Flashback: 22 juni 2004 - 2021

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 22-06-2022 19:18 

 

 

 Dinsdag, 22 juni 2004

 

We kregen vandaag een betrokken start waarbij met momenten af en toe een paar druppels vielen, doch deze neerslag was niet meetbaar. Nadien stonden er nog wat opklaringen op het menu waarin een schuchter waterzonnetje nog wat leven in de zaak kon brengen. De temperaturen konden hierbij oplopen tot een al bij al nog treffelijke 20,2°C al is de minimumtemperatuur al een stukje lager met 8,2°C. De wind hield zich nog rustig en is in de loop van de dag geleidelijk gaan krimpen naar zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen bij een maximale snelheid van 19 km/h. Ondertussen begint de bewolking in de hogere lagen van de atmosfeer echter al flink toe te nemen door het dichterbijkomen van een diepe depressie die vooral morgen erg aktief zal uitpakken met lokaal mogelijk hevig onweer. Er zal gelukkig ook ruimte zijn voor wat zon.

 

 

Woensdag, 22 juni 2005

 

Net als gisteren was het vandaag niet overdreven heet al was de zon nu erg vroeg bij de pinken door de afwezigheid (of in elk geval beperkte aanwezigheid) van hoge en middelhoge wolkensluiers. De aangevoerde lucht was koeler van oorsprong waardoor tropische temperaturen er gewoon niet inzaten. Het was nogthans erg nipt met die 29,3 graden waardoor velen niet van een verademing kunnen spreken. Deze kregen we enkel in de ochtend wanneer de temperatuur daalde naar een al bijna fris te noemen 12,9 graden. Het was echter enkel voor de vroege vogels weggelegd vermits de opwarming erg snel inzette. Rond en na de middag vormden zich wat stapelwolkjes, maar de samenstelling van de atmosfeer en de droge lucht zorgden ervoor dat het daarbij bleef. Tegen de avond was er terug enkel hoge bewolking en wat middelhoge bewolking in het zuiden te zien en konden we genieten van een prachtige roodgekleurde zonsondergang. De komende dagen zal het kwik het weer een eind hogerop zoeken waardoor een officiële hittegolf voor Malderen bijna onafwendbaar lijkt.

 

 

Donderdag, 22 juni 2006

 

In tegenstelling tot gisteren werden we tijdens de voormiddag nog goed onthaald met een paar uurtjes bijna ononderbroken zonneschijn. De aangevoerde lucht was echter vochtig en de luchtdruk hoog waardoor er zich al snel stapelwolken vormden die zich in een mum van tijd uitspreidden tot een aaneengesloten wolkendek. Slechts af en toe viel hierin nog een opklaring in miniatuurversie te bespeuren en daar we reeds een eindje achter het koufront zitten dat gisteren bij ons op bezoek was, was de aangevoerde lucht koeler en haalden we geen twintig graden meer. 10,8 tot 18,6 graden was hetgene waarmee we het moesten stellen en de zuidwestelijke wind die weer als een furie tekeerging met haar snelheden tot 39 km/h maakte het er niet meteen gezelliger op. Tijdens de avonduurtjes toen de zon haar kracht verloor en de thermiek wegviel is de bewolking steeds meer gaan openbreken waardoor we alsnog van een mooie maar frisse avond kunnen genieten. Ondanks het drukke gewolk vandaag bleven we echter van neerslag gespaard.

