Flashback: 29 juni 2004 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 29-06-2020 22:04 

 

 

 

 

 

Dinsdag, 29 juni 2004

 

Deze morgen had de zon het rijk voor zich alleen en kon ze dus ongestoord haar gang gaan om de boel op te warmen van een ochtendlijke 10,5 graden naar een aangenaam warme 24,5 graden. Doch in de loop van de voormiddag infiltreerden enkele hardnekkige wolkenvelden in dat rijk en gingen we dus over op een afwisselende heerschappij tussen zon en wolken. Dat kon echter de pret niet bederven, het bleef namelijk droog, op een paar druppels om 19H 40 na dan. De wind piekte nog tot 27 km/h en de laaghangende stapelbewolking begint steeds meer plaats te maken voor middelhoge bewolking. Het kan dus best zijn dat er nog wat druppels gaan bijvallen, maar al bij al zal dit waarschijnlijk meevallen, al kan een lokaal onweer de komende dagen uiteraard voor sterke verschillen zorgen van plaats tot plaats. uiteraard voor sterke verschillen zorgen van plaats tot plaats.

 

 

Woensdag, 29 juni 2005

 

Voor het eerst sinds lang, en door schrijver dezes niet echt verwacht, ging het er de afgelopen 24 uur stevig aan toe te Malderen. Een eerste onweer zorgde kort voor middernacht voor een aantal fraaie bliksemontladingen doch nauwelijks neerslag, maar na middernacht kregen we de volle lading met tijdelijk vrij veel regen en een hele reeks blikseminslagen op minder dan 300 meter. Dit leverde reeds 1,4 mm op waarna de rust tijdelijk weerkeerde in het Vlaamse binnenland. Het bleef erg warm met maxima die 29,1 graden bereikten en tijdens de voormiddag vrij veel zon, maar de lucht was erg onstabiel van opbouw waardoor zich tegen de middag door de opwarming in een mum van tijd een gigantisch onweerscomplex vormde over het grootste deel van midden-België. Een eerste kern bereikte Malderen omstreeks 14H waarbij de neerslag eerst onder dikke regendruppels viel, vervolgens gemengd was met hagelbollen van ruim twee centimeter doorsnede en vervolgens een stortbui waarbij de neerslagintensiteit opliep tot 73,0 mm/h. De bliksemaktiviteit beperkte zich voornamelijk tot de hoogte en het onweer trok vrij snel weg waarna het klam en vochtig aanvoelde. Het leek er even op dat Malderen alles al gehad had voor vandaag, maar niets was minder waar want op amper 20 minuten tijd vormde zich uit het niets een nieuwe en krachtige onweershaard die net ten westen van ons lag en vervolgens het Malderse grondgebied voor haar rekening nam. Hagel en stortregen was er niet zozeer bij, maar de nabije blikseminslagen waarvan er een op enkele tientallen meters van het weerstation plaatsvond zorgden ervoor dat het onweer zeker niet onopgemerkt voorbijging. Het sloot zich aan bij haar voorganger en enkele andere kernen verspreid over Brabant waardoor het grootste deel van het land en een deel van Nederland bijna onmiddellijk verdween onder één groot onweerssysteem. Het hele zootje schoof slechts langzaam op waardoor het onweer verschillende uren achtereen duurde doch met minder hoge intensiteit. Op dit ogenblik is er slechts wat lichte regenval en een sporadische donderslag van het ondertussen weer afstervende onweerscomplex. Uiteindelijk kunnen we als neerslagtotaal 11,2 mm optekenen terwijl voorts de minimumtemperatuur van 17,3 graden en de maximale windsnelheid van 26 km/h uit het oosten deze dag kenmerkten. De vooruitzichten zijn een stuk frisser, doch nog steeds goed volgens Belgische normen: temperaturen rond 21 graden, licht wisselvallig (af en toe een bui of frontpassage) en regelmatig zon. Morgen moeten we echter nog tijdelijk rekening houden met verhoogde onweersaktiviteit wanneer een troglijn die momenteel net voor de kust van Bretagne ligt, in de loop van de dag over Malderen zal trekken.

