30-daagse niet geschikt voor Frank: warm en droog

Bericht van: sebastiaan (bussum) , 22-05-2020 15:09 

Binnen één week gingen we van de laatste officiële vorstdag naar de eerste zomerse dag. En volgens de nieuwste 30-daagse zullen komende weken meer zomerse dagen volgen. Goed nieuws voor de lenteliefhebbers dus, maar boeren worden minder blij van deze verwachting. Door hogedrukgebieden boven of ten noorden van onze omgeving, zal de droogte in juni alleen maar verergeren.

 

Na een licht wisselvallig weekend met normale temperaturen voor eind mei, bepalen komende week hogedrukgebieden ons weerbeeld. In eerste instantie ligt de kern van het hogedrukgebied ten westen of boven ons land, waardoor de wind vanaf de Noordzee waait en de temperaturen in de kustgebieden achterblijven. In het zuidoosten flirt het kwik met de zomerse grens van 25 graden. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het blijft zo goed als droog.

 

Mei eindigt met hitte-opstoot?
Tweede helft van de week positioneren de hogedrukgebieden zich meer boven Scandinavië en Centraal-Europa. De wind draait dan geleidelijk naar een meer zuidelijke richting, waardoor warmere lucht ons land kan bereiken. Op meer plaatsen wordt het zomers warm en sommige berekeningen komen voor het binnenland zelfs met tropische temperaturen op de proppen. De kustgebieden blijven gevoelig voor zeewind.

 

Mei zal in zijn geheel vrij warm zijn en lijkt met landelijk circa 17 mm de op 4 na droogste meimaand sinds 1906 te worden. Ook is de kans groot dat we in de top-10 zonnigste meimaanden terecht komen en de lente wordt sowieso de zonnigste ooit gemeten. Het is dan ook niet gek dat het neerslagtekort tot vandaag met 128 mm niet eerder zo groot was sinds 1 april, de start van het groeiseizoen. In 2011 was dit tot 22 mei 124 mm. De zomer van 2011 verliep beduidend natter dan de lente.

 

Voorlopig geen herhaling van 2011
Nee, een natte start van het zomerseizoen na een recorddroge lente zoals in 2011 gaan we waarschijnlijk niet krijgen. In week 23 (maandag 1 t/m zondag 7 juni) is er voor West-Europa een sterk signaal voor droog, warm en zonnig weer. Hogedrukgebieden lijken zich namelijk thuis te voelen boven Noord- en Oost-Europa, terwijl lagedrukgebieden Zuidwest-Europa aandoen. Ten oosten van deze lagedrukgebieden wordt warme lucht vanuit het zuiden opgestuwd richting onze omgeving. Op het grensvlak tussen de tropische en koelere polaire lucht kunnen boven Frankrijk onweersbuien ontstaan en deze buien zouden soms ook wat noordelijker uit kunnen komen.

 

Er is een kleinere kans van circa 35% dat boven Scandinavië lagedrukgebieden ontstaan. Als dit gebeurt draait bij ons de wind wat makkelijker naar een westelijke richting, waardoor het wat koeler en wisselvalliger wordt. Maar ook deze optie is zeker niet nat.

 

Blokkade blijft maar aanhouden
In week 24 (maandag 8 t/m zondag 14 juni) blijft de blokkade waarschijnlijk tot stand. De lagedrukgebieden hebben namelijk een voorkeur voor het Middellandse Zeegebied en dat is niet bepaald normaal in juni. Dat betekent voor ons dat koele en natte westenwinden uitblijven. In plaats daarvan is het zomers warm met vanuit het zuiden een groter risico op regen- en onweersbuien. Deze buien lossen de droogte niet op en zullen veel plaatsen overslaan, terwijl regionaal juist wateroverlast mogelijk is. De verwachting is wat onzeker, zo is er ook 40% kans op een droger, maar koeler weertype met aangename warmte en flink wat zon.

 

Ook de tweede helft van juni lijkt warmer dan normaal te verlopen, met een stijgende kans op regen- en onweersbuien. De neerslag wordt grillig verdeeld over het land en op de meeste plekken blijft het kurk en kurk droog.

 

Samenvatting
De 30-daagse komt met een duidelijk signaal: voorlopig is het warm, droog en zonnig. Af en toe komen koelere perioden voor, wanneer de wind even naar het noordwesten draait. Maar veel neerslag hoeven we uit die hoek niet te verwachten. In juni neemt de kans op hitte-opstoten toe als tropische lucht vanuit Zuid-Europa richting ons land stroomt. De kans op onweersbuien stijgt dan ook, maar deze zullen de droogte voorlopig nog niet verhelpen.

http://www.weer.nl/nieuws/2020/30-daagse-ook-juni-droog-en-warm/

Jordi & Reinout bedankt voor het bespreken van de 30-daagse. Daar doe je me een groot plezier mee.

Het Antisemitische Monster steekt de kop op, spreek je er tegen uit.

30-daagse niet geschikt voor Frank: warm en droog   ( 1492)
sebastiaan (bussum) -- 22-05-2020 15:09
  "regionaal wateroverlast mogelijk", dat lezen we graag  
Zwiet (Den Bosch) ( 4m) -- 22-05-2020 15:15
  Warmte opstoten en dan onweer. Graag de hele zomer. 🙂  
Eric, Rotterdam -- 22-05-2020 15:37
Re: 30-daagse niet geschikt voor Frank: warm en droog   ( 457)
Jan (Workum, FRL) -- 22-05-2020 15:16
Het lange termijn CFS model lijkt ook hetzelfde te zeggen   ( 829)
Kevin (Almere) -- 22-05-2020 15:23
Junimaanden deze eeuw   ( 472)
Jan (Workum, FRL) -- 22-05-2020 15:31
En die normaal schuift ook steeds verder op......   ( 378)
Zwiet (Den Bosch) ( 4m) -- 22-05-2020 15:50
Toch laat EPS pluim een overgang naar wisselvallig weer zien   ( 483)
Frank (Doetinchem) ( 14m) -- 22-05-2020 16:22