Flashback: 22 januari 2004 - 2021

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 22-01-2022 13:15 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag, 22 januari 2005

 

Terwijl de aktieve depressie met bijhorende regen en sneeuw ten zuiden van ons voorbij trok konden we genieten van een vrij rustige en redelijk zonnige dag waarbij vooral de hoge en middelhoge bewolking van voornoemde depressie over Malderen trok. De temperaturen schommelden hierbij tussen 0,8 en 7,8 graden terwijl de noordwestelijke tot noordelijke wind maximaal nog 19 km/h haalde. In de namiddag echter kregen we tijdelijk neiging tot buienvorming, maar meetbare neerslag hebben de regenbuien niet afgeleverd, we hielden het bij wat gedruppel. Het werd naar zonsondergang toe droger terwijl de stapelwolken plaats maakten voor hoge sluierwolken.

 

 

Zondag, 22 januari 2006

 

Voor de mooie opklaringen die we gisteren konden aanschouwen, moesten we vandaag blijkbaar een hoge prijs betalen: nadat er kort na zonsopgang nog enkele minuscule opklarinkjes zichtbaar waren, sloot het Stratocumulus - wolkendek zich als een graf boven onze hoofden met als resultaat een somber en kil weersbeeld dat de hele dag door zonder enige verandering standhield. De temperaturen waren niet meteen hoog te noemen, maar met 4,6 graden als maximum best normaal voor half januari. De minima moeten wellicht nog bereikt worden vermits de temperatuur langzaam maar zeker daalt en een paar uur na zonsondergang nog een tweetal graden boven het vriespunt zit. De bewolking was afkomstig van inversievorming in een krachtig hogedrukgebied en anderzijds het binnenstromen van vochtige zeelucht door de noordwestelijke wind die vandaag nog 19 km/h haalde. In deze omstandigheden kon neerslag van betekenis zich natuurlijk moeilijk vormen zodat de pluviometer vandaag een rustdag kreeg, dit zal de komende dagen trouwens ook het geval zijn. Het hogedrukgebied (een Russische uitloper) houdt de regenzones op afstand maar er zou morgen een iets grotere kans zijn dat er vanuit het zuidoosten een enkele opklaring opduikt, maar de kans op hardnekkige bewolking blijft de komende paar dagen erg groot.

 

 

Maandag, 22 januari 2007

 

Nog steeds bevonden we ons in de polaire buienlucht waar we ook gisteren inzaten, maar de opklaringen waren vanochtend aan de schaarse kant door toedoen van een regenzone die zich net ten zuiden van ons bevond en de overgang tussen tropisch en polair markeerde. Langzaam maar zeker trok de storing verder weg naar het zuiden, maar van diens bewolking bleven we wel nog de ganse dag last ondervinden zodat de zon in vergelijking met gisteren een schaars artikel bleef. Het noorden van het land en Nederland had in elk geval betere kaarten dan de zuidelijkere regio's. Advectie van warmere lucht op grote hoogte zorgde echter voor een enigzins stabiliserend effekt waardoor de buien afwezig bleven. Op de satellietbeelden was dit effekt prachtig zichtbaar in de vorm van een wolkenloze band tussen de regenzone en de buien die wat verder op de Noordzee lagen. Het was al bijna avond toen de opklaringen plots massaal oprukten en ook de rest van het land ervan kon profiteren, maar voor de zon was het al te laat waardoor de heldere lucht averechts werkte en het kwik een steile duik liet maken. Haalden we overdag nog 7,3 graden, bij de geboorte van dit verslag om 20H zit hij nog maar enkele tientjes van het vriespunt verwijderd. Bij dergelijke lage temperaturen mogen we ons gelukkig prijzen dat de wind wat gas heeft teruggenomen, maar met 32,2 km/h uit het zuidwesten, later draaiend naar noordelijke richtingen werd het hoe dan ook een gure bedoening. Enkele buitjes tijdens de voorbije nacht waren goed voor 0,4 mm als dagtotaal.