 

 

Donderdag, 29 juni 2006

 

Hoewel afgelopen nacht en de ochtend nog redelijk koel verliepen bij minimumtemperaturen van 10,2 graden, konden we vandaag weer genieten van een meer dan geslaagde zomerdag. De zon had het Malderse muchtruim voor zich alleen tot rond de middag toen zich wat kleine stapelwolkjes ontwikkelden, maar ook deze stelden nauwelijks iets voor. De temperatuur liep ongehinderd verder op om in de late namiddag uit te komen op een aangename 26,1 graden. De stapelwolkjes verdwenen traditiegetrouw naar de avond toe en wat verspreide Cirruswolkjes was alles wat er nog boven onze hoofden te zien was. Bovendien koelde het tijdens de latere avonduurtjes niet meer zo sterk af zodat menig zomerliefhebber zijn buitenaktiviteiten nog lange tijd in comfortabele omstandigheden kon verderzetten. Buiten dit alles werd deze dag nog gekenmerkt door een noordelijke wind die maximaal 16,1 km/h haalde.

 

 

Vrijdag, 29 juni 2007

 

We krijgen erg saai en grijs weer onder invloed van een warmtefront, maar als compensatie komen er's avonds uiteindelijk opklaringen binnendrijven met mooie blauwe luchten en een schitterend samenspel van hoge, middelhoge en lage wolkenvelden die elk in afzonderlijke richtingen bewogen door windschering met de hoogte. De bewolking is erg schaars tegen zonsondergang. Ondanks het begrip 'warmtefront' moesten we ons vandaag echter tevreden stellen met temperaturen tussen 14,1 en 18,2 graden en dit bij een zuidwestelijke wind met snelheden tot 38,6 km/h. Het neerslagtotaal bereikte bij dit alles 2,2 mm.

 

 

Zondag, 29 juni 2008

 

Voor de verandering begonnen we de dag opnieuw met brede opklaringen, maar hierin werden al snel stapelwolken gevormd die zich na korte tijd gingen uitspreiden tot Stratocumulus. De zon kreeg het met andere woorden zwaar te verduren, zeker na de middag. Tijdens het tweede deel van de namiddag werd de ruimte tussen de Stratocumulusvelden weer wat groter terwijl de bewolking zich naar de avond toe weer transformeerde in mooiweerswolken (Cumulus). Uiteindelijk kunnen we hierdoor toch van een overwegend zonnige en aangename dag spreken, zeker als we er de temperaturen bijnemen die met 12,5 tot 22,6 graden best comfortabel waren. Net als de voorbije dagen stond er echter weer een vlagerige wind die met snelheden tot 35,4 km/h uit het zuidwesten een domper op het zomergevoel zette. Tijdens de avond bleef het eveneens erg winderig, al leek het deze keer na zonsondergang wat rustiger te worden. Gelukkig was het voor de rest wel een droge dag met 0,0 mm neerslag als totaal.

 

 

Maandag, 29 juni 2009

 

Tijdens de ochtend hing er niet alleen een heerlijke koelte, maar ook mist die zich in een dunne laag over de omgeving had uitgespreid. De eerdergenoemde koelte was afkomstig van de minima die naar 15,6 graden waren gezakt, en dit werd erg gewaardeerd met de tropische hitte die ons zo dadelijk zou overvallen. Met enkel wat Cirruswolkjes had de zon immers weinig moeite om de boel te laten opwarmen tot we in de late namiddag op een net geen tropische 29,4 graden uitkwamen. Velen zullen gedacht hebben dat er geen wolkje aan de lucht was, maar wie zijn blikken op het oosten richtte, zal zeker de fraaie rij Cumulus congestuswolken niet ontgaan zijn. Deze hoorden bij onze vertrouwde convergentielijn die ondertussen al dagen in onze buurt rondslentert. Ook deze keer zonder een bedreiging te vormen, want de meeste buien bekoelden hun vurige woede op het Nederlandse binnenland. Een zacht noordelijk briesje maakte de subtropische hitte wat draaglijker met haar snelheden tot 16,1 km/h, maar het was wachten tot zonsondergang voordat er weer een betekenisvolle koelte over Malderen neerdaalde. Op het einde van de avond voelde het echter behoorlijk kil aan en kreeg ons zomerweertje terug een Belgisch karakter. Om het toch nog wat exotisch te maken werd er net als gisteren voor lichtende nachtwolken gezorgd die na zonsondergang vaag zichtbaar waren. Mogelijk zijn deze een gevolg van de uitgebarsten Sarychev vulkaan op de Koerillen. Zoals het er nu naar uitziet is de nachtelijke koelte slechts een korte adempauze en duiken we morgen meteen weer de microgolf in...

