Flashback: 25 maart 2005 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 25-03-2020 19:10 






Vrijdag, 25 maart 2005

Na het erg regenachtige gisteren waren de weergoden vandaag weer een stuk vriendelijker tegenover ons. We ontwaakten onder een lichtbewolkte tot heldere hemel en door het bijna wegvallen van de wind hadden zich her en der nevel en mistbanken gevormd wat voor een sfeervolle zonsopgang zorgde. In de loop van de voormiddag en naar de middag toe verschenen er echter Stratocumulus castellanus wolken en dat was al een teken dat de atmosfeer instabiel werd. Inderdaad: in de loop van de namiddag vormden zich stapelwolken en vooral in de limburg leverde dat een aantal flinke onweders op, zelfs met hagel en ondergelopen straten volgens een correspondent ter plekke. Te Brussel en Malderen liep het echter niet zo'n vaart en moesten we het stellen met het zicht op de indrukwekkende stapelwolken.Met temperaturen tussen 7,7 en 18,5 graden was het opnieuw erg zacht voor de tijd van het jaar, al kwam de hoogste windsnelheid uit het noordwesten met 18 km/h. De regen die gisteren nog bleef hangen is uiteindelijk in de late avond verdwenen waarna er opklaringen binnendreven, maar na middernacht is er nog een millimeter regen gevallen wat mogelijk toch wijst op een nachtelijke regenbui. Voor morgen lijkt er een gelijkaardig weersbeeld in te zitten maar op zondag zouden de buien dan weer iets meer uitgesproken zijn waarna de wind in de loop van volgende week het noordoosten opzoekt en het weersbeeld erg schraal zal worden.


Zaterdag, 25 maart 2006

De erg zwakke hoogtetrog zorgde in de loop van de nacht voor wat lichte neerslag, gevolgd door een aantal buitjes die in de loop van de voormiddag over het land trokken. Na de middag stabiliseerde de atmosfeer zich volledig en kregen we rustig en droog weer met aardig wat zon, afgewisseld met wolkenvelden. Het neerslagtotaal van ...mm was dan ook reeds een feit geworden. De wolken waren duidelijk nog niet uitgepraat want naar de avond toe kwamen ze weer massaal opzetten vanuit het zuidwesten en al snel was er voor zon of blauwe lucht geen ruimte meer. Neerslag is er nog niet gevallen op wat lichte motregen na, en de radar geeft al evenmin sporen van intense neerslag waardoor we er komende nacht wellicht met wat motregen of lichte regen zullen vanaf komen. De temperaturen doen het nog steeds zeer goed in de zachte zeelucht; we haalden vlot waarden tussen 9,6 en 16,5 graden en zelfs de erg vinnige tot 39 km/h uithalende zuidwestenwind deed maar weinig afbreuk aan die zachtheid. Wie denkt dat hij van de regenwolken verlost is als hij bij het ontwaken morgenvoormiddag terug mooie opklaringen ziet naderen vanuit het westen heeft het echter grondig mis want een nieuwe depressie zet reeds volop koers naar de lage landen en zal vooral na de middag de bewolking gevoelig doen (her)toenemen met de onvermijdelijke, verse regen tegen de avond, waarbij de eerste druppels waarschijnlijk net voor zonsondergang de Malderse bodem zullen bevochtigen.


Zondag, 25 maart 2007

Na de grijze soep van de voorbije dagen mochten we vandaag nog eens in lente- achtige omstandigheden de dag aanvatten. Bewolking was er nauwelijks en ondanks dit feit bleven we met ochtendminima van 4,8 graden van nachtvorst gespaard. In de loop van de dag hobbelde het kwik naar een maximum van 15,4 graden toe. Dit gebeurde echter niet zonder de interventie van stapelwolken die reeds vrij snel in het luchtruim verschenen en uitgroeiden tot flinke wolkenvelden. Samen met de tot 27,4 km/h aanwakkerende oost- zuidoostenwind zorgde dit voor een flinke tempering van het lentegevoel tijdens de namiddag. Het duurde tot tegen zonsondergang eer de wolken zich duidelijk terugtrokken, maar dat was natuurlijk alleen maar goed om de avondlijke afkoeling in de hand te werken waardoor het al snel erg kil werd. We sloten af zoals we begonnen zijn: vrijwel heldere hemel en dus behoorlijk fris, maar zonder onmiddellijke dreiging van nachtvorst. Het neerslagtotaal bedroeg 0,0 mm doch tijdens de passage van de dikste wolkenpakketten tijdens de namiddag leken er een paar verdwaalde druppeltjes te zijn gevallen.


