Flashback: 24 oktober 2004 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 24-03-2020 19:42 Zondag, 24 oktober 2004

Net als gisteren mochten we weer genieten van een meer dan behoorlijke najaarsdag, vooral dan op thermisch gebied met temperaturen die van een ronduit zwoele 15,2 graden opliepen naar een aangenaam warme 19,3 graden in de namiddag. De zon heeft vandaag niet echt overdreven in haar prestaties want we keken dikwijls aan tegen overvloedige bewolking waaruit zo nu en dan zelfs wat lichte neerslag viel, doch nog niet in meetbare hoeveelheden. Naar de avond toe lijkt het pluviaal gebeuren zich echter meer door te zetten zodat er waarschijnlijk wel enige litertjes zullen vallen de komende uren. De wind was nog steeds erg levendig door de dicht op elkaar geperste isobaren en zij haalde vandaag maximaal 32 km/h. De frontale zone aan wiens voorzijde we al enkele dagen balanceren heeft nu besloten om definitief door te trekken naar het oosten, waardoor we in frissere lucht terecht zullen komen de komende week. Fris is echter veel gezegd want de temperaturen zullen zich nog steeds rond de normaalwaarden voor eind oktober ophouden.


Maandag, 24 oktober 2005

In de loop van voorbije nacht vonden de regenzones opnieuw de weg terug naar het Malderse grondgebied en zo kregen we weer een doordrenkte ochtendspits te zien. De neerslag was meestal licht tot matig terwijl de wolken, aangedreven door een erg temperamentvolle zuidwester tot 40 km/h, in snel tempo door het luchtruim joegen, hierbij de zon volledig kansloos latend. Het weersbeeld bleef er de hele tijd hetzelfde uitzien waardoor het soms een saaie boel was, maar in de late namiddag werd de hemelkraan wat verder opengedraaid en kregen we buiige slagregens te verwerken waarna het echter droog werd en het neerslagtotaal van vandaag aldus op 6,4 mm werd afgesloten. De bewolking wil echter nog van geen wijken weten en de wind is eveneens van plan om flink wat overuurtjes te kloppen. Op thermisch gebied hebben we geen klagen met temperaturen tussen 11,2 en 15,2 graden, maar zomers voelde het door de hierboven beschreven weersomstandigheden allerminst aan, dit zal morgen niet veel veranderen want ook dan zullen overvloedige wolken en een aantal buien het Malderse weerstation in hun greep houden. De neerslagkansen nemen op woensdag weer toe maar vanaf donderdag volgt er een droge en vrij mooie tweedaagse waarbij de temperaturen ondertussen naar beneden zijn bijgesteld maar toch nog rond 17 graden zullen schommelen. Tijdens het weekend doen we daar een thermisch schepje bovenop en lijkt 20 graden haalbaar te zijn maar de bewolking zal veel nadrukkelijker aanwezig zijn en hier en daar al een spatje regen kunnen lossen. Tijdens de ganse periode zal de zuidwestelijke wind om de hoofdrol strijden.


Dinsdag, 24 oktober 2006

Wie vanochtend een blik op de thermometer wierp, merkte onmiddelijk dat we in de loop van voorbije nacht in gevoelig frissere lucht zijn verzeild geraakt. De temperatuur was hierbij gedaald naar 12,5 graden: een heel verschil met gisteren maar toch nog lekker zacht voor de tijd van het jaar . Een stapje in de buienlucht bracht tevens aan het licht dat verse regenbuien tot in Malderen waren doorgedrongen en daar voor perioden van vrij intense regenval zorgden. Niettemin waren er nog geregeld opklaringen te zien, maar de buienaktiviteit nam in de loop van de ochtend en voormiddag verder toe waardoor de opklaringen schaarser werden en het al snel helemaal betrokken was en bleef. De radar toonde een erg langgerekte lijn van buien, ingebed in een uitgestrekter gebied waar vooral lichte regen en veel bewolking voorkwamen, terwijl de buienlijn in haar lengte over de omgeving van Malderen trok. De ene na de andere stortbui denderde aldus neer over het weerstation terwijl er stevige rukwinden optraden Een van de buien speelde het zelfs voor elkaar om de apocalyptische neerslagintensiteit van het onweer afgelopen zaterdag te evenaren (155,6 mm/h). De totale neerslaghoeveelheid mocht er dan ook wel wezen met 14,0 mm. De wind haalde tijdens de buien snelheden tot maarliefst 48,3 km/h uit zuidwestelijke richtingen . Ook na de middag draaide de buienmolen rustig verder, waarbij af en toe wat drogere en rustigere intermezzo's optraden, waarin met heel veel moeite zelfs een microscopisch kleine opklaring te bespeuren viel. De rukwinden namen geleidelijk wat gas terug terwijl de parometer plotse drukstijgingen aan het licht bracht. De buien gaven hier vrij snel gevolg aan door op hun beurt ook een rustpauze in te lassen, en het duurde dan ook niet lang voordat er geen microscoop meer nodig was om de opklaringen te kunnen onderscheiden. Helemaal droog bleef het weliswaar niet want er zwierven nog een aantal flinke buien rond in het Vlaamse binnenland, doch Malderen heeft zijn deel reeds gehad waardoor de rest van de dag droog en rustig verliep op het weerstation. Met veel moeite kon het kwik nog omhoogkrabbelen naar 15,3 graden, maar haar moeite werd al snel teniet gedaan toen het onder de breder wordende opklaringen en bij de ondergaande zon snel ging afkoelen.


