Zeespiegelstijging: de recente gegevens

Bericht van: Bart (Abcoude) , 27-02-2023 09:56 

Voor zover ik weet zijn de meest recente gegevens van de zeespiegel wereldwijd te vinden op de site van de NASA. Die staan hier:

https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

Er staan twee grafieken: één op basis van satellietgegevens, en één op basis van peilschalen gemeten op zeeniveau. De satellietdata zijn het best bijgewerkt. De figuur loopt tot en met november vorig jaar, maar de te downloaden data lopen tot en met december. De peilschalen lopen flink achter: hier stopt de grafiek in 2019. Kennelijk is het een hele klus om alle meetgegevens te verzamelen en de controleren.

Op langere termijn (peilschalen) is er een duidelijke versnelling van de stijging te zien. In de satellietdata is ook een versnelling, maar dat valt niet gelijk op doordat de stijging erg onregelmatig verloopt. Ik heb een figuur gemaakt met de stijging per jaar: deze geeft meer duidelijkheid.

We zien hier ook dat de zeespiegelstijging heel onregelmatig verloopt. In 2010 en 2011 stagneerde het zelfs helemaal. Direct daarna kwamen een paar flinke uitschieters. Netto neemt de stijging van de zeespiegel toe; volgens de trendlijn gaat het elk jaar 0,05 mm sneller. Als we dat extrapoleren dan is er in 2100 53 cm bijgekomen ten opzichte van het jaar 2000. Voor wat het waard is; de jaarlijkse stijging is zo onregelmatig dat de trendlijn ook wel een flinke marge zal hebben.

Waar komt de stijging vandaan? Dat zal bekend zijn. Een belangrijke bijdrage levert de uitzetting van het zeewater als gevolg van de opwarming. Andere bijdragen komen van smeltend ijs op Groenland, Antarctica en verspreide gletsjergebieden. Ook de opslag van water op land (bodemwater) wordt minder, ondanks de aanleg van stuwmeren.

Hieronder zien we de schatting van het IPCC, voor verschillende scenario's van CO2-uitstoot.


We zien dat ongeveer de helft van de stijging door de uitzetting van het zeewater komt. Een belangrijke bijdrage komt van de kleinere gletsjergebieden: deze dragen even veel bij als Groenland en Antarctica samen.

Voor de verdeling van het water over de aardbol (gravitatie-effect) maakt het wel uit waar het water vandaan komt. Van smelt op Groenland hebben we in onze omgeving relatief weinig last, des te meer van het ver weg gelegen Antarctica. Een klein lichtpuntje is dat volgens recente inzichten het massaverlies tot 2100 daar misschien meevalt (zie ander bericht op dit forum), echter Antarctica levert maar een beperkte bijdrage aan de zeespiegelstijging. In de figuur van het IPCC zien we dat de emissie-scenario's tot 2100 weinig verschil maken voor Antarctica; het is vooral de thermische expansie die daarop reageert.

 

(edit: extrapolatie voor 2100 aangepast van 50 naar 53 cm stijging t.o.v. 2000. De figuur hierboven rekent vanaf 1971. De totaal berekende stijging (extrapolatie) vanaf dat moment is ca 60 cm.)

Bericht laatst bijgewerkt: 06-03-2023 09:26

Zeespiegelstijging: de recente gegevens   ( 1297)
Bart (Abcoude) -- 27-02-2023 09:56
In dat verband; SST nu op record hoogte!   ( 363)
Ben (Waterland) -- 20-03-2023 14:52
Re: In dat verband; SST nu op record hoogte!   ( 300)
Bart (Abcoude) -- 20-03-2023 18:33