"Climeworks bouwt op IJsland grootste CO2-stofzuiger ter wereld" (SRF)

Bericht van: Jelmer (Rotterdam) , 24-09-2021 22:33 

Ik kwam dit bericht een aantal weken terug tegen en dacht er net weer eens aan. Daarom wil ik het toch even delen. Het artikel komt uit Zwitserland en is dus in het Duits, daarom heb ik hieronder even een (grove) vertaling gemaakt. 

-----------------------------

"De grootste CO2-stofzuiger ter wereld komt uit Zwitserland"

De acties voor het tegengaan van klimaatverandering komen maar langzaam op gang. De wereldwijde CO2-uitstoot neemt nog steeds toe. Om de opwarming onder de twee graden te houden, moet op grote schaal CO2 uit de lucht worden gefilterd.

Het Zwitserse bedrijf Climeworks bouwt daarom op IJsland de grootste "CO2-stofzuiger" ter wereld. De komende weken zal deze in gebruik worden genomen en moet jaarlijks 4.000 Ton CO2 uit de lucht worden gehaald en ondergronds worden opgeslagen. Climeworks is een koploper op het gebied van zogenaamde "Direct-Air Capturing" technologie, die CO2 uit de lucht filtert. In 2017 nam het bedrijf de eerste commerciële fabriek ter wereld in gebruik, in Hinwil (Zürich, Zwitserland). Het bedrijf wil nu een volgende stap zetten, dit keer in IJsland.

Permanente ondergrondse opslag

Samen met het IJslandse partnerbedrijf Carbfix wil Climeworks op grote schaal CO2 uit de lucht filteren en permanent in de grond opslaan. Carbfix is pionier in de opslag van CO2 en heeft een proces ontwikkelt om het broeikasgas te mineraliseren in vulkanische gesteente (basalt). Kortom, het omzetten van CO2 in steen. Carbfix heeft aangetoond dat na twee jaar bijna alle in de bodem opgeslagen CO2 is gemineraliseerd en daardoor voor altijd daar blijft. Dit proces vindt ook in de natuur plaats, alleen wordt het proces hier vele malen versneld. 

Climeworks is van plan de opslag binnenkort flink uit te breiden. Binnen drie tot vier jaar kan de capaciteit met een factor 80 worden vergroot. Volgens Marketing Director Daniel Egger kan er tegen 2050 met deze technologie enkele miljarden tonnen CO2 per jaar uit de lucht worden gehaald. Dat lijkt veel, maar is altijd nog een relatief klein deel van de jaarlijkse uitstoot van 40 miljard ton CO2 op dit moment. 

Hoog energieverbruik

Het opslaan van de CO2 onder de grond kost veel energie. Voor iedere ton CO2 die uit de lucht wordt gehaald en onder de grond wordt opgeslagen, is 2.500 kWh aan energie nodig. Daarmee kan een compacte elektrische auto ongeveer 17.000 km rijden (bijna de halve wereld rond). Voor de effectiviteit van het idee is het dan ook cruciaal dat alleen hernieuwbare energie wordt gebruikt voor het proces. IJsland is daarvoor de perfecte locatie, aangezien er daar grote hoeveelheden geothermische energie aanwezig is. 

Echter, deze energiebron zal bij lange na niet genoeg zijn om op relevante schaal CO2 uit de lucht te halen. Daniel Egger geeft toe dat het proces alleen zin heeft in gebieden waar er geen grote vraag is naar energie. Het voordeel van deze "CO2-stofzuigers" is dat ze op iedere locatie kunnen opereren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden neergezet op plekken waar hernieuwbare energie anders niet kan worden gebruikt, zoals een woestijngebied zonder toegang tot een elektriciteitsnetwerk. 

Het reduceren van de uitstoot blijft de beste oplossing

Eén ding is duidelijk, namelijk dat de technologie geen vrijbrief is om door te gaan met het uitstoten van CO2 zoals vroeger. Zwitserland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en daarvoor is het stoppen met fossiele brandstoffen de centrale richtlijn. De strategie op de lange termijn gaat er echter vanuit dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 'slechts' met 90% kan worden verminderd t.o.v. het niveau in 1990. De resterende 10% zou dus moeten worden gecompenseerd met technologieën die CO2 uit de lucht halen. Climeworks heeft daarvoor een oplossing, maar er is nog een lange weg te gaan voordat er zodanig veel CO2 uit de lucht kan worden gehaald dat dit ook echt een verschil zal maken voor het klimaat. 

Albums met (weer)foto's: https://www.flickr.com/photos/194114164@N05/albums

"Climeworks bouwt op IJsland grootste CO2-stofzuiger ter wereld" (SRF)   ( 500)
Jelmer (Rotterdam) -- 24-09-2021 22:33
Re: "Climeworks bouwt op IJsland grootste CO2-stofzuiger ter wereld" (   ( 301)
Jaap (Enkhuizen) -- 25-09-2021 21:16