WW-Weer: komende dagen minder wind, meer zon en warmer

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 13-05-2022 10:09 

Een omvangrijk opbouwend hogedrukgebied verplaatst zich vanaf de oceaan naar onze contreien. Daardoor gaat de wind afnemen en wordt er geleidelijk aan warmere lucht aangevoerd vanaf het continent. Na het weekend verplaats het bolwerk van hogedruk zich naar de Noorse Zee en rolt een loper uit tot over Midden-Europa. Daardoor wordt er warmere lucht aangevoerd. Maandag komt een Franse onweersstoring richting ons land wat de onstabiliteit doet toenemen. Nadien verstrekt het bastion van hogedruk zich en koerst via het zuiden van Scandinavie naar Midden-Europa. In een diepe zuidelijke storing komt nu een portie zeer warme lucht ons land binnen zetten wat in het zuiden één of twee dagen tropisch weer op kan leveren. Later in de week dringt koelere zeelucht op waardoor de kans op een bui weer toeneemt, gevolgd door afkoeling.

Vanochtend overheersen wolkenvelden maar vanuit het westen begint het steeds meer op te klaren. Vanmiddag zijn er dan ook in  meer gebieden perioden met zon, al wordt het niet stralend. Er blijven enkele sluier- en stapelwolken over. Het zuidwesten en zuiden krijgen de meeste zonuren. Het kwik loopt op naar 16/17 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten bij een matige en in de noordelijke en westelijke helft van het land vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten, windkracht 4 tot 5. Langs de kust 6 Bft. Komende nacht minima rond 8 (zuidoosten) tot 11 graden.

Morgen zijn er flinke zonnige perioden al ontstaan in het midden en noorden ook stapelwolken. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 19 graden in het westelijk ennoordelijk kustgebied, 21 in het noorden tot 23 of 24 in het zuidoosten van het land.De wind is aan de ketting gegaan en is zwak of matig, windkracht 2 of 3 uit het noorden tot noordwesten. In de nacht minima rond 5 graden.

Zondag wordt er met een zwakke of matige wind uit het oosten tot zuidoosten nog warmere lucht aagevoerd. Het wordt 23 of 24 graden in het noorden tot 27 of 28 in Limburg. Daarbij is er veel zon met enkele overtrekkende sluierwolken. Er volgt een zwoele nacht met minima rond 15 graden en een licht toenemende kans op een onweersbui vanuit het zuiden.

Kwik verderder omhoog - zuiden mogelijk tropisch

Maandag zien we een storing van Frankrijk oprukken tot over ons land. Er wordt warme maar ook onstabiele lucht aangevoerd. De temperaturen lopen landinwaarts op naar een zomerse 25 graden, in het westen dankzij een invallende westenwind enkele graden lager. Er zijn zonnige perioden maar er is ook behoorlijk wat bewolking en vooral in de loop van de dag kan er op steeds meer plaatsen, vooral landinwaarts een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. De wind draait van het zuiden naar het westen tot zuidwesten en is zwak of matig, windkracht 2 tot 4 en langs de westkust en boven het IJsselmeer toenemend naar vrij krachtig, windkracht 5.

Dinsdag zijn er flinke perioden met zon, al zal het niet helemaal stralend zijn. Een zwakke noordwesten zorgt voor grote temperatuursverschillen: in het noordwesten wordt het 18 en in Limburg 25 of 26 graden.
Rond woensdag/donderdag komt een storing met koelere lucht vanaf de oceaan de aanval openen op ons zomerweer.

Woensdag weet een portie zeer warme lucht vanuit Frankrijk ons te bereiken. Met veel zon wordt het 26 of 27 graden in het noorden tot 29 of lokaal de tropische 30 graden in het zuiden. Het blijft waarschijnlijk droog en de zuidoostenwind is zwak tot matig, rond windkracht 3.

Donderdag kan het landinwaarts opnieuw zeer warm, mogelijk tropisch worden met prikwaarden tussen 25 en 30 graden maar dringt koelere lucht vanuit het westen op. De timing van het (zwakke) koufront kan het temperatuurverloop nog beinvloeden. De kans op een regen- of onweersbui neemt weer wat toe en nu ook voor de kustgebieden. Vrijdag volgt afkoeling en nemen de mogelijkheden voor enkele buien weer toe.

Al met al: de komende dagen minder wind, meer zon en oplopende temperaturen. 

 

dag weerbeeld   wind bft min max zon nrslg
za zon/stapelwolken Meer n/nw 2/3 9 22 70 10
zo zonnige perioden/rustig/warm Meer o/zo 2/3 5 23 80 10
ma warm en onstabiel Meer z-zw 2/4 15 23 50 60
di vrij zonnig Meer nw 2/3 14 23 60 10
wo zonnig en zeer warm Meer zo 2/4 12 28 80 10Bericht laatst bijgewerkt: 13-05-2022 10:45

WW-Weer: komende dagen minder wind, meer zon en warmer   ( 637)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 13-05-2022 10:09
Meer zon?   ( 249)
Steph. (Haarlem) ( 4m) -- 13-05-2022 10:11