 

 

Dinsdag, 29 juni 2010

 

Vandaag kregen we opnieuw te maken met een zwak koufrontje dat van west naar oost door de Benelux trok. Dit zorgde voor Altocumulusvelden (Floccus en Castellanus) die we vanochtend konden aanschouwen bij minima van 13,9 graden. Tegen de middag ontstonden er tussen deze wolkenvelden een aantal krachtige buien, maar deze namen enkel een heel klein stukje van Nederland mee terwijl de droogte in de rest van het gebied bleef verderduren. Tussen de niettemin bijzonder fraaie wolkenvelden stak de zon behoorlijk en in Malderen werd het net niet tropisch bij maxima van 29,1 graden. Er stond op sommige momenten erg veel wind, en de snelheden liepen op tot 27,4 km/h uit west- noordwestelijke richtingen. Tegen de avond verscheen er in het zuidwesten sluierbewolking van een volgend warmtefront dat de komende dagen zal gevolgd worden door zeer hete luchtmassa's die op vrijdag maxima boven 35 graden kunnen veroorzaken. Deze warme lucht bevond zich nu enkel in de hoogte en had een stabiliserende werking (inversie) zodat de hoop op nieuwe buien snel verdween. De atmosfeer onder deze inversie had dan weer wel een onstabiele opbouw waardoor we nog tot zonsondergang konden genieten van fraaie Cumulus congestus en de eerdergenoemde Altocumulusvarianten. Vooral bij zonsondergang leverde dit een mooi schouwspel op bij nog steeds erg zachte temperaturen die rond 22 graden bleven schommelen bij het vallen van de duisternis. Het neerslagtotaal van 0,0 mm vertoonde verdacht veel gelijkenis met dat van de voorbije dagen.

 

 

Woensdag, 29 juni 2011

 

Rond middernacht bereikte het zuidelijke gedeelte van de onweersgolf ons, en doordat het samensmolt met het koufront werd dit bijzonder actief. Het grootste deel van de bliksemactiviteit speelde zich hoog in de wolken af waardoor er slechts flitsen te zien waren op een enkele 'uitschieter' na. Daarna begon het te regenen met zeer dikke druppels waarna enkele luide knallen meteen op de aanwezigheid van hagelstenen wezen. Sommige stenen maakten een schilferend geluid en waren wellicht sterk gepunte exemplaren die in hun val werden afgeremd en uiteindelijk in stukjes braken, terwijl anderen een massieve ronde vorm hadden en daardoor meer impact hadden. Met een doorsnede van bijna vier centimeter was deze impact natuurlijk erg groot, maar gelukkig waren er slechts een vijftal van deze omvang die in de onmiddellijke omgeving van het weerstation neerkwamen. Aan kleinere hagelbollen was dan weer geen gebrek, en deze zorgden met hun diameter van twee tot drie centimeter toch nog voor behoorlijk wat doorzeefde planten. Het hagelbombardement werd vrij abrupt overgenomen door gewone regen die echter in zeer grote hoeveelheden naar beneden kwam en het neerslagtotaal uit dit onweer liet oplopen tot 15,2 mm. Nu waren er ook meer bliksemontladingen die uit de wolken kwamen, maar de zware regenval maakte deze kans op de ultieme gevorkte bliksemfoto zeer moeilijk te benutten. Het onweer trok opvallend snel weg naar het noorden, maar er volgde nog een reeks onweersvrije buien die erg intens waren met zeer dikke druppels. Daarna keerde de rust definitief weer en toen het enkele uren later weer licht werd, deed een somber en herfstachtig Stratus wolkendek in de verste verte niet vermoeden wat zich de voorbije nacht boven Malderen heeft afgespeeld. Enkele door hagel doorzeefde planten waren er nog stille getuigen van, maar de schade bleek uiteindelijk erg mee te vallen in vergelijking met het massieve hagelbombardement dat we op 26 mei 2009 voor de kiezen kregen, ondanks het feit dat sommige hagelbollen deze keer bijna dubbel zo groot waren. Het grijze Stratus wolkendek dat tijdens de voormiddag boven ons hing, zorgde af en toe voor wat lichte regen of motregen terwijl het opvallend koeler was bij temperaturen die naar een veertiental graden zijn gezakt. Het was ook erg nevelig, wat in de hand werd gewerkt door de volledig weggevallen wind. Op het einde van de voormiddag brak de bewolking open en kregen we opeens een veel luchtiger weerype voorgeschoteld met onschuldige mooiweerswolkjes. De temperatuur liep door de terugkerende zon meteen op, maar de maxima bleven een stuk lager dan gisteren met 22,2 graden. De stapelwolken losten op het einde van de namiddag weer op, maar tijdens de avond verschenen ze opnieuw vanuit het noordwesten om daarna definitief op te lossen. We eindigden onder een heldere hemel in gevoelig frissere omstandigheden dan gisteren rond deze tijd; de minima werden nu pas bereikt met 11,0 graden.

