Flashback: 21 september 2004 - 2019

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 21-09-2020 19:44 

 

 

 

 

Dinsdag, 21 september 2004

 

In tegenstelling tot het grijze gisteren konden we deze voormiddag genieten van brede opklaringen waardoor het weerbeeld er een stuk minder somber uitzag. Doch de wind was nog steeds op post en wist met zijn rukwinden tot 40 km/h de nodige hoeveelheid roet in het herfsteten te blazen, en in de namiddag kwam de bewolking weer wat dreigender uit de hoek wat tegen de avond zelfs resulteerde in een paar lichte regenbuitjes. Met temperaturen tussen 11,2 en 18,1 graden was het al iets zachter maar het was enkel genietbaar achter glas. Op het moment dat dit verslag zich een weg doorheen mijn keyboard baant begint het er buiten almaar onstabieler uit te zien en zullen we de komende nacht nog de nodige hoeveelheid regenwater te slikken krijgen. Morgen zou een mobiele hogedrukwig nog even het weer laten opvrolijken, maar dat ding is blijkbaar niet van plan om bij ons haar tenten op te slaan dus duiken we naar de avond toe opnieuw de wisselvalligheid in. Een koufront zal op haar beurt de overgang naar een nog koeler weertype markeren op donderdag waarna we met moeite nog 15 graden halen.

 

 

Woensdag, 21 september 2005

 

(Thailand) De nacht is uiteindelijk droog verlopen en tegen de ochtend keken we aan tegen een staalblauwe hemel waarin de zon flink brandde en het kwik met gemak opliep tot een ruime 34 graden. Naarmate de temperatuur steeg, stegen ook de stapelwolkjes die zich vormden op tot dreigende afmetingen en kort na de middag was het dan prijs met een enkele minuten durende regenbui die echter geen onweer voortbracht. Het was de enige neerslag die vandaag op Tubkaak Beach viel maar ten zuiden en ten noorden van ons werd er duidelijk kwistiger met het regenwater omgesprongen; sommige rotseilanden werden volledig aan het oog onttrokken door de valstrepen onder de buienwolken. Tegen de avond zakten de wolken als kaartenhuisjes in elkaar maar de hoge sluierwolken die ze vormden bleven aanwezig wat opnieuw garant stond voor een adembenemende zonsondergang. De rest van de avond bleef het droog en onweersvrij waarbij zelfs een vage bliksemflits in de verte er niet inzat.

 

 

Donderdag, 21 september 2006

 

Met een erg pittige ex- tropische storm ten westen van ons als drijfmotor werd een flinke teug subtropische lucht rechtstreeks naar Malderen gepompt. De aangevoerde lucht was ook erg droog waardoor we reeds in de ochtenduurtjes konden aankijken tegen een azuurblauwe, volledig wolkenloze hemel. De temperatuur was hierbij gedaald naar een nog vrij koele 10,6 graden doch eens de zon een eindje boven de horizon was geklommen, ging het razend snel en kwamen we tijdens de namiddag uit op een bijna tropische 28,6 graden. Er stak rond de middag ook een flink briesje op met snelheden tot 22,5 km/h uit het zuidoosten en pas naar de avond toe zwakte deze een tikkeltje af zonder echter volledig te gaan liggen. De wolkenloze, zeer droge lucht (RV daalde tot 39%) zorgde ervoor dat zowel zonsopgang als zonsondergang niet van oogverblindende schoonheid waren terwijl er ook weinig andere weerselementen waren die een beschrijving waard zijn, doch desalniettemin zal deze hete, zomerse dag zo laat op het seizoen ons wellicht nog lang bijblijven. Het duurde tot laat in de avond voordat de temperatuur beneden de twintig graden daalde terwijl er ook geen typische klammigheid intrad zoals de voorbije dagen en weken 's avonds wel het geval was, een situatie waar we zelfs in de bloedhete afgelopen julimaand maar een paar keer konden van profiteren.

 

 

Vrijdag, 21 september 2007

 

