Flashback: 5 december 2004 - 2020

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 05-12-2021 22:29 

 

 

 

 

Zondag, 5 december 2004

 

Bij het ontwaken vanmorgen bleek dat het uitspansel bedekt was met een uitgestrekt Stratocumulus wolkendek. Het gaf een beetje hoop gezien het wolkendek doorzeefd was met kleine gaatjes waardoor een blauwe kleur viel te ontwaren doch het was ijdele hoop want het wolkendek werd dikker en tegen de middag was het een egale grijze soep geworden waaruit in de loop van de namiddag op de koop toe af en toe zelfs wat motregen viel. Geen grote hoeveelheden weliswaar, de pluviometer bleef op 0,0 mm steken. Op thermisch gebied deden we het beter dan de voorbije dagen met temperaturen tussen 4,4 en 8,4 graden. De bewolking en motregen markeerden immers de overgang naar een warmere luchtsoort. De wind was eerder kalm met 16,1 km/h als maximumsnelheid en uiteindelijk sloten we de dag in grijze omstandigheden af waardoor we de zon uiteindelijk toch niet gezien hebben te Malderen.

 

 

Maandag, 5 december 2005

 

Onder begeleiding van een langzaam stijgende luchtdruk evolueerden we vandaag geleidelijk naar een rustiger en stabieler weertype. Zo zat enige neerslag van betekenis er niet meer in voor Malderen en konden we vooral rond de middag genieten van aangename zonnige momenten. We bevinden ons ondertussen echter aan de andere kant van de depressie die zich afgelopen weekend met ons bezig hield waardoor de wind naar het noordwesten is gedraaid en zo het kwik in toom hield zodat we het moesten doen met waarden tussen 5,1 en 8,1 graden, zij het dat dit nog steeds relatief zacht is voor de tijd van het jaar. De wind haalde haar maximale snelheid nog uit het westen met 26 km/h alvorens geleidelijk weer wat af te zwakken. De komende dagen zal het rustig en droog blijven maar doordat we steeds onder cyclonale invloeden zullen verkeren en de berekende neerslaggebieden nooit veraf zullen zijn, valt een verdwaalde regendruppel of een buitje zeker niet uit te sluiten. Wel lijkt het erop dat we het donderdag toch droog zullen houden vermits de gisteren berekende depressiekern net onder ons door zal trekken, maar het is zeer moeilijk voorspelbaar, de grens van de neerslag zou volgens de modellen gelijklopen met de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië dus een verschuiving van 10 km kan voor Malderen al het verschil uitmaken tussen een verregende werkdag of een zonnige / halfbewolkte versie. Het onder ons doortrekken van lagedrukgebieden houdt wel het draaien van de wind naar het gure oosten in waardoor de liefhebbers van witberijpte winterlandschappen zich alvast in de handen mogen wrijven, terwijl de overigen dat ook mogen doen om zich warm te houden...

 

 

Dinsdag, 5 december 2006

 

Een drukke avond valiezen pakken is hopelijk het voorspel van een geslaagde en avontuurlijke reis naar Bali (Indonesië😉 waarbij verassingen vooral positief zijn en niet alleen het weer boeiend zal zijn. Nieuwe weersverslagen komen online rond of na kerstmis als alles zoals gepland loopt. Verslagen van 6 tot en met 22 december hebben betrekking op het weer onderweg en ter plaatse, en dus niet Malderen. Vandaag bevinden we ons in de warme sector van een depressie die erg aktief is en de hele dag door voor motregen of lichte regen zorgt. De passage van het koufront zorgt in de late namiddag voor intense regenval en apocalyptisch ogende wolkenluchten terwijl de warmte geleidelijk wordt weggespoeld door de regen en de koelere lucht die vanuit het westen het land binnenstroomt. Na de passage van het front blijft het nog lang betrokken waardoor we de zon niet meer terugzien vandaag.

