Sneeuw 10 en 11 december 2017

Bericht van: Lucas (Tilburg) , 14-01-2022 08:51 

Al zolang als ik weeramateur ben, vind ik sneeuw interessant. De echte interesse in het weer begon met het sneeuwweekend van 22-23 november 2008. Het bleek het startschot voor een periode van sneeuwrijke winters van 2009 t/m 2013. De jaren daarna viel het tegen. Na de superzachte winter 2013-2014, waarin ik in Sleeuwijk op geen enkele dag een sneeuwdek heb kunnen waarnemen, kregen we op 27 december 2014 eindelijk weer eens met een sneeuwjacht te maken. Het was de enige sneeuw van betekenis in de winter 2014-2015. Na dit sneeuwspektakel was het armoede met de sneeuw, tot 10 en 11 december 2017.

Voorspel

Na een zeer zachte oktober verliep ook november zacht (De Bilt 8.1 graden tegen 6.7 normaal). Wel viel het mij op dat in bijna alle weekenden er sprake was van een noordwestelijke stroming met gure buien. Na een verregende maandag 27 november werd het tijd voor de eerste winterprik. Er vielen al een paar hagel- en natte sneeuwbuien en in de nacht vroor het licht. In de nacht naar 2 december vroor het plaatselijk matig. Overdag kon ik mijn eerste ijsdag noteren. In de avond viel er wat ijzel. Hierna volgde een aantal dagen vrij zacht decemberweer.

De eerste echte sneeuwbuien na koufrontplensregen.

De eerste opmerkelijke situatie deed zich op 7 december voor. Op die dag passeerde een koufront van een depressie die van IJsland naar Scandinavië trok. In de ochtend is het onaangenaam weer met een stevige zuid tot zuidwestenwind. Als ik om 10:30 uur naar school in Tilburg ga begint het regenen. Tot in de namiddag is dit slechts lichte regen. In de namiddag gaat het echter flink plenzen. Het lijkt wel een zomerbui. Onderweg van school naar de sportschool (beide in Tilburg) moeten de ruitenwissers op de hoogste stand. Na het sporten is het droog geworden.

Vrijdag 8 december:

Als ik de volgende ochtend om 07:45 uur naar school rijd, zie ik de eerste echte sneeuwvlokken van het seizoen. De sneeuwvlokken zijn duidelijk in mijn koplampen zichtbaar. De sneeuw blijft nog niet liggen. In de loop van de ochtend komt in Tilburg de tweede buienzone aan. Het wordt rond 10:30 uur erg donker. Een kleine 20 minuten later begint het te sneeuwen. Wederom blijft de sneeuw nog niet liggen, alleen de auto’s worden wat wit. Op de terugweg naar huis krijg ik net noord van de stad nog een flinke natte sneeuwbui over mij heen.

Die middag maak ik thuis een verslag voor school. Het valt niet mee om mij te concentreren terwijl buiten de ene na de andere winterse bui langstrekt. Op de radio hoor ik dat er lokaal 5 cm sneeuw kan gaan vallen in de avond. Ook hoor ik dat er door de winterse buien diverse files staan. Ik geloof nog niet dat het in de avond al echt gaat sneeuwen.

In de namiddag en het begin van de avond lijkt het wat rustiger te worden. Maar rond 19:00 uur begint er weer neerslag te vallen in Sleeuwijk. Het is een mengsel van korrelsneeuw en kletsnatte sneeuwflatsen. Ik ga met mijn broertje naar buiten. De koude windvlagen uit het noordwesten maken het nogal koud. Ineens zie ik een flits, gevolgd door een daverende donderklap. Thundersnow! Mijn broertje en ik blijven echter buiten, het blijft immers vaak bij 1 klap bij winteronweer. Naarmate de bui vordert valt de neerslag steeds meer in de vorm van sneeuw. En het sneeuw behoorlijk door. Het gras, de auto’s en de daken worden enigszins wit. De stenen zijn nog te warm. Maar de sneeuwvlokken in combinatie met de kerstverlichting in de straat zijn heel sfeervol. Om 21:00 uur stopt de neerslag.

 

Zaterdag 9 december:

De volgende ochtend is het nog steeds wit. Maar in de loop van de dag smelt de sneeuw langzaam weg. De buien die er vallen brengen vooral regen.

In de eerste helft van de avond gebeurt er nog weinig. Het is overwegend droog. Ik zit in de keuken een boek te lezen. Maar rond 21:00 uur hoor ik iets tikken. Korrelhagel. Ik ga naar buiten om te kijken. De hagel gaat al snel over in sneeuw. En het gaat steeds harder sneeuwen. In eerste instantie blijft er niks liggen, maar na een minuut of tien begint alles weer langzaam wit te kleuren. Ik ben enthousiast, dit had ik niet helemaal verwacht. Dit kan toch niet de frontale sneeuwval zijn die voor morgen is voorspeld? Het blijkt een sneeuwbuiencluster te zijn. Binnen een halfuur is alles weer wit. Mijn broertje en ik staan buiten de steeds maar witter wordende wereld te aanschouwen. Tijdens de sneeuw hebben wij weer een klap onweer in Sleeuwijk.

