Elke keer dat een pluim maar een beetje opwarmt is het verhaal van "Och, de warme lijntjes winnen weer", terwijl als de pluim afkoelt zegt niemand "Ah, de koude lijntjes winnen". Voordat een pluim opwarmt moet een pluim namelijk ook eerst afkoelen, dat lijkt mij vrij logisch. En een pluim kan niet oneindig kouder blijven worden, op een gegeven moment zal het gemiddelde weer wat gaan stijgen.
Het is belangrijk dat er objectief naar de output van de weermodellen wordt gekeken. Op dit moment tonen die gewoon een zeer grote kans op sneeuw (zo'n 90%). Of je daar nu een slecht gevoel bij hebt is puur wat subjectiefs. Ik heb het KNMI ook nog nooit horen zeggen van "De kansen zijn groot, maar in het nieuwe klimaat komen altijd alle warme opties uit, dus de kans is eigenlijk matig tot klein".
Want tot slot, waarom zouden we weermodellen hebben als deze niet juist zijn? Dan kunnen we ze toch net zo goed weg doen?
die door de modellen slecht kan worden ingeschat. Het is vaak een delicate situatie tussen net wel of net geen sneeuw. Modellen hebben al vele malen sneeuw verwacht die uiteindelijk nooit kwam. Daarom zie je de term βnowcastenβ ook altijd opdoemen in dit soort situaties. Wat ik dus wil zeggen is dat juist hier de ervaring en interpretatie van meteorologen veel belangrijker is dan de modeluitvoer. Het KNMI zal dus op basis hiervan beoordelen of zij sneeuw verwachten dan wel niet. Het is dus niet zo makkelijk dat je zomaar van de modeluitvoer kunt uitgaan helaas.
Quote selectie