 

 

Woensdag, 5 december 2007

 

Vandaag werden we reeds in de ochtend verwend met ultra zachte luchtmassa's die ervoor zorgden dat het kwik niet beneden de 9,6 graden kwam. Het was ook droog, maar de overige weerselementen waren minder welkom: veel Stratus en Stratocumulusbewolking, veel wind (snelheden tot 54,7 km/h uit het ZW) en geen sprankeltje zonneschijn. Het grijze, droge weersbeeld bleef tijdens de voormiddag stand houden waarbij de temperatuur geleidelijk verder steeg naar 13,2 graden, maar na de middag kwam dan het koufront op de proppen dat de warmte en de laaghangende bewolking (gedeeltelijk) wegspoelde. Het koufront zelf was een smalle band met betrekkelijk intense regen en rukwinden, maar het werd gevolgd door een hele reeks buien die tijdens de namiddag en avond hun woede op het Malderse weerstation bekoelden. Het hoogtepunt werd omstreeks 20H bereikt toen een hoogtetrog de buienaktiviteit verder aanzwengelde en in het westen van het land opnieuw voor onweer en hagel ging zorgen. Malderen werd eveneens met een tweetal donderslagen bedeeld, maar er was geen hagel bij op deze locatie. Wel opvallend was dat de regendruppels zeer dik waren en de buien tijdens de trogpassage hierdoor een tropisch karakter gaven. Alle buien die vandaag vielen waren niettemin kortdurend waardoor we er met een neerslagtotaal van 1,2 mm goedkoop vanaf kwamen. De rest van de avond verliep rustig met opklaringen, maar het koelde nauwelijks af.

 

 

Vrijdag, 5 december 2008

 

In de nasleep van het buiengeweld gisterenavond kregen we vanmorgen nog steeds af te rekenen met veel bewolking waaruit af en toe nog een bui viel. Het waren vooral laaghangende wolken zoals Stratocumulus, Stratus en Stratus fractus die de plak zwaaiden. Na een tijdje kwamen er echter weer opklaringen binnengedreven zodat we weer een bescheiden portie zonneschijn kregen aangeboden. Echt veel stelde het niet voor, al voelde het een stuk zachter aan dan gisterenmiddag tijdens de passage van de sneeuwzone. De temperaturen hielden zich nu op tussen 4,6 en 7,0 graden terwijl de ziidwestenwind voor wat afkoeling zorgde met haar snelheden tot 32,2 km/h. Tussen de opklaringen door waren er nog steeds buien, waarbij opviel dat de buienwolken zich steeds uitspreidden tot een scherm van Stratocumulusbewolking in plaats van de Cirrusschermen die we normaal bij echte buienwolken of onweerscellen te zien krijgen. Tijdens de avond werd het toerental van de buienmolen nog eens flink opgevoerd, maar de neerslag bestond steeds uit gewone regen waarbij de intensiteit nooit echt hoog te noemen was. Niettemin leverde dit alles weer een neerslagtotaal van 1,6 mm op.

 

 

Zaterdag, 5 december 2009

 

De aanstormende regenzone is kennelijk op haar schema vooropgelopen, waardoor we reeds vroeg in de ochtend gegeseld werden door felle regenvlagen. Er volgde weliswaar een droge periode, maar het bleef zwaarbewolkt en af en toe viel er nog lichte regen of motregen. Rond de middag konden we even genieten van mooie opklaringen, maar vanuit het westen werd de lucht onstabieler en kwam het opnieuw tot pittige buien. Samen met massale bewolking zorgden deze voor een erg somber weerbeeld waaraan de zachte temperaturen die zich tussen 5,2 en 11,3 graden ophielden niet veel konden veranderen. Het was bovendien erg winderig met snelheden die opliepen tot 43,5 km/h uit zuid- zuidwestelijke richtingen. Na zonsondergang leek de rust stilaan weer te keren, maar op de radar- en satellietbeelden wemelt het nog steeds van de regenzones met bestemming Malderen. Uiteindelijk bleek dit etmaal alweer goed te zijn voor een aardig neerslagtotaal van 6,4 mm.

