De veiligheidsregio Utrecht laat zaterdag weten dat tien tot twintig woningen in Leersum onbewoonbaar zijn geraakt door het noodweer dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug vrijdagmiddag trof. Negen mensen raakten gewond en er ontstonden meerdere gaslekken in het dorp.
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio liepen de woningen in kwestie ernstige schade op door vallende bomen of afgewaaide dakpannen. De bewoners krijgen elders onderdak aangeboden of zorgen daar zelf voor.
De ravage in Leersum is enorm en de schade loopt in de miljoenen, zegt de woordvoerder. "Je weet niet wat je ziet. In een straat zijn bijna alle bomen omgewaaid."
Van de negen gewonden moesten twee worden behandeld in een ziekenhuis. Die zijn inmiddels weer thuis. "Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.
De gemeente maakt zaterdag samen met natuurbeheerders een rondgang door het gebied. Bekeken wordt of er in de bossen nog gevaarlijke situaties zijn. De gemeente roept bewoners op voorlopig niet het bos in te gaan.
Ook de wegen rondom Leersum zijn nog altijd slecht begaanbaar, meldt de gemeente. De N225 en de Julianalaan zijn afgesloten. Verkeer vanaf Maarsbergen, Doorn en Amerongen wordt omgeleid.
De gemeente heeft zaterdagochtend een telefoonnummer geopend waar mensen vragen kunnen stellen over schade aan hun huis en de afhandeling daarvan. Ook kunnen ze terecht bij sport- en cultuurcentrum De Binder, dat dienst doet als opvanglocatie.
Door de windhoos vrijdagavond werden daken van huizen geblazen, ontstonden zeker zeven gaslekken en waaiden veel bomen om. De meldkamer van de politie werd als gevolg van het noodweer overspoeld met telefoontjes uit de omgeving van Leersum.
Nadat de storm was gaan liggen, was de eerste prioriteit om de gaslekken te dichten. Het Rode Kruis stond klaar met een opvanglocatie, maar die bleek uiteindelijk niet nodig.
Ook het iets zuidelijker gelegen Tiel werd getroffen door het noodweer. In de stad waaide een grote kraan om. De bestuurder ervan raakte gewond, maar was nog wel aanspreekbaar.
Meerdere woningen in Tiel liepen schade op. Onder andere gevelplaten vlogen van de huizen af. Daarnaast werden twintig woningen ontruimd omdat een deel van het dak van een flatgebouw waaide.
Ook op andere plekken in Nederland kwamen meldingen binnen van overlast door het noodweer. Lokaal ontstond veel wateroverlast, schade aan gebouwen en waaiden bomen en zelfs elektriciteitsmasten om.
In een groot deel van Nederland gold vrijdagavond lange tijd code oranje wegens de kans op zware onweersbuien met kans op blikseminslag. Rond 22.45 uur werd die waarschuwing voor het hele land ingetrokken. Tien tot twintig woningen in Leersum onbewoonbaar na noodweer | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl