Flashback: 1 april 2005 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 01-04-2020 20:03 








Vrijdag, 1 april 2005

Toen we vanochtend ontwaakten leek het opeens of Malderen van de kaart geveegd was: dichte mistvelden beperkten het zicht namelijk tot enkele tientallen meters waardoor het zelfs in de vertrouwde thuisomgeving een hele klus was om niet te verdwalen. De mist werd gevormd toen zich in de loop van de nacht en ochtend opklaringen voordeden waaronder de onderste luchtlagen zijn gaan afkoelen. Gelukkig bleven de gevormde opklaringen aanwezig zodat het na het optrekken van de mist een stralende lentedag werd met overvloedige zonneschijn. Tegen de middag vormden zich wat stapelwolkjes terwijl er in het westen Cirrusvelden voorbijdreven maar naar de avond toe werd het terug volledig helder. Het was vanochtend frisser dan we de voorbije dagen gewend zijn met 5,5 graden, maar overdag liep het kwik op tot 19,7 graden onder begeleiding van een zuidoostelijke bries tot 19 km/h. Neerslag is er uiteraard niet meer gevallen, die hoeven we pas zondagavond en maandag te vrezen wanneer aktieve regenzones ons het genot van de lentezon van vandaag en het komende weekend flink betaald zullen zetten.


Zaterdag, 1 april 2006

Wie er vandaag vroeg genoeg bij was kon nog een paar opklaringen meepikken alvorens de aan het koufront verbonden buienlijnen niets ontziend over het land spoelden. Te Malderen begon dit met gewone regen, opgejaagd door een bijzonder krachtige westenwind die met haar snelheden tot 45 km/h voor de hoofdrol probeerde te gaan. Toen het rond de middag droog werd slaagde een van de buien er net ten oosten van het weerstation nog in tot een onweer uit te groeien en ook na de middag bleven we niet gespaard door een aantal flinke stortbuien die met hun tot 7,6 mm/h oplopende intensiteit het neerslagtotaal lieten oplopen tot 3,2 mm. De dag werd uiteindelijk afgesloten met brede opklaringen en flink wat zon, maar dit had niet meteen een positieve invloed op de temperaturen want het koelde snel af naarmate de zon zakte door de koelere polaire luchtmassa's die ons momenteel overspoelen. De temperaturen wisten overdag echter nog 16,1 graden te halen terwijl de minima voor dit etmaal waarschijnlijk rond middernacht zullen bereikt worden.


Zondag, 1 april 2007

De weergoden waren ons ook vandaag uitermate gunstig gezind. In ieder geval wat de zonne- en warmteliefhebbers betreffen, want welk moment van de dag je ook uitkoos, er was niets anders dan een volledig heldere hemel te zien waarin de zon onafgebroken haar werk kon doen. 's ochtends was het reeds erg zacht met 8,7 graden, en overdag heerste een echt zomergevoel bij maxima van 19,4 graden en dit onder begeleiding van een oostelijk briesje tot 25,7 km/h. Wel was het erg heiig waardoor we de mooie vergezichten en kleurencontrasten die we anders zouden hebben, maar moesten inruilen tegen felrode zonsop- en ondergangen in de met vocht en stofdeeltjes beladen lucht, maar ook deze waren zeker de moeite waard om te aanschouwen. 's Avonds viel op hoe de nachtelijke afkoeling zich slechts langzaam inzette. Het duurde tot diep in de nacht eer de temperatuur weer onder de tien graden dook en het voelde na zonsondergang bijgevolg niet zo kil meer aan.


Dinsdag, 1 april 2008

De dag begon veelbelovend met een diepblauwe, wolkenloze hemel. Doch voor de kust lag reeds een occlusiefront klaar om het lenteweer van de kaart te vegen en in te ruilen voor een kil alternatief met regen. Het begon allemaal met Cirrostratusbewolking die tijdens de voormiddag verscheen in het westen en vrij snel overging in Altostratus. Voorgenoemde wolkenformaties waren echter fraai om te zien dankzij de golvende strukturen die erin aanwezig waren. Vooral in Nederland moet de hemel er volgens de satellietbeelden als een waar kunstwerk moeten hebben uitgezien. De eerste regendruppels lieten niet lang op zich wachten, en vooral na de middag waren er enkele perioden met vrij intense regen, voortgejaagd door de zuidwestelijke wind die uithaalde tot 46,7 km/h. Het front had echter duidelijk haast want nog voor het einde van de namiddag kwamen er vanuit het westen opklaringen aanzetten die de regenzone scherp begrensden en tegen de avond leek het alsof het gewoon de hele dag zonnig is geweest. De bewolking bestond nu voornamelijk uit Cumulus fractus en Stratocumulus terwijl de stukken blauwe lucht ertussen enigzins melkachtig kleurden door het vocht in de atmosfeer. De avond verliep eveneens rustig en droog met brede opklaringen. Ondanks de regen overdag vielen de temperaturen nog aardig mee met 5,9 tot 13,2 graden en bleek de neerslag in Malderen niet eens meetbaar te zijn.