 

 

Donderdag, 22 januari 2009

 

Tijdens de vroege ochtend was het nog droog, maar de volgende regenzone heeft alweer het volledige luchtruim bedekt met Altostratus en Stratus fractusbewolking. De eerste druppels volgden omstreeks 05H30 te Malderen. Na een paar uur regendruppels tellen, leken de weergoden opnieuw kleur te bekennen, en kregen we een paar schuchtere opklaringen te zien. Deze vertoonden zich aan een met Altostratus translucidus en Altocumulus lenticularis gevulde hemel. Vanuit het westen werd de bewolking echter al snel weer toe en binnen de kortste keren keken we weer tegen een klassieke regenlucht met die typische wolkenflarden eronder. Of tegen de binnenkant van een opengeklapte paraplu, want er viel opnieuw regen die het ondanks haar vrij lichte intensiteit erg onaangenaam maakte. De wind zat er natuurlijk ook voor iets tussen, met haar snelheden tot 53,1 km/h uit het zuid- zuidwesten. Naar de avond toe werd de nadruk steeds meer op motregen gelegd, maar na een droge periode kwamen er later op de avond alweer een aantal flinke regenbuien opzetten. Deze werden voorafgegaan door een paar schuchtere opklaringen die echter nauwelijks zichtbaar waren in de duisternis. Ondanks het gure weertype bleef de vorstgrens op veilige afstand met temperaturen die tussen 3,0 en 6,2 graden schommelden. Het neerslagtotaal bereikte uiteindelijk 4,0 mm op het einde van het etmaal.

 

 

Vrijdag, 22 januari 2010

 

De zwabberende regenzone heeft afgelopen nacht alsnog de plaat gepoetst zodat we vanochtend weer een schitterende sterrenhemel te zien kregen. Het koelde echter flink af en het kwik kwam uit op -0,6 graden terwijl de natte omgeving er gevaarlijk glad bijlag. Bij het aanbreken van de dageraad bleek het niet volledig helder te zijn, want een volgende storing had reeds post gevat boven de Britse eilanden. Deze zorgde voor Cirrostratusbewolking aan de westelijke hemel, welke door een blokkerend hogedrukgebied slechts langzaam dichterbij kwam. Rond de middag leek de sluierbewolking dunner te worden ondanks het feit dat ze nu het ganse luchtruim bedekte, terwijl we naar de avond toe nog een paar Altocumulusbankjes te zien kregen. In deze omstandigheden kon de zon natuurlijk voluit gaan, en kon de temperatuur stijgen naar een relatief zachte 7,9 graden. De wind draaide hierbij naar zuidoostelijke richtingen en wakkerde aan tot 19,3 km/h. Het was wachten tot lang na zonsondergang voordat de bewolking stelselmatig ging toenemen, maar de regen die bij de wolkenband hoorde slaagde er niet in om ons dit etmaal nog te bereiken zodat het neerslagtotaal van 0,2 mm niet meer verder werd aangevuld. Dankzij de bewolking koelde het slechts langzaam af, zodat het lentegevoel dat deze dag uitstraalde in stand werd gehouden.

 

 

Zaterdag, 22 januari 2011

 

Uit het dikke wolkendek is het afgelopen nacht weer gaan regenen wat duidelijk het werk was van een warmtefront. Het werd immers een stuk zachter vandaag bij temperaturen die zich tussen 2,8 en 7,2 graden ophielden. Maar het sombere, grijze en druilerige weer deed niet meteen aan lente denken. Kort voor de middag hield het op met (mot)regenen en werd de bewolking geleidelijk weer dunner tot er een aantal opklaringen tevoorschijn kwamen. Deze toonden een uitermate onstabiele lucht die volgezaaid was met forse stapelwolken die zich tegen een fletse, lichtblauwe bovenlucht aftekenden. We kregen tussendoor ook de zon te zien, maar na pakweg een uurtje werd alles weer vakkundig dichtgemetseld door een nieuwe laag Stratus en Stratocumulusbewolking die al dat moois aan het oog onttrok. Hieruit viel af en toe wat motregen, maar ook deze keer waren het geen grote hoeveelheden. De wind zocht het nu in de noordelijke hoek en haalde snelheden tot 25,7 km/h. Veel verandering kwam er niet meer in het grijze en sombere weertype maar de bewolking zorgde er wel voor dat het erg zacht bleef met temperaturen die rond 6 graden bleven schommelen. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,4 mm.