Tijdens de ochtenduurtjes was er aan laaghangende Stratocumulusbewolking opnieuw geen gebrek. De zon had het echter duidelijk minder moeilijk dan gisteren om zich een weg doorheen de wolkenpaketten te banen want er kwamen in de loop van de voormiddag steeds bredere opklaringen vanuit het zuiden opzetten. De opklaringen werden kort voor de middag slechts onderbroken door wat fraai ogende Altocumulus lenticularis wolkjes terwijl de hogere luchtlagen nog steeds van de Cirrostratusbewolking vergeven waren. Deze laatste zorgde voor de zon echter nauwelijks een hindernis. Na de middag was er nog wat Stratocumulus te zien die naar het noorden wegtrok terwijl de rest van de hemel enkel door de eerder genoemde Altocumuli en Cirrostratus onderbroken werd. Kortom het werd een best wel aangename nazomerdag, mede dankzij de temperaturen die vlot stegen van 8,8 graden 's ochtends naar 21,2in de late namiddag. Bij dit alles stond er behoorlijk wat wind uit zuidwestelijke richtingen, met snelheden tot 32,2 km/h. Tijdens de avond kregen we een gelijkaardig weersbeeld te zien waarbij de Cirrostratusbewolking echter de neiging had om over te gaan in Altostratus. In het bleke maanlicht waren er later ook nog dreigende Altocumulusstructuren te zien, maar we hielden het tot het einde van het etmaal rustig en droog.

 

Dinsdag, 21 september 2010

 

 

Afgelopen nacht is er terug Altostratusbewolking binnengeschoven welke zich vooral in het oosten en zuidoosten consentreerde. De rest van het luchtruim werd bedekt met Cirrostratus en Cirrus intortus en een paar niveau's lager vonden we Stratocumulusvelden terug. Er werden stapelwolken gevormd en deze groeiden verder uit tot buienwolken. Eén ervan zorgde voor wat lichte regen tijdens de namiddag, maar de drukkende warmte werd hierdoor niet weggewassen. De temperaturen kwamen weer dichtbij 35 graden toen er terug bredere opklaringen binnendreven. Tijdens de avond losten de stapelwolken op en kregen we vooral Cirrus, Cirrostratus en een beetje Altocumulus te zien. Dit bleef zo voor de rest van de avond waardoor de skyline van Kurashiki er bijzonder sfeervol uitzag.

 

 

Woensdag, 21 september 2011

 

Bij minima van 12,7 graden was het vanochtend niet al te fris terwijl de bewolking erg rustgevend aandeed met Stratus en Stratocumulusvelden. Dit bleef vervolgens voor het grootste deel van de dag zo waarbij we een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden te zien kregen. De temperatuur liep op tot 19,4 graden en er stond nauwelijks wind met hooguit 29,0 km/h uit west- zuidwestelijke richting. Tegen de avond zag het er nog even vredig en rustig uit, maar plots kwam het alsnog tot een aantal buien die uit het niets leken op te doemen. Veel stelden ze echter niet voor want de pluvio mat op het einde van de avond slechts 0,0 mm. Tussen de buien door kreeg de lucht een wat bizarre roze tint al was het tussen de buien later op de avond uiteraard volledig donker. Er stroomde geleidelijk koelere lucht binnen wat niet verwonderlijk is daar dit alles bij een koufront zou horen, maar een onaangenaam koude nacht lijkt er niet meteen in te zitten.

 

 

Vrijdag, 21 september 2012

 

Het luchtruim zag er nog min of meer hetzelfde uit als gisteren, al was de bewolking nu wat dikker met Altostratus en een paar Altocumulusveldjes. Het was koel met minima van 6,1 graden en tijdens de uren daarop veranderde er maar weinig aan het weersbeeld. Terwijl er eerst nog werd gevreesd voor een somber weertype met lichte regen, bleef er de ganse voormiddag een waterzonnetje schijnen, en ook na de middag was dit geval. Dit liet nog een opwarming tot 18,2 graden toe terwijl de wind het zuiden opzocht met snelheden tot 9,7 km/h. Naar de avond toe werd de bewolking wat dikker en dreven er ook Altocumulusvelden voorbij. Ook dan bleef het echter droog en rustig terwijl de bewolking de afkoeling 's avonds weer wat kon afremmen. We sloten opnieuw af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Zaterdag, 21 september 2013

 

Door de opklaringen is het afgelopen nacht flink kunnen afkoelen, en in de vochtige luchtmassa zorgde dit natuurlijk voor massale nevel en mistvorming. In Malderen bleek er geen mist te hangen, maar zat alles potdicht met Stratusbewolking waardoor deze dag een sombere en grijze start nam. De bewolking heeft niettemin een verdere afkoeling kunnen voorkomen zodat we nog relatief zachte minima van 7,4 graden konden optekenen. Naar de middag toe werd de zon steeds meer door de wolkenlaag heen voelbaar en uiteindelijk werd ze zelfs zichtbaar waarop een periode van mooie opklaringen volgde ondanks de fletse en nevelige kleuren. Er werd zachte lucht aangevoerd en het warmde op tot 19,4 graden terwijl er nauwelijks wind stond met een voorkeur voor westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Na de middag dreef er opnieuw meer bewolking binnen vanuit het westen (Stratus fractus) en moesten we het voor de rest van de dag met een bewolkingsgraad van 7/8 doen. Ondanks de bewolking bleef het wel aangenaam zacht en tegen zonsondergang ontstonden er terug bredere opklaringen zonder dat de bewolking volledig oploste. Een mengeling van Stratocumulus, Stratus fractus en Cirrus (vooral condensatiesporen) in combinatie met het zachte herfstlicht zorgde weer voor een fraaie zonsondergang waar we door de zachte temperaturen ook nog eens voluit konden van genieten. Na het invallen van de duisternis werd er massaal dauw gevormd maar de pluviometers lieten het overvloedige vocht niet aan hun hart komen en hielden het been stijf op 0,0 mm. Er werd geleidelijk nevel gevormd zonder dat het tot dichte mist kwam maar de opklaringen waren er op het einde van de avond nog steeds.