 

 

Vrijdag, 22 juni 2007

 

Een erg onstabiel ogende hemel, gevuld met Altostratus en Stratocumulus castellanus, was het eerste dat we vanochtend te zien kregen. Voor de geoefende wolkenlezer was het dan ook reeds meer dan duidelijk dat deze dag niet droog zou verlopen. Tijdens de voormiddag viel dit nog aardig mee al moesten we reeds opboksen tegen flinke wolkenvelden waarbij de temperatuur slechts langzaam begon te stijgen na een ochtendminimum van 13,7 graden bereikt te hebben, maar rond en na de middag was de Europese radar reeds volgespikkeld met talloze buitjes die zich op sommige plaatsen tot pittige onweersbuitjes wisten te ontwikkelen. Ook Malderen en Brussel moesten eraan geloven, maar zoals steeds bij buien, regende het niet constant en kregen we regelmatig een flits van de zon te zien. Diepblauwe luchten ontvouwden zich tussendoor in de glasheldere maritiem polaire lucht, en het beetje zonneschijn was uiteindelijk voldoende om het kwik in de late namiddag op 22,3 graden te brengen al stond er nog aardig wat wind uit het zuidwesten, welke snelheden tot 33,8 km/h wist te halen. Naar de avond toe bereikte de buienaktiviteit een hoogtepunt en kwam het ook in Malderen tot onweer bij erg intense regenval die gevolgd werd door een tamelijk lange periode van matige regen. De Het aantal ontladingen was op één hand te tellen maar de bui mocht er zeker wel wezen, mede door de indrukwekkende wolkenlandschappen waardoor deze werd ingeleid. Later op de avond werd het weer rustig en droog met mooie opklaringen en dito wolkenformaties, doch kort voor zonsondergang slaagde een licht buitje er nog in om zich een weg naar Malderen te banen. De neerslag die hieruit viel was echter nauwelijks meetbaar. Tijdens de plaatste paar uur van het etmaal daalde de buienaktiviteit in ons land tot quasi nihil en konden we de dag aldus in rustige omstandigheden afsluiten. Het neerslagtotaal van de buienmolen was hierbij ondertussen opgelopen naar 4,6 mm. 

 

 

Zondag, 22 juni 2008

 

Steeds warmere luchtmassa's overspoelden tijdens de nachtelijke uren het Malderse weerstation waardoor we de dag reeds erg zwoel aanvatten bij minima van 16,3 graden. Overdag werd daar een flinke schep bovenop gedaan, maar het koufront dat een einde zou maken aan deze subtropische warmte, was reeds vlakbij. Zo zagen we tot halverwege de voormiddag in het noorden Cirrus en Altocumulusbewolking die nog steeds van het warmtefront afkomstig waren terwijl de rest van de hemel wolkenloos was. Even later ontstonden daarin stapelwolken en kwam er Altocumulusbewolking opzetten. Dit hoorde bij een convergentielijn aan de voorzijde van het koufront, en deze lijn bereikte ons kort na de middag. Hoewel er flinke stapelwolken op gevormd werden, bleef het op deze locatie droog, maar de wind die reeds de hele voormiddag erg vlagerig tekeerging, wakkerde verder aan en betekende het begin van een zeer winderige maar droge namiddag waarin het kwik nog 27,6 graden haalde, maar het vervolgens langzaam maar zeker ging afkoelen. De wind ruimde naar het west- noordwesten en haalde snelheden tot 40,2 km/h. Vanuit het westen kwam er vervolgens Stratus fractus bewolking opzetten die naar de avond toe verder toenam en geleidelijk overging in Stratocumulus castellanus. Dit was dan het koufront zelf, maar ook deze keer viel er geen meetbare neerslag, op een paar verdwaalde druppels na. Later werden de opklaringen breder en kregen we een oogverblindend mooie mix van Altocumulus, Cirrus, Cumulus, Stratus fractus en Cirrostratusbewolking te zien die tot tot na zonsondergang het mooie weer maakte boven Malderen. De wind trok zich van dit alles weinig aan en bleef rustig doorrazen tot diep in de nacht.

 

 

Maandag, 22 juni 2009

 

Na een frisse nacht met minima van 7,6 graden getrotseerd te hebben, ontwaakten we vanochtend weer onder een veelbelovende, diepblauwe hemel. Hierin werden echter stapelwolken gevormd die zich snel gingen uitbreiden tot het er na een paar uur behoorlijk dreigend uitzag. Even werd er gevreesd voor een somber en kil weerbeeld zoals afgelopen zaterdag, want de stapelwolken spreidden zich terug uit tot Stratocumulusvelden. Gelukkig was het deze keer niet op grote schaal en bleven er opklaringen over die ons toelieten om de hele dag door van zonnige momenten te kunnen genieten. De temperatuur kon hierbij oplopen naar 21,7 graden, terwijl de bewolking naar de avond toe weer in aantal en omvang afnam. De diepblauwe bovenlucht werd een beetje melkachtig en de resterende wolken gaven duidelijk aan dat de stroming naar het noordoosten is gekanteld. Wellicht was de aanvoer van droge landlucht dus de oorzaak van de bredere opklaringen. Halverwege de avond was het volledig helder en konden we enkel aan de zuidelijke horizon nog een paar stapelwolken zien wegdrijven. Het koelde hierbij snel af terwijl de noordoostenwind die overdag nog snelheden tot 17,7 km/h haalde, geleidelijk afzwakte. Het neerslagtotaal bleef beperkt tot 0,0 mm.

 

 

Dinsdag, 22 juni 2010

 

Het was vanochtend bijna volledig helder maar fris bij 6,8 graden terwijl het op verschillende plaatsen tot lichte grondvorst is gekomen. Er hing wat sluierbewolking terwijl er op de velden nevelslierten hingen, maar enkel de sluierwolken overleefden het toen de brandende zon er zich met haar volle gewicht tegenaan wierp. Het kleine beetje vocht in de lucht zorgde voor de ontwikkeling van wat stapelwolkjes rond en na de middag, maar vooral aan de kusten was het op sommige momenten spannend door de constante dreiging van wolkenvelden. Deze Stratus en Stratocumulusbewolking bevond zich dikwijls nog geen tien kilometer van de kust al is het uiteindelijk ook daar op de meeste plaatsen zonnig verlopen. De temperaturen liepen vlot uit naar een zomers aandoende 24,1 graden ondanks de nog steeds polaire luchtmassa's die met een noordelijk briesje tot 17,7 km/h naar Malderen werden gevoerd. De stapelwolken losten 's avonds weer op en net als gisteren kregen we weer een in oranje tinten gehulde zonsondergang terwijl de maan desondanks een bleke en koude gloed leek uit te stralen. De temperaturen zaten nu echter een stuk hoger en zelfs na zonsondergang was het nog steeds 17 graden. De dauwdruppeltjes die zich later op de nacht in de klamme atmosfeer vormden waren een welkom geschenk als we het neerslagtotaal van 0,0 in overweging nemen. De komende dagen valt er immers in de verste verte geen enkele kans op neerslag te bespeuren terwijl de temperaturen geleidelijk zullen oplopen.

 

 

Woensdag, 22 juni 2011

 

We bevonden ons vanochtend aan de voorzijde van een naderend koufront wat zich vertaalde in zachte minima van 13,9 graden aan de voorzijde ervan. De frontpassage vond tijdens de voormiddag reeds plaats, en ging gepaard met bijzonder fraaie en uitgestrekte Stratocumulus castellanus velden onder een Altostratus wolkendek. Deze gaven de hemel een bizar maar regelmatig patroon dat echter maar voor korte tijd kon aanschouwd worden. De bijhorende regen bereikte ons immers al snel waardoor het boeltje overging in een minder interessant uitziend Nimbostratus wolkendek. Het koufront lag tegen de middag reeds ten oosten van Malderen waarbij we de bewolking lichter zagen worden en het droger werd. Voor zover we het nat konden noemen tenminste, want meer dan 0,2 mm leverde de lichte regenval niet op. Het meeste 'spektakel' kwam van wat er zich achter het front bevond, en dat was koelere lucht en vooral heel veel wind. Deze draaide naar het west- zuidwesten en denderde met snelheden tot 41,8 km/h het land in waardoor we gerust van een herfstsfeertje konden spreken in combinatie met de koelere maxima van 19,8 graden. Vanuit het noordwesten dreven opklaringen binnen, maar deze werden al snel opgevuld met Cumulusbewolking waardoor het zeker geen zonovergoten toestand werd. Tegen de avond gingen de Cumuluswolken er weer uit en waren er Stratocumulusvelden te zien die vurig oplichtten in de ondergaande zon. Er stond nog steeds veel wind terwijl de bewolking ook opvallend snel naar het noordoosten dreef. Na zonsondergang evolueerden we naar een helder maar koel en winderig weertype.

 

 

Vrijdag, 22 juni 2012

 

Het was vanochtend lichtbewolkt met enkele Stratocumulusveldjes en temperaturen die naar 13,0 graden zijn gezakt. Daarna werden er stapelwolken gevormd die langzaam groter werden maar grotendeels uitspreidden tot Stratocumulus. Dit maakte een erg stabiele indruk, maar vanuit het westen kwam een buienlijn binnengedenderd. Zowel op als rond die buienlijn kwam het tot flinke plensregens die bovendien werden opgezweept door een vinnige west- zuidwestenwind die ons met snelheden tot 48,3 km/h nieuwe herfstmood inblies. Bij de onderkoelde maxima van 19,6 graden hoefde daar zelfs niet zo hard voor geblazen te worden. Naar de avond toe ging de buiigheid er weer uit met omstreeks 19H nog een laatste exemplaar dat een tiental opvallend dikke druppels achterliet. Stapelwolken en diepblauwe luchten wisselden elkaar vervolgens af en de stormwind kwam langzaam weer tot rust. Helemaal windstil werd het echter niet en zodra de zon onder was, voelde het dan ook koud aan. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,6 mm.

 

 

Zaterdag, 22 juni 2013

 

Afgelopen nacht zijn we in een voor de tijd van het jaar zeer krachtig windveld terechtgekomen door toedoen van rakelings ten noorden voorbijscherende depressies. Naast wind was er ook veel bewolking waardoor de minima aan de zachte kant waren met 13,2 graden. Het ging vooral om Altostratus en Stratus bewolking met af en toe ook Stratocumulus en Stratus fractus bewolking eronder terwijl er regelmatig striemende regenvlagen waren. Kortom er hing een echte herfstsfeer en we kregen de zon vandaag vrijwel niet te zien. Het warmde maar nauwelijks op waardoor we het met maxima van 20,3 graden moesten doen. Na de middag wakkerde de wind nog verder aan en haalden we snelheden tot 48,3 km/h uit zuidwestelijke richting. Tegen het einde van de dag lagen de wegen dan ook bezaaid met bladeren en takken die door het natuurgeweld zijn afgebroken. Tussen de motregenvlagen door vielen er ook opvallend dikke druppels die leken te wijzen op buienwolken die tussen het laaghangende wolkendek verscholen zaten. Hoe dan ook, de hoeveelheden bleven beperkt en meer dan 0,2 mm is er niet gevallen. De verdamping was bij deze wind zelfs groter dan de neerslag waardoor de grond er op het einde van de dag reeds opvallend droog bijlag. Tijdens de late avond dreven er wat opklaringen binnen en zagen we de laatste zonnestralen nog doorbreken tussen een mengeling van Stratocumulusvelden en Cumuluswolkjes. De wind zwakte grotendeels af waardoor het tegen middernacht weer betrekkelijk rustig was.