 

 

Zondag, 5 december 2010

 

Onder invloed van stromende regenvlagen en krachtige windstoten schoot er vanochtend niet veel meer over van het dikke sneeuwtapijt dat Malderen eens bedekte. Vooral op plaatsen waar sneeuw bijeen is gewaaid bleef nog wat over terwijl de wegen herleid waren tot 4x4 parcours die met een mengsel van sneeuwpap en modder bedekt waren. Dit was zo een beetje het algemene beeld waar Vlaanderen aan voldeed, want in de Ardennen en het oosten van Nederland was Koning Winter nog steeds heer en meester en is bijna alle neerslag in de vorm van sneeuw gevallen. Geen wonder dus dat men er plaatselijk tot 30 centimeter en meer opmat in schril contrast met de grotendeels ontdooide gebieden waaronder dus Malderen. De regen trok in de loop van de voormiddag weg naar het zuiden en maakte plaats voor een uitermate kil en somber weertype dat gepaard ging met nevel en een beetje motregen. De temperaturen bleven door de dag heen vrij constant met waarden tussen 1,0 en 3,1 graden terwijl enkel afgelopen nacht nog winderig verliep (tot 46,7 km/h uit het zuidwesten). Tijdens de namiddag was het erg rustig en stond er bijna geen zuchtje wind meer. De opklaringen bevonden zich nochtans niet veraf want het grootste deel van Nederland kon reeds genieten van uitgebreide zonnige perioden, en als extraatje kon men er aan de kust zelfs van mooie buienluchten genieten vol spierwitte wolken die zich tegen de diepblauwe lucht aftekenden. Met de onvermijdelijke intense sneeuwbuien die in de koude luchtmassa daar opnieuw voor accumulatie zorgden. In Malderen zagen we de duisternis in een nog steeds erg sombere atmosfeer intreden terwijl het ook 's avonds lichtjes bleef dooien bij een rond anderhalve graad schommelende temperatuur. De regen + smeltwater combi zorgde voor een indrukwekkend dagtotaal van 18,6 mm en lag aan de basis van de overstromingen die her en der in Vlaanderen de kop opstaken.

 

 

Maandag, 5 december 2011

 

Tijdens de voorbije nacht zijn er nog een aantal buitjes op bezoek geweest maar ze waren niet zo hevig en het neerslagtotaal was vanochtend nog niet meetbaar. De bewolking hield de temperatuur in thermometerhut positief (2,6 graden), al waren er hier en daar ijskristallen te zien op dakramen en auto's. Daarna wachtte ons een zonnige dag met lentetrekjes, waarbij het opwarmde tot 8,1 graden. Er stond tamelijk veel wind met snelheden tot 40,2 km/h uit het westen maar het bleef droog dankzij de schaduwwerking van Engeland. De buien werden één voor één Nederland binnengeloodst waar de actief weerliefhebber ruimschoots aan zijn/haar trekken kwam terwijl Malderen eerder weggelegd was voor de zonnekloppers onder ons. Ook 's avond veranderde er weinig en de opklaringen zorgden voor een flinke afkoeling die ons morgenochtend wellicht dichtbij het vriespunt zal brengen.

 

 

Woensdag, 5 december 2012

 

