Jaaroverzicht tropische stormen (2020)

Bericht van: Kevin (Almere) , 25-01-2021 20:01 

De leden die rond de zomer/herfstmaanden op het forum zitten, zullen misschien weten dat ik dan vaak een wekelijks tropische stormoverzicht maak met het nieuws over alle actieve tropische stormen in alle verschillende regio's op aarde. Eind oktober moest ik daar mee stoppen omdat ik het erg druk kreeg met mijn studie, maar ik probeerde nog wel wat berichten te maken over de toen bizarre novembermaand van de Atlantische Oceaan met zowel Eta als Iota. Nu we al een tijdje in 2021 zitten en ik weer wat meer tijd heb, leek het me een leuk idee om een overzicht proberen te geven van het hele vorige jaar. Ten eerste geeft dat hopelijk een goed overzicht van vorig jaar zowel voor mensen die zich veel verdiepen in stormen als voor mensen die zich er op de grote nieuwsberichten na zich eigenlijk niet echt mee bezig houden. Maar daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om wat meer te praten over de stormen op het Zuidelijk halfrond. De periode ~juni - november waarin ik meestal de overzichten geef heeft deels te maken met het feit dat die periode rustiger voor mij is dus dan heb ik meer tijd om dat soort overzichten te maken. Maar daarnaast is het ook de actieve periode van de Atlantische, Oost-Pacifische, West-Pacifische en Noord-Indische stormseizoenen. Ook al benoem ik ook stormen in de Zuid-West Indische, Australische en Zuid-Pacifische basins als ze er zijn, lopen die seizoenen eigenlijk juist precies in de maanden waarin ik de overzichten niet maak. Met dit jaaroverzicht hoop dan toch ook van die regio's een beknopt overzicht te kunnen geven. De overzichten zijn niet hetzelfde als de wekelijkse overzichten met een beschrijving van elke storm, maar zijn meer gericht op het totale plaatje, de vergelijking van dit jaar met andere jaren en de meest extreme stormen.

Voor consistentie gebruik ik overal de benaming en classificatie van het NHC (1-minute sustained winds). Vanwege deze consistentie kunnen sommige getallen (bijvoorbeeld het aantal orkanen/typhonen net afwijken van wat je bij een andere bron vindt). In het geval dat de getallen in mijn overzicht afwijken van de door de voor de regio verantwoordelijke instantie dan staat het getal van de officiële instantie erachter. Dus als ik bijvoorbeeld door mijn NHC definitie op 18 stormen kom, maar de officiële organisatie heeft er 16 dan is dat vermeld als 18 (16).

Voordat ik echt begin wil ik nog even een lijstje aan links geven die handig kunnen zijn als je zelf meer wilt verdiepen in stormen:

NHC: het officiële waarschuwingssysteem van de VS voor orkanen, heeft ook links naar websites voor andere tropische storm regio's.
Tropical Tidbits: website met orkaanverwachtingen van o.a. EC, HWRF, HMON, ICON, NAM & GFS. Geeft ook een overzicht van stormen op dit moment met ensembles erbij.
WX Charts: vergelijkbaar met Tropical Tidbits, bevat ook modellen zoals UKMO & ARPEGE
CIMSS ADT data: website die ADT berekeningen uitvoert (o.a. wolkentop-temperaturen en T-nummers)
Weathernerds: heeft een vrij volledig overzicht van ensembles voor alle actieve tropische systemen.
SFMWD & Wunderground: bevat ook ensembleoverzichten van orkanen. SFMWD vergelijkt alle modellen, Wunderground geeft het volledige ensemble van GFS
Zoom.earth: satellietbeelden van de aarde specifiek gericht op stormen met zowel live als archiefbeelden waarmee je kan zien hoe alle stormen eruitzagen, welk pad ze namen etc.
Storm2k: het meest populaire stormforum, heeft vaak de nieuwste informatie

Atlantische Oceaan

 

