Donderdag, 17 maart 2005
Toen we vanochtend ontwaakten leek het of het weer compleet was omgeslagen van zomers naar puur herfstweer. Het was immers betrokken en er stond een krachtige noordwestenwind met snelheden tot 47 km/h en er viel zelfs wat lichte neerslag al heeft dit geen invloed gehad op de pluviometerstand. Koud was het echter zeker niet, het kwik daalde niet beneden de 12 graden waardoor het zomergevoel enigzins in stand bleef. Toen tegen de middag het wolkendek langzaam openbrak en we evolueerden naar een lichtbewolkt weertype met stralende zon werd dat gevoel echter in ere hersteld en was het sombere intermezzo vanmorgen snel vergeten. Het kwik steeg naar een minder warme maar voor de tijd van het jaar toch nog zeer zachte 17,8 graden. Op dit ogenblik zijn er nog wat hoge wolkensluiers en middelhoge wolkenvelden en ziet het ernaar uit dat een nieuw herfstintermezzo er de komende uren niet meer zit aan te komen waardoor we morgen makkelijker in lentestemming zullen komen als voorbereiding voor een nieuw thermisch spektakel dat tijdens het weekend zal plaatsvinden.
Vrijdag, 17 maart 2006
Helemaal op het einde van de nacht besloot de bewolking om zich strategisch terug te trekken. Met nadruk op strategisch, want ondanks het feit dat we hierdoor enkele uurtjes van aangenaam en zonnig weer konden genieten, zette de lage bewolking nog lang voordat het middag was, een nieuwe verrassingaanval in met als resultaat een opnieuw erg sombere en vooral kille namiddag. Een paar zonnestraaltjes of een blauwachtige tint viel er in de verste verste niet meer te bespeuren. De ochtendtamperatuur kon door de opklaringen nog net onder het vriespunt glippen met -0,6 graden als minimumwaarde, terwijl we in de namiddag nog net 7 graden haalden, hoe dan ook opnieuw te lage temperaturen voor de tijd van het jaar en daar zat natuurlijk de gure oostenwind voor iets tussen die met haar pieksnelheden tot 25,7 km/h er niet meteen een gezellige boel van maakte. Ook na zonsondergang verroerde de bewolking geen vin meer al kwam dit gunstig uit voor het kwik dat hierdoor een beetje afgeremd werd in haar afdaling.
Zaterdag, 17 maart 2007
Vandaag zijn we in de warme sector van een vrij krachtige depressie terechtgekomen, welke tegelijkertijd erg koele lucht vanuit het noordpoolgebied naar het zuiden jaagt. Met andere woorden, het vrij zachte weer is geen lang leven meer beschoren. De wind zorgde er trouwens in combinatie met de overvloedige Stratus en Stratocumulusbewolking voor dat het reeds een stuk minder zacht aanvoelde terwijl het weersbeeld een herfstachtige tint vertoonde. Later tegen de avond was het koufront al zo dicht genaderd dat de gelaagde bewolking werd opengebroken en we nog van brede opklaringen konden genieten, maar de wind spande snel verder aan en in het uiterste westen van het land viel reeds de eerste regen. Deze rukte in de loop van de nacht verder op richting Malderen maar zou ons pas na middernacht bereiken. Al bij al was het dus een eerder saaie maar droge weersdag die gekenmerkt werd door temperaturen die zich tussen 8,1 en 13,7 graden ophielden, een west- noordwestenwind met snelheden tot 40,2 km/h.
Maandag, 17 maart 2008
Het occlusiefront dat België gisteren in haar wurgende greep vasthield, is uiteindelijk verder doorgeschoven naar het oosten waardoor we in een noordelijke stroming zijn terechtgekomen. Hoewel de luchtaanvoer nu van Arctische oorsprong was, werden er deze keer geen klassieke voorjaarsbuien getriggerd en moesten we het doen met Stratocumulusvelden die vanaf de noordzee werden aangevoerd. Gelukkig werd het geen saaie en grijze dag, maar konden we met tussenpozen genieten van opvallend dieblauwe opklaringen die zich tussen de Stratocumulusvelden vertoonden. Na de middag kwam er meer leven in de brouwerij toen er lichte buitjes tot ontwikkeling kwamen, maar veel stelde het allemaal niet voor terwijl de neerslag vrijwel uitsluitend uit gewone regen bestond. Het zelfde weertype kregen we ook tijdens de avond voorgeschoteld waarbij het door de aanhoudende toevoer van koele lucht uit het noorden (en een bijhorend noordelijk briesje met snelheden tot 27,4 km/h aardig ging afkoelen, en dit terwijl er overdag al een flinke domper werd gezet op de maxima die niet boven de 9,1 graden uitkwamen. De vorstgrens bleef echter op veilige afstand met minima die (nog) niet beneden de 3,3 graden uitkwamen. Een gezapig regenbuitje dat zich kort voor middernacht nog aandiende, bracht het neerslagtotaal van dit etmaal op 4,5 mm.
Dinsdag, 17 maart 2009
Na het optrekken van de nevel- en mistbanken die zich bij ochtendtemperaturen van 1,8 graden hebben gevormd, werd het opnieuw een mooie lentedag. Net als gisteren was het zonnige weer echter niet voor iedereen weggelegd. Vanuit het noorden is namelijk een koufront komen afzakken dat volgens de satellietbeelden vooral in het midden van Nederland behoorlijk wat bewolking heeft veroorzaakt. Achter het front zat koele en heldere landlucht, waardoor men in het noorden kon genieten van mooie, diepblauwe luchten. Malderen bevond zich nog in de zachte lucht ten zuiden ervan, wat zich vertaalde in een erg nevelig en flets weerbeeld. Ondanks de schaarse bewolking (enkel wat Cirrus) en de bijna ononderbroken zonneschijn, had het Malderse luchtruim een oranjewitte kleur. Later ontwikkelden er zich stapelwolkjes en dreef er wat Altocumulus voorbij, maar in de nevelige atmosfeer leken ze eerder op grijze schimmen die zich langzaam voortbewogen in het bizar gekleurde luchtruim. De temperatuur kon in deze omstandigheden nog naar 16,9 graden stijgen, terwijl er een noordoostelijk briesje tot 17,7 km/h stond. Tijdens de avond voelde het al snel koud aan, maar waarschijnlijk was dit eerder een gevolg van de uitdrogende landlucht die ons bereikte, aangezien het nog tot geruime tijd na zonsondergang boven de tien graden bleef. Het arriveren van de heldere lucht was later op de avond goed merkbaar aan de maan en sterren die geleidelijk feller gingen schijnen, en hierbij verkleurden van geelachtig naar zilverwit. Af en toe doken ze weg achter Stratus fractus die met een redelijke snelheid voorbijdreef, maar dit had geen verdere gevolgen zodat het neerslagtotaal beperkt bleef tot 0,0 mm.
Woensdag,17 maart 2010
Vanochtend bleek er nog steeds veel Cirrostratus en Altostratusbewolking te hangen die gezelschap kreeg van Stratocumulusvelden. De sluierwolken oogden echter sfeervol en hadden soms golvende structuren die het extra fraai deden ogen. Bovendien hielden ze ons warm toegedekt zodat lagere minima dan 3,8 graden konden vermeden worden. De Stratocumulusvelden gingen er in de loop van de middag geleidelijk uit waardoor we met een witachtige, versluierde hemel eindigden. De zon was hierdoor minder krachtig, maar de aanvoer van zachte lucht zorgde er toch voor dat we aangename maxima van 15,2 graden konden neerpennen. De wind draaide hierbij naar het west- zuidwesten en spande aan tot 30,6 km/h. Veel veranderde er aan dit beeld niet, en in de droge lucht werd er nauwelijks laaghangende bewolking gevormd. Naar de avond toe leek de bewolking in het westen steeds meer over te gaan in Altostratus terwijl er een paar Altocumulusbankjes zichtbaar werden, maar het bleef droog. De zon zagen we hierdoor niet meer ondergaan, ook al was de lucht boven Malderen nog min of meer blauw. Het bleef nog een tijdje zacht aanvoelen na zonsondergang, maar op het einde van de avond begon de afkoeling steeds meer haar stempel op het weer te drukken. Een vriesnacht lijkt er (in thermometerhut althans) echter niet aan te komen.