 

 

Zondag, 22 juni 2014

 

net als gisteren maakte de dag een veelbelovende start met een mooie blauwe hemel waarin Cumuluswolken te zien waren bij veel zachtere minima van 12,0 graden. Ze groeiden uit tot Cumulus mediocris en gingen later weer over in Cumulus humilis. Geen enkele stapelwolk waagde het nog om zich tot Stratocumulus uit te spreiden waardoor we van zeer aangenaam en zonnig zomerweer konden genieten. De maxima haalden net als gisteren 24,6 graden en de wind ruimde door naar noordoostelijke richtingen waardoor er drogere landlucht werd aagevoerd. Op de satellietbeelden was echter mooi te zien hoe de zich tot straten organiserende stapelwolken een afbuigende stroming aangaven die in Nederland nog steeds aanlandig was vanuit het noordwesten. Het noorden werd dan ook door uitgestrekte wolkenvelden en de bijhorende klaagzangen geplaagd. Naar de avond toe begonnen de stapelwolken steeds meer af te platten (Cumulus humilis) en werd het weer helder met uitzondering van Cirrus en Cirrostratus bewolking die geleidelijk kwam binnendrijven. Hierdoor werd de lucht wat fletser maar toch konden we nog van een aangenaam warme en zonnige avond genieten waarin we het neerslagtotaal optekenden dat toevallig 0,0 mm bedroeg.

 

 

Maandag, 22 juni 2015

 

Tijdens het tweede deel van de nacht is een nieuwe regenzone boven Malderen gearriveerd die de eerste regen van betekenis sinds lang bracht, terwijl het is afgekoeld tot 10,8 graden. Het gevolg was echter een chaotische ochtendspits van tienduizenden pendelaars die niet vertrouwd zijn met het fenomeen "regen" met alle gevolgen vandien. Aanvankelijk leek het nochtans tegen te vallen met de regen en bleef het slechts bij wat licht gedruppel, maar in de regenzone zaten een aantal buienlijnen verwerkt die bijna in hun lengte over Vlaanderen trokken. Hierdoor kwam het af en toe tot flinke stortvlagen die afgewisseld werden met lange perioden van nog steeds vrij zware regenval met opvallend dikke druppels. Het kwik werd er flink door in toom gehouden met hooguit 18,3 graden als maxima, en een ijzige noordwestenwind drukte ons met onze neus op deze doorweekte feiten. Op het einde van de namiddag klaarde het op, doch vanuit het noordwesten werd de lucht al snel onstabieler en trok een nieuwe buienlijn over die opnieuw met wolkbreukachtige stortvlagen gepaard ging. Daarna volgde een periode van een tweetal uur vrij zware regenval die het dagtotaal op een indrukwekkende 15,4 mm wist te brengen. Vanuit het noordwesten klaarde het omstreeks 20H30 op en we kregen nu flinke stapelwolken te zien die tegen een diepblauwe lucht afstaken en zeer laag leken te hangen. Dit gaf de hemel een wat surrealistische aanblik, zeker met de diepblauwe lucht erboven. Enkele van die stapelwolken sloegen er nog in om een paar verdwaalde regendruppels te lossen, al was deze neerslag niet meer meetbaar. Uiteindelijk volgde er een zonsondergang van formaat toen de eerdergenoemde wolken oranje oplichtten onder een fraaie, diepblauwe hemel bij zonsondergang met wat veldjes Stratocumulus ertussen.

 

 

Woensdag, 22 juni 2016

 

