Weer- en klimaatkenmerken 2022 NH en Rusland

Bericht van: Jan (Workum, FRL) , 17-03-2023 08:07 

Bron: Meteoinfo.ru
 
Vertaling: Googletranslate
 
 
De belangrijkste weer- en klimaatkenmerken, waargenomen op het noordelijk halfrond van de aarde in 2022
 
Anomalie van de gemiddelde luchttemperatuur van het noordelijk halfrond van de aarde voor 2022. was +1,1°C (nauwkeurig tot op 0,1°C). Dit is een 3-7 resultaat onder de hoogste waarden samen met 2015, 2017, 2019 en 2021. De recordhouder is 2020, waarvan
de anomalie 0,2°C hoger is, gevolgd door 2016. (Figuur 1).
 


1. Afwijkingen van de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur (nauwkeurig tot op 0,1 graad)
 op het noordelijk halfrond van de aarde in 1891-2022.
 
De gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur van het noordelijk halfrond is jaarlijks sinds 1986. meer dan de norm. In de eenentwintigste eeuw overschrijdt het elk jaar de norm met meer dan 0,5 °, en sinds 2015. – met 1,0° of meer, behalve in 2018, toen was het +0,9°. Alle jaren van de 21e eeuw behoren tot de eerste 20 warmste jaren in de geschiedenis van regelmatige meteorologische waarnemingen op planeet Aarde.
Bijna overal op het halfrond ligt de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur boven de norm. Op het continent vormt alleen India een uitzondering, en in de oceanische gebieden, de equatoriale breedtegraden in het oosten van de Stille Oceaan, waar La Niña voor het derde jaar doorgaat, en kleine enclaves in de tropische zone.
De gemiddelde jaarlijkse temperatuurafwijkingen op het continent bereikten +2…3° (fig. 2). De grootste werden gevormd in het noorden en oosten van Rusland +2...5° en meer, in de Arctische regio van Canada en in Europa - +2...3° en op het Aziatische continent van Arabië tot China +2 ° en meer. 2022 werd de tweede warmste in de geschiedenis van Europa. De meteorologische diensten van Groot-Brittannië en Frankrijk rapporteerden hetzelfde over de meteorologische geschiedenis van hun landen, en in Oostenrijk staat het op de 3e plaats. Gedurende het jaar lagen alle gemiddelde maandtemperaturen boven de norm.
Geen enkele grote regio van het noordelijk halfrond werd in 2022. de warmste in de geschiedenis van regelmatige meteorologische waarnemingen. Het is de 2e warmste in Rusland, Europa en China. In India, Noord-Afrika en het noordpoolgebied staat het in de top tien van warmste. Gedurende het jaar bereikten de gemiddelde maandelijkse luchttemperaturen hun maximum in Canada in augustus, de VS in juli, China in maart, juni, juli, augustus en november, India en Noord-Afrika in december, en Europa in augustus en oktober.
In een aantal regio's van Rusland (Zuid-Siberië, Yakutia, het Verre Oosten), in Oost-China, Zuid-Zweden, Zuid-Alaska en in enkele oostelijke staten van de Verenigde Staten overtrof de hoeveelheid neerslag over het hele jaar de norm. Neerslagtekort werd waargenomen in de centrale en westelijke provincies van China, in het grootste deel van het Nabije en Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Canada en de westelijke staten van de VS (Fig. 3).
De jaarlijkse gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de oceanen (SST) op het noordelijk halfrond was de 5e hoogste geregistreerde waarde. Het was een record, evenals de luchttemperatuur, in 2020. De grootste stijging van TPO volgens gegevens sinds 1950. komt voor in de noordelijke delen van de Atlantische en Stille Oceaan, evenals in de Middellandse Zee.
 


2. Anomalieën van de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur (°C) in 2022
 
 
 
3. Afwijkingen in neerslaghoeveelheden in 2022 in % van het jaartarief.
 
Anomalieën van de gemiddelde jaartemperatuur op het oppervlak van de Wereldoceaan op het noordelijk halfrond zijn bijna overal positief. In de Atlantische Oceaan vinden de grootste +1,0-1,5° en meer plaats vanaf de Amerikaanse kust ver naar het oosten, in de Middellandse Zee en op de grens met de Noordelijke IJszee. In de Stille Oceaan bevinden zich anomalieën van +1,0-2,0° en meer op gematigde breedtegraden. Het is al 28 opeenvolgende maanden aan de gang met korte pauzes en wordt beoordeeld als de op een na krachtigste in de geschiedenis van waarnemingen. Uit berekeningen blijkt dat het in ieder geval tot het einde van de winter, en mogelijk het voorjaar van 2023, blijft staan. Er zijn al enkele tekenen van verzwakking van het fenomeen zichtbaar.