Woensdag, 24 oktober 2007

Naast de mengende werking van de wind zijn er in de loop van de nacht vochtigere luchtmassa's binnengedreven wat gepaard ging met de nodige wolkenvelden die er uiteindelijk voor zorgden dat het kwik vanochtend niet lager kwam dan 5,2 graden. Een uitbundige zon was dan ook niet hetgene waar we deze voormiddag moesten op rekenen, doch de bewolking (Stratus fractus en Stratocumulus) was duidelijk nog maar in het beginstadium van haar veroveringsmissie waardoor vooral de vroege vogels onder ons nog wat zonnestraaltjes konden meepikken. Later, naar de middag toe breidde de bewolking zich genadeloos verder uit waardoor we tegen de middag tegen een sombere grijze hemel aankeken terwijl de aanwezige wind (19,3 km/h uit het noordoosten) en de lage temperaturen het erg guur en ongezellig deden aanvoelen. Na de middag bleef het weersbeeld onveranderd: somber en grijs met heel af en toe een neiging tot opklaren die echter geen verdere gevolgen meer had. Bij dit sombere weersbeeld liep het kwik uiteindelijk op tot een onderkoelde 9,6 graden. Het was wachten tot een hele poos na zonsondergang voordat de bewolking zich aarzelend terugtrok, met het koude schijnsel van de wassende maan als enig resultaat.


Vrijdag, 24 oktober 2008

De aanhoudende wind deed het gisterenavond reeds vermoeden, maar vanochtend kregen we dan de bevestiging: er is een nieuwe regenzone gearriveerd die vanochtend voor veel wolken en een beetje gedruppel zorgde. De regenzone had echter al veel van haar pluimen verloren waardoor het slechts heel af en toe tot een buitje kwam. Vooral de bewolking die uit Altostratus en Altocumulus bestond, domineerde het weersbeeld en zorgde voor zachte minima van 9,2 graden. Het grijze maar door de fraaie patronen van de Altocumuli niet echt sombere weersbeeld hield de ganse voormiddag aan terwijl er ook aardig wat wind stond met snelheden tot 32,2 km/h uit het zuidwesten. Kort na de middag ging de eerdergenoemde Altostratus over in Cirrostratus waardoor er melkachtig gekleurde opklaringen ontstonden tussen de opvallend golvende wolkenstrukturen. De zon kon deze opklaringen echter niet tijdig onderscheppen waardoor ze op de meeste plaatsen toch nog verstek heeft gegeven. Na een tijdje vervaagden deze pseudo - opklaringen weer en kregen we terug een grijze episode te verwerken waarbij er opnieuw wat neerslag viel. Hoewel de hoeveelheden vrij beperkt bleven, was de neerslag duidelijk intenser en langduriger dan wat we vanochtend te zien kregen, maar tegen het einde van de namiddag werd het alweer droger en rustiger. Van de grijzigheid raakten we daarentegen niet meer verlost waardoor we de zon niet meer te zien kregen. De bewolking was later op de avond een kleine oppepper voor het kwik dat overdag al niet zo denderend presteerde met maxima van 12,2 graden, en het zal ons goed beschermen tegen een eventuele verrassingsaanval van de vorst. Alle verdwaalde druppeltjes en andere neerslag bij elkaar geteld kwamen we uit op een totaal van 0,6 mm.


