Wetenschappers halen 1 miljoen jaar oud ijs uit gletsjer

Bericht van: Jan (Workum, FRL) , 05-02-2023 22:36 

Bron: https://scientificrussia.ru/articles/rossijskie-ucenye-izvlekli-iz-lednika-v-antarktide-drevnij-led-vozrastom-1-million-let

Vertaling: Googletranslate

 

RUSSISCHE WETENSCHAPPERS HALEN 1 MILJOEN JAAR OUD OUD IJS UIT EEN GLETSJER OP ANTARCTICA

 04.02.2023 14:00

Specialisten van de Russische Antarctische Expeditie van het Arctic and Antarctic Research Institute hebben met succes een ijskern van meer dan 1 miljoen jaar oud opgetild uit een gletsjer boven het Vostokmeer. Wetenschappers hebben unieke monsters ontvangen met informatie over klimaatveranderingen op aarde vanaf onze dagen tot het Midden-Pleistoceen.

Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van een uitgebreide studie van het subglaciale Vostokmeer en het paleoklimaat van de aarde in het gebied van het Russische Antarctische station Vostok, samen met specialisten van de St. Petersburg Mining University. Dit seizoen werkten 4 medewerkers van het Arctic and Antarctic Research Institute, waaronder twee meisjes - glaciologen, en 8 specialisten van de St. Petersburg Mining University op Antarctica.

Het ijs lag op een diepte van meer dan 3,5 kilometer. De ontvangen monsters zullen in St. Petersburg worden afgeleverd bij het Arctic and Antarctic Research Institute. Tijdens seizoenswerk werd ongeveer 60 meter ijskernen opgetild uit put 5G-5 in de gletsjer boven het Vostokmeer.

“Voor wetenschappers is oud ijs, ongeveer 1 miljoen jaar oud, van het grootste belang. Het was tijdens deze periode dat er een verhoogde concentratie CO2 in de atmosfeer van de aarde kon worden waargenomen, en vermoedelijk werd tijdens deze periode het klimaatsysteem op de planeet geherstructureerd. Door de gegevens over klimaatverandering die zijn opgeslagen in ijskernen te bestuderen, kunnen wetenschappers hypothesen opstellen over de mogelijke oorzaken, snelheden en gevolgen van de transformaties die hebben plaatsgevonden, om te berekenen hoe het natuurlijke systeem kan werken in omstandigheden met verhoogde CO2-niveaus , zei Alexander Makarov, directeur van het Arctic and Antarctic Research Institute. - De wereldwijde klimaattransformaties van het verleden waren veel ernstiger dan die we nu meemaken. Maar ze gebeurden om natuurlijke redenen. De afgelopen eeuwen heeft de industrie zich snel ontwikkeld, de mensheid beïnvloedt de atmosfeer is niet altijd doordachte productieactiviteiten. Nu, net als een miljoen jaar geleden, vindt er ook op aarde klimaatverandering plaats, maar hun snelheid is merkbaar hoger dan ooit tevoren.”

Volgens wetenschappers heeft het leven op aarde zich de afgelopen 800 jaar ontwikkeld binnen hetzelfde klimaatsysteem, wat de verandering van glaciale en interglaciale tijdperken met een geschatte cyclus van 100.000 jaar met zich meebrengt. We leven in een relatief warme periode, het interglaciaal.

Het subglaciale Vostokmeer , een van de grootste op aarde, werd aan het einde van de 20e eeuw ontdekt op Antarctica in het gebied van het Russische Antarctische station Vostok, waarna het zijn naam kreeg. De geschatte oppervlakte van dit subglaciale zoetwaterreservoir is ongeveer 16 duizend vierkante kilometer, de diepte is meer dan 1.200 meter.

Sinds enkele miljoenen jaren is het ecosysteem van het Vostokmeer geïsoleerd van invloeden van buitenaf onder een laag ijs op een diepte van ongeveer 4 kilometer. Tegenwoordig is het de minst onderzochte plek op aarde.

In januari 1970 begonnen medewerkers van het Arctic and Antarctic Research Institute en het Mining Institute met het boren van de eerste diepe put [1G - de eerste diepe] op het station van Vostok. In 1990 is een project gestart om de vijfde diepe put [5G] te boren. De eerste opening van Lake Vostok vond plaats op 5 februari 2012 op een diepte van 3769,3 meter. Vorig jaar haalden wetenschappers uit de diepten van de gletsjermonsters van oud ijs van ongeveer 500.000 jaar oud.

Pleistoceen (van het Engelse Pleistoceen) is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 2.580.000 tot 11.700 jaar geleden. De periode van 1250 tot 700 duizend jaar geleden wordt beschouwd als de tijd van de klimaatovergang in het Midden-Pleistoceen.

Informatiebron en foto: AARI Media Group  (https://scientificrussia.ru/)

 


Bericht laatst bijgewerkt: 05-02-2023 22:45
Haal de energie uit de hemel, niet uit de hel.

Wetenschappers halen 1 miljoen jaar oud ijs uit gletsjer   ( 582)
Jan (Workum, FRL) -- 05-02-2023 22:36