De troglijn die gisteren over Nederland is gewalst, is in sterk verzwakte vorm verder naar het zuiden getrokken waardoor we de dag met een gezapig regentje begonnen. Het was relatief zacht met temperaturen die nog ruim boven het vriespunt zaten en konden oplopen tot 3,7 graden. Toch is de winter dichterbij dan ooit, want terwijl de laatste weermodellen op een flinke sneeuwdump zinspelen komende vrijdag, kregen we vandaag al met een merkbare afkoeling te maken. Het noorden van de Benelux kreeg al snel te maken met sneeuwbuien terwijl de frontale bewolking boven Malderen voor een grijs, kil en somber weertype zorgde bij langzaam dalende temperaturen. Er viel lichte of matige regen die later overging in natte sneeuw. Terwijl het in Brussel grijs en somber bleef, werd Malderen kort na de middag echter getroffen door zeer zware sneeuwbuien die vanuit het noorden binnenkwamen. Het ging om smeltende sneeuw maar door de hoge intensiteit kon er toch nog een dekje van een kleine drie centimeter worden opgebouwd dat er 's avonds nog lag. Er zijn een paar korte opklaringen gepasseerd waarin rond zonsondergang mist werd gevormd. Deze leek sterk op de witte damp die naar beneden stroomt bij het opentrekken van een diepvriezer en het behoeft dan ook geen verdere uitleg dat het wintergevoel op dat moment compleet was. De mist was niettemin geen lang leven beschoren want ze werd omgewoeld en weggeblazen door nieuwe sneeuwbuien die later op de avond binnentrokken. Het ging terug om intense neerslag al kwam het zeker niet in de buurt van de 'white-out' die zich deze middag had afgespeeld. Zodra de neerslag minder intens werd ging hij trouwens over in regen en sleet dus het sneeuwdek werd niet meer aangevuld. De buien hoorden bij een laagje dat langs Duitsland naar het zuiden trekt terwijl er verderop een krachtig windveld werd gegenereerd. Dit bereikte ons echter niet zodat we er met maximaal 19,3 km/h uit het westen vanaf kwamen. Omstreeks 22H kwam het tot nieuwe buien die nu meer uit sneeuw bestonden terwijl de opklaringen daarachter het deden afkoelen tot de uiteindelijke minima van 0,6 graden. De bepoederde omgeving oogde nu diepwinters al zijn onze Nederlandse 'buren' een stapje verder gegaan door de sneeuwbuien daar ook nog eens te voorzien van onweer en sneeuwjachten. We sloten af met een onbekend neerslagtotaal waarvan het meetbare gedeelte 7,0 mm bedroeg.

 

 

Donderdag, 5 december 2013

 

Ondanks de aantrekkende stroming is het onder de open hemel toch nog kunnen afkoelen tot een frisse 1,3 graden. Hoewel het om positieve temperaturen gaat, kwam het aan de grond tot vorst en zagen we zowel dakramen, grasperken als struiken schitteren onder de gloed van duizenden kleine ijskristalletjes. Hier en daar waren zelfs de wegen bevroren waardoor de dag voor sommige mensen al met een slippertje was begonnen. Nog steeds was het opvallend kalm en rustig, maar toch was het niet meer volledig windstil en begon er een zwakke maar bestendige bries op te steken uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Deze wakkerde uiteraard verder aan en ondertussen dreef er dunne sluierbewolking voorbij die tegen de middag werd aangevuld met Altostratus en Altocumulusvelden. Het duurde nog tot een eind in de namiddag voordat het begon te regenen terwijl het in Nederlandeen stuk sneller tot regen en stormwind kwam. Sterker nog, het echt ruige weer kon Malderen niet bereiken, want de windsnelheden bleven de hele dag door beperkt en we zagen op de satelliet- en analysekaarten dat het sterkste windveld en het actiefste weer inderdaad net ten noorden van ons voorbij 'vloog'. Enkel tijdens de avond werd het eventjes spannend toen het koufront voorbijtrok met striemende regenvlagen, stofhagel en 3 sneeuwvlokken. Ook dit was echter een sterk afgeslankte versie van het Nederlande koufrontgeweld, want het onweer dat ginder veelvuldig voorkwam was er in Londerzeel reeds afgestript en ook van het sneeuw/hageldek dat ginder tot 2 cm opliep was niet veel te merken. De bui duurde maar een tiental minuten en de hagel was reeds gesmolten toen de laatste druppel de grond raakte. Kort voor de frontpassage werden de maxima van 9,8 graden bereikt eterwijl de hoogste windsnelheid tijdens de passage plaatsvond. Het neerslagtotaal was erg laag met 1,8 mm en ook het buitje van 7 regendruppels om 20H en de andere bui met haar 4 regendruppels veranderden hier niets meer aan. De wind zwakte vrij plots af waardoor we een rustige maar gevoelig frissere avond ingingen.

