Tropische storm Fay

Bericht van: Kevin (Almere) , 10-07-2020 10:11 

Fay

Tropische storm - 80 km/h - 1002 hPa

Ik wilde hiermee wachten tot a.s. maandag bij het wekelijkse tropische stormen overzicht, maar ik denk dat de situatie te uitzonderlijk is om niet nu al te benoemen. Het is begin juli en ik maak nu al elke week of zoiets een nieuwe post over een tropische storm. Hoewel hier weer sprake is van 'slechts' een tropische storm, is het Atlantische orkaanseizoen dit jaar toch wel echt zeer uitzonderlijk. Het seizoen uit 2011 komt bij me op als een enigszins vergelijkbaar seizoen met 12 stormen voor september, waarvan ook de meeste tropische stormen bleven. Maar zelfs toen zaten ze op 10 juli pas op 1 storm. En hoewel de kracht van de 2005 orkanen voorlopig uit zicht blijft, is er alweer een record uit het legendarische 2005 gebroken (2005 is voor de Atlantische orkaanseizoenen een soort van wat 1963 voor de Nederlandse winter is). Fay heeft het record voor de vroegste F-storm namelijk met 12! dagen gebroken. Het record stond op Franklin, ook een tropische storm, op 21 juli 2005, maar is nu dus 9 juli 2020.

De onstabiliteit waaruit Fay uiteindelijk ontstond begon ten Westen van Florida en was al aanwezig toen ik mijn vorige post over Edouard maakte, ook al vond ik het toen nog veel te onzeker om iets over een mogelijke Fay te zeggen. Maar zoals al de hele tijd sinds mei lijkt elke potentiële storm dit jaar ook echt te vormen. En ook al zal ik niet zeggen dat zoveel stormvorming ook echt verwacht werd, loopt het huidige patroon wel in het algemeen in de verwachting voor dit seizoen. Zoals hieronder te zien is, is er op dit moment sprake van een neutraal oceaanpatroon, eigenlijk zelfs grenzend aan een La Niña. En er wordt verwacht dat hoe langer we in het orkaanseizoen komen, hoe sterker La Niña aanwezig zal zijn. Het oceaanpatroon dat La Niña heet, zorgt voor bovengemiddelde temperaturen in de Atlantische oceaan en significant minder windshear, wat de vorming van tropische stormen veel makkelijker maakt. In tegenstelling daarop is de zeetemperatuur in de Oost-Pacifische Oceaan meerdere graden Celsius kouder dan normaal en is er meestal meer windshear. Tropische storm Christina, op de Pacifische Oceaan, is een perfect voorbeeld hiervan. Er werd verwacht dat Christina een flinke orkaan zou worden, mogelijk zelfs categorie 2, maar op dit moment is het nog steeds een tropische storm en is een kortstondige categorie 1 waarschijnlijk het hoogst haalbare en dit komt vooral door de extra windshear. De afgelopen 2 seizoenen (sinds 2017-2018) ben ik meestal gewend dat het juist andersom is en dat de Pacifische Oceaan veel makkelijker stormen maakt dan de Atlantische. Maar dat waren ook allebei El Niño jaren en het lijkt erop dat 2020 uit een ander vaatje gaat tappen.

Nadat de onstabiliteit ten Oosten van Florida was, kwam er steeds meer circulatie in en een uitloper van een tropische golf houdt de storm op dit moment in leven terwijl Fay over iets koelere wateren gaat (credit voor de onderstaande afbeelding naar GCane van Storm2k). Het is een combinatie van veel factoren die precies goed vallen om Fay in stand te houden en dat maakt de situatie ook zo bijzonder.

Hieronder het huidige verwachte pad van Fay. De storm zal verder naar het Noorden bewegen aan rond het eind van de dag (Amerikaanse tijd) landfall maken in de VS, waarschijnlijk met vergelijkbare sterkte als het op dit moment heeft. Over de exacte landfall locatie is nog niet 100% duidelijkheid aangezien sommige modellen het pad iets verder naar het Oosten duwen, maar verwacht wordt dat de storm aan land komt op het topje van New Jersey of recht boven New York. Hoe dan ook wordt verwacht dat de storm volledig tropisch direct over New York zal trekken, waarmee het de eerste storm zal zijn die dat doet sinds Irene in 2011 (je zou misschien eerst aan Sandy uit 2012 denken, maar die trok niet met het oog over New York en was bovendien ook niet meer tropisch tegen die tijd). Vervolgens trekt de storm verder na het Noorden en wordt waarschijnlijk rond de grens bij Canada een extra-tropische depressie. In de regio New Jersey/New York moet je rekening houden met zo'n 50 - 200 mm regen. Vooral de Atlantic City regio kan flinke hoeveelheden verwachten.

 

Bericht laatst bijgewerkt: 10-07-2020 11:21

Tropische storm Fay   ( 757)
Kevin (Almere) -- 10-07-2020 10:11