 

 

Vrijdag, 29 juni 2012

 

Het is vanochtend merkbaar afgekoeld, maar nog steeds was het erg zwoel met temperaturen die niet beneden 16,4 graden zakten. Er waren een aantal buien en de lucht zag er behoorlijk onstabiel uit met Altostratus en Stratocumulus castellanus. Er waren ook een aantal mooie opklaringen te zien zodat de zon er regelmating aan te pas kwam. Na de middag werd het droger en kwam de nadruk steeds meer op opklaringen te liggen. De zomersfeer was echter grotendeels vervlogen, want het werd niet meer warmder dan 24,0 graden terwijl er een venijnige zuid- zuidwestenwind opstak die het met haar snelheden tot 30,6 km/h frisser deed aanvoelen dan het was. Het duurde tot zonsondergang voordat de wind afzwakte, maar het begon toen ook flink af te koelen. Ondertussen was er ook nog een neerslagtotaal van 0,0 mm in de pluviometer te vinden.

 

 

Zaterdag, 29 juni 2013

 

Het leek wel alsof we afgelopen nacht in een mini- zondvloed waren terechtgekomen en de omgeving lag er goed doordrenkt bij. Het was vanmorgen dan misschien weer droog, maar van de wolken raakten we niet af waardoor de dag in een sombere, herfstachtige sfeer verliep. Af en toe viel er nog wat lichte motregen, al was de neerslag niet meer meetbaar. Dankzij de hoge luchtvochtigheid en de zwakke wind die nauwelijks 5 km/h uit het zuidwesten haalde, voelde het echter niet zo koud aan, en straalde het geheel zelfs een enigszins tropisch sfeertje uit dat deed denken aan de nevelwouden in een hooggebergte aan de evenaar. Ook de zachte temperaturen hielpen daar een stukje aan mee. Na de middag werd de bewolking wat dunner en werd de warmtestraling van de zon er dwars doorheen voelbaar. De motregen die af en toe viel hield daarbij op en in de late namiddag resulteerde dit zelfs in opklaringen waarbij de bewolking overging in Stratocumulus en Cumulus fractus. Het duurde niet lang voordat de thermometer dit door had en we zagen het wijzertje bewegen naar 19,8 graden wat de maxima werden. Er volgde een rustige maar koele avond bij een mengelmoes van Cirrus, Stratocumulus en Cumulus bewolking waarbij de bewolking geleidelijk verder afnam. De minima werden nu pas bereikt met 11,5 graden.