 4. Anomalieën in de gemiddelde jaarlijkse oppervlaktetemperatuur van de oceanen (°C) in 2022
 
Een internationaal team van klimatologen heeft ontdekt dat de hoeveelheid warmte die is opgeslagen in de bovenste lagen van de oceanen een nieuwe recordwaarde heeft bereikt en het vorige record van 2020 overtreft, dat, zoals eerder vermeld, wordt beschouwd als het warmste oceaanoppervlak in de geschiedenis.
Dat meldt de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Swiss Re in 2022. overstromingen, droogtes en orkanen hebben meer dan $ 250 miljard aan schade aangericht aan landen over de hele wereld. Dit is ongeveer 11% minder dan in 2021, maar meer dan in enig ander jaar van het afgelopen decennium. Tot de meest klimaatbeschadigende gebeurtenissen behoren orkaan Maine, die in september de Verenigde Staten en Cuba trof, zomeroverstromingen in Pakistan als gevolg van langdurige regenbuien, februaristormen in het VK en Ierland, en droogte in China en Europese landen.
 
Rusland 
 
2022 is het 2e warmste jaar in het meteorologische record van Rusland.
 
Afgelopen jaar 2022 was abnormaal warm in Rusland, wat al een gewoonte is geworden, aangezien het sinds 1999 jaarlijks gebeurt. 2022 werd de 2e warmste in Rusland in het meteorologische record sinds 1891. (Afb. 5). Alleen het jaar ervoor, 2020, was nog warmer, de enige keer dat de gemiddelde jaartemperatuur boven de 0° kwam.
 


 5. Afwijkingen van de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur (met een nauwkeurigheid van 0,1°?)
in Rusland in 1891-2022.
 
 
Vorig jaar lagen de gemiddelde jaartemperaturen overal boven de norm. Van Karelië en langs de zestigste breedtegraad, evenals naar het zuiden in het Verre Oosten, liggen de anomalieën van de gemiddelde jaartemperatuur 2° of meer boven de norm, en in het Noordpoolgebied - 3-5° of meer (fig. 6).
 
 
6. Afwijkingen van de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur (°C)
in Rusland in 2022
 
In alle federale districten, de gemiddelde jaarlijkse luchttemperaturen voor 2022 behoren tot de top tien van hoogst gerangschikte waarden. Bovendien zijn in het noordwesten, Noord-Kaukasische, Oeral, Siberië en het Verre Oosten f.o. ze staan in de top vijf van de hoogste waarden en in het zuiden van het Verre Oosten was het een recordwarm jaar.
Gedurende het jaar bereikten de gemiddelde maandelijkse luchttemperaturen herhaaldelijk extreme waarden. In die zin was augustus recordwarm op het Europese grondgebied, evenals in Moskou en het Noordwestelijke Federale District. De top drie van hoogste waarden omvatten de gemiddelde maandelijkse temperaturen in mei op het Aziatische grondgebied en afzonderlijk in Siberië, juni - opnieuw op het Aziatische grondgebied en het Verre Oosten. Er waren dit jaar in heel Rusland geen recordwarme maanden.
Bericht laatst bijgewerkt: 17-03-2023 08:18
Haal de energie uit de hemel, niet uit de hel.

Weer- en klimaatkenmerken 2022 NH en Rusland   ( 843)
Jan (Workum, FRL) -- 17-03-2023 08:07
Opwarming Noordelijk Halfrond volgens Rusland en volgens UAH   ( 452)
Bart (Abcoude) -- 19-03-2023 12:18
Re: Opwarming Noordelijk Halfrond volgens Rusland en volgens UAH   ( 351)
Jan (Workum, FRL) -- 19-03-2023 13:04
Re: Opwarming Noordelijk Halfrond volgens Rusland en volgens UAH   ( 216)
Ben (Waterland) -- 30-03-2023 21:12