Dinsdag, 25 maart 2008

Groot was de verrassing toen bleek dat de buien tijdens de nacht weer aktiever zijn geworden, zodat het Malderse weerstation vanochtend verdween onder een sneeuwdek van 6 tot 8 cm. Meteen ook het hoogtepunt van de winter die reeds een week achter de rug ligt, maar de krachtige lentezon maakte snel komaf met de witte wereld en deed het kwik stijgen van -0,7 naar 5,4 graden. Tegen de middag was het sneeuwdek dan ook reeds flink aangetast, en de sneeuwbuien die er overdag nog bijvielen, konden daar niet veel aan veranderen. Na de middag namen de buien definitief af in aktiviteit en bleef er Cumulus mediocris over terwijl er op grote hoogte sluierbewolking kwam opzetten. Opvallend hierbij was dat zelfs de relatief kleine Cumulus mediocris die overbleef, nog in staat was om valstrepen te produceren, waarvan sommigen nog de grond bereikten in de vorm van lichte buitjes met droge sneeuw. De uitzichten op de bewolking waren niettemin adembenemend en fotogeniek. Tegen de avond bleef er enkel op schaduwplaatsen en noordhellingen nog een onderbroken sneeuwdekje over terwijl het half tot zwaarbewolkt bleef met een west- noordwestelijk briesje tot 38,6 km/h. De rest van de avond verloopt vrij rustig en droog zodat het neerslagtotaal gehandhaafd blijft op 5,4 mm.


Woensdag, 25 maart 2009

Ondanks de brede opklaringen en de rustige sfeer die gisterenavond boven het weerstation hing, was het vanochtend weer pompen of verzuipen onder een behoorlijk actieve regenzone die ons inmiddels had bereikt. De op sommige momenten erg pittige neerslag werd af en toe afgewisseld met lichte regen of motregen, maar helemaal droog werd het aanvankelijk nog niet. Bovendien was het erg fris waardoor de neerslag bij de zwaarste buien gedeeltelijk uit smeltende sneeuw bestond. Toen even later het eerste schemerlicht in het Malderse luchtruim doordrong, kregen we uitzicht op een erg chaotische wolkenlucht. Deze bestond uit Cumulus congestus en Nimbostratus, waarbij deze laatste na een tijdje overging in Altostratus. Dit werd gevolgd door opklaringen, al was het al bijna middag eer we die te zien kregen. Van de buien waren we overigens nog niet verlost, want de stapelwolken bolden flink op en sommige exemplaren vertoonden al snel de typische ijskappen van volwassen buienwolken. Vervolgens was het dan een komen en gaan van pittige buien die met prachtige, diepblauwe voorjaarsluchten werden afgewisseld. Bij één van de buien kwam het in Brussel tot een vrij hevig onweer dat met indrukwekkende bliksemontladingen gepaard ging, compleet met korrelhagel en smeltende sneeuw. Voor Malderen lijkt alles er daarentegen op te wijzen dat er geen onweer is langsgeweest. Het onweer werd gevolgd door meer aaneengesloten bewolking (Altostratus en Cumulus fractus) waardoor het tijdelijk wat somberder werd. In deze bewolking zaten nog een paar buien verwerkt, maar in de late namiddag kwamen er terug mooie opklaringen binnengedreven. Hierin vormden zich snel stapelwolkjes die op hun beurt weer snel uitgroeiden tot indrukwekkende Cumulus congestus. Het weerstation bleef echter van verdere neerslag gespaard en de bewolking nam tijdens de avond weer geleidelijk af. Wel was er de hele tijd Cirrus en Cirrostratusbewolking te zien, dat samen met Altocumulus floccus een duidelijk begrensde wolkenband vormde in het zuidwesten. Neerslag leverde dit echter niet op, zodat de rest van de avond rustig verliep en het onder de opklaringen flink kon afkoelen. Later op de avond verschenen er in het oranje schijnsel van de straat- en stadsverlichting Altocumulus en Stratocumulusbanken, welke een nieuw regengebied voorafgaan. Hiermee krijgen we morgen af te rekenen, zodat het weer een sombere, kille en vooral vochtige dag dreigt te worden. Al dat natuurgeweld speelde zich vandaag af bij temperaturen tussen 4,0 en 11,8 graden, terwijl het neerslagtotaal goed was voor een indrukwekkende 10,2 mm. De wind heeft vandaag het west- noordwesten opgezocht en haalde snelheden tot 45,1 km/h.


Donderdag, 25 maart 2010

Het warme lenteweer werd na een zeer zachte nacht met minima van 11,4 graden verdergezet. In tegenstelling tot gisteren was er vandaag minder sluierbewolking waardoor de zon veel meer aan bod kwam en bovendien een stuk krachtiger was. Het einde van de lente- opstoot was echter nabij, want vanuit het zuidwesten kwam er een koufront opzetten dat spoedig voor een weersomslag zou zorgen. Tijdens de voormiddag was dit reeds merkbaar aan de bewolking die onstabiele trekjes ging vertonen, waarbij Stratocumulus castellanus verdachte nummer 1 werd. Deze bracht mooie valstrepen voort die weinig of geen neerslag veroorzaakten, maar reeds voor valse neerslagsignalen op de radar zorgden. Rond en na de middag verschenen er ook wat stapelwolkjes terwijl er nog een weinig sluierbewolking aanwezig was. In deze omstandigheden kon het nog flink opwarmen en liepen de temperaturen moeiteloos op naar 20,8 graden. Op het einde van de namiddag was er echter geen ontkomen meer aan en werd de bewolking vanuit het zuidwesten snel dikker op nadering van een eerste buienlijn. Deze deed het korte tijd flink plenzen, en werd op haar beurt gevolgd door nieuwe opklaringen. Hierin konden we nog even van de uitbundige zonnestralen genieten, maar het diepblauwe luchtruim vulde zich reeds met aambeeldvormige ijskappen van een volgende buienlijn. Deze had behoorlijk wat onweer aan boord maar zwakte snel af zodat slechts sporadisch wat onweer werd waargenomen op Belgische grondgebied. Te Malderen was er nauwelijks wat van te merken, maar de neerslag was hier ook zonder onweer erg zwaar met op sommige momenten opvallend dikke regendruppels. De rust keerde na pakweg een half uurtje weer en het neerslagtotaal stokte op 1,0 mm. De rest van de avond verliep dan weer grotendeels droog waarbij temperaturen rond 12 graden bleven schommelen. De wind ruimde naar westelijke richtingen terwijl de hoogste windstoot nog uit het zuid- zuidwesten werd gemeten met 38,6 km/h.


Vrijdag, 25 maart 2011

De sluierbewolking is afgelopen nacht weer weggetrokken waardoor het bij zonsopgang weer volledig helder was. Toch zorgden de opklaringen niet voor vorstige toestanden en konden we de minima met 3,6 graden zelfs redelijk zacht noemen. Overdag werd daar een schepje bovenop gedaan en warmde het probleemloos op tot 20,1 graden. Na de middag werden er wat Stratus fractus wolken en Stratocumulusvelden gevormd in de amberkleurige melklucht maar het bleef aangenaam lenteweer terwijl er met een noordelijk briesje tot 12,9 km/h droge landlucht werd aangevoerd. Tijdens de avond was er opnieuw sprake van een flinke afkoeling al was deze vooral gevoelsmatig door de droge lucht daar de temperaturen nog tot enige tijd na zonsondergang rond 15 graden bleven schommelen. De wolken losten weer op en de wind viel volledig weg. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zondag, 25 maart 2012

De mistvelden hebben onverwachts ook in Malderen kunnen toeslaan, en het was tijdens het eerste deel van de voormiddag grijs en kil bij minima van 4,4 graden. De bewolking werd echter dunner en al snel tekenden zich wazig de contouren van de zonneschijf af. Daarna ging de bewolking over in Stratus fractus en deze flarden waren nog een uurtje zichtbaar als Cumulusachtige wolken die verder oplosten. De rest van de dag verliep zonnig al was er vooral in het westen sluierbewolking te zien. In die richting vonden we ook de mistvelden terug want de kustgebieden kwamen er ook vandaag bekaaid af met temperaturen die eerder doen denken aan de normaalwaarden van december of januari. Dit terwijl we in Malderen alweer konden bakken en braden bij maxima van 20,8 graden en een kurkdroge noord- noordoostenwind die de droge woestijnlucht met snelheden tot 19,3 km/h over Malderen deed strijken. Tijdens de avond koelde het af naar een vijftiental graden al voelde het door de droge lucht kouder aan. We sloten terug af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Maandag, 25 maart 2013

Door de bewolking is het afgelopen nacht niet kouder dan -1,3 graden geworden. De aanhoudende wind zorgde er net als gisteren wel voor dat er veel ijs werd gevormd wat door de droge lucht danig versneld werd. Er verschenen wat spaarzame opklaringen en we kregen de zon af en toe te zien in een mix van Stratocumulus, Altocumulus en Cirrusbewolking. Deze opklaringen waren de uitlopers van heldere, droge en koude luchtmassa's die in Nederland voor een veel zonniger maar schraler weertype hebben gezorgd. Daar was het effect van de droge afkoelende wind zo groot dat er plaatselijk kon geschaatst worden ondanks de slechts lichte vorst. Op andere plaatsen kwam het dan net weer tot zandstormen en zelfs een enkele heidebrand in de kurkdroge lucht die over het verkilde winterlandschap raasde. In Malderen liep het allemaal zo'n vaart niet al was de lente er ook ver te zoeken met dat sneeuwdek dat niettemin grotendeels afsmolt tegen het einde van de dag. De temperaturen liepen op tot 4,1 graden en er stond een bijtende oost- noordoostenwind die weliswaar minder fel uit de hoek kwam dan in Nederland maar toch nog snelheden tot 25,7 km/h haalde. De temperaturen bleven tot laat in de avond positief maar de dauwpunten zaten ver onder het vriespunt waardoor er de hele dag ijs werd gevormd op schaduwrijke plaatsen. Bovendien liet de zon die er rond de middag aarzelend doorkwam het tijdens de namiddag weer afweten zodat de dag erg somber eindigde. Het bleef droog zodat we met een neerslagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.


Dinsdag, 25 maart 2014

De naderende storing leek zichzelf tegen een onzichtbare muur te pletter te lopen waardoor de bewolking ons niet meer kon bereiken en we een hele nacht ideale condities hadden voor stralingsvorst. En zo geschiedde dus want we ontwaakten in een witberijpte wereld waarbij het kwik op 0,7 graden is uitgekomen. In het oosten van Nederland was de vorst nog wat sterker en kwam de -5 graden plaatselijk in zicht. Overdag was het dan aan de zon om alles weer te ontdooien wat natuurlijk geen probleem was onder de nog steeds heldere, diepblauwe lucht. Tegen de middag werden er dan weer stapelwolkjes gevormd die deze keer beperkt bleven tot de 'mooiweersvariant'. Ze kregen gezelschap van een eigenaardig uitziende, eenzame band van Cirrusbewolking net zoals we vorige week ook al eens zagen. De mooiweerswolken en de Cirrusstreep bleven de hele namiddag zichtbaar terwijl de ruime zonnige perioden ervoor zorgden dat het kon opwarmen tot 13,3 graden onder begeleiding van een zwak noordelijk briesje. Tegen de avond begon de lucht haar diepblauwe kleur te verliezen en werd alles vanuit het westen nevelig en melkachtig met fletse kleuren. Tegen zonsondergang was er vooral in het zuiden veel Cirrus en Cirrostratus te zien uit de eerder genoemde regenzone die nog steeds tegen die onzichtbare muur lag te beuken. De opklaringen waren breed genoeg om een snelle afkoeling toe te laten al lijkt het door de toegenomen sluierbewolking allemaal een fractie minder 'erg' te gaan worden als afgelopen nacht. We sloten uiteraard weer met een rond neerslagtotaal van 0,0 mm af.


Woensdag, 25 maart 2015

Tijdens de ochtend regende het nog lichtjes na, daarna klaarde het op vanuit het westen en volgde er een tamelijk zonnige voormiddag waarbij we vooral ten oosten van ons sluierbewolking zagen hangen door het koufront dat in die richting is blijven slepen. Dankzij de nachtelijke regens en bijhorende bewolking is het vorstvrij gebleven en konden we dus weer positieve minima van 5,2 graden optekenen. Overdag werden er stapelwolken gevormd en tijdens de namiddag dreef er Cirrostratus bewolking binnen die erg snel overging in Altostratus. Dit leidde al snel tot nieuwe regen die gedurende enkele uren aan een gezapig tempo naar beneden kwam en de temperaturen stokten hierdoor op een vrij ondermaatse 7,0 graden. De avond verliep in bewolkte en druilerige omstandigheden waarbij het af en toe nog lichtjes regende uit Stratus en Stratus fractus bewolking. Later op de avond klaarde het weer wat op vanuit het westen en kregen we terug de sterrenhemel te zien. Het neerslagtotaal liep op tot 13,6 mm.