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Orkanen (+119 km/h)

Major orkanen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

31

30

13

6

1

*Slachtoffers: 431 - 592 (hoge schatting inclusief vermisten) / Economische schade: +51.146 miljard dollar
*Sterkste storm: Iota (Categorie 5 orkaan - 260 km/h - 917 hPa)

Met 30 tropische stormen was 2020 het meest actieve Atlantische stormseizoen sinds het begin van de metingen in 1851. Hiermee werd 2005, een seizoen dat kort geleden nog als niet te evenaren werd gezien, van de troon gestoten. Met 6 major orkanen van categorie 3 of meer had dit seizoen ook het hoogste aantal van dit soort orkanen op 2005 na (die had er 7). Vanwege het feit dat de open Atlantische Oceaan bovengemiddelde wind shear had waren er niet echt heel langlevende stormen zoals Irma of Ivan en was de accumulated cyclone energy (ACE) gezien het aantal stormen relatief laag. Maar dit was de enige factor waarin 2020 niet in de buurt van de records kwam. De lagere ACE betekende echter niet dat het seizoen niet destructief was. ACE is niet altijd een goede indicator van de werkelijke kracht van een storm aangezien een snel aansterkende storm die snel aan land komt misschien niet veel ACE oplevert, maar wel enorm veel schade kan toebrengen. En 2020 had met 10 samen met 1995 het hoogste aantal orkanen met 'rapid intensification' sinds het begin van de metingen. Rapid intensification staat voor een versteking van meer dan 55 km/h binnen 24 uur. De meest destructieve stormen van het seizoen, Eta en Iota, waren allebei in november en kwamen allebei slechts enkele tientallen km van elkaar aan land in Nicaragua. Het was de eerste keer dat er twee major orkanen waren in november en Iota werd pas de tweede categorie 5 in november, de eerste was de Cuba orkaan van 1932. Daarmee is er in de periode 2016 - 2020 ook elk jaar een categorie 5 orkaan geweest, een recordlange reeks in de Atlantische Oceaan. Bovendien staat Eta hoog op het lijstje om mogelijk de komende maanden ook tot een categorie 5 te worden opgeschaald. Tijdens de piek van de storm had het NHC technische problemen en is er geen vliegtuig in de storm geweest om z'n kracht te meten. Qua visuele beelden is Eta (zie hieronder) echter waarschijnlijk de meest indrukwekkende storm van het Atlantische seizoen. Het mysterie rond de onzekere werkelijke piekkracht van Eta zal waarschijnlijk een verhaal zijn dat nog decennia lang in 'hurricane chaser' discussies druk wordt besproken. Los van de technische metingen was Eta helaas ook de meest destructieve orkaan van het seizoen met minstens 211 bevestigde slachtoffers.

De Caribische eilanden werden relatief gezien gespaard door dit seizoen met 'slechts' 1 orkaan die eroverheen trok: orkaan Isaias. Het werd ook een zeldzaam jaar voor Florida: niet één orkaan kwam dit seizoen aan land in de staat die normaal het meeste risico heeft voor stormen. Daarentegen kwamen 5 tropische stormen aan land in Louisiana, een record: Cristobal, Laura, Sally, Beta, Delta. Van deze 5 stormen was Laura de krachtigste: ze kwam aan land als een 240 km/h categorie 4 orkaan en werd hiermee de sterkste orkaan landfall in Louisiana sinds het begin van de metingen samen met de Long Island orkaan in 1856. Zoals je aan de namen misschien merkt was dit pas het 2e seizoen ooit waarbij het Griekse alfabet gebruikt moest worden aangezien het normale alfabet al helemaal was afgegaan (het 1e seizoen was 2005). Volgens de huidige regels mag een Griekse storm niet worden 'retired' (niet meer gebruikt worden door enorme impact), maar dit seizoen heeft daar een hevige discussie over gestart. 4 van de 6 major orkanen, waaronder de 2 sterkste orkanen Eta en Iota, waren Griekse namen en eigenlijk hebben al die 4 stormen redenen om retired te worden. Achter de schermen wordt dan ook druk nagedacht over een mogelijkheid om in de toekomst bijvoorbeeld een 2e lijst van het normale alfabet te gebruiken in plaats van het Griekse alfabet om zo'n situatie te voorkomen. Een definitief oordeel volgt waarschijnlijk pas later in 2021, maar dit is waarschijnlijk hoe 2020 herinnerd zal worden: een seizoen dat zo extreem was dat zelfs de regels van stormnaamgeving erdoor aangepast moesten worden.