Woensdag, 1 april 2009

Het zag er vanochtend opnieuw veelbelovend uit met een heldere sterrenhemel waarin niet het kleinste wolkje te ontwaren viel. Dat veelbelovende werd even later ook waargemaakt toen er weer een krachtige zon boven de horizon oprees, waarop het kwik hetzelfde deed door meteen naar een lenteachtige 17,8 graden te stijgen. Hierbij kunnen we opmerken dat de minima ondanks de wolkeloze hemel vrij zacht zijn uitgevallen met 5,4 graden. Het weerbeeld bleef heel de dag onveranderd, en net als gisteren was er weer het schrille contrast met het noorden van Nederland waar nog steeds Stratusbewolking hing. Volgens de satellietbeelden is het daar tegen de middag echter eveneens gaan opklaren, al bleven de wolken steeds in de buurt. Te Malderen heeft de wind ondertussen het noordoosten opgezocht en werd er tegen snelheden tot 30,6 km/h droge landlucht aangevoerd. Ook de namiddag en avond verliepen aangenaam zonnig waarbij er vrijwel niets van bewolking te zien was. Door de aanvoer van zachtere lucht dreigt er ondanks de heldere avondhemel geen gevaar voor nachtvorst. Net zomin als voor regen, want met een neerslagtotaal van 0,0 mm hielden we het opnieuw droog.


Donderdag, 1 april 2010

Na een erg frisse nacht waarbij het afkoelde tot 2,8 graden, konden we herademen in droge weersomstandigheden met opklaringen. Het voelde extra koud aan doordat er behoorlijk wat wind stond, en de zon kon niet het beste van zichzelf geven door toedoen van Altostratusbewolking. Er was ook Stratus fractus aanwezig, en deze ontwikkelde zich in de loop van de voormiddag tot Cumulus mediocris, welke zich vervolgens in wolkenstraten ging organiseren. Toen deze talrijker werden, gingen de netjes geordende wolkenstraten echter terug over in een chaotische soep van Cumulus en Stratus fractus. Aan de in dunne Cirrostratus overgaande Altostratus hadden we niet veel want de zon werd nu door de eerdergenoemde wolkensoep onderschept met alle gevolgen vandien. Het werd dus een vrij sombere episode waarbij de weinige opklaringen erg strak getimed waren. Boven Nederland kwamen meer opklaringen voor, maar waren talloze buien actief die er plaatselijk voor sneeuw en smeltende sneeuw zorgden. De vinnige tot 43,5 km/h uithalende westenwind ruimde in de loop van de dag meer naar noordwestelijke richtingen waardoor de lucht een grotere afstand over zee moest afleggen. De buien konden hierdoor ook gemakkelijker tot in België doordringen waardoor het onderandere in Brussel eveneens prijs was. Deze buien bestonden bij maxima van 11,5 graden echter uit gewone regen of hagel en (smeltende) sneeuw zat er op het eerste zicht niet tussen. Welk neerslagtype de buien in Malderen hebben voortgebracht is niet duidelijk, maar het neerslagtotaal van 0,4 mm geeft aan dat het er in elk geval niet droog is gebleven. Samen met de buien dreven er ook opklaringen binnen, waardoor we tijdens de namiddag konden genieten van mooie zonnige perioden en tot de verbeelding sprekende wolkenlandschappen. Vanuit het westen kwam er ondertussen advectie op gang waardoor de buien geleidelijk uitstierven en het terug rustig werd met nog meer zon. Dit zorgde later op de avond voor een erg lenteachtig weertype met een door Cumuluswolkjes getooide diepblauwe lucht. Kort voor zonsondergang verscheen er in het zuidwesten Cirrostratus, wat meteen de eerste voorbode is van een volgende depressie die morgen de smaakmaker van dienst zal worden. Als opwarmertje kregen ze in Nederland tegen de late avond reeds nieuwe buien te verwerken, al bleef het in Malderen rustig en droog.


Vrijdag, 1 april 2011

Een nieuwe storing die zich als warmtefront aandiende, zorgde vanochtend en afgelopen nacht voor een betrokken weersbeeld. Hier hoorden weer zeer zachte minima bij die niet beneden 11,3 graden zakten, en het was tijdens de ochtend nog droog. De neerslag liet echter niet lang op zich wachten en bereikte ons nog voor zonsopgang. Het was meteen het startsein voor een erg sombere voorjaarsdag waarbij we voortdurend tegen Nimbostratus bewolking aankeken en er lichte regen of motregen viel. De wind draaide naar het west- zuidwesten en haalde snelheden tot 33,8 km/h. Op het einde van de namiddag volgde een plotse weersomslag en zagen we de bewolking eensklaps overgaan in Cumulus fractus terwijl er een blauwe lucht zichtbaar werd met heel wat Cirrus en Cirrostratus erin. De Cumulus fractus loste op en tegen zonsondergang was er enkel nog sluierbewolking te zien die voor een erg sfeervolle zonsondergang zorgde. We bevonden ons nu duidelijk in de warme sector, en dat was dan ook goed te merken aan de temperatuur die een sprongetje maakte naar 17,3 graden. De bewolking kreeg de neiging om weer een beetje aan te dikken, maar er bleven nog opklaringen over en er viel geen neerslag meer zodat het dagtotaal onveranderd bleef met 0,0 mm.


Zondag, 1 april 2012

We ontwaakten vanochtend bij huiveringwekkende minima van -1,1 graden in een berijpt landschap. De combinatie van polaire lucht, heldere hemel en uitgedroogde bodem heeft haar werk om de minima extra laag te laten uitgekomen, goed gedaan. Op verschillende locaties werden zelfs grasminima rond of beneden -10 graden gemeten, en op dergelijke bodems kon je maar beter geen gevoelige plantjes laten overnachten. Er dreven wat Stratocumulusvelden voorbij die soms de intentie leken te hebben om er een sombere herfstdag van te maken, maar uiteindelijk werd het op de meeste plaatsen tamelijk mooi lenteweer. De Stratocumulusvelden gingen immers over in Cumulus humilis die met haar brede en afgeplatte vormen een opvallende verschijning was. De wind kwam uit het noord- noordwesten maar was te verwaarlozen met haar snelheden tot 20,9 km/h. Niettemin was zelfs het minste zuchtje goed voelbaar bij de onderkoelde maxima van 13,3 graden (tuineffect inbegrepen). De stapelwolken losten naar de avond toe op en het koelde dan ook pijlsnel af onder de heldere hemel (op een paar sluierwolken na) zodat we tegen middernacht nog maar een paar graden van het vriespunt verwijderd waren. Neerslag is er zoals verwacht en gewend niet gevallen zodat we alweer met 0,0 mm afsloten.


Maandag, 1 april 2013

Na de sombere, vochtige en grijze toestanden van de afgelopen dagen zijn we vandaag haast ongemerkt in een drogere luchtmassa van continentale oorsprong terechtgekomen. Hoewel ongemerkt misschien veel gezegd is want er stak een venijnige noordoostenwind op die ons met haar donderende vlagen tot 29,0 km/h compleet deed verstijven van de kou. De minima waren eveneens aan de lage kant met -1,7 graden onder een heldere hemel, en de wind versterkte het vrieseffect waardoor er op vijvers en plassen een flinke ijslaag was gevormd. De vochtigheidsgraad daalde tot zeer lage waarden waardoor de dauwpunten ver onder het vriespunt bleven en er ook tijdens de namiddag bij maxima van 9,1 graden nog ijs werd gevormd in de schaduw. Helemaal kraakhelder was de lucht overigens niet want er dreef Cirrus en Cirrostratus bewolking voorbij die vooral in het noorden goed vertegenwoordigd was. Een geluk dus dat de zon in het zuiden stond, maar zodra ze in het westen kwam waren we er aan voor de moeite en dook het kwik weer als een baksteen de dieperik in. Er volgde een sfeervolle met amberen kleurentinten ingeklede zonsondergang die vooral vanuit een heetgestookte sauna nog redelijk wat warmte leek uit te stralen. Tegen het einde van de avond vroor het reeds volop al was dat vooral aan de lage dauwpunten te wijten daar het kwik nog lange tijd boven het vriespunt bleef steken. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm. an 0,0 mm.


