Re: MC geeft dit ook aan in de 30 daagse verwachting

Bericht van: Marcel (Hulsen) , 01-05-2020 12:56 

30-Daagse: eerst zomers en dan?

Zoals we gisteren in ons verhaal op deze site al schreven, lijkt het wisselvallige weer van dit moment met buien, tussendoor ook zon en gematigde temperaturen geen lang leven beschoren. Vanaf zondag al duwt een nieuw hogedrukgebied storingen naar de achtergrond en volgende week lijkt het dan droog en zonnig te worden met temperaturen die in het binnenland steeds vaker en verder boven 20 graden uitkomen.

Die ontwikkeling heeft zich de afgelopen dagen ineens afgetekend, want eerder deze week zag het er nog wel naar uit dat het langere tijd wisselvallig zou blijven. Ook de update van de 30-daagse verwachting van afgelopen dinsdag hintte daarop. De onzekerheid zat hem in de invloed die een lagedrukgebied bij Spanje en Portugal mogelijk op het weer bij ons zou krijgen. Er hoorde erg warme lucht bij die vanuit het zuiden de komende dagen in elk geval grote delen van Frankrijk verovert, maar Nederland niet bereikt.

Bij ons wordt juist een nieuw hogedrukgebied belangrijk, dat vanaf de oceaan dichterbij komt en het weer in Noordwest-Europa vanaf zondag in een stevige greep neemt. De wind draait dan naar noordelijke richtingen en daarmee wordt de warme lucht boven Frankrijk definitief de pas afgesneden. En dat geldt ook voor de bijbehorende regen- en onweersbuien.

Week 1: van maandag 4 mei tot en met zondag 10 mei
Hogedrukweer dus, het grootste deel van de komende week. Het hogedrukgebied komt ergens in de buurt van Schotland en boven de Noordzee terecht en later trekt het naar onze omgeving. Is de bovenlucht door de noordelijke wind eerst nog relatief koud, later in de week, als het hogedrukgebied dichterbij Nederland komt te liggen, gaan de temperaturen omhoog. Bij veel zon kan het in het binnenland enkele dagen ruim 20 graden worden, in het zuiden komt donderdag en mogelijk ook vrijdag de zomerse grens van 25 graden in zicht. In het weekend volgt dan wat meer bewolking en neemt de kans op een bui langzaam toe. En dan lijkt ook de temperatuur geleidelijk aan weer een stapje terug te doen.

Week 2: van maandag 11 mei tot en zondag 17 mei
Nieuwe hogedrukgebieden komen op de oceaan in het zeegebied tussen IJsland en Groenland te liggen, een stukje westelijker dus dan we tot nu toe gewend waren. Aan de oostkant stroomt met een noordelijke wind koudere lucht naar het zuiden, ook in de hogere delen van de atmosfeer. In de buurt van Schotland en ook boven Scandinavië leidt dit tot luchtdrukdalingen. In Nederland gaat de wind uit richtingen tussen west en noord waaien en gaan de temperaturen weer omlaag. Zowel in de nachten als overdag duiken ze duidelijk beneden de normaal. Verder krijgen we een wisselend bewolkt weerbeeld en kunnen af en toe buien vallen. Er zijn ook langere droge perioden. Het wordt hierbij tussen 13 en 17 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen tot beneden 5 graden afkoelen.

Week 3: van maandag 18 mei tot en met zondag 24 mei
Het hogedrukgebied op de oceaan lijkt vanuit het westen langzaam dichterbij te komen. Een groot deel van de week hebben we nog beneden normale temperaturen en vallen af en toe buien, afgewisseld door momenten met zonneschijn. Tegen het einde van de week valt de noordwestelijke wind weg als het hogedrukgebied onze omgeving passeert en naar Centraal-Europa trekt. Het wordt dan even rustiger met meer zon en in het weekend kan de temperatuur bij een naar oost tot zuidoost draaiende wind ook weer wat verder omhoog. Sterker nog: er zouden zomaar een paar echt warme dagen uit kunnen komen.

Week 4: van maandag 25 mei tot en met zondag 31 mei
Het patroon lijkt zich te herhalen. Terwijl het oude hogedrukgebied over Centraal-Europa naar het oosten wegtrekt, komt van de oceaan het volgende hogedrukgebied naderbij. Er is nog enige onzekerheid over wanneer de één de ander afwisselt, maar dat dit op goed moment gebeurt, lijkt wel in de weerkaarten te zitten. Op de overgang passeren waarschijnlijk 1 of 2 storingen met een paar regen- of onweersbuien, of een periode met regen. Daarna krijgen we de afwisseling van zon en stapelwolken en een paar buien weer terug. De wind draait opnieuw naar het noorden en de temperaturen zijn met waarden tussen 17 en 21 graden ongeveer normaal voor de laatste week van mei.

Samenvattend
Een gevarieerd weerbeeld staat voor de komende 4 weken dus op de rol, als dit allemaal zo uitkomt. Eerst gaan we in de loop van volgende week de zomer in met voluit zonneschijn en temperaturen die iedere dag een stukje hoger worden. In het weekend daarna volgt een overgang naar beduidend koeler weer met nu en dan buien en beneden normale temperaturen, dat vervolgens bijna twee weken zou kunnen aanhouden. Aan het einde van week 3 mogelijk weer een overgang naar een aantal warme dagen met veel zon, tegen het einde van mei dan wellicht gevolgd door koeler weer met ook weer een paar buien.

Reinout van den Born / Weer.nl


Modellen neigen naar langdurige noordelijke stroming   ( 1582)
Chris vd Bos (Vijfhuizen) -- 01-05-2020 12:33
Re: MC geeft dit ook aan in de 30 daagse verwachting   ( 799)
Reinier (Zwolle) ( 2m) -- 01-05-2020 12:42
Re: MC geeft dit ook aan in de 30 daagse verwachting   ( 571)
Marcel (Hulsen) -- 01-05-2020 12:56
Re: Modellen neigen naar langdurige noordelijke stroming   ( 510)
Marcel (Hulsen) -- 01-05-2020 12:44
Omgeving Lillehammer - Gjøvik veel sneeuw vanochtend chtend   ( 548)
Ruben (Ås, nabij Oslo, Noorwegen) ( 53m) -- 01-05-2020 12:45
Groenlandhoog, ja hoor...   ( 606)
Dex (Duivendrecht) -- 01-05-2020 13:00
Pfff niet weer he   ( 460)
Herman (Den Helder) -- 01-05-2020 13:26
Lichtjaar is een afstand een geen tijdsaanduiding 😉   ( 296)
Lennart (Ottersum) ( 14m) -- 01-05-2020 13:46
Re: Lichtjaar is een afstand een geen tijdsaanduiding 😉   ( 268)
Herman (Den Helder) -- 01-05-2020 15:05
Re: Pfff niet weer he   ( 254)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 01-05-2020 13:59
  Re: De IJsheiligen  
VdeV(Heerenveen) -- 01-05-2020 13:27
  Afschuwelijke kaarten, gelukkig nog ver  
Mark B (Amersfoort) -- 01-05-2020 13:33