Zaterdag, 24 oktober 2009

Het herfstgevoel was vandaag in elk geval niet ver te zoeken, toen we onder een somber wolkendek ontwaakten waaruit het lichtjes motregende. Dit gebeurde bij minima van 8,9 graden, terwijl de bewolking vooral uit Stratus en Stratus fractus bestond. Veel veranderde er de komende uren niet aan het troosteloze weerbeeld, het was wachten tot halverwege de namiddag voor er verandering in kwam. Of dit synoniem stond met 'verbetering' is echter een andere zaak, want de motregen ging nu over in matige regenval die vervolgens enkele uren aanhield. De regendruppels werden opgezweept door een tot 32,2 km/h uithalende zuid- zuidwestenwind. Kort voor zonsondergang werd dit opnieuw gevolgd door motregen uit een van Nimbostratus naar Stratus overgaand wolkendek. Samen met de motregen werd nu opvallend zachtere lucht aangevoerd waardoor er ondanks alles na zonsondergang een tropisch sfeertje hing bij temperaturen die rond de 15 graden bleven schommelen. De laatste motregendruppels die ons voor middernacht bereikten, vulden het neerslagtotaal aan tot 1,2 mm.


Zondag, 24 oktober 2010

Bij een steeds meer naar het noorden ruimende bovenstroming kwamen we vandaag geleidelijk in onstabiele zeelucht terecht. Daar was vanochtend echter weinig van te merken want het was zonnig en droog met af en toe wat Cumulus en Stratocumulusbewolking. De opklaringen werden naar de middag toe zelfs breder terwijl de temperatuur opliep van 3,2 graden 's ochtend naar 13,8 graden tijdens de namiddag. Met een beetje fantasie konden we zelfs van nazomerweer spreken, doch halfweg de namiddag was er geen ontkomen meer aan. Donkere luchten pakten zich samen in het noorden, en het begon steeds harder te regenen. Aanvankelijk was dit 'vriendelijke regen' doordat de laagstaande zon onder de wolken door scheen en we dus nog eventjes konden genieten van een erg letterlijk zonnebad. Daarna werd alles afgedekt door wolken en traden er valwinden op die met snelheden tot 35,4 km/h uit het west- zuidwesten over Malderen raasden. Om het compleet te maken werd er ook nog eens voor een flinke lading hagelbolletjes gezorgd. Wie hiermee nog niet tevreden was, werd meteen op zijn/haar wenken bediend toen het plots ging onweren aan een tempo van ongeveer 3 ontladingen per minuut. Het onweer hield even snel als het gekomen was weer op, maar het bleef nog een tijdje naregenen voordat er vanuit het noorden opklaringen binnendreven. We konden vervolgens een uurtje herademen voordat een nieuwe buienlijn haar intrede maakte. Deze keer was er echter geen hagel of onweer bij al kwamen er opnieuw striemende regenvlagen aan te pas. Er volgde nog een hele reeks buien die geleidelijk lichter werden terwijl de opklaringen tussendoor breder werden. Samen met de noordelijke stroming zorgde dit uiteraard voor een flinke afkoeling al zal het door de doorstaande wind wellicht nog meevallen met eventuele nachtvorst morgenochtend. We sloten af met een neerslagtotaal van 5,2 mm.


Maandag, 24 oktober 2011

Het was vanochtend voor de verandering eens zacht bij minima van 4,3 graden en van grondvorst of krabwerk was dan ook geen sprake meer. Overdag keken we weer tegen een mediterrane blauwe hemel aan waarin zich niet het kleinste wolkje durfde te vormen. Wel stond er nu bijzonder veel wind waardoor de maxima van 15,7 graden niet als 15,7 graden aanvoelden. De wind was droog en schraal en haalde snelheden tot 31 km/h uit het oosten tot zuidoosten. Op het einde van de namiddag kwamen er dan toch nog wolken binnengedreven, maar veel stelde het niet voor en het droeg even later bij tot een fraaie zonsondergang. Het ging om Cirrostratus en Altostratus die vanuit het westen dichterbijkwam en de voorbode is van saai herfstweer met veel wolken en lichte regen. Voor vandaag konden we echter nog een droge dag bijschrijven met 0,0 mm en door de opzettende bewolking bleef het 's avonds aan de zachte kant.


