Deze evaluatie gaat over de opkomende warme periode rond de 15de September, terwijl ik eigenlijk toen juist een kortstondige wisselvalligheid verwachtte. Waarom is het dit juist niet geworden?
Na wat zoeken in mijn analyse voor de herfstverwachting ben ik op meerdere factoren uitgekomen die het zouden beïnvloed kunnen hebben.
Maar vooreerst:
Hoe correlatie-kaarten te interpreteren:
De kaarten met allerlei kleuren zijn in feite lineaire
correlaties die de algemene verbanden tussen 2 variabelen/factoren beschrijven. Bij een
groene, gele en rode kleuren geldt een rechtevenredig verband: hoe hoger de ene variabele
in waarde hoe hoger de andere variabele in waarde zal zijn en andersom. Bij blauwe en
paarse kleuren geldt een omgekeerd evenredig verband: hoe hoger de ene variabele in
waarde hoe lager de andere variabele in waarde zal zijn (over het algemeen genomen!) en
andersom.
De eerste 2 mogelijk achterliggende factoren zijn teleconnectie-patronen. Teleconnecties zijn fenomenen in het weer die beïnvloeden en worden beïnvloed. Ze
beïnvloeden als het ware elkaar constant.
1. EP/NH (ook wel EPO):
De werking van de EP/NH kan het best visueel worden geïllustreerd; met name met een correlatie-kaart voor de EP/NH in September:
De voorspelling is dat EP/NH, ook wel geassocieerd met de benaming EPO, de komende dagen, dus ten tijde deze warme episode, negatief is.
Dit geeft, gezien de kaart, verhoogde kansen op hogedruk ten zuidwesten van ons, in de vorm van een Eurohoog dus en zo’n Eurohoog hebben wij nu exact en geeft ons de reden voor die hoge temperaturen. Daarom kan de EP/NH naar mijn mening zeker een rol hebben gespeeld. In mijn herfstverwachting heb ik hier te weinig rekening mee gehouden.
2. AAO:
De AAO (AntArctic Oscillation) is een belangrijke teleconnectie-patroon
wereldwijd. Bij een negatieve AAO is de luchtdruk boven het Antarctische
continent veelal hoger (dan gemiddeld), bij een positieve AAO is de luchtdruk
aldaar veelal lager (dan gemiddeld).
De correlatie-kaart van de AAO voor September:
De voorspelling voor de AAO de komende tijd, waaruit duidelijk blijkt dat hij momenteel aardig positief is:
Omdat de AAO positief is nemen de kansen op hogere luchtdruk ten westen van ons toe. Dit belemmert uiteraard de vorming van lagedruk boven de Noordelijke-Atlantische Oceaan die dus ook moeilijker ons wisselvallig weer kan geven, omdat het hier toch meer gedomineerd wordt door hogedruk door de hier opgesomde factoren. In mijn herfstverwachting heb ik de invloed van de AAO op ons weer wat anders geïnterpreteerd, letterlijk als een blokkade op de Noordelijke Atlantische Oceaan. Misschien is dit toch niet de juiste manier.
3. Zeewatertemperaturen Oostzee:
Momenteel zijn de zeewateren van de Oostzee duidelijk warmer dan normaal. Dit lijkt verhoogde kansen op hogedruk in deze regio te geven, wat dus lagedruk bemoeilijkt om door te kunnen stoten richting onze omgeving om voor wisselvalliger weer te zorgen.
4. IOD:
De IOD (Indian Ocean Dipole) beschrijft de SST-anomalies over de Indische Oceaan. Bij een positieve IOD heb je kouder dan gemiddeld zeewater in het oostelijke gedeelte van de Indische Oceaan (vooral nabij Sumatra (Indonesië) en warmer dan gemiddeld in het westelijke gedeelte van deze oceaan. Bij een negatieve IOD is dat andersom. Positieve IOD’s lijken vaker voor te komen bij een El Nino en negatieve IOD’s bij een La Nina maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Momenteel hebben we een negatieve IOD. In eerdere negatieve IOD-jaren leek er vaker veel hogedruk boven Noord-Europa voor de komen in September:
Het kan dus zeker zijn dat de huidige negatieve IOD mede zorgt voor het aanhouden van het stabiele weertype en wisselvalliger weer in onze omgeving momenteel wat moeilijker lijkt.
5. MJO:
MJO (Madden-Julian Oscillation) is een factor die een cyclus in neerslaganomaliën over de evenaar beschrijft, met name boven de Stille en Indische Oceaan. Het is opgedeeld in 8 fasen.
De MJO is momenteel zwak en heeft waarschijnlijk weinig invloed maar ik ga het er toch bijzetten. De laatste dagen zat de MJO voornamelijk in fase 4 en dat kan wel eens momenteel aan het uitwerken zijn naar de atmosfeer bij ons, dit betekent veelal hogere kansen op hogere luchtdruk dan normaal boven de Oostzee en Scandinavië:
Hogedruk aldaar bemoeilijkt lagedruk om door te stoten tot bij ons om zo wisselvalliger weer op te leveren.
Ik dacht ook aan een MJO fase 4 in deze periode, maar had toch ook wel wat verwacht dat de MJO fase 5 iets meer van invloed ging zijn in deze periode. Dat is dus nog niet zo en dus blijft het effect van MJO fase 4 waarschijnlijk dan een uitwerking van MJO fase 5, wat de kansen op lagedruk boven de Noorse zee juist bevordert in plaats van hogedruk.
Goed, dit was mijn visie op de inkomende zeer warme periode rond de 15de, en wat dus niet strookte aan mijn redenering in de herfstverwachting.
Na deze periode ligt de verwachting echter weer best mooi op schema met aanhoudende hogedrukinvloed en in de loop van de 3de decade van September na eerst aanhoudend stabiel (nazomers (aandoenend)) Septemberweer toenemende kansen op wisselvalligheid.
Een volgende evaluatie volgt wanneer er (naar mijn mening) een goede aanleiding voor is!
Prettige werkweek toegewenst,
Stan