Donderdag, 17 maart 2011
Terwijl een groot deel van Nederland de voorbije dagen reeds door kil en donker winterweer werd geplaagd, ging vandaag ook Malderen voor de bijl. De bewolking is immers definitief komen afzakken naar het zuiden, en zorgde samen met het ontbreken van verwarmende zonnestralen en de aanvoer van polaire lucht voor een geleidelijk teruglopende temperatuur. Zowel 's morgens, 's namiddags als 's avonds hing er een bijna egaal grijze Stratuslucht en de temperaturen deden het stukken slechter dan de voorbije dagen met hooguit 6,8 graden. Met minima van 5,2 graden bleven we wel van vorst gespaard al heeft het aan de grond wellicht niet veel gescheeld. Het beetje wind dat er met snelheden tot 27,4 km/h uit het noordwesten stond, voelde waterkoud aan en af en toe leek er iets naar beneden te komen dat op motregen leek. Maar met 0,0 mm als dagtotaal stelde het in elk geval, net als deze 'lentedag', niets voor.
Zaterdag, 17 maart 2012
We bevonden ons vandaag voor het eerst in een zomerse situatie met subtropische luchtaanvoer, een convergentielijn met zomerse regenbuien erop en nog wat verderop het koufront dat een einde aan de 'hittegolf' zou maken. Dat was de theorie althans, want in werkelijkheid deed het allerminst zomers aan en was het vanochtend bibberen bij minima van 6,2 graden. Enkel de lucht had het uiterlijk van zo'n zwoele zomerochtend met Altocumulus castellanus en floccus in een enigszins fletsblauwe hemel terwijl de wind uit het zuiden kwam. Opwarmen deed het maar nauwelijks en er werden snel Stratus fractus flarden gevormd die voor we het wisten waren overgegaan in een gesloten, laaghangend wolkendek. Somberheid was hierbij troef terwijl het erg kil aanvoelde bij maxima die op 13,8 graden bleven steken. De wind haalde snelheden tot 29,0 km/h uit het zuid- zuidwesten en halverwege de namiddag viel er een tiental regendruppels. Daarna werd het weer droog en tegen de avond kwam het opnieuw tot een aantal perioden van miezerige motregen. Veel stelde het niet voor want de pluviometer wees op het einde van de dag nog steeds 0,0 mm aan. Het grijze weertype bleef ook 's avonds aanhouden met als voordeel dat we door het isolerende wolkendek nog geen bloempotten moeten binnenslepen of overdekken voor komende nacht.
Zondag, 17 maart 2013
We bevonden ons vanochtend aan de andere kant van de regenzone die tijdens de nachtelijke uurtjes nog wat regen heeft gebracht. Het was een erg zachte nacht bij temperaturen die rond 8 graden schommelden tijdens de ochtend. maar er bleef laaghangende Stratus en Stratus fractus bewolking hangen waardoor er een grijze en kille herfstdag volgde. Pas na de middag kwam de zon er tijdelijk door en kon het nog eventjes opwarmen tot 10,2 graden. Deze opklaringen waren afkomstig van een buienlijn die de bewolking aan haar voorzijde deed openscheuren door opwaartse luchtstromingen. En dus zeker niet het begin van een droge en zonnige mooiweersperiode voor zover we al zoiets konden verwachten met die beukende windvlagen tot 32,2 km/h uit het zuiden erbij. Het duurde dan ook niet lang voor we Cirrus densus bewolking te zien kregen en af en toe druppelde het uit flinke stapelwolken die in Stratocumulus castellanus bewolking zaten ingebed. Op het einde van de namiddag kwam het her en der tot flinke stortbuien die volgens de radar zelfs onweer aan boord hadden al doofde de bliksemactiviteit grotendeels uit zodra de Belgische grens in zicht kwam. Malderen slaagde er naar goede gewoonte in om behendig tussen de zwaarste buien door te slalommen al kreeg het toch nog een schampschot mee van een bui die net ten oosten van ons voorbijtrok. Dit ging zelfs gepaard met wat hagel waarna we uitzicht kregen op diepblauwe luchten met fraaie stapelwolken en vezelachtige aambeelden erin. Het zag er op sommige momenten erg dreigend uit maar geen enkele bui kon nog tot bij het weerstation doordringen. Na zonsondergang volgde een periode met gewone regen die het neerslagtotaal aanvulde tot een door een storing onbekend gebleven dagtotaal. Daarna bleef het meestal droog met hooguit nog wat verdwaalde druppels uit het zwaarbewolkte tot betrokken luchtruim. Het koelde flink af maar de minima van 5,2 graden werden afgelopen nacht al bereikt en niet meer scherpgesteld.