 

 

Zondag, 21 september 2014

 

Tijdens het tweede deel van de nacht werd de omgeving plots opgeschrikt door felle stortbuien die ons letterlijk en figuurlijk overspoelden. De ene bui volgde de andere op al was er op het eerste zicht geen onweer bij. Halverwege de voormiddag werd het droger en ging de bewolking over in dunnere Altostratus vanuit het noordwesten. Daarna verschenen er opklaringen, maar ze werden snel gevolgd door dikkere wolkenmassa's waaruit af en toe nog wat lichte buitjes vielen. Deze neerslag was echter niet meetbaar waardoor we het bij die 11,3 mm uit de stortbuien vanochtend hielden. De aankomst van de nieuwe luchtsoort was goed voelbaar, want er stak een kille noordenwind op die vooral op het einde van de namiddag erg guur uit de hoek kwam. De temperaturen kwamen dan ook een stuk lager uit met 19,1 graden als maximum al was het aan het begin van de avond toch nog heerlijk toeven buiten door de brede opklaringen zolang de kille wind maar kon vermeden worden. Vanuit het westen dreef ondertussen flinterdunne Cirrostratus binnen die geleidelijk dikker werd en voor een wat apparte lichtinval zorgde bij zonsondergang. De wind ging toen liggen maar er volgde een onaangenaam kille avond die we als een duidelijke knipoog van de herfst konden opvatten. De minima werden nu pas bereikt met 14,7 graden.

 

 

Maandag, 21 september 2015

 

Ondanks de sombere weersvoorspellingen hadden we vandaag nog flink wat respijt alvorens wolkenvelden en bijhorende regen ons zouden bereiken. De opklaringen die voor een vriendelijke start zorgden lieten het echter afkoelen tot een erg frisse 6,2 graden. Daarna was het vooral Cirrus, Cirrostratus en in de verte Altocumulus en Stratocumulus die we zagen, en welke de zon maar weinig hinderden. Het warmde vrij snel op en tegen de middag kwamen we uit op een bescheiden maar toch vrij aangename 19,1 graden, zeker daar de zuidwestelijke wind zeer zwak was. Daarna begon de sluierbewolking meer en meer over te gaan in Altostratus met onheilspellende Altocumulus floccus velden erin, en omstreeks 19H30 was het dan zover en begon het te regenen. Deze neerslag was erg intens met dikke druppels en had een licht buiig karakter met wat drogere perioden ertussen. Het grootste deel van de avond viel eraan ten prooi waardoor we uitkwamen op een neerslagtotaal van 1,4 mm. De bewolking zorgde er echter voor dat het nauwelijks afkoelde en we morgenvroeg wellicht hogere minima zullen optekenen dan vanochtend

 

 

Woensdag, 21 september 2016

 

Het was vrij koel vanochtend met minima van 12,4 graden, en dat was dan nog met bewolking want er hing weer behoorlijk wat Stratocumulus. In de opklaringen die ertussen hingen was dan weer wat Cirrus en Cirrostratus te zien. De Stratocumulusvelden namen eerst toe en gingen plaatselijk over in Stratus. Maar ze werden in de loop van de voormiddag geleidelijk weer opgeruimd en overdag ontstonden er dan Cumuluswolken terwijl er af en toe plaats was voor de zon. Vooral tijdens de late namiddag was het hierbij aangenaam toeven door het bijna ontbreken van enige wind bij temperaturen die opliepen naar 21,2 graden. Het voelde een stuk minder koel aan dan gisteren rond deze tijd en de zomersfeer was dus weer eventjes helemaal terug. Met nadruk op eventjes, want eens de zon bijna onder was koelde het verrassend snel af en was het meteen een kille en verkleumde bedoening in de buitenlucht. Alle bewolking was opgelost op nog een beetje Cirrus na en de luchtmassa die boven ons gestagneerd was, was ondanks de milde temperaturen overdag wel degelijk nog van polaire oorsprong. Het lijkt er dan ook op dat we de koelste nacht sinds maanden zullen beleven en door de droge grond (neerslagtotaal opnieuw 0,0 mm) zou dit plaatselijk zelfs tot wat grondvorst kunnen leiden. 