Woensdag, 24 oktober 2012

(Nieuw Zeeland) Hoewel de voorspellingen er min of meer hopeloos uitzagen voor wat betreft mooi weer in Nieuw Zeeland, werden we vanochtend opgewacht door een vriendelijke lentezon. Het was lichtbewolkt met wat Cumulus die weliswaar groter en talrijker werd in de loop van de voormiddag. De stapelwolken spreidden zich uit tot Stratocumulus en riepen een weinig hoopgevend déjà vu- gevoel uit België op waar dit soort situaties gewoonlijk door een somber en laaghangend wolkendek wordt gevolgd. Gelukkig kwam het niet zover en werd de uitspreiding tot Stratus en Stratocumulus stopgezet voordat het tot prozac- toestanden kon komen. De opklaringen werden weer breder en spoedig bleef er slechts Cumulus humilis bewolking over. In de hogere regionen van de atmosfeer zagen we wat Cirrus en Cirrostratusbewolking binnendrijven die zich geleidelijk begon uit te breiden. De stapelwolken losten tijdens de avond weer op zodat enkel de sluierbewolking overbleef. Het koelde wel flink af in het stadje Paihia.


Donderdag, 24 oktober 2013

Het was vanochtend kraakhelder bij minima van ... graden, doch tegen zonsondergang werd alles wit voor onze ogen en konden we geen steek meer zien. Er had zich immers plotseling mist gevormd die alsnog voor een sombere start wist te zorgen. Ze ging geleidelijk over in Stratusbewolking en tegen de middag begonnen daar opnieuw gaten in te vallen waardoor het nazomerweer er toch nog in sloeg om overeind te krabbelen. Ondanks de polaire luchtmassa waar we ons in bevonden warmde het op tot ... graden terwijl de wind min of meer te verwaarlozen was (wat zuchtjes uit westelijke richtingen). De resterende bewolking ging over in Cumulus humilis en tegen de avond loste deze op waardoor het op een enkele streepje Cirrusbewolking na volledig helder werd; Het koelde tamelijk snel af terwijl er op de velden dunne nevelbanken werden gevormd, al lijkt nachtvorst nog lang niet aan de orde te zijn gezien de temperatuur nog steeds rond de 10 graden schommelde op het eindevan de avond. Alleen het neerslagtotaal lag met 0,0 mm dichtbij de negatieve cijfers.


Vrijdag, 24 oktober 2014

Tijdens het tweede deel van de nacht werd het land opgeschrikt door felle buien die ook tijdens het begin van de voormiddag actief waren langs een koufront. Ook tussen de buien door was het betrokken en dit zorgde voor hogere minima van 11,2 graden. Naar de middag toe werd de bewolking wat dunner en ing ze over in een mix van Altostratus translucidus, Stratocumulus en Altocumulus waar een waterig zonnetje in te zien was. Deze liet het opwarmen tot 14,6 graden maar de bewolking werd al snel weer dikker zodat het weer ging regenen met opnieuw een buiig karakter. Echt overdreven waren de hoeveelheden niet maar het was toch genoeg om allerlei excuses te verzinnen voor het niet uitvoeren van welke buitenactiviteit dan ook. Naast buien moesten we ook met een kille zuid- zuidwestenwind rekening houden, en dat was eigenlijk ook de hoofdrolspeler in het weersgebeuren aangezien het neerslagtotaal van 1,2 mm niet echt om van achterover te vallen was. De wind leek na zonsondergang zelfs nog wat verder aan te wakkeren.