Zondag 10 december:

Op zondagochtend ligt er bij het opstaan nog wat sneeuw van gisteravond. Het is nog droog bij een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Een groot neerslaggebied nadert vanuit het zuiden. Het hoort bij een diepe oceaandepressie die dwars over ons land trekt en een gedenkwaardige winterdag veroorzaakt. Rond half tien ga ik naar buiten. Het begint zachtjes te regenen. Regen? Komt de zachtere lucht al binnen? Tien minuten later gaat de neerslag geleidelijk in sneeuw over, maar omdat het nog +1 is en het nog niet hard sneeuwt blijft er nog niks liggen. Ik bedenk mij dat het nog wel eens tegen zou kunnen gaan vallen met de sneeuw.

Na 11:00 uur neemt de neerslag sterk in intensiteit toe. Ik kijk buiten naar het wit worden van de omgeving. Dat gaat in een bepaalde volgorde. Eerst het gras, de daken en de auto’s, dan de bomen en tenslotte de stenen. Fascinerend om te zien hoe het sneeuwdek langzaam ‘dichtgroeit’ op de stenen. Tegen het middaguur is er een zeer winters landschap ontstaan terwijl het inmiddels zwaar is gaan sneeuwen. Er zal nu 6 cm binnen een uur gaan vallen. De nog altijd doorstaande zuidooster maakt het blizzardbeeld compleet. De temperatuur is inmiddels gezakt naar 0.4 graden. Tot 15:00 uur blijft de temperatuur op dat niveau hangen.

Na het eten gaat de zware sneeuwval stug door. De sneeuwlaag wordt dikker en dikker. De dennenboom buigt al diep door onder de sneeuwlast. Ik besluit enkele foto’s van het wintertafereel te maken. Ik kan moeilijk geloven dat het later in de middag stevig gaat dooien.

Na 14:00 uur, er ligt dan inmiddels 7 cm sneeuw, verandert er iets. De sneeuwval wordt minder. Een half uur later krijgt de neerslag een korrelig karakter. Ook de zuidoostenwind neemt geleidelijk in kracht af. Ik besef, dat de dooi nu niet lang meer op zich zal laten wachten.

Om 15:00 uur is het droog geworden. En dan hoor ik ineens de snelweg. Dat betekent dat de wind naar het zuidwesten is gedraaid. Ook gaat er af en toe regen vallen. Maar de harde wind met plensregen lijkt nog even uit te blijven. Ik blijf nog even buiten van de sneeuw  genieten.

Om 16:00 uur valt de wind in Sleeuwijk tijdelijk weg. De temperatuur is inmiddels naar 0.9 graden gestegen.  De dooi zet dus nog maar moeizaam door. Het klaart gedeeltelijk op.  Ik ga naar binnen om warm te worden. Op mijn barometer in mijn slaapkamer lees ik een luchtdruk van 971.1 hpa af. Dat is de op een na laagste barometerstand die ik ooit heb kunnen aflezen op mijn barometer. Een uurtje later gaat de wind aantrekken uit het zuidwesten en valt er weer af en toe regen. De dooi lijkt dan door te zetten.

Rond 19:30 uur ga ik nog even naar buiten. Wat een verschil met vanmiddag. Er staat nu een stevige, vlagerige zuidwestenwind en er drijven wolkenflarden over. Uit die flarden valt af en toe wat lichte regen. Het lijkt wel een winteravond in een zachte periode! Het sneeuwdek is nu snel aan het slinken. Heel fascinerend om op een dag twee totaal verschillende weertypen mee te maken. Eerst zware sneeuwval bij een straffe zuidooster met een snel witter wordende wereld. En dan nu die dooi, met harde zuidwestenwind en een snel smeltend sneeuwdek. De temperatuur stijgt in de avond naar ongeveer 3 graden. Om bedtijd (22:00 uur) is de wind naar het noordwesten gedraaid en iets in kracht afgenomen. De temperatuur daalt al weer snel richting vriespunt. Het sneeuwdek is niet helemaal weggedooid.

Maandag 11 december:

De tweede oceaandepressie trekt over. Het zorgt in het westen van Frankrijk voor stormweer met windstoten van 130 a 140 km/h. Omdat de kern over Midden-Limburg trekt blijven wij in de koude lucht zitten die gisteravond weer over ons land is uitgestroomd.

In de ochtend is het koud, bewolkt en het vriest licht. Er staat een matige oostenwind. Op de radio hoor ik dat er een code oranje voor sneeuwval is afgekondigd. Ik besluit daarom niet naar school te gaan rijden. Het valt mij op dat er nog aardig wat sneeuw van gisteren is blijven liggen. Ik schat zo ongeveer 4 cm.

Rond 09:30 uur begint het weer te sneeuwen. Eerst heel lichtjes maar al snel intensiveert de sneeuwval. Binnen de kortste keren is de grond weer bedekt met een verse poederlaag. Ik ben samen met mijn moeder in het bijgebouw, zij bezig met haar werk en ik met mijn studie. Er staat kerstmuziek op waardoor de kerstsfeer er nu wel heel erg inkomt. Het is voor het eerst sinds 2010 dat we sneeuw in de weken voor kerst hebben. Rond het middaguur komen mijn broer en mijn vader thuis. Mijn vader besloot om in de middag thuis te gaan werken omdat hij bang was anders in een sneeuwspits vast komen te staan. Mijn broer heeft ijsvrij gekregen en is ook naar huis gestuurd.

Rond 13:00 uur lijkt het even te stoppen met sneeuwen. Zou dit al het einde van het sneeuwfront zijn? Boven België ontstaat echter een nieuw intensief neerslaggebied die vervolgens tot ongeveer 21:30 uur boven onze regio blijft hangen. Al die tijd blijft het matig sneeuwen. Alleen rond 16:30 uur gaat de neerslag tijdelijk over in ijsregen. Meer merken we niet van de zachte lucht. Heel anders is dat in Zuid-Limburg, daar is het in de zachte lucht 7 a 8 graden geworden en is de weinige sneeuw die er in de ochtend viel alweer weggesmolten. Ook in de Ardennen ligt er niets. In het oosten van het land blijkt het ook tegen te vallen met de sneeuw.

Maar bij ons is het hoofdprijs. Vanaf 14:30 uur ben ik eigenlijk de hele tijd buiten om de almaar dikker wordende sneeuwlaag te aanschouwen. Na de ijsregen draait de wind naar noordoost en trekt dan aan naar 4 a 5 bft, waardoor er sneeuwjachtachtige omstandigheden ontstaan. De sneeuw wordt dan recht in mijn gezicht geblazen. Ook mooi is de gloed die de sneeuw in combinatie met de straatverlichting veroorzaakt.

Om 21:30 uur ligt er een pak sneeuw van ruim 18 cm. Het is het dikste sneeuwdek in december sinds 2010. Elders ligt er nog veel meer sneeuw, op de Veluwe blijkt ruim 40 cm sneeuw te zijn gevallen. Het sneeuwen stopt, de wind neemt af en krimpt verder naar noord en het dooien begint.

Hoe de winter verder ging

Na dit pak sneeuw was het voor lange tijd afgelopen met de winterse perikelen. Na de sneeuw werd het niet gelijk heel zacht, waardoor het ongeveer 4 dagen duurde voordat de sneeuw volledig was weggedooid. Op 29 december viel er weer enige tijd sneeuw, maar dit bleef niet liggen. Het jaar eindigde zeer zacht met op oudejaarsdag temperaturen van 13 a 14 graden.

Januari stond in het teken van een krachtige westcirculatie. Vorst kwam nauwelijks voor, maar veel wind des te meer. Op 18 januari werd Nederland getroffen door een bijzonder zware storm. Februari gooide het over een heel andere boeg. De maand verliep koud met in de eerste decade flinke stralingsvorst en in de laatste dagen een heuse vorstinval met transportkou uit het oosten. Ook in het weekend van 17/18 maart kregen we nog een zeer late veeg van de winter. Maar daarover in een ander stukje meer.


Sneeuw 10 en 11 december 2017   ( 640)
Lucas (Tilburg) -- 14-01-2022 08:51
Die kan ik me nog wel goed herinneren   ( 327)
Tim (Rijen) ( 6m) -- 14-01-2022 09:16
Re: Sneeuw 10 en 11 december 2017   ( 128)
Arjan (Piershil) -- 14-01-2022 09:28
Prachtig verslag 🙂   ( 188)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 14-01-2022 09:52
Re: Sneeuw 10 en 11 december 2017   ( 108)
Martijn(Rozenburg) -- 14-01-2022 10:00
  Prachtig geschreven Lucas. Wat een belevenis.  
Koos Spakman (Froombosch) -- 14-01-2022 10:22
  Leuke binnenkomer. Welkom!  
Frank (Doetinchem) ( 14m) -- 14-01-2022 10:22
mooi verslag. Dat was idd een bijzondere sneeuwsituatie, ook hier   ( 114)
Eric, Rotterdam -- 14-01-2022 10:29
Mooi en welkom Lucas. Ik mis nog de foto's als je die nog hebt?   ( 75)
Wouter (Heist aan zee) ( 1m) -- 14-01-2022 11:13
Re: Mooi en welkom Lucas. Ik mis nog de foto's als je die nog hebt?   ( 67)
Lucas (Tilburg) -- 14-01-2022 11:58
Re: Mooi en welkom Lucas. Ik mis nog de foto's als je die nog hebt?   ( 105)
Lucas (Tilburg) -- 14-01-2022 12:01
  Mooi! Bedankt...  
Wouter (Heist aan zee) ( 1m) -- 14-01-2022 13:35
  Mooi hoor! 🙂  
Martijn(Rozenburg) -- 14-01-2022 14:19