Oost-Pacifische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Orkanen (+119 km/h)

Major orkanen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

21

17

4

3

0

*Slachtoffers: 47 / Economische schade: +250 miljoen dollar
*Sterkste storm: Marie (Categorie 4 orkaan - 215 km/h - 947 hPa)

De reden waarom het Atlantische orkaanseizoen zo extreem actief was, is ook de reden dat het Pacifische orkaanseizoen zo rustig was: La Niña. Dit fenomeen zorgt voor verlaagde windshear en bovengemiddeld warme oceaanwateren in de Atlantische Oceaan, maar heeft zo ongeveer het tegenovergestelde effect in de Pacifische Oceaan. Het 2020 seizoen was dan ook het meest rustige Oost-Pacifische orkaanseizoen sinds 2010. Het is ook een vrij uniek seizoen in de zin dat geen storm aan land is gekomen in Mexico. Een andere vrij unieke situatie is dat er wel een storm aan land kwam in Guatemala (de eerste keer sinds 2010), namelijk tropische storm Amanda. Ondanks de relatief lage kracht van deze tropische storm, zorgde de regen van Amanda echter wel voor een ravage, voornamelijk in El Salvador. Ruim 250 mm aan regen zorgde voor flash flooding en modderstromen waarbij 40 mensen zijn omgekomen en meer dan 200 miljoen dollar aan economische schade is toegebracht door verwoeste huizen. Amanda is dan ook verantwoordelijk voor het overgrote deel van de slachtoffers en schade van dit orkaanseizoen. Van de orkanen, waarvan Douglas, Genevieve en Marie alledrie categorie 4 bereikten, kwam geen aan land. Douglas (zie foto hieronder) kwam richting het einde van zijn leven van de storm wel dichtbij Hawaii als een categorie 1 orkaan, maar kwam gelukkig niet aan land en zorgde zodoende niet voor significante schade. En zo lijkt alsof Hawaii telkens gelukkig de dans weet te ontspringen qua krachtige stormen. De laatste keer dat een tropische storm met orkaankracht aan land kwam in Hawaii is ondertussen orkaan Iniki in 1992. Hoewel Genevieve niet aan land kwam, was de afstand tot Baja California richting het einde van haar leven wel erg klein en zorgde Genevieve toen als categorie 1 orkaan wel voor significante schade in de regio, waarbij 6 mensen om het leven kwamen en een schade van 50 miljoen dollar werd gemeld.

Verder is er niet veel noemenswaardig te zeggen over dit seizoen. Wat interessante feitjes: TD01E vormde op 25 april 2020 en werd hiermee de vroegst vormende tropische depressie in de Oost-Pacifische Oceaan sinds het begin van de metingen. Met een ACE waarde van 73 was dit het #8 minst actieve orkaanseizoen sinds het begin van de metingen. Voor mensen die geïnteresseerd zijn, het minst actieve seizoen was 1977 met slechts 8 stormen en een ACE van 22. Dus ja, 2010 was rustig, maar het kan nog een stuk rustiger. De laatste storm van dit seizoen was tropische storm Polo in november. Hiermee werd de woordgrap van het NHC toch nog een werkelijkheid, aangezien in augustus in de Atlantische Oceaan orkaan Marco bestond. 