 

 

Zondag, 22 januari 2012

 

Het koufront bleef na haar doortocht gisterenavond net ten zuiden van ons voorbijslepen waardoor we de dag met erg veel wolken aanvatten. Tijdens de voormiddag kwam het tot een aantal buitjes maar naar de middag toe klaarde het snel op vanuit het noordwesten. We zagen nu een tweedeling van het luchtruim waarbij de noordelijke helft blauw was en de zuidelijke helft werd ingenomen door Altostratus en Stratus fractus en een tamelijk scherpe scheidingslijn tussen beide. Na de middag trok deze lijn net voldoende naar het zuiden zodat de zon er boven kon klimmen en we een tijdje van zonnig lenteweer konden genieten. Blijkbaar slaagden de koude luchtmassa's ten noorden van het front er niet in om de warmte te verdringen, want ook in de polaire zeelucht haalden we nog boterzachte temperaturen van 4,6 tot 11,0 graden. Wel kwam er in de loop van de namiddag meer bewolking opzetten die uit Stratus fractus en Cumulus bestond en het de zon knap lastig maakten. Voeg daar nog eens een pittige west- noordwestenwind met stoten tot 53,1 km/h aan toe en het lentegevoel was zo weer vervlogen. De stapelwolken bolden bovendien op en na zonsondergang kwam het tot een aantal buien die het neerslagtotaal aanvulden tot 1,2 mm. Een proces dat met behoorlijk wat wind gepaard ging al waren de rukwinden niet meer zo fel als rond de middag. Later op de avond werd het opnieuw wat droger vanuit het westen al bleef de bewolking overheersen.

 

 

Dinsdag, 22 januari 2013

 

Het is afgelopen nacht slechts zeer langzaam afgekoeld waardoor het omstreeks 6H 's ochtends niet kouder dan -1,9 graden was. De bewolking bestond uit Stratocumulus en er waren hier en daar wat sterren te zien. De milde vorst in Malderen deed niet vermoeden dat er niet zo heel ver hiervandaan net geen strenge vorst werd gemeten met temperaturen tot -9 graden en lager in het zuidwesten van Nederland (Westdorpe). Een gevolg van brede opklaringen wellicht want in de loop van de voormiddag zagen we ook hier de bewolking breken zodat het tegen de middag slechts lichtbewolkt was. In het zuiden was tijdelijk Cirrus en Cirrostratusbewolking te zien die geleidelijk weer verdween zodat het nagenoeg helder werd. Een heel verschil tegenover de weersvoorspellingen die voor grijs en druilerig weer met Stratusbewolking gingen. De ononderbroken zonneschijn deed het mits wat tuineffect opwarmen tot 3,4 graden en achter glas en zonder rechtstreeks zicht op het sneeuwdek deed het zelfs aan lente denken. Wind stond er terug maar nauwelijks met 9,7 km/h uit het oost- zuidoosten als enige uitschieter. De opklaringen hadden 's avonds natuurlijk een omgekeerde werking op de temperatuur en we zagen het dan ook al snel afkoelen wat door het sneeuwdek en de aflandige stroming versterkt werd. De afkoeling gebeurde opnieuw met grote landelijke verschillen: terwijl het op de ene plaats maar een paar graden vroor, kwam het tien kilometer verderop al tot strenge vorst wat het temperatuursverloop voor de komende nacht onvoorspelbaar maakte. Soms vonden er zelfs plotse opwarmingen van bijna vijf graden op een uurtje plaats. In Malderen leek het allemaal mee te vallen met de vorst en tegen middernacht was het nog niet kouder dan -4,6 graden. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 22 januari 2014

 

Het was opnieuw grijs en somber vanochtend en er viel bij tussenpozen wat lichte neerslag (regen of motregen) terwijl de temperaturen waren teruggelopen naar 2,1 graden. Tijdens de voormiddag werd het droog en tegen de middag dreven er waarempel opklaringen binnen die zowel de zon, de hemel als een aantal weersvoorspellers in hun blootje hebben gezet. De lentesfeer kwam er op deze manier vlot in en overdag haalden we maxima van 6,5 graden die extra comfortabel aanvoelden door de meestal zwakke wind en de toch al langzaam in kracht toenemende 'eind januari- zon'. Toch was het niet een en al zon en blauwe luchten die we te zien kregen want er dreef de hele dag door Stratus fractus bewolking voorbij die op sommige momenten zoch nog erg talrijk en hardnekkig was. De afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen ging een groot deel van de namiddag verder, maar tegen de late namiddag verdween alle lage bewolking en verscheen er in het westen Altostratus en Altocumulus uit een actieve regenzone die langzaam maar zeker onze richting uitkwam. Kort voor middernacht werd de omgeving opeens opgeschrikt door vrij krachtige windvlagen die uit het niets opdoken en voor een ruig, herfstachtig weertype zorgden. Het leek om valwinden te gaan die door de volgens de radar toch wel intensieve neerslag werden opgewekt. De valwinden leken zich ook in een stabiel windveld te bevinden dat zich gestaag voor de regenzone uit verplaatste naar het oosten toe daar er eerder op de avond vanuit West Vlaanderen meldingen binnenkwamen van gelijkaardige windvlagen die plots opstaken na een rustige periode. De vlagen brachten echter geen neerslag voort waardoor het neerslagtotaal van afgelopen nacht gehandhaafd blijft met 0,2 mm.

 

 

Donderdag, 22 januari 2015

 

Onder een kraakheldere sterrenhemel is het vannacht afgekoeld tot -2,3 graden. Gelukkig stond er geen zuchtje wind waardoor het effect van de vrieskou werd beperkt. Of misschien was die afwezige wind net een ongeluk, want nu waren de omstandigheden opeens ideaal voor mist en laaghangende bewolking. Het duurde niet lang of de weergoden hadden dit inderdaad door, en in een mum van tijd werd er Stratocumulus en Stratus bewolking gevormd. Tijdens de eerste paar uur zorgde dit voor fraaie rijpvorming en konden we het grijze onding dat Stratus heet dus nog door de vingers zien. Maar toen deze rijp weer verdween was het weer zo'n klassieke Belgische winterdag met kilte, smog en ander ongemak die niet snel genoeg voorbij kon zijn. De maxima kwamen maar amper boven het vriespunt uit met 0,3 graden en ook tijdens de namiddag en avond bleef de Stratusbewolking zo hardnekkig dat we nauwelijks werk hadden om dit alles in een verslag te gieten. Met een neerslagtotaal van 0,0 mm was er ook aan deze meting overigens geen werk.

 

 

Vrijdag, 22 januari 2016

 

De regenzones zijn tijdens het tweede deel van de nacht dichterbij gekomen waardoor er in het zuidwesten een dikke band van Stratocumulus was ontstaan met daarboven Cirrus en Cirrostratus bewolking. Ondanks deze bewolking vroor het nog lichtjes bij temperaturen die op -1,9 graden zijn uitgekomen. Eens de Stratocumulus bewolking dichterbij was gekomen, leek het vanuit het zuidwesten weer op te klaren doordat er in die richting alleen maar Cirrostratus en Altostratus te zien was. Dit wilde natuurlijk niet zeggen dat de regenzones het werk hebben neergelegd want ze waren er wel degelijk en voor wie dat niet geloofde waren er nog de blauw uitslaande radarbeelden. Naar de middag toe kwamen we in een gebied tussen de regenzone en de Stratocumulusvelden, waar zich vooral Cirrostratus en Altostratus bewolking ophield. Deze bewolking was erg dun waardoor we toch nog een klein beetje van de zon konden genieten bij gestaag oplopende temperaturen. De sluierbewolking werd langzaam dikker en er verschenen Altocumulus en Stratocumulusvelden onder waardoor er een kille en sombere periode aanbrak. En toen volgde de regen die enkele uren aanhield en een matige intensiteit had. Er werd weliswaar zachtere lucht aangevoerd, maar de regen in combinatie met de aanzwellende zuidwestenwind zorgde ervoor dat het bijzonder guur aanvoelde terwijl het betrokken weertype er ook niet veel aan verbeterde. Tijdens de avond werd het weer droger en rustiger terwijl we rond die tijd de maxima van 5,7 graden optekenden.De regenzone bleek uiteindelijk goed te zijn voor een dagtotaal van 4,4 mm.

 

 

Zondag, 22 januari 2017

 

Het is op veel plaatsen opnieuw tot matige of zelfs strenge vorst gekomen, al leek het in Malderen nog mee te vallen met minima van -5,3 graden. Daar hoorde terug een heldere hemel bij en de zon was er dan ook al vlug bij om het kwik weer op niveau te tillen. In de schaduw hielden het ijs en de rijp opnieuw goed stand door de droge lucht ondanks de positieve maxima van 5,1 graden. Maar daar waar zonlicht aankwam smolt alles vrij snel weg en door het ontbreken van enige wind voelde het zelfs lenteachtig aan. Tijdens de namiddag verscheen er wat Cirrus en Cirrostratusbewolking die zich vooral ten westen en zuidwesten van ons leek te consentreren. Verdere gevolgen bleven echter uit en het bleef aan één stuk zonovergoten van zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens het begin van de avond ging het kwik dan weer in vrije val, doch de kern van het hogedrukgebied kwam iets ten zuiden van ons te liggen waardoor er vanuit het westen opeens vochtigere zeelucht binnenstroomde waaraan een flink Stratusveld gekoppeld was. Hierdoor stopte de temperatuursdaling vrij onverwachts rond middernacht en op sommige plaatsen steeg het kwik terug boven het vriespunt. Doordat de aangevoerde lucht deze keer een stuk vochtiger was, ging dit nu wel met dooi gepaard al was het in Malderen zelf nog koud genoeg om het ijs onaangetast te laten.

 

 

Maandag, 22 januari 2018

 

De regen is tijdens het tweede deel van de nacht weer overgegaan in motregen en tijdens de ochtend was het terug droog. Er is gevoelig zachtere lucht binnengestroomd maar we moesten er opnieuw zwaar voor betalen met somberheid en duisternis, hoe diep onze schulden ook mogen zijn. Tijdens de voormiddag volgden er nog enkele perioden van lichte regen maar vanuit het noorden werd het droger waarna we nog een tijdje tegen sombere Altostratus aankeken. Na de middag klaarde het plots op en kregen we een zonnig, lenteachtig intermezzo waarbij het kwik verder steeg van 3,8 naar 9,2 graden. Dit werd echter vrij snel afgestraft met Stratocumulusvelden waardoor de zon weer in een lastig parket kwam. En een lang leven was haar in deze tijd nog niet beschoren. Uiteindelijk was het dan de maan die het van haar overnam en tegen de avond kregen we een afwisseling van opklaringen, Stratocumulusveldjes en Stratus fractus wolken. We sloten af met een neerslagtotaal van 6,8 mm. 

 

 

Dinsdag, 22 januari 2019

 

 De minima van -3,2 graden werden al vroeg bereikt want tegen zonsopgang zat alles reeds vol met isolerende Altostratus bewolking. Hieruit ging het omstreeks 9H30 sneeuwen en uiteindelijk bleken er verschillende banden met zwaardere en lichtere sneeuwval in het front verwerkt te zitten. Het ene moment sneeuwde het licht en dan weer wat harder al bleek het thermisch maar nipt te zijn om sneeuw toe te laten want regelmatig was er een onheilspellend getik te horen tussen de neervallende vlokken. Met maxima van 0,0 graden was dat ook niet verwonderlijk. De laatste band met sneeuwval leverde opvallend dikke vlokken op en daarna bleef het definitief droog. Voor vandaag dan toch want er was reeds een gebied met geclusterde buien onderweg dat nog voor middernacht het westen van het land bereikte. Ondertussen kon het onder een paar schuchtere opklaringen weer tot net onder het vriespunt afkoelen. Het neerslagtotaal was onbekend maar bedroeg waarschijnlijk 3 mm gezien de sneeuwdikte.

 

 

Woensdag, 22 januari 2020

 

 Hoewel de weerberichten matige vorst voorspelden, is het in Malderen beperkt gebleven tot minima van -0,7 graden. Op andere plaatsen in Vlaanderen is het echter wel uitgekomen en werd het erg winters doordat de mist daar ging uitsneeuwen. Maar hier dus niets van dit alles en er viel gewoon motregen terwijl er ondanks de negatieve temperaturen ook geen gladheid aan te pas kwam. Somberheid des te meer want dit was natuurlijk de huis-tuin-en-keuken-Stratus waar mensen met winterdepressie voor huiveren terwijl reisbureaus en valium verdelers er zich net door in de handen wreven. Hoe dan ook, tegen de middag werd de bewolking wat dunner en kregen we dan toch nog een paar opklaringen te zien terwijl er zachtere lucht binnen stroomde die het kwik op 5,0 graden bracht. Maar in de late namiddag greep de bewolking weer om zich heen en begon het terug lichtjes te motregenen. De dag eindigde grijs al hing er nu geen mist meer dankzij het opsteken van een zwak noordelijk briesje. De motregen bleek goed te zijn voor 0,0 mm als dagtotaal. 

 

Zaterdag, 22 februari 2020

 

 Vanuit het westen wisten nieuwe regenzones ons te bereiken en de bewolking nam dus al snel toe. Ook de wind begon er weer flink aan te trekken en sleuren en daar de warmere luchtmassa nog niet over ons was uitgestroomd voelde het erg guur aan. Er trok een buiige regenzone over tijdens de late voormiddag en dan werd de bewolking dunner met Altostratus waaronder dreigend dikke Stratocumulusrollen hingen. Deze breidden zich snel over ons uit en gingen over in een aaneengesloten wolkendek dat zich nu eerder als Stratus liet omschrijven. En daar viel weer motregen en lichte regen uit. Omstreeks 18H volgde er een periode van wat zwaardere regen en dan klaarde het op vanuit het westen waarbij we meer cumuliforme bewolking zagen voorbij komen die aan een enorme snelheid over het luchtruim joeg. Er is dus duidelijk een koufront gepasseerd al bleef het ook nu nog redelijk zacht met temperaturen die amper zijn gedaald en vlak voor dat front uit op 9,8 graden piekten. De minima werden afgelopen nacht genoteerd met 5,9 graden en het gemiezer bleek goed te zijn voor 1,0 mm als dagtotaal. Het bleef voor de rest van de avond droog. 

 

 

Vrijdag, 22 januari 2021

 

 We bevonden ons tussen regenzones in waardoor we van een vriendelijk en droog weertype konden genieten. De weergoden deden nog een paar pogingen om een bui in elkaar te steken maar uiteindelijk leverde dit slechts wat extra stapelwolkjes op. In de hogere luchtlagen was er dan weer Cirrus en Cirrostratus te zien die verder dus geen gevolgen had. Van winter was niet veel te merken, maar met temperaturen die het met 1,8 tot 6,6 graden voor bekeken hielden was de lente ook nog veraf. De wind was matig en kwam uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Na zonsondergang zorgde de sluierbewolking die er nog steeds hing voor halo's rond de maan en het koelde ook aardig af onder de open hemel. Al bleef er nog iets van wind staan wat voor luchtmenging en een dus wat afgeremde afkoeling zorgde. Het neerslagtotaal van 1,8 mm bleef in elk geval nog vloeibaar. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 22 januari 2004 - 2021   ( 115)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 22-01-2022 13:15