Zaterdag, 24 oktober 2015

Er is nog steeds niets veranderd aan het onvermurwbare Stratus wolkendek dat boven ons vastgeroest lag. Dankzij de bewolking konden we terug hoge minima van 10,2 graden optekenen al was al het positieve daarmee min of meer gezegd. In de loop van de voormiddag kregen we dan toch nog met een weersverandering te maken doordat er in de hogere luchtlagen warmere lucht begon binnen te stromen die een deel van de Stratusbewolking liet oplossen. De resterende bewolking ging over in Stratocumulus en we kregen weer af en toe de zon te zien terwijl het opwarmde tot 16,4 graden bij een zwak zuidwestelijk briesje. Een weersverbetering kondigde dit alles nog niet meteen aan, want dit proces was het werk van een warmtefront dat tijdens de namiddag reeds Cirrostratus en Altoqstratus bewolking over ons liet uitstromen. Deze bewolking werd snel dikker en de zon kwam erdoor in moeilijkheden waardoor we al snel weer tegen een sombere grijze hemel aankeken. Dat de grijze smurrie zich nu op FL250 bevond in plaats van FL100 deze voormiddag zal de verbolgen zonneklopper een flinke braadworst wezen. Tot overmaat van ramp begon het tijdens de namiddag reeds te regenen vanuit het westen, maar blijkbaar was het naar gewoonte terug een uitgemergeld frontje dat over ons heen sjokte waardoor de neerslag niet eens meetbaar was (0,0 mm). Later op de avond werd het zelfs weer droog al raakten we van de bewolking niet meer verlost.


Maandag, 24 oktober 2016

Tijdens de nacht is de Stratus bewolking blijven hangen en met minima van 6,1 graden voelde het dan ook erg zacht aan. Daarmee was al het positieve echter al gezegd want ook nu was de bewolking hardnekkig en was de zwakke herfstzon machteloos tegen deze sterke en stabiele configuratie van de atmosfeer. Het warmde nauwelijks op en af en toe viel er een spatje motregen terwijl er nog steeds een erg kille oost- noordoostenwind stond. Overdag zag het weerbeeld er vrijwel indentiek uit als gisteren, doch het weer kwam nu uit het zuiden van waar we een depressie onze richting zagen opkomen. Doordat de kern ten zuiden van ons lag bleef de wind wel uit oostelijke richtingen komen en de enige verandering die we zagen was dan ook een minieme temperatuursstijging die ons maxima van 9,9 graden opleverde. Tijdens de namiddag bleef alles hetzelfde en zagen we af en toe wat fijne motregen naar beneden komen, wat ook tijdens de avond het geval was. Door het binnenstromen van steeds zachtere lucht en de isolerende bewolking koelde het maar nauwelijks af. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm ondanks die motregen.


Dinsdag, 24 oktober 2017

Het was vanochtend nog steeds betrokken met minima van 12,7 graden, en deze bewolking bestond uit Stratus die de neiging had over te gaan in Nimbostratus. En daar hoorde dus ook regen bij, die deze keer een stuk intenser was dan gisteren ook al lag de nadruk nog steeds op fijne motregen. Tegen de middag werd het weer wat droger maar het bleef wel betrokken met vooral Stratus bewolking. Af en toe viel er nog een beetje motregen waarbij de droge perioden echter overheersten. Ondanks het ontbreken van zonneschijn was het wel zeer zacht met maxima van 16,6 graden, en deze zachte luchtaanvoer werd door een goed voelbare zuidwestelijke wind verzorgd. Tijdens de avond veranderde er niet veel en vielen er af en toe nog een paar lichte buitjes die niet meetbaar waren terwijl de droge perioden in de meerderheid bleven. Het koelde nauwelijks af en het neerslagtotaal bleef onduidelijk doordat het ook rond en na middernacht nog af en toe bleef verder druppelen.


Woensdag, 24 oktober 2018

 (Taiwan) Net als gisteren was het terug luchtig en helder met dezelfde stapelwolken als gisteren die eerst overal ontstonden en later weer boven de bergen verzamelden. Het werd drukkend warm en overdag kreeg de hemel een wat melkachtige tint. Ook bij de uitstap naar Tainan was het erg drukkend en tropisch met veel zonneschijn en door de vochtige lucht bracht de wind niet bijster veel verkoeling. Het vocht zorgde voor een mooie amberen volle maan en het was erg comfortabel in de buitenlucht. Terug in Kaohsiung was het tijdens de avond nog steeds zacht terwijl alle bewolking oploste en we droog en rustig eindigden.

Thunderstorms are like shadows. If you follow them, they flee. If you flee from them, they will follow you.

Flashback: 24 oktober 2004 - 2019   ( 132)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 24-03-2020 19:42
Oktober? Maart 🙂 7 jaar geleden sneeuw   ( 147)
Fabian (Bergen op Zoom) -- 24-03-2020 20:15
Oops... Flashback: 24 maart 2005 - 2019 🙂   ( 90)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 24-03-2020 20:50