West-Pacifische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Typhonen (+119 km/h)

Cat 3+ typhoon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

32

23

12 (10)

7

1

*Slachtoffers: 457 / Economische schade: 4.06 miljard dollar
*Sterkste storm: Goni (Categorie 5 typhoon - 260 km/h - 917 hPa)

Met 23 stormen was het 2020 West-Pacifische typhoonseizoen een benedengemiddeld seizoen qua activiteit. Dat voelt misschien raar aangezien het aantal depressies vrijwel gelijk is aan het recordseizoen in de Atlantische Oceaan, maar normaal gesproken is de West-Pacifische regio met afstand de meest actieve en destructieve stormregio op aarde. In het recordseizoen 1964 waren er in de West-Pacifische Oceaan 89! tropische depressies. Dat er dit jaar 'maar' 32 depressies waren heeft net als bij het Oost-Pacifische seizoen ook weer deels te maken met de huidige La Niña. La Niña zorgt ervoor dat de open Pacifische oceaan kouder wordt en de kustregio's van Azië juist warmer. Dit zorgt er niet meteen voor dat er minder stormen vormen, maar vooral dat stormen dichter bij land vormen en minder tijd hebben om aan te sterken. Echter, in combinatie met een hoge consistente windshear in grote regio's langs de kust van het Aziatische continent heeft dit ervoor gezorgd dat stormvorming in vergelijking met andere seizoen redelijk beperkt bleef. 

Maar ook een benedengemiddeld West-Pacifisch typhoonseizoen is nog steeds een zeer gevaarlijk seizoen. En 2020 had dan ook een paar enorme joekels van typhonen. De meest in het oog springende is supertyphoon Goni. Met windsnelheden van 315 km/h tijdens landfall is typhoon Goni (foto hieronder) op dit moment de zwaarste orkaan qua windsnelheden die sinds het begin van de metingen waar dan ook ter wereld aan land is gekomen. Dus zelfs een 'rustig' typhoonseizoen kan nog recordbrekende stormen hebben. Goni kwam aan land in de Filipijnen op 31 oktober. Gelukkig zwakte Goni na landfall snel af naar een tropische storm en was de trekrichting van Goni niet zo destructief als die van Haiyan met betrekking tot een stormvloed. Maar desondanks is de schade die Goni heeft aangericht bijna apocalyptisch met volledige bossen die van de kaart zijn geveegd. Schattingen van het JTWC kwamen op een minimale kerndruk van 884 hPa waarmee Goni een van de meest intense stormen in de geschiedenis zou zijn. Maar de officieel verantwoordelijke instantie, JMA (van alle grote storminstanties waarschijnlijk de meest conservatieve qua stormkracht), houdt het op 905 hPa. Hoe dan ook was dit een storm die nog lang zal worden herinnerd. Voor zover bekend zijn 32 mensen omgekomen door de typhoon. In een periode van 2 weken werd de Koreaanse regio ook 3 keer geraakt door een typhoon: Bavi, Maysak, Haishen. Door de 3 typhonen zijn in totaal 37 mensen om het leven gekomen. De twee dodelijkste stormen van het jaar waren echter geen van de tot nu toe genoemde stormen. Vamco kwam als een categorie 2 typhoon aan land in de Filipijnen en zorgde daar voor zoveel regen (in gebieden die kort daarvoor al door Goni waren getroffen) dat grote regio's onder water liepen in Luzon. Hierbij kwamen minstens 102 mensen om het leven. De enige nog destructievere storm van Linfa, een tropische storm die in oktober voor historische regenval zorgde in Vietnam, lokaal wel 2290 mm. Hiermee is het ook de 12e natste tropische storm wereldwijd sinds het begin van de metingen. De storm is de katalysator geweest van grootschalige overstromingen in de regio waarvan 137 van de slachtoffers aan Linfa zijn verbonden. Het laat zien dat er niet altijd een lineair verband is tussen stormkracht en schade, maar dat ook de relatief zwakkere stormen soms vernietigend kunnen zijn. Vorige week was er al weer een tropische depressie in de Filijpijnen en daarmee is het 2021 seizoen officieel begonnen.

