtig. Vandaag en morgen zal die wind moeten gaan afnemen en zal het steeds aangenamer worden om buiten te zijn. Zijn deze aangename en zonovergoten dagen het begin van een lente van formaat of gaat de klad er snel inkomen? Lees dat in dit bericht. Eerst zoals altijd even de meerdaagse verwachting opgemaakt vorige week:

‘’
Kort en goed opgemaakt op 17 maart

Komende dagen regelmatig zon en maxima boven normaal. Vanaf donderdag tijdelijk meer bewolking en lagere maxima. Vanaf het weekend droge en vrij koude lucht bij zeer heldere condities. Nachtvorst zal vanaf dan mogelijk zijn. Na het weekend langzaam oplopende maxima en blijvend (vrij) zonnige condities.

‘’

Verwachting ziet er achteraf bezien OK uit! En dan nu snel verder naar de huidige synoptische situatie. Op dit moment wordt het weer in geheel Europa aangestuurd door een vrij kolossaal hogedrukgebied dat zijn kern boven de Baltische staten heeft, Litouwen om precies te zijn. Het hogedrukgebied is eigenlijk een tweetrapsraket; boven noord Kazachstan ligt ook nog een kern. De invloed van het hoog is dan ook te voelen van Marokko tot ver in Siberië. Omdat het hoog zo krachtig is en al enige tijd in ons leven is heeft het relatief koude lucht op transport gezet. Het merendeel van deze koude lucht bevindt zich nu boven de Baltische staten, Tsjechië, Duitsland, Italië, Oekraïne en (Wit) Rusland. Daar indrukwekkende afwijkingen (naar beneden) te vinden en op de Balkan zelfs een vers pak sneeuw hier en daar. Had deze configuratie een maand later plaatsgevonden dan had er van sneeuw geen sprake kunnen zijn en zou in het grootste gedeelte van het Europese vasteland dikke twintigers zijn genoteerd, Benelux incluis. Had de configuratie een maand eerder plaatsgevonden dan hadden we met ijsdagen en strenge nachtvorst kunnen eindigen. Tja, synoptiek en voor weer(winter)liefhebbers goede timing blijft een dingetje in het nieuwe klimaat.  De komende dagen zal het hoog in ieder geval aan kracht winnen en qua positie langzaam naar oostelijke richtingen verkassen. De zogenaamde ‘Koudeput (of Coudeput)’ zal woensdag boven Italië hangen en later richting het westen verplaatsen. Terwijl deze dit doet wordt ze minder koud dan nu nog het geval is. Zoals de zaken er nu bij liggen bereikt deze koudeput ons amper en blijft deze een beetje in het Middellands zeegebied plakken. En dat zien we ook terug in de temperatuur, in het weekend lijkt deze tijdelijk zelfs te gaan oplopen naar waarden rond 13 á 14 graden. Dit is een vrij nieuwe ontwikkeling, want eerder leek het erop dat de temperatuur in het weekend al zou gaan dalen. De oorzaak voor deze voor lenteliefhebbers gunstige ontwikkeling is het feit dat er een nieuw, krachtig en noordelijk hoog in de steigers staat, maar dat dit hoog een beetje treuzelt. Treuzelen of niet, het hoog gaat er komen en zal een krachtige invloed gaan uitoefenen op de temperaturen die ons na het weekend te wachten staan. Lees hieronder hoe het verder gaat.

Het hogedrukgebied dat ons weer na het weekend sterk gaat beïnvloeden is al onder ons (geografisch gezien ten westen van ons). Momenteel stationeert het zich ten zuidoosten van New Foundland. Dat hoog is als het ware op de vlucht voor een depressie dat op z’n hielen zit. Deze depressie duwt het hoog in rap tempo richting het oosten. Overmorgen zal de kern al zo’n 1000 kilometer benoorden de Azoren liggen. Op vrijdag lijkt het erop dat het hoog een vroege dood sterft en geen kans krijgt het weer in Europa te kunnen beïnvloeden. Maar dan gebeurt er op 96 uur iets eigenaardigs; het hoog blaast zich in één keer op en krijgt een ronde en solide vorm terwijl het zich naar het noorden verplaatst richting IJsland. Op zaterdag 28 maart ligt de kern volgens de EC Oper zo’n 700 km ten zuiden van IJsland. Rondom het hoog gaat de wind rechtstreeks vanaf het noordpoolgebied waaien. IJzige bovenluchten vanaf Oost Groenland vinden hun weg naar het zuiden en op zondag is de 850hpa temperatuur al zo’n 7 graden gezakt, en dat in luttele uren. Op 144 uur prognosticeert de EC Oper dat het hoog enorm krachtig is geworden (1045mb) en is de kern iets naar het zuiden gezakt en ligt het midden op de noordelijke Atlantische oceaan. Op 144 uur berekent de EC Oper noordoostelijke aanvoer en voor de tijd van het jaar behoorlijk lage maxima. In de nacht van maandag op dinsdag zou het zomaar eens matig kunnen gaan vriezen in de Bilt. Overdag maxima beneden de 10 graden. De Oper is eigenlijk nog relatief zacht vergeleken andere leden in de pluim die maxima rond of onder de 5 graden prognosticeren. Dit zal echt wel behoorlijk kil gaan aanvoelen, het nieuwe hoog brengt de lente verder weg dan ooit. Bij GFS zien we een soortgelijke configuratie op die termijn. Het ziet er dan ook echt naar uit dat er geen ontsnappen meer mogelijk is en dat de warmteliefhebber nog even door de zure appel moet bijten. En het verantwoordelijke hoog heeft ook eigenlijk precies de vorm en kleur van een appel, met name op 144 uur. Ik had deze appel liever aan de boom laten hangen. Hoe lang gaat dit hoog ons weer beïnvloeden en is er nog hoop voor de warmteliefhebbers?

