Guidance modelbeoordeling komende 48 uur. KNMI

Bericht van: Koos Spakman (Froombosch) , 08-05-2021 10:00 

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een lagedrukgebied ten westen van Ierland staat een zwakke zuid- tot zuidwestelijke stroming waarmee aanvankelijk nog van oorsprong maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een ZO-NW georiënteerde rug vanuit een hogedrukgebied boven Centraal-Europa verlaat spoedig het uiterste noordoosten. Op nadering van het oostwaarts bewegende laag neemt de stroming geleidelijk in kracht toe. Vanmiddag passeert het bijbehorende warmtefront van zuidwest naar noordoost ons land, waarna warme, maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Een gebied met hoge theta-w waardes, dat zich actueel nog boven Spanje bevindt, komt vandaag via Frankrijk geleidelijk dichterbij en zal zondagochtend over ons land noordoostwaarts bewegen. Deze situatie heeft de kenmerken van een Spaanse pluim, in het theta-w patroon oogt dit systeem als een secundair frontaal systeem in de warme sector.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten voor de komende periode een eenduidige synoptische ontwikkeling zien. Ook qua bewolking en neerslag laten de modellen een vergelijkbaar beeld zien. Het enige wat afwijkt is dat alleen Hirlam in de warme sector nog een neerslagsignaal genereert. Gezien de progtemps gaat het om bewolking die nauwelijks dik genoeg is voor neerslag, laat staan dat deze de grond zou kunnen bereiken, dus we gaan hier voorlopig niet vanuit. Zondagochtend lijken de buien bij the theta-w tong zich te concentreren op de noordwestelijke helft (en de Noordzee), vermoedelijk omdat er in dat gebied naast warmteadvectie ook een iets gunstiger bovenluchtpatroon heerst. Zoals altijd moeten we in dit soort situaties rekening houden met onzekerheden omtrent de exacte timing en positie, het geheel kan ook zomaar 100 km westelijker of oostelijker uitkomen, het is daarom nog te vroeg voor een waarschuwing. Het volgende aandachtspunt zal daarna de eventuele convectie zijn voorafgaand aan het koufront zondagavond laat en in de nacht naar maandag.

Aandachtspunten

 

Temperatuur:

In het noordoosten actueel lokaal nog rond het vriespunt. Later vanmiddag en vanavond instroom van beduidend warmere lucht. In het zuiden dan Tx van 16 graden. In de nacht naar zondag komt de temperatuur op veel plaatsen niet meer beneden de 10°C. Zondag overdag maxima van 20°C langs de kust tot lokaal 27°C in het zuidoosten. De temperatuurstijging in het westen en noorden zal aanvankelijk getemperd worden door bewolking en neerslag.

Wind:

Eerstvolgende seinen (6-7 Bft) zien we vanmiddag verschijnen nabij en achter het warmtefront, deze verdwijnen later op de avond. Zondagochtend moeten we rekening houden met eventuele windstoten bij de onweersbuien. Omdat de buien niet surface-based zijn zullen de uitschieters waarschijnlijk beperkt blijven tot maximaal 30 kn, overeenkomend met de Harmonies. Ter indicatie; HAP1 laat zondagmiddag ten noordoosten van ons land wel buien vanaf de grond ontstaan en komt dan meteen windstoten van 55 kn. Zondagavond laat en in de nacht naar maandag zien we in de Harmonies wel een indicatie voor zware windstoten bij eventuele nieuwe onweersbuien die advectief binnentrekken, aandachtspunt.

Bewolking:

Op nadering van het warmtefront een geleidelijk dikker wordend pakket stratiforme bewolking, nabij het grondfront ook stratus boven zee. Modellen geven geen van allen St boven land aan. In de nacht naar zondag hooguit enkele velden Ac-bewolking, verder geen significante bewolking. Zondagochtend bij het binnenlopen van de hoge theta-w waardes zien we een gebied met onstabiele middelbare bewolking met geclusterde Cb's, progtemps laten toppen toe tot FL370. Buiten dit gebied zien we alleen wat dunne sluierbewolking. Zondagavond op nadering van het koufront mogelijk opnieuw diepe convectieve bewolking.

Neerslag:

Aanvankelijk droog, voorafgaand aan het warmtefront stratiforme neerslag. Zondagochtend op het gebiedje met hoge theta-w waardes zien we stevige (onweers)buien. Met een MUCAPE van 700-1000 J/kg en lokaal een effectieve schering (1-6 km) van 30-40 kn kunnen er goed georganiseerde multicells ontstaan, mogelijk zelfs een MCS. Onweer is bij deze buien waarschijnlijk, de Harmoniemodellen komen met hoge bliksemintensiteiten. De modellen geven ook een signaal voor zomerhagel. Zondagavond laat op nadering van het koufront mogelijk opnieuw onweersbuien.

Zicht:

Actueel nog lokaal nevel/grondmist, door de aantrekkende wind inmiddels beperkt tot het noordoosten, spoedig oplossend. In de warmtefrontneerslag alleen in de wat intensievere regen naar het noordwesten mogelijk matige zichtcondities, elders zal het zicht niet beneden de 10 km komen. Zondag in de intensieve buien waarschijnlijk kortdurend matige tot slechte zichten.

 

Bericht laatst bijgewerkt: 08-05-2021 10:04
Het weer is mijn passie. Klagen doe ik nooit; het weer komt zoals het komt. Winterliefhebber in hart en nieren.

Guidance modelbeoordeling komende 48 uur. KNMI   ( 841)
Koos Spakman (Froombosch) -- 08-05-2021 10:00
AROME (03z): Flink onweerscomplex boven het westen op zondagochtend.   ( 548)
Jelmer (Wageningen) ( 8m) -- 08-05-2021 10:27
We hebben het vaker gezien; zou zomaar boven zee kunnen blijven   ( 295)
Koos Spakman (Froombosch) -- 08-05-2021 10:41