Noord-Indische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cycloon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

9

5

4

2

1

*Slachtoffers: 269 / Economische schade: +15.78 miljard dollar
*Sterkste storm: Amphan (Categorie 5 cycloon - 260 km/h - 920 hPa)

Als ik meestal op internet kijk zijn het de bovenstaande 3 regio's (Atlantische, Oost- en West-Pacifische) die de meeste aandacht krijgen en daardoor worden de overige stormregio's soms een beetje aan de kant geschoven qua aandacht. Daarom wil ik in dit jaaroverzicht deze regio's ook niet overslaan, te beginnen van de Noord-Indische Oceaan.

Het Noord-Indische cycloonseizoen in 2020 was het meest 'dure' seizoen sinds het begin van de metingen, in de zin van economische schade. Dit heeft voornamelijk te maken van cycloon Amphan (zie foto hieronder), de 4e krachtigste cycloon in de regio sinds het begin van de metingen. Gelukkig zwakte Amphan af voor landfall door een eyewall replacement cycle, maar het was niet genoeg om grootschalige schade te voorkomen. Als een categorie 2 cycloon kwam Amphan aan land in Bangladesh. De meeste slachtoffers vielen echter uit de regenband aan de linkerkant van Amphan, die voor grote schade zorgde in India. Amphan zorgde lokaal voor honderden mm aan regen en een stormvloed tot 5 meter hoog. 98 van de in totaal 128 slachtoffers vielen dan ook in India, de andere 30 in Bangladesh en Sri Lanka. Amphan is een van de meeste extreme stormen die de regio ooit heeft getroffen, voornamelijk het feit dat Amphan binnen 18 uur van een categorie 1 cycloon uitgroeide tot een categorie 5. Behalve Amphan waren er nog 8 andere tropische depressies, waarvan BOB2 de meeste schade aanrichtte. De tropische depressie kwam in Oost-India aan land. Overstromingen door hevige regenval kostten aan 98 mensen het leven. 

Australische Oceaan

2019 - 2020

2020 - 2021

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cycloon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

24

11 (10)

3

0 (3)

0

*Slachtoffers: 28 / Economische schade: 4.3 miljoen dollar
*Sterkste storm: Damien (Categorie 2 cycloon - 155 km/h - 955 hPa)

De drie regio's die volgen liggen in het Zuidelijk halfrond en hebben dan ook seizoenen die pieken in de voor ons meteorologische winter. Daarom lopen deze seizoenen soms ook over het kalenderjaar heen. Dit jaar is hier toevallig een uitzondering op. Het 2019 - 2020 Australische cycloonseizoen (dat normaal rond november begint) had namelijk geen enkele storm in 2019 en dus waren alle stormen van dit seizoen in 2020. Echter, het 2020 - 2021 seizoen dat pas is begonnen, had al 5 tropische depressies die in 2020 vormden. Dus de statistieken van 2019 - 2020 en die 5 stormen uit 2020 - 2021 zijn hierboven gecombineerd.

Volgens de definities van het NHC waren er in 2020 geen major (cat 3+) cyclones in de Australische regio. Het was dan ook een beneden gemiddeld seizoen qua activiteit waarmee een extreem lange reeks van gemiddelde of beneden gemiddelde seizoenen wordt voortgezet. Het laatste bovengemiddelde seizoen in de Australische regio is alweer 2005 - 2006. Geen enkele andere stormregio op aarde is al zo lang 'inactief'. Maar ook een minder actief stormseizoen kan nog wat bijzondere plaatjes opleveren. Damien (foto hieronder) was namelijk wel de sterkste cycloon die aan land kwam in West-Australië sinds cycloon Christine in 2013. De dodelijkste storm was echter een storm die het grootste deel van zijn leven zich niet in de Australische regio bevond: Cycloon Harold (later in de Zuid-Pacifische Oceaan, hierover verder in dit bericht meer). Deze storm ontstond in de Australische regio als een tropische storm. Als tropische storm zorgde Harold voor het zinken van een veerpond in de Solomoneilanden waarbij 27 mensen om het leven kwamen.