De bewolking is tijdens de nacht weer gebroken waardoor we van veel zonneschijn konden genieten en slechts enkele Stratocumulus veldjes. Het was zacht met minima van 12,5 graden en alweer zagen we die zeer diepblauwe kleur welke surrealistisch afstak tegen de wolkenvelden. De opklaringen werden breder en er werden enkele wolkenflardjes gevormd. Tegen de middag sloeg het weer om en zagen we op iets hoger niveau ook Stratocumulus binnendrijven (duplicatus). Deze veroverde al snel het ganse luchtruim en bleek afkomstig te zijn van een warmtefront. Het zag er kil en grijs uit vanachter glas toen we die sombere mengelmoes van Stratus, Stratus fractus en Stratocumulus zagen waar de bewolking in was over gegaan. Maar het was zacht tot zwoel met een zwakke zuidwestelijke bries. Na een paar uur klaarde het weer op en kregen we veel stapelwolken te zien. Het zag er stabiel en onschuldig uit tot we hier en daar wat partijtjes Altocumulus castellanus konden ontwaren. En die hingen daar natuurlijk niet voor niets, want na een paar uur verschenen dan de eerste onweerscellen net buiten de Belgische kust. Dit waren meteen taaie exemplaren, al hoefden we er ons op het vasteland nog niet veel zorgen over te maken. Het zwaartepunt van de buiencluster trok de Noordzee op en enkel in de omgeving van Brugge kwam wat licht onweer voor. De aambeeldbewolking was echter tot diep in het binneland te zien en ook vanuit Malderen hadden we een fraai uitzicht op de ijskappen die het zonlicht afblokten. Dit zorgde overigens niet voor afkoeling want het bleef buitengewoon zwoel en de temperatuur daalde nauwelijks nadat we de maxima van 28,7 graden hadden bereikt. Later op de avond kregen we meer buienwolken te zien (de toppen althans) ten westen van ons, maar de bijhorende neerslagkernen bleven op grote afstand waardoor het dagtotaal van 0,0 mm gevrijwaard bleef. De rest van de avond verliep zwoel en rustig waarbij we veel dreigende bewolking zagen zoals Altocumulus castellanus en Cumulus congestus.

 

 

Donderdag, 22 juni 2017

 

Met minima van 21,0 graden was het vanochtend zeer warm, maar de aangevoerde lucht was nog droog (en als er al vocht in zat werd het opgenomen door de uitgedroogde bodem die als vochtvreter fungeerde). Er stond een grootse weersverandering op het programma vandaag die misschien wel eens een voortijdig einde van de zomer 2017 zou kunnen inluiden, maar daar was vanochtend nog niet veel van te merken. Er was nog steeds een heldere hemel te zien met enkel wat sluierbewolking en het warmde razendsnel op eens de zon weer op was. Maar de voormiddag was nog maar halverwege en daar hingen ze dan: de Altocumulus castellanus en floccus wolkjes als voorboden van de ondergang (of opgang voor de plantjes en winterliefhebbers). Ze werden snel talrijker vanuit het zuiden en er ontstonden ook al snel stapelwolken tussen. Kort na de middag zaten we opeens tenmidden van talloze Cumulonimbi en een daarvan kon op het einde van de namiddag ook Malderen bereiken alwaar het kort ging plenzen met licht onweer in de verte. Dit bleek goed te zijn voor een neerslagtotaal van 0,2 mm. De koele lucht had ons echter al een stuk eerder bereikt, want kort na de middag ruimde de wind reeds naar het westen wat gepaard ging met forse rukwinden in een erg ruig en stormachtig weertype. De maxima werden dan ook al rond die tijd bereikt met 34,7 graden. Samen met de bewolking van de onweersbuien die overal hingen had het zelfs iets herfstachtigs. De echte koelte werd vooral tijdens de avond voelbaar toen het vanuit het westen weer helemaal opklaarde en de onstabiele Altocumulusvelden met Cumulonimbi ertussen snel wegtrokken naar het oosten. We zagen nu weer dezelfde sluierwolkjes als vanochtend alsof er niets veranderd was maar nu zaten we dus wel degelijk reeds in de koele en polaire luchtmassa's. later op de avond dreef er vanuit het westen massaal Cumulus fractus en Stratocumulus binnen waardoor de dag in zwaarbewolkte omstandigheden ten einde liep met het eerdergenoemde neerslagtotaal. De wind zwakte af maar ze was wel nog krachtig genoeg om onze ovenachtige woningen weer wat af te koelen.