 

 

Vrijdag, 5 december 2014

 

Tijdens de afgelopen nacht is er wat warmere lucht binnengestroomd waardoor een deel van de ijspelletjes op kleine wateroppervlakken alweer gesmolten was. De minima van 1,4 graden werden dan ook al erg vroeg op de nacht bereikt en tegen de ochtend schommelde het kwik rond een tweetal graden. Overdag warmde het gestaag verder op en begon de wind weer wat aan te wakkeren uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Meteen een duidelijk teken voor een flinke weersverandering die op handen was, al zou je het niet meteen zeggen onder dit nog steeds erg troosteloze Stratus wolkendek. Maar toch, een blik op de thermometer verraadde de eerste schokkende verandering al in de vorm van een erg zachte 5,5 graden als maximumtemperatuur, en tijdens de late namiddag was er zowaar structuur in de bewolking te zien in de vorm van losse wolkenflarden die eronder en ertussen hingen. Deze verandering werd wel afgestraft in de vorm van lichte regen en motregen die elkaar afwisselden aan het einde van de namiddag en begin van de avond. Deze neerslag was uiteindelijk goed voor een dagtotaal van 1,5 mm De rest van de avond verliep zwaarbewolkt maar droog terwijl er wat kleine opklaringen ontstonden tussen de in Stratocumulus overgaande bewolking.

 

 

Zaterdag, 5 december 2015

 

Een erg actieve depressie trok met bijhorende fronten net ten noordwesten van ons langs waardoor we vooral met de uitlopers daarvan te maken kregen. Dit vertaalde zich te Malderen in veel Cirrus en Cirrostratus bewolking die overging in Altostratus. Dankzij de bewolking en de aanwakkerende wind werden de luchtlagen goed gewoeld waardoor het niet kouder dan 6,2 graden werd. Wel voelde het in deze omstandigheden erg fris aan, zeker toen de zon verder afzwakte door de dikker wordende Altostratus bewolking. Er dreven ook Stratus fractus wolken en Altocumulus of Stratocumulus banken onder, maar verder dan dat kwam het niet. Het zwaartepunt van het natuurgeweld was terug voor Nederland en vooral Denemarken gereserveerd waar men later op de dag met stormachtige winden te maken kreeg in tegenstelling tot het eerder bescheiden zuidwestelijke briesje in Malderen. Slepende fronten ten westen van ons zorgden voor overstromingen op de Britse eilanden. Ondanks het koudegevoel bereikten we toch weer erg zachte maxima van 8,7 graden. Op het einde van de namiddag verschenen er opklaringen ten westen van ons en deze zorgden bij zonsondergang voor een indrukwekkende, bloedrode gloed boven de horizon. Daarna volgde er een winderige, zachte en droge avond onder halfbewolkte omstandigheden. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Maandag, 5 december 2016

 

 Het heeft opnieuw flink gevroren tijdens de nacht met minima van -2,9 graden, maar door het uitblijven van de wind voelde het niet zo koud aan en leek het zelfs zachter te zijn dan de voorbije paar ochtenden. Door de lage dauwpunten kon het ijs echter nog flink aangroeien waardoor er hier en daar al eens op een ondiepe plas kon geschaatst of geschuifeld worden. Dat moest dan wel vlug gebeuren, want vanuit het zuiden stroomde er zachtere lucht binnen en zodra de zon weer was opgekomen maakte het kwik met reuzensprongen winst. Zo bereikten we dan toch nog maxima van 6,8 graden bij een zwakke zuidelijke bries, al was het in Nederland opmerkelijk kouder dan in Vlaanderen. De aankomst van de zachtere luchtmassa ging gepaard met Cirrusbewolking die vanuit het noordwesten binnenschoof, maar de zon had daar weinig voor te vrezen en tegen het einde van de namiddag had deze bewolking nog maar amper de helft van het luchtruim veroverd. Zachte lucht of niet, het vorstgevaar was nog lang niet geweken want onder de brede opklaringen ging het tijdens de avond al snel weer afkoelen en bij het intreden van de duisternis zat een groot deel van de Benelux weer in de negatieve cijfers. Vanuit het westen kwamen er echter Stratocumulusvelden en dikkere sluierbewolking opzetten waardoor het in Vlaanderen veel minder afkoelde dan in Nederland. Daar waar het noordoosten dezelfde avond nog dichtbij de grens van strenge vorst kwam, was het in delen van Vlaanderen nog steeds boven nul. De Stratocumulusbewolking slaagde er echter niet in om Malderen te bereiken waardoor het hier onder de heldere hemel dan toch nog aan het vriezen is gegaan. Voor zover dat we een verschil merken want door de negatieve dauwpunten is er het grootste deel van de dag nog ijsaangroei geweest. De impressionante temperatuursverschillen gingen ook deze keer niet gepaard met neerslag waardoor we de dag opnieuw met een totaal van 0,0 mm konden afsluiten. 