Vrijdag, 25 maart 2016

De neerslag is tijdens de nacht geleidelijk intenser geworden en het plensde vanochtend reeds goed door. Daar hoorde een grijs en somber weertype bij terwijl het dankzij de bewolking vrij zacht is gebleven met minima van 6,7 graden. De neerslag hield tot kort voor de middag aan waarna de bewolking langzaam dunner werd en overging in Stratocumulus. Deze liet steeds meer ruimte voor opklaringen maar in de onderste luchtlagen werd ook Cumulus fractus gevormd waardoor het zeker geen zonsovergoten dag werd in tegenstelling tot de kustgebieden. Warmer dan 11,1 graden is het dan ookk niet geworden bij een kille noordwestenwind. Tijdens de avond losten deze wolkenflarden weer op maar er bleef nog heel wat Stratocumulus over. We sloten af met een neerslagtotaal van 9,4 mm.


Zaterdag, 25 maart 2017

De bewolking is tijdens de nacht min of meer hetzelfde gebleven met wat Cirrus en Cirrostratus. Het is erg koud geworden met minima van 4,8 graden en in Nederland kwam het op verschillende plaatsen zelfs in thermometerhut bijna tot matige vorst. Gelukkig kon de zon daarna veel goed maken en kon het ijs en de rijp snel wegsmelten. Aangenaam lenteweer was echter enkel op beschutte plekjes mogelijk want er stond een erg schrale oostelijke tot noordoostelijke wind die de gevoelstemperaturen flink naar beneden haalde terwijl de echte temperaturen nog op 16,3 graden zijn uitgekomen. Deze wind haalde op sommige momenten flink uit al bleef de zon verder ononderbroken schijnen en nam de Cirrusbewolking niet verder toe. Integendeel, tijdens de avond loste deze langzaam verder op waardoor we meer diepblauwe kleuren zagen verschijnen aan het uitspansel. Tijdens de avond voelde het bij de ondergaande zon al snel nog kouder aan, maar de wind zorgde voor goede luchtmenging waardoor het met de minima komende nacht wellicht zal meevallen in vergelijking met vanochtend. Net als neerslag trouwens, want ook vandaag gaat de beginnende droogte verder met opnieuw een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zondag, 25 maart 2018

Tijdens de nacht zijn er weer wat wolkenvelden binnengedreven waardoor het kwik is blijven steken op 0,9 graden. Deze wolkenvelden zorgden voor een wat fletse aanblik van de hemel en het deed allemaal erg nevelig aan maar toch was het invallende licht fel en koel zoals typisch in het voorjaar. De dunne Stratocumulusvelden bleven de hele dag ons weer beheersen en het ene moment lieten ze meer zonlicht door dan het andere. Tijdens de namiddag waren ze echter tijdelijk flinterdun en was het even volop lente en dit gaf het kwik een duwtje richting 12,9 graden terwijl de noordwestenwind zwak bleef. Daarna werd de bewolking weer dikker en verliepen de laatste paar uren van de daglichtperiode somber en vrij kil. Wel bleef het droog en ging de bewolking niet over in Stratus waardoor we toch nog wat struktuur bleven zien en het dus niet doodsaai werd zoals eerder deze week. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm bij een volledig wegvallende wind.


Maandag, 25 maart 2019

 Tijdens het tweede deel van de nacht bereikte de trog met buien ons doch de neerslag was niet meetbaar en we vonden enkel wat afdrukken van losse druppels terug. Wat verderop in het centrum van Londerzeel stonden echter plassen dus het was weer een klassieke buiensituatie met grote verschillen op korte afstanden. Wat er achter die trog lag, zag er echter niet meer zo actief uit want dat waren stapelwolken die zich uitspreidden tot Stratocumulus onder een inversie. De stijgende luchtdruk was hier mede schuldig aan maar de uitspreidende bewolking maakte het het kwik knap lastig om omhoog te krabbelen en onze humeurbarometer bleef dan ook vrij lage waarden aanwijzen. De maxima bleven steken op 11,8 graden en toen er tijdens de avond bredere opklaringen binnendreven, veranderde daar niet veel meer aan. Integendeel, het koelde nu snel af naar de uiteindelijke minima van 4,1 graden. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 25 maart 2005 - 2019   ( 116)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 25-03-2020 19:10