 

 

Vrijdag, 21 september 2017 

 

Het is tijdens de nacht verder opgeklaard en we ontwaakten bij vrij koele minima van 9,5 graden. Tijdens de voormiddag dreef er geleidelijk Cirrus en Cirrostratus bewolking binnen vanuit het westen en verdwenen de strakke blauwe kleuren waarmee we de dag zijn begonnen. Nu kon de zon echter voluit schijnen en werd het onder begeleiding van een zacht zuidwestelijk briesje aangenaam nazomerweer waarbij we maxima van 19,4 graden konden optekenen. Er dreef geen laaghangende bewolking meer binnen zoals gisteren en ook tijdens de late namiddag en avond konden we van zonnige condities blijven genieten. Ondertussen zagen we het aandeel sluierbewolking verder toenemen met vooral Cirrostratus, Cirrus floccus, wat dunne Altostratus translucidus in de verte en later ook Altocumulusbanken die vanuit het zuiden naderden en meestal zuid- noord geörienteerd waren. De bewolking in combinatie met het zachte avondlicht zorgde voor schilderachtige taferelen, maar na zonsondergang koelde het pijlsnel af en kwam de herfst dus weer met een doordringende blik vanachter het hoekje kijken. Waarschijnlijk kon deze dan ook gelijk het neerslagtotaal aflezen dat 0,0 mm bedraagt voor deze dag. 

 

 

Vrijdag, 21 september 2018

 

 Tijdens het tweede deel van de nacht kwam de wind opnieuw brutaal opzetten vanuit het westen en kregen we te maken met een koufront dat tijdens de ochtend voor een aantal buien zorgde. Voorlopig was het nog zeer zacht met temperaturen die in de ochtend zelfs naar 20,1 graden stegen, maar de koude lucht was reeds onderweg. Het koufront was niet breed waardoor de buien van korte duur waren doch de wind bleef als een wilde furie tekeer gaan waardoor het alles behalve gezellig was buiten. De bewolking bestond uit Stratus fractus en Cumulus. De koele lucht schoof snel op, samen met een aantal opklaringen en tegen de middag zag het er allemaal weer een stuk vriendelijker uit. We kwamen in onstabiele buienlucht terecht al trokken de meeste van deze buien Nederland in met onweer en hagel terwijl het in Malderen droog bleef en het neerslagtotaal van 7,4 mm al lang een feit was. Soms zag het er dreigend uit met de vele stapelwolken die zich tijdens de namiddag vormden en in de verte aambeeldvormige wolkentoppen doch daar bleef het dus bij en het was vooral de wind die hier veel furore bleef maken. Ze draaide naar noordwestelijke richtingen en het voelde bij momenten guur aan, zeker na zonsondergang. Vanuit het westen werd het langzaam stabieler al was het verschil in Malderen natuurlijk niet te merken. De minima werden pas tegen middernacht bereikt met 13,0 graden.

 

 

Zaterdag, 21 september 2019

 

 Het was opnieuw helder en koud bij minima van 6,6 graden en dus haast niet te geloven dat we een zomerdag van formaat voor de boeg hadden. De sluierwolken zijn weer verdwenen en de zon kon het beste van zichzelf geven in een diepblauwe hemel terwijl de wind uit noordoostelijke tot oostelijke richtingen kwam. De kou bleef een paar uur in de lucht hangen en het was al bijna middag eer de lucht echt warm begon aan te voelen, maar eens het zover was ging het snel. Het kwik stootte meteen door naar 26,7 graden en de luchtstroom leek niet langer van een airco maar uit een warmeluchtblazer te komen. De warmte bleef lang hangen maar tegen zonsondergang zagen we het begin van het einde van dit zomerweer al verschijnen in de vorm van Cirrus die vanuit het westen begon binnen te drijven. Verdere gevolgen bleven nog uit en dus konden we terug een neerslagtotaal van 0,0 mm bij schrijven voor zover we van een koufront tegenwoordig nog verandering daarin mogen verwachten. De droge lucht koelde tijdens de avond vrij snel af al lijken heel lage minima niet meer aan de orde te zullen zijn. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 21 september 2004 - 2019   ( 65)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 21-09-2020 19:44