Eigenlijk is er weinig goed nieuws voor de warmteliefhebbers. Na het weekend lijken de temperaturen langdurig onder de norm te gaan blijven. Leden die een eerste warme dag (20 graden) toelaten zijn op 1 vinger te tellen en zien we pas ergens rond 5 april opdoemen. Daarentegen stikt het van de leden die maxima zeer mager laten blijven de gehele verwachtingsperiode. Qua temperatuur zal de lente dan ook verder weg dan ooit zijn na het weekend. Positieve noten zijn er gelukkig ook. Ten eerste hoeven we geen stormachtige wind te verwachten en ten tweede is er nog genoeg ruimte voor de zon ná het weekend. In combinatie met weinig wind zou het dan nog steeds aangenaam moeten kunnen aanvoelen. Maar veel om het lijf heeft het natuurlijk niet als je al 7 maanden smachtend wacht op structurele thermische verbetering. Als we kijken naar de EC Oper dan kunnen we concluderen dat die de noordelijke aanvoer niet heel hardnekkig zal zijn en er maar twee dagen echt sprake is van bovenluchten van arctische oorsprong. Maar dit zijn tijdelijke wigjes van hogedruk of zadelgebiedjes want ten westen van ons boven de oceaan en eigenlijk ook geheel west Groenland en Noord Canada zal hogedruk zeer dominant blijven. Het zou dus een kwestie van tijd moeten zijn eer de arctische winden ons weer veroveren. En dat zien we bij de EC Oper ook terug op 240 uur. Die laatste kaart is niet voor de gevoelige kijker want als die zou uitkomen dan zou een te koude april bijna onvermijdelijk zijn. Gelukkig is deze kaart ver ná 144 uur en zal deze waarschijnlijk nooit uitkomen. Toch is het wel duidelijk dat, op basis van de huidige uitvoer, de positie van hogen de komende weken dusdanig zullen zijn dat warme lucht geen kans krijgt ons te veroveren. Dit zien we niet alleen terug in de pluim maar ook in het GFS ensemble. Daar ook gemiddelden (ver) onder normaal op 850 hpa. Bij GFS zien we wel meer onzekerheid onder de leden, die onzekerheid begint eigenlijk al vanaf 27 maart. Een aantal leden laten vanaf 29 maart langdurig temperaturen onder normaal zien maar andere leden laten de lage landen als snel uit het thermische dal klimmen, de GFS 00z Oper geeft hierbij het goede voorbeeld. Beide modellen laten ook zien dat regen de komende weken ook een zeldzaamheid zal zijn. Hogedruk blijft dominant, en dat is ook echt conform het nieuwe klimaat waarbij de premature lente steeds droger lijkt te verlopen.

Tot slot wil ik ook graag vermelden dat de onzekerheid groot is. Noordelijke hogedruk is door de modellen altijd een complex verhaal. Ze kunnen ook zonder duidelijke aanleiding in één keer van de kaarten verdwijnen en plaats maken voor meer conventionele hogen. Die conventionele hogen brengen ons vaak ook warmer weer want ze liggen dichter in de buurt van het continent. Het zou me dus niet verbazen wanneer de kille periode die nu in de steigers staat wordt afgezwakt of zelfs gedeeltelijk uit de kaarten verdwijnt de komende dagen. Wanneer de modellen switchen van een scenario waarbij het hoog westelijk blijft liggen naar een scenario waarbij het hoog aan land gaat en zich vestigt boven Europa dan heb je voor je het weet in een keer ook véél warmere en stabielere uitvoer. EC Oper geeft hier al een voorzet voor, zij het een uitloper van het hoog en nog niet het hoog zelf dat boven onze hoofden komt te liggen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat nog niks zeker is. Toch blijft de kans reëel dat we echte lentetemperaturen van 15+ nog niet gaan zien de komende 10 dagen. Wel boeiende kaarten al met al, ondanks dat ik er totaal niet op zit te wachten.

Kort en goed opgemaakt op 24-3-2020

Komende dagen zeer zonnig met in de nachten lichte vorst. Met name op vrijdag oplopende maxima. Vanaf het weekend neemt een nieuw hoog de regie over en lijken we noordelijke aanvoer te krijgen. Maxima dalen naar waarden (ver) beneden langjarige gemiddelde en in de nachten is vorst mogelijk. Weertype blijft vrij rustig met weinig kans op neerslag en zo nu en dan zon.




Blijf gezond WW!
















Bericht laatst bijgewerkt: 24-03-2020 10:57
''Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there “ - Mark Twain

Wim's Weerpraat   ( 936)
Wim (Lomm) ( 18m) -- 24-03-2020 10:49
Dank voor het praatje weer   ( 249)
Oud-Gebruiker <ID-1912> -- 24-03-2020 11:06
  Bedankt voor het lezen!  
Wim (Lomm) ( 18m) -- 24-03-2020 14:15