Pilotengaten boven Ameland

Bericht van: Theo (Nes Ameland) , 13-07-2020 21:17 

(was wel een herrie die straaljagers) Leuke foto's zie link:

https://www.persbureau-ameland.nl/pilotengaten-boven-ameland

 

13 juli 2020 

BALLUM - Boven Ameland waren vanmorgen twee pilotengaten in de lucht te zien. Jeanet van Rosendal maakte er foto's van. Piloptengaten zijn een weerfenomeen dat ook wel fallstreak hole, valstreepgat, vliegtuiggat of cavum wordt genoemd. Het pilotengat is een grote cirkelvormige of elliptische opening die kan voorkomen in cirrocumulus- of altocumuluswolken.

Wikipedia zegt erover: "Dergelijke gaten worden gevormd wanneer de watertemperatuur in de wolken onder het vriespunt is, maar het water nog niet bevroren is wegens het ontbreken van condensatiekernen, deeltjes waarop ijskiemvorming plaatsvindt. Als ijskristallen zich ten slotte vormen, zal dit een domino-effect geven als gevolg van het Wegener-Bergeron-Findeisen-proces, waarbij de waterdruppels rond de kristallen verdampen en er een groot, vaak rond, gat in de wolk komt. De in het gat gevormde ijskristallen kunnen daarbij enige afstand naar beneden vallen in tentakelachtige slierten, zogeheten virga of 'valstrepen'. Wanneer de valstrepen zich op de juiste positie ten opzichte van de zon of maan bevinden kunnen de erin aanwezige ijskristallen haloverschijnselen veroorzaken.

Er wordt aangenomen dat de invoering van grote aantallen kleine ijskristallen in de wolkenlaag het domino-effect van verdamping (die het gat laat ontstaan) aanzet. De ijskristallen kunnen worden gevormd door passerende vliegtuigen. Men spreekt dan van een vliegtuig- of pilotengat. Er ontstaat dan vaak een grote verlaging van de druk achter de vleugel- of schroefuiteinden. Dit koelt de lucht zeer snel en kan een lint van ijskristallen produceren in het zog van het vliegtuig. Deze ijskristallen bevinden zich te midden van druppels. Ze groeien snel door het Bergeron-proces, waardoor de druppels verdampen en een gat in de wolk creëren met eronder borstelachtige strepen van ijskristallen."

 

 

De problemen van vandaag draaien niet om de aantallen van de bevolking hier op de planeet. We moeten die discussie heel duidelijk onderscheiden, we zijn daar vaak erg verward over. Niet de aantallen veroorzaken het probleem maar de manier waarop we produceren en consumeren en ons organiseren op deze planeet. Het is vooral ons consumptieniveau- de manier waarop de bevolking in het rijke deel van de wereld leeft- dat de planeet schade toebrengt.

Pilotengaten boven Ameland   ( 920)
Theo (Nes Ameland) -- 13-07-2020 21:17
Re: Pilotengaten boven Ameland   ( 693)
Ludger Boerrigter (Wageningen) -- 13-07-2020 22:10
Re: Pilotengaten boven Ameland   ( 309)
Wiendeld (Eelde) -- 13-07-2020 23:19
Hier ook vanmorgen.   ( 280)
Harro (Winsum Gn) -- 14-07-2020 00:15
Foto van vrienden van mij.   ( 289)
Harro (Winsum Gn) -- 14-07-2020 00:14