Dinsdag, 1 april 2014

We kregen opnieuw dezelfde sluierwolken en Altocumulus castellanus wolken te zien die er gisteren al hingen, en dit alles konden we aanschouwen bij zachte minima van 10,4 graden. Het bleef een groot deel van de voormiddag bewolkt, doch omstreeks 10H30 was het opeens alsof de weergoden er met een toverstokje in roerden en loste de bewolking vanuit het zuidwesten op. We zagen een diepblauwe lucht op ons afstormen die als een blauwe tsunami alle bewolking met zich leek mee te sleuren en weg te spoelen. De zon werd kort daarop een stuk krachtiger waardoor het sneller kon opwarmen en we ons in de namiddag konden koesteren in zomers aanvoelende maxima van 22,9 graden. Af en toe werd er een klein Cumuluswolkje gevormd en op het einde van de namiddag verscheen er terug meer Cirrus bewolking doch het werd niet meer zo'n melkachtige en versluierde bedoening als vanochtend. Verkoeling (voor wie het nodig had) konden we halen uit een zacht briesje uit overwegend noordoostelijke richtingen. Tijdens de avond kwamen we dan opeens te weten waarom die onweersverklikkers zoals Altocumulus castellanus en floccus er gisteren en vanochtend hingen. We konden immers toekijken hoe de hemel ten noordwesten en noorden van ons als het ware explodeerde en er enorme stapelwolken werden gevormd. Volgens de radar kwam het vooral over de Duitse grens tot onweerachtige buien, al bleven we in Malderen buiten schot. De imposante wolkenmuren zorgden later voor een indrukwekkende zonsondergang, ook al begonnen de stapelwolken ondertussen weer in elkaar te zakken. Het bleef tot laat in de avond aangenaam warm bij temperaturen die dichtbij 20 graden schommelden en aangezien de buien ons misten konden we terug afsluiten met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Woensdag, 1 april 2015

De buien zaten nu ten noorden van ons en wij bevonden ons vanochtend op één van de neerslagvrije wolkenbanden die de onstabiele luchtmassa begrensden. Dat was vooral Stratus en Stratocumulus bewolking dus een zonnige start nam deze dag allerminst. Wel zorgde de bewolking en de wind voor hogere minima van 5,1 graden. Tijdens de voormiddag werd de lucht snel onstabieler en kwam het ook verder naar het zuiden tot buien. Ondertussen stroomde er vochtigere lucht binnen waardoor de zichtbaarheid wat afnam en de kleuren niet meer zo helder en transparant waren als gisteren. Een fotografisch geschikte buiendag was het dus niet meer maar tijdens de namiddag werd de lucht terug helderder en werden de buienwolken kleiner tot het uiteindelijk weer droog bleef met breder wordende opklaringen. Er volgde een periode met rustig en zonnig lenteweer waarbij we uitzicht hadden op klassieke mooiweerswolkjes (Cumulus mediocris) en Cirrusbewolking die toenam vanuit het westen. Deze bewolking was de voorbode van een nieuwe regenzone en deze bereikte ons omstreeks 21H55 waardoor we het grootste deel van de avond nog van droog weer konden genieten bij een geleidelijk afnemende noord-noordwestenwind en maxima van 11,8 graden. Daarna volgde een periode met niet al te intense regenval die het dagtotaal op 0,8 mm bracht.


Vrijdag, 1 april 2016

De wolkenband is dan toch verder weggetrokken waardoor het tijdens het tweede deel van de nacht volledig kon opklaren. Tot stevige vorsttoestanden is het niet gekomen, maar toch is het onder de open hemel flink afgekoeld en flirtten de minima met het vriespunt bij 2,5 graden. Een echter diepblauwe lucht kregen we echter niet te zien, want enerzijds was er nog wat sluierbewolking van de wegtrekkende regenzone in het zuidoosten te zien, en anderzijds begon andere sluierbewolking (Cirrostratus) van een volgend exemplaar geleidelijk binnen te drijven vanuit het westen. Maar de zon had desondanks veel kracht waardoor het snel opwarmde en we van een aangenaam lenteweertje konden genieten. Tegen de middag werden er wat stapelwolkjes gevormd. Eerst leken dat onschuldige mooiweerswolkjes te zijn, maar ze werden langzaam talrijker en kregen gezelschap van Stratocumulus. De hemel raakte steeds meer volgesmeerd waardoor het tijdens de vroege avond terug somber en kil was bij een zwakke en veranderlijke wind. De temperaturen raakten hierbij uiteraard niet hoger dan 14,3 graden. Tijdens de avond bleef het betrokken, somber en kil waardoor deze dag in erg droevige omstandigheden maar met een droog neerslagtotaal van 0,0 mm eindigde.


Zaterdag, 1 april 2017

Het koufront is tijdens de nacht beginnen te golven waardoor het net boven ons tot stilstand is gekomen. De wind kwam daarbij uit zuidelijke richtingen en van daaruit werden in de loop van de voormiddag een aantal buien aangevoerd. De wolkenfotografen hoefden echter niet uit hun bed te komen om fraaie buienwolken te fotograferen, want het hele luchtruim zat volgesmeerd met Altostratus en Nimbostratus. De buienwolken kwamen dus niet tot hun recht en waren grotendeels ook gehuld in deze en laaghangende wolkenvelden. De zon kregen we in deze omstandigheden nauwelijks te zien, en dat was ook terug te zien op de thermometerbuizen waar we niet meer dan 15,8 graden konden aflezen als maximum. Dezelfde bewolking zorgde er wel voor dat het tijdens de nacht niet kouder dan 10,2 graden is geworden. Op sommige plaatsen (vooral in Nederland) viel erg veel neerslag, maar in Malderen kregen we het terug voor elkaar om de ene bui na de andere te ontwijken waardoor het neerslagtotaal er op een schamele 1,9 mm is blijven steken. Tijdens de late namiddag kwam het front en de bijhorende bewolking net ten oosten van ons liggen en kregen we een Altostratuslucht te zien met Cumuluswolken eronder die kort voor zonsondergang terug in warme tinten werd gekleurd. De avond verliep rustig en door de dunner wordende sluierwolken kon het ook al flink afkoelen. De wind is daarbij naar westelijke richtingen geruimd al viel deze tijdens de avond helemaal weg .


Zondag, 1 april 2018

Na de fraaie buienluchten van gisteren moesten we vandaag weer een zware prijs betalen met sombere Stratusbewolking waaruit af en toe regen viel. Het was kil met temperaturen die zich tussen 3,5 en 7,8 graden ophielden en er veranderde nauwelijks wat. Door de duisternis was het verschil tussen Pasen en Kerstmis vrijwel niet merkbaar. De wind kwam uit noordwestelijke richtingen en het was wachten tot de late namiddag eer er een paar opklaringen verschenen. En dit werd meteen gevolgd door toenemende Cirrostratus die al snel overging in Altostratus waardoor we die zon meteen weer kwijt waren. Wel bleef het voorlopig nog droog en de bewolking was goed nieuws voor de plantjes daar het waarschijnlijk niet zal vriezen, al moeten we wel bedacht blijven op eventuele opklaringen later in de nacht. De dag liep in rustige en zwaarbewolkte omstandigheden ten einde waarbij we een neerslagtotaal van 1,6 mm optekenden.


Maandag, 1 april 2019

 Het was erg koud met minima van 2,2 graden en dat de zon in warme kleuren opkwam veranderde daar weinig aan. Voorlopig niet althans want eens ze wat hoger stond, kwam die verandering er opeens wel. Het werd een bijzonder fraaie lentedag en het kwik scheerde weer hoge toppen met 18,5 graden. Zomerse luchten met mooiweerswolkjes ontvouwden zich boven ons en de zuidwestelijke bries voerde zijdezachte lucht aan. De kleuren waren wat aan de fletse kant en tegen de avond zagen we ook wat sluierbewolking verschijnen in het noordwesten met daaronder enkele Altocumulusveldjes. Voorlopig bleven verdere gevolgen uit en de brede opklarinhen zorgden weer voor een snelle afkoeling terwijl we met 0,0 mm afsloten.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 1 april 2005 - 2019   ( 166)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 01-04-2020 20:03