Groenland: dagelijkse massabalans vanaf 1986 in beeld

Bericht van: Bart (Abcoude) , 12-09-2022 14:40 

Groenland blijft in de belangstelling staan. Over langere tijd gezien neemt het massaverlies toe, maar recent waren er juist weer een paar gunstiger jaren. Zo ook het nu net afgesloten smeltseizoen 2022 (tot en met 31 augustus).

Er zijn verschillende instituten die zich bezig houcen met het meten en berekenen van de ijsmassa op Groenland. Het Deens Meteogologisch instituut (DMI) is er één van, met een dagelijkse berekening van de Surface Mass Balance. De universiteit van Luik doet iets dergelijks. Maandelijkse gravitatiemetingen (anomalie) van de totale ijskap van Groenland komen van de GRACE satellieten, met een kleine twee maanden vertraging.

Recent kwam ik een publicatie tegen waarin een reconstructie is gemaakt van de massabalans vanaf maar liefst 1840 (Mankoff et al., 2021: Greenland ice sheet mass balance from 1840 through next week). Voor de periode vanaf 1986 zijn er dagelijkse waarden berekend, die ook nog eens te downloaden zijn.

https://essd.copernicus.org/articles/13/5001/2021/

Het studiegebied omvat alleen de grote aaneengesloten ijskap van Groenland, niet de kleine perifere landijsgebieden die er ook zijn. Daardoor zijn de cijfers net niet helemaal vergelijkbaar met andere bronnen, zoals GRACE. Toch is het erg interessant. De totale massabalans wordt berekend uit drie componenten: de Surface Mass Balance, de 'discharge' van de in zee uitkomende gletsjertongen en het massaverlies aan de onderkant van de ijskap (door aardwarmte en wrijvingswarmte). 

Ik heb de dagelijkse gegevens van de massabalans in een figuur gezet op een zelfde manier als dat ik dat doe voor o.a. temperatuurgegevens. Het laat goed zien hoe de ijskap functioneert. Zoals te verwachten vindt het grote massaverlies in de zomermaanden plaats. In de overige maanden zijn er dagen met aangroei. Maar ook in de winter is er op veel dagen een gering massaverlies, langs de randen en aan de basis van de ijskap.

In de dataset is zelfs ook nog een voorspelling voor de komende week opgenomen. Die hoeft dus niet precies uit te komen.

https://www.logboekweer.nl/Climate/Greenland_DailyMassBalance.pdf

Bericht laatst bijgewerkt: 12-09-2022 18:32

Groenland: dagelijkse massabalans vanaf 1986 in beeld   ( 921)
Bart (Abcoude) -- 12-09-2022 14:40
Re: Groenland: dagelijkse massabalans vanaf 1986 in beeld   ( 471)
Paul (Odijk) -- 20-09-2022 08:49