 

 

Zondag, 29 juni 2014

 

Na middernacht is het nog een tijdje doorgegaan met de buien, waarna de rust weerkeerde tot we vanochtend ontwaakten onder een grijze hemel. Deze bestond uit Stratocumulus en Cumulus en het druppelde er af en toe uit zonder dat de neerslag nog iets voorstelde. Door de bewolking was het relatief zacht met minima van 13,7 graden, maar overdag warmde het slechts langzaam op waardoor de voormiddag in kille en grijze omstandigheden verliep. Plaatselijk kwam het terug tot buien en soms waren die erg pittig met opnieuw wateroverlast terwijl er in Malderen na zonsopgang geen meetbare neerslag meer is gevallen. In het noordwesten kleurde de hemel ondertussen blauw en zagen we de opklaringen vanuit die hoek steeds dichterbij komen. Na de middag werd het volledig droog en kregen we de zon te zien die steeds vaker doorbrak. De opklaringen toonden ons een diepblauwe zeelucht die typisch was voor de polaire luchtmassa die met een naar noordwestelijke richtingen gedraaide wind het binnenland werd ingejaagd. Hierin kon de zon flink doorbranden waardoor het ondanks deze luchtsoort nog kon opwarmen tot 21,8 graden. De bewolking die vanochtend nog boven ons hing was nog tot een eind in de avond te zien als Stratocumulus en Cumulus in het zuiden en zuidoosten, waarbij opviel dat deze wolkenmassa tamelijk scherp begrensd was. Tegen zonsondergang bleef er een mooie mix van Stratocumulus, Cirrus en Cumulus over die ons een sfeervolle en fotogenieke zonsondergang bezorgde. Het neerslagtotaal bedroeg 4,8 mm al was dit met de buien die gisterenavond reeds actief waren meegerekend.

 

 

Maandag, 29 juni 2015

 

De klamme, vochtige, tot 13,9 graden afgekoelde atmosfeer zorgde weer voor een fraaie zonsopgang waarin knaloranje licht weerkaatste op de Altocumulus en Stratus fractus bewolking boven ons. Het leek het begin van een zonnige dag te zijn, maar vanuit het westen trok opeens een aeneengesloten gebied van Stratus en Stratus fractus bewolking binnen waardoor het in een oogwek kil en somber werd. Wie vandaag een verlofdag had en uitsliep, zou de dag in grijze en sombere omstandigheden aangevat hebben. Onder de Stratus bewolking werd het ook zeer nevelig tot zelfs mistig met zeer slechte zichtbaarheden in horizontale richting, waardoor het een beetje aan herfst deed denken. Deze bewolking was gelukkig geen lang leven beschoren, en brak al snel weer open waarbij ze overging in Stratus fractus. deze wolkenflarden gingen vervolgens subtiel over in mooiweerswolkjes terwijl er in de hogere luchtlagen Cirrus en Cirrostratus bewolking voorbijdreef. De zichtbaarheid in horizontale richting nam geleidelijk weer toe en de blauwe kleur van de bovenlucht werd minder flets, wat op het binnenstromen van drogere lucht leek te wijzen. Deze lucht warmde op tot een aangename 26,8 graden terwijl er een verkoelend briesje uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen stond. Tijdens de avond losten de stapelwolken op en bleven er plukjes Cirrus over en enkele conensatiestrepen. Het bleef erg lang zacht waardoor het een ideale terrasjesavond werd, en waarvan er volgens de weermodellen nog een heleboel zullen volgen komende week. Neerslag is er niet gevallen waardoor de droogte stevig in het zadel blijft met 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 29 juni 2016

 

Na de wolkbreukachtige stortvlagen van gisteren was het vanochtend weer rustig en droog, maar aangenaam konden we het zeker niet noemen. Het deed zelfs eerder aan herfst denken met het grauwe wolkendek dat er hing, een kille westenwind en af en toe nog een spatje motregen. De temperaturen zijn hierbij uitgekomen op 13,3 graden. Het sombere weertype nam een groot deel van de voormiddag in beslag maar tegen de middag verschenen er dan toch opklaringen waarbij de resterende Stratus bewolking overging in Stratus fractus die op haar beurt transformeerde tot Cumuluswolkjes. In de hogere luchtlagen zagen we echter Cirrostratus bewolking opkomen terwijl er na een tijdje ook Altocumulusvelden binnendreven. Het waren deze wolken (of bijhorende advectiestromen) die de Stratus hebben losgewoeld en waar we de zonnige intermezzo's aan te danken hebben. Het warmde daarbij op tot 21,7 graden al stond er redelijk wat wind uit zuidwestelijke richtingen. De zon kreeg het tijdens de avond moeilijk met die Altocumulusvelden en dat was nog maar het begin van haar miserie want er was nog veel meer bewolking op komst en bovendien zelfs een lading regen. Tegen de avond was het alweer overtrokken met Altostratus en Stratus fractus en het druppelde af en toe lichtjes. Zwaardere regenbuien maakte kort daarna hun opwachting en al dat nat werd ook nog eens opgezweept door een kille zuidwestenwind die flink is aangewakkerd. Het neerslagtotaal is onduidelijk maar lag waarschijnlijk rond 15 mm.