Maandag, 17 maart 2014
Het is afgelopen nacht niet bij die ijle sluierwolkjes gebleven want toen we vanochtend ontwaakten was het terug grijs en kil onder een gesloten Stratus wolkendek zoals het hoort te zijn. Het koelde af tot 7,5 graden. Ondanks de somber gestemde weerberichten was de bewolking niet egaal en liet ze af en toe ruimte voor een kleine opklaring. Sterker nog, na de middag werden de opklaringen breder en kregen we steeds vaker de zon te zien zodat het toch nog vrij aangenaam lenteweer werd bij maxima van 14,6 graden. Wel was de lucht een stuk minder helder dan gisteren, want het werd vooral tijdens de namiddag erg nevelig met teruglopende vertezichten. De opklaringen toonden ook geen azuurblauwe kleur meer en het zonlicht dat erdoorheen viel werd zichtbaar als stralenbundels alsof het licht in een stoffige rookkamer binnenviel (Jacobsladders). Ondanks het optreden van de opklaringen wist de bewolking zich niettemin goed te handhaven, want de bewolkingsgraad bedroeg steeds minstens 7/8. Een ander verschilpunt met gisteren was de wind die een stuk zwakker was en nu vooral uit noordwestelijke richtingen kwam. Tijdens de avond werd de bewolking weer dikker vanuit het westen en sloten we de dag terug in sombere en kille omstandigheden af zoals ze was begonnen. Ook de pluviometer zag er nog hetzelfde uit als in het begin met 0,0 mm erin.
Dinsdag, 17 maart 2015
Na een sfeervol ingeklede ochtend met nevelbanken, witberijpte bomen en zachte kleuren maakte een uitbundige lentezon haar opwachting. Deze zorgde voor een snelle opwarming die ook wel nodig was bij de negatieve minima van ... graden. Het ijs was al snel weggesmolten en tegen de middag was het volop lenteweer waarbij het uit de zwakke oostenwind en in de zon zelfs aan zomer deed denken. Er hingen war Cirrusveldjes en Altocumulusbankjes die tegen de middag grotendeels opgelost waren. Toch kleurde de hemel niet echt diepblauw en bleef er een heiige waas in de lucht hangen. Niettemin hadden we weinig te klagen bij temperaturen die op ... graden uitkwamen. Tijdens de avond koelde het snel af maar het ziet er niet naar uit dat dit opnieuw tot witberijpte landschappen zal leiden. Er werd wat nevel gevormd die de neiging kreeg om over te gaan in mist.
Donderdag, 17 maart 2016
Alle bewolking is tijdens de nacht opgelost en er lag terug ijs en rijp bij minima van -0,6 graden. Ook in de warmere binnensteden van Brussel en Mechelen lag alles onder de rijp waardoor koning winter een sterke reputatie als laatkomer wist op te bouwen. Gelukkig was er tijdens de voormiddag nog steeds niets van bewolking te zien waardoor de zon weerhet beste van zichzelf kon geven om de onderkoelde aardbewoners weer te ontdooien. De lucht was ook weer iets helderder met meer contrast en een beter zicht dan gisteren tijdens de namiddag. De aangevoerde lucht was erg droog waardoor er zich geen bewolking meer kon vormen, en ook de snijdende noordoostenwind is een flink stuk afgezwakt. Hierdoor voelde het heerlijk aan in de zon bij maxima van 12,8 graden en hing er een aangename lentesfeer. Na zonsondergang koelde het echter snel af en kwam de winter weer vanachter het hoekje kijken. Vanuit het noorden naderden er echter wolkenvelden waardoor het nog te bezien valt of we komende nacht nog negatieve minima gaan kunnen bijschrijven.