Zuid-West Indische Oceaan

2019 - 2020

2020 - 2021

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cycloon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

14

12

5 (4)

1

0

 

*Slachtoffers: 28 / Economische schade: 4.3 miljoen dollar
*Sterkste storm: Herold (Categorie 3 cycloon - 185 km/h - 957 hPa)

De Zuid-West Indische Oceaan (lees de regio in de buurt van Madagascar) ging in de tegenstelling tot het Australische seizoen wel duidelijk over de grens van het kalenderjaar. De helft van het 2019 - 2020 seizoen staat dan ook niet in het kleine getallenoverzichtje hierboven, dat alleen de stormen uit het kalenderjaar 2020 bevat. Onder andere categorie 4 cycloon Ambali uit december 2019 staat dus niet in dit lijstje. Het overzicht hierboven bestaat uit 8 depressies uit het 2019 - 2020 seizoen en 6 depressies uit het 2020 - 2021 seizoen. De sterkste storm uit het kalenderjaar 2020 was cycloon Herold (foto hieronder), niet te verwarren met cycloon Harold uit de Australische/Zuid-Pacifische regio. Herold kwam rond het Oostkust van Madagascar tot stilstand als een tropische storm en zorgde daar voor zware regenval. Hoewel de exacte schade door Herold nooit uitgebreid is onderzocht, is wel bekend dat er 5 doden gelinkt worden aan de storm. Zoals ook in de andere regio's vorig jaar vaak het geval was, was de dodelijkste storm echter niet een categorie 5 cycloon, maar een tropische storm. Tropische storm Diane om precies te zijn. Diana kwam ook in Madagscar aan land als een tropische depressie en Réunion, waar lokaal 490 mm aan regen viel. Bij de zware overstromingen kwamen in totaal 31 mensen om het leven. In z'n geheel was het 2019 - 2020 seizoen een licht bovengemiddeld seizoen voor de regio. Over het 2020 - 2021 seizoen zijn nog niet echt conclusies te trekken aangezien dat seizoen nog aan de gang is.

Zuid-Pacifische Oceaan

2019 – 2020

2020 – 2021

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cycloon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

12

11 (8)

4

2

2


*Slachtoffers: 9 / Economische schade: +129.33 miljoen dollar

*Sterkste storm: Yasa (Categorie 5 cycloon - 260 km/h - 899 hPa)

Het laatste van deze stormseizoenen die de nieuwjaar grens overschrijdt is de Zuid-Pacifische regio. 9 van de depressies in het overzicht hierboven komen uit het 2019 - 2020 seizoen en 3 komen uit het 2020 - 2021 seizoen. Het 2019 - 2020 seizoen was een licht bovengemiddeld seizoen qua stormvorming voor de regio. De krachtigste storm uit het 2019 - 2020 seizoen was cycloon Harold die eerder in de discussie van de Australische regio al aan bod kwam. Nadat Harold de Zuid-Pacifische regio binnentrok, sterkte hij snel aan tot een cycloon en later zelfs een cycloon van de zwaarste categorie. Met een kerndruk van 920 hPa was Harold de 2e sterkste storm die ooit aan land kwam in Vanatu. Bij de landfall op Vanatu zijn 2 menen om het leven gekomen. Harold was de enige storm uit het 2019 - 2020 seizoen die op een van de grote eilanden in de regio aan land is gekomen.