 

 

Donderdag, 29 juni 2017

 

Ook tijdens de nacht hebben de buien ons niet meer kunnen bereiken waardoor de omgeving er nog steeds zanderig en droog bijlag. Het was nu wel volledig betrokken met Stratus en Stratus fractus waardoor de minima op peil werden gehouden met 12,5 graden. De bewolking werd dikker en tijdens de voormiddag viel daar wat lichte regen en motregen uit. Doch we hoefden ons geen illusies te maken (behalve over gezonde vegetatie misschien) want tegen de middag klaarde het alweer op en de neerslag was nauwelijks meetbaar. We kregen nu velden van Cirrostratus te zien waaronder zich Cumulus ontwikkelde. De zon kwam er ook vaker door en het warmde op tot 23,2 graden. De Cirrostratusbewolking trok zich tegen de avond terug naar het noorden waardoor de lucht daar melkachtig werd terwijl we in het zuiden een diepblauwe lucht zagen met daar de stapelwolkjes onder. Deze losten tijdens de avond weer op maar maakten plaats voor een band van Stratocumulus wolken die vanuit het noorden over ons trok waardoor het meestal half tot zwaarbewolkt was. Dit leverde geen neerslag meer op waardoor het dagtotaal opnieuw op een bedroevende 0,2 mm is blijven steken. Het was tamelijk koel maar het hielp dat de wind zich het grootste deel van de tijd op de vlakte hield. We gingen de nacht in onder rustige, droge en halfbewolkte omstandigheden.

 

 

Vrijdag, 29 juni 2018

 

De sluierbewolking is weer verdwenen en we begonnen de dag in heldere omstandigheden bij nog steeds zachte minima van 17,1 graden. Daarna volgde een zonovergoten dag met diepblauwe luchten en een paar Cumulus humilis wolkjes terwijl er soms nog een bescheiden Cirrus pluimpje voorbij dreef. Verder was het weer een en al zon al zorgde de droge lucht en de strakke noordoostelijke wind ervoor dat het niet drukkend aanvoelde en de maxima waren ook niet overdreven hoog met 28,0 graden. De droge lucht in combinatie met de droge bodem zorgde er wel voor dat het snel afkoelde toen de avond viel en een extra truitje was dan ook geen overbodige luxe na zonsondergang. Voor degenen die niet met emmers lagen te sleuren tenmiste want met een neerslagtotaal van 0,0 mm stond deze doorgedreven training ook vandaag weer op het programma. 

 

 

Zaterdag, 29 juni 2019

 

 We zaten nu volop in de warme luchtmassa die gisteren Frankrijk gegeseld heeft en na een reeds erg zachte nacht met minima van 14,3 graden ging het overdag in sneltreinvaart de hoogte in tot we maxima van 38,6 graden bereikten.  Geen enkel wolkje durfde zich te vertonen en de lucht bleef diepblauw.  Pas tegen het einde van de namiddag verscheen er bewolking vanuit het westen, maar een deel daarvan bleek woestijnstof te zijn en enkel de paar kleine Cirrusplukjes die langs dreven was echte bewolking.  En het veranderde ook niets aan de warmte want het koelde nauwelijks af tijdens de avond.  Ook neerslag was met 0,0 mm een utopie maar misschien was het wel beter zo want met het woestijnstof in de hogere luchtlagen zou het ongetwijfeld op een modderbad zijn uitgedraaid.  

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 29 juni 2004 - 2019   ( 88)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 29-06-2020 22:04