Vrijdag, 17 maart 2017
Zoals verwacht is er een einde gekomen aan het zonnige lenteweer en maakte een somber Stratus wolkendek bij het eerste ochtendgloren haar opwachting. Het hoefde daarom niet per se saai te zijn want in het zuidwesten zag de bewolking er wat donkerder uit dan in het noordoosten en er was ook nog een beetje struktuur in te zien. Maar de lenteliefhebbers die het weer van gisteren liever komend weekend zouden gezien hebben, hadden daar natuurlijk lak aan want veel beterschap lijken de erg beroerde weerkaarten niet te beloven. Dankzij de bewolking was het vanochtend nog zacht met temperaturen die niet beneden 6,9 graden zijn gezakt. Gelukkig voor de verstokte lenteliefhebbers was het geen onverbiddelijke overgang naar somber en kil weer want tijdens de voormiddag dreven er weer opklaringen binnen en zagen we de bewolking overgaan in een mix van Stratocumulus en Stratocumulus castellanus die er nog best fraai uit zag in combinatie met de diepblauwe hemel erboven. Het was vooral op thermisch gebied dat we dus moesten inleveren want we kwamen in koelere luchtmassa's terecht en in combinatie met de zon die toch al niet meer ononderbroken kon schijnen zorgde dit voor heel wat koelere omstandigheden en maxima die het bij 14,4 graden voor bekeken hielden. De opklaringen wilden uiteraard niet zeggen dat we nu aan de regen en wolken ontsnapt zijn, want in de loop van de namiddag zagen we vanuit het westen Cirrostratus en Altostratus opzetten die geleidelijk dikker werd. In de onderste luchtlagen zagen we ook Stratocumulus en Altocumulus binnenkomen waardoor het met momenten zwaarbewolkt tot betrokken werd. De wind wakkerde eveneens flink aan terwijl het er behoorlijk dreigend uitzag ten westen van ons in de laatste schemering. Toch slaagden we erin om het tot laat in de avond nog droog te houden maar tegen middernacht was er geen ontkomen meer aan en begon het flink te plenzen in Malderen.
Zaterdag, 17 maart 2018
Tijdens het tweede deel van de nacht is de regen overgegaan in sneeuw waardoor we in een witte wereld ontwaakten. Al viel dat witte met een centimeter nog mee. Tijdens de voormiddag sneeuwde het nog wat na maar uiteindelijk werd het droger vanuit het noorden. De zon kregen we echter niet te zien en de nijdige oostenwind zoog elke joule aan warmte uit onze verkleumde lichamen. Af en toe viel er nog een vlokje maar de Altostratus en pannus bewolking bleef onveranderd. De maxima werden afgelopen nacht opgetekend met 2,3 graden, en overdag vroor het waardoor er met deze stormachtige wind al snel ijs werd gevormd. Tijdens de avond ging dit proces verder en zakte het kwik verder naar -2,9 graden. De sneeuw heeft opvallend goed stand gehouden en het deel dat verdwenen is, was volledig aan sublimatie te wijten. De neerslag van vandaag en gisteren was overigens goed voor 9,5 mm tesamen.
Zondag, 17 maart 2019
Omstreeks 5H in de ochtend passeerde uiteindelijk het koufront en viel er wat lichte regen wat goed bleek te zijn voor 0,1 mm. De plotse stijging van de luchtdruk markeerde mooi de overgang naar de polaire luchtsoort en tijdens de ochtend zagen we de Cirrus en Cirrostratusbewolking in een scherp begrensde band wegtrekken naar het zuidoosten. Diepblauwe luchten maakten hun opwachting en al snel ontstonden daar stapelwolken in die uitgroeiden tot buien. Op verschillende plaatsen kwam het tot onweer, hagel, wolkbreuken en windvlagen. In Malderen was het echter niets van dit alles en bleef het gewoon droog terwijl we van mooie wolkenlandschappen en zonnige perioden konden genieten. De krachtige wind en de snel dalende temperaturen lieten het ook hier echter guur aanvoelen. Tijdens de late avond riep binnendrijvende aambeeldbewolking de afkoeling een halt toe en zo strandden we op minima van 2,3 graden. Door de krachtige zon konden we de maxima vandaag nog achter het koufront optekenen met 11,4 graden.
Dinsdag, 17 maart 2020
Het is volledig opgeklaard waardoor de dag een veelbelovende start maakte. Er waren enkel wat