Maar dan is er nog het 2020 - 2021 seizoen. Van de 3 stormen uit dat seizoen die in het kalenderjaar 2020 vormden, was er eentje wel heel bijzonder: cycloon Yasa. Met 899 hPa is het de meest intense cycloon van 2020 wereldwijd. Het is pas de 3e keer sinds het begin van de metingen dat de sterkste cycloon van dat jaar in de Zuid-Pacifische regio te vinden was. De vorige 2 keren waren Winston (884 hPa) in 2015 en Zoe (890 hPa) in 2002. Aangezien de storm al in december vormde (in het november - april seizoen) is het ook de vroegst vormende categorie 5 storm ooit in de regio. Een eyewall replacement cycle zorgde voor iets van afzwakking, maar nog steeds kwam Yasa als een zeer krachtige categorie 4 cycloon aan land in Fiji. Ruim 1500 huizen zijn door de storm vernietigd en minstens 600 zijn zwaar beschadigd. Een ongekend hoge stormvloed met golven tot wel 10 meter hoog zorgde ook voor veel problemen in de regio. Wonder boven wonder zijn voor zover bekend 'slechts' 4 mensen omgekomen door het natuurgeweld. 

Overige regio's

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cycloon (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

6

6

1

0

0

 

*Slachtoffers: 75 / Economische schade: +300 miljoen dollar
*Sterkste storm: Ianos (Categorie 1 cycloon - 120 km/h - 995 hPa)

Dan is er nog één laatste categorie om te behandelen, de rest van de wereld. Normaal gesproken blijven tropische stormen beperkt tot de regio's die ik hierboven al heb behandeld. Maar zo nu en dan zijn er ook elders op aarde tropische stormen te vinden. In dit geval waren dat 3 tropische stormen in de Zuid-Atlantische Oceaan (in de buurt van Brazilië ) en 3 in de Middellandse Zee. Afhankelijk van welke bron je gebruikt waren er 1 - 5 tropische stormen in de Middellandse Zee regio in 2020. De algemene consensus is echter dat Athena/Gloria en Benjamin allebei extratropische systemen waren. Daarmee zijn Ianos, David/Masinissa en Elaine/Andira de enige 3 echt (sub)tropische stormen van het jaar in de regio. Deze onduidelijkheid van zowel de naamgeving als de intensiteit laat nogmaals zien waarom het zo noodzakelijk is om één instantie te hebben die stormen in de Middellandse Zee in kaart brengt.

Subtropische storm Kurumi kwam in januari van 2020 als tropische depressie aan land in Brazilië. Lokaal viel ruim 170 mm regen en bij de overstromingen die volgden op de storm kwamen in totaal 70 mensen om het leven. Hoewel het lastig is om alle slachtoffers enkel aan Kurumi te linken, zou dit dan de dodelijkste Zuid-Atlantische storm zijn sinds het begin van de metingen. Met 3 tropische stormen was 2020 sowieso het meest actieve jaar voor de Zuid-Atlantische regio tot nu toe. De Middellandse Zee regio had ook één erg bijzondere storm: cycloon/medikaan Ianos (foto hieronder). Met maximale windsnelheden van 120 km/h is het een van de enige tropische stormen die voor zover bekend in de Middellandse Zee regio orkaankracht heeft bereikt. Enkel het feit dat de storm een volledig tropische (en dus niet subtropische) origine had is al extreem bijzonder te noemen. Ianos kwam in september aan land het Zuidwesten van Griekenland. Met 5 dodelijke slachtoffers en ruim 200 miljoen dollar aan schade is Ianos een van de meest destructieve medikanen in de recente geschiedenis en ook een storm die hier op het forum uitgebreid werd behandeld.

Tot zover het tropische storm overzicht van 2020. Als mijn studie het toelaat kom ik ergens in mei / juni weer terug met wekelijkse of misschien maandelijkse stormoverzichten.

Bericht laatst bijgewerkt: 26-01-2021 13:04

Jaaroverzicht tropische stormen (2020)   ( 778)
Kevin (Almere) -- 25-01-2021 20:01