Onweer 5/6 juni 2019: Stormchase naar De Punt Rozenburg ZH/Gouda

Bericht van: Martijn(Rozenburg) , 27-05-2020 11:48 

Zoals meestal bewaar ik de beelden van een onweerssituatie van het vorige seizoen voor het begin van het volgende seizoen.

Nu anno 2020 moeten we weer vrij lang wachten tot een nieuwe onweerssituatie die goed te stormchasen is dus ik heb de beelden van de onweerssituatie van 5/6 juni 2019 erbij gepakt en er een video van gemaakt. Hopelijk krijgen we snel weer eens zo'n situatie als deze in de Benelux.

Na amper bekomen te zijn van de hevige onweersbuien van 4/5 juni 2019 kwam er een dag later gelijk weer een goede kans aan op mooie onweersbuien.

Samen met Martijn (Hoogvliet) die op de stormchase van 4 juni 2019 ook mee was, heb ik een nieuwe stormchase ondernomen. Onderweg naar hem toe rond de schemering zag ik in het zuidwesten vanaf Goeree-Overflakkee al een mooie shelfcloud aankomen waarbij de eerste ontladingen al zichtbaar werden in de verte.

Onze eerste spotplek werd De Punt bij Rozenburg ZH. Hier was het lastig om bliksemkanalen vast te leggen omdat het heel erg hard regende en we in de auto moesten blijven zitten en de kanalen die er te zien waren, vonden vrij verspreid in de omgeving plaats.

Nadat het hier voorbij was besloten we richting Gouda te rijden en onderweg viel al op dat er veel diepe plassen in de omgeving van Gouda lagen door de hevige regenval. De nieuwe onweerslijn trok over het midden van het land richting het noordnoordwesten. Vanuit Gouda op een dijk kregen wij goed zicht op deze onweerslijn. Hier zagen we wel regelmatig een aantal mooie bliksemkanalen. Later bleek dat deze onweerslijn bij Cabauw een windstoot van 126 km/u veroorzaakte.

Hieronder een aantal screens van de bliksemkanalen die ik tijdens deze stormchase gefilmd heb:

Tenslotte dan nog de video die ik van deze stormchase gemaakt heb:

Bericht laatst bijgewerkt: 27-05-2020 11:51
Fanatiek hitteliefhebber in de zomermaanden, fanatiek winterliefhebber in de wintermaanden

Onweer 5/6 juni 2019: Stormchase naar De Punt Rozenburg ZH/Gouda   ( 671)
Martijn(Rozenburg) -- 27-05-2020 11:48