 

 

Dinsdag, 5 december 2017

 

Na een zachte en droge nacht met minima van 3,2 graden heeft er zich weer Stratusbewolking gevormd en deze had duidelijk weinig zin om weer haar biezen te pakken. De hele dag bleef het somber en grijs al leek er weinig aanzet te zijn tot vorming van nevel en mist doordat de noordwestenwind de luchtlagen gemengd hield. Ook viel er geen neerslag. Typerend was het vrij vlakke temperatuursverloop, de maxima lagen niet veel hoger met 6,4 graden. Tijdens de avond ging de bewolking over in een mengeling van Stratus fractus en Stratocumulus waardoor we weer wat opklaringen te zien kregen. We sloten terug af met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

 

 

Woensdag, 6 december 2018

 

 Terwijl het kwik in het noorden van Nederland dichtbij het vriespunt zat, was het in Malderen weer vrij zacht met temperaturen die ruim boven de vijf graden zaten. De minima van 2,4 graden werden reeds vroeg bereikt. Het was zwaarbewolkt met Altostratus en Stratus fractus en tijdens de warmtefrontpassage in de voormiddag viel er wat lichte regen. Het kwik steeg ondertussen vrolijk verder naar 10,4 graden terwijl het naar de avond toe weer droger werd, voor zover de neerslag al iets voorstelde. De wind draaide naar westelijke richtingen en het bleef zwaarbewolkt tot betrokken met later op de avond opnieuw perioden van motregen of lichte regen. Dit vulde het neerslagtotaal verder aan tot 0,6 mm. 

 

 

Donderdag, 5 december 2019

 

 Het was opnieuw koud met minima van -3,4 graden waarna een fraaie,  witberijpte winterwereld haar opwachting maakte. Maar plotseling sprong er een veld van mist en laaghangende bewolking tevoorschijn waardoor de voormiddag dan toch somber van start ging. Gelukkig was het niet zo hardnekkig en wist de zon er op veel plaatsen toch nog door te breken. Na de middag loste de bewolking verder op door een aantrekkende zuidelijke stroming en het warmde op tot  3,1 graden. Deze stroming was het werk van naderende depressies maar veel was daar nog niet van te merken al bereikte de eerste hoge en middelhoge bewolking voor middernacht reeds het uiterste westen. Elders kon het onder de open hemel nog flink afkoelen waardoor een slippertje voor sommigen nog niet helemaal uitgesloten was. Met 0,0 mm konden we weer droog afsluiten (wel met 0,1 mm condens erbij). 

 

 

Zaterdag, 5 december 2020

 

 De dag begon grijs en somber met Stratocumulus en Stratus. Na een tijdje klaarde het echter op vanuit het westen en zagen we een diepblauwe lucht met spierwitte wolkenflarden erin. Het licht was fel en het toverde zowaar een vleugje nazomer in onze verkilde winterwereld. We konden een paar uur genieten van dit fraaie en zonnige weer maar vanuit het zuiden dreef weer Stratocumulus binnen en de zon kreeg het nu lastiger. Warmer dan 6,4 graden werd het nu niet meer maar de zuid- zuidwestenwind was gelukkig niet al te krachtig. Op het einde van de namiddag had het wolkendek weer de neiging om wat open te breken maar van de zon kregen we niet veel meer te zien. Later op de avond begon het flink af te koelen toen er bredere opklaringen ontstonden. Dit bracht de temperatuur nu pas naar haar laagste waarde met -0,3 graden. Het neerslagtotaal bleef beperkt tot 0,0 mm. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 5 december 2004 - 2020   ( 71)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 05-12-2021 22:29