 

 

Vrijdag, 22 juni 2018

 

Onder een heldere hemel is het afgekoeld tot 7,4 graden en er stond nog steeds veel wind waardoor de dag al meteen een gure herfststart maakte. Er werden al snel stapelwolken gevormd waardoor we de zon moesten prijsgeven alsook weer een aantal planten want ook deze stapelwolken hadden geen intenties om regen voort te brengen. We kregen de hele dag te maken met stapelwolken, opklaringen, wat Cirrus bewolking en een gure noordwestenwind die het kwik aan de ketting hield met 17,0 graden als maximum. Pas tegen de avond luwde de wind en ging het gure er uit waarbij de bewolking overging in Stratocumulusvelden. Het koelde snel af onder de opklaringen maar voor het gevoel bleef de temperatuur constant of werd het net zachter door de wind die er niet meer hij was. We sloten af met 0,0 mm als neerslagtotaal. 

 

 

Zaterdag, 22 juni 2019

 

 We bevonden ons nog in vrij koele lucht waardoor de minima met 8,0 graden erg slaapbaar waren. Overdag was het klassiek Belgisch zomerweer met blauwe luchten en stapelwolken. Langzaam maar zeker dreef er in de hogere luchtlagen sluierbewolking binnen die de overgang naar het aangekondigde veel warmere weer markeerde. En daar was vandaag al wat van te merken want tijdens de namiddag ging het al vrij zwoel aanvoelen waarbij we met 28,6 graden de zomerse grens haalden.  Dit alles bij een westelijke tot noordwestelijke wind. Tijdens de avond ging het echter weer vrij kil aanvoelen onder de open hemel waar nu enkel sluierwolkjes te zien waren. Het neerslagtotaal bleef opnieuw beperkt tot 0,0 mm.

 

 

Maandag, 22 juni 2020

 

 De bewolking is tijdens de nacht weggetrokken naar het oosten en de dag begon zonnig en rustig bij minima van 11,3 graden. Er ontstonden stapelwolkjes en het was erg rustig met een eerder zwak west- zuidwestelijk briesje. De stapelwolken waren klein en niet zo talrijk waardoor de zon bijna ononderbroken kon schijnen op de meeste plaatsen. Het warmde op tot een aangename 27,7 graden terwijl er tijdens de namiddag ook een paar Cirrusplukken voorbij dreven. Deze leken tegen de avond weer te verdwijnen net als de stapelwolken waardoor we van een zonovergoten avond konden genieten waarbij  het aangenaam zacht bleef. We eindigden daarbij met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

 

 

Dinsdag, 22 juni 2021

 

Het herfstweer schakelde vanochtend een aantal versnellingen hoger en nu was alles bedekt met Stratusbewolking. Het was kil met minima van 12,6 graden waar vervolgens amper wat aan werd toegevoegd. Een volgende regenzone lag op ramkoers en bereikte ons al vroeg in de voormiddag. Het plensde aardig door uit Nimbostratus bewolking en we zagen de pannus flarden eronder met een noordoostelijke tot oostelijke bries voorbij trekken. Tegen de middag werd het terug droog maar de Altostratusbewolking bleef en liet slechts af en toe een waterzonnetje door. Dan volgden er weer perioden met regen, maar meestal was dit slechts wat licht gedruppel met af en toe een buitje erin dat net voldoende was om de grond nat te maken ondanks het feit dat er soms dikke druppels vielen. Het leek de hele tijd alsof het spoedig harder zou gaan regenen maar uiteindelijk bleef het bij dat weinig voorstellend gedruppel. De omgeving bleef er kleddernat bij liggen en het was bibberen geblazen bij slechts 16,0 graden wat na de warme periode die we achter de rug hebben een hele aanpassing vergde. Ook tijdens de avond bleef het beeld min of meer hetzelfde en het gedruppel vulde het neerslagtotaal aan tot de uiteindelijke 2,9 mm. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 22 juni 2004 - 2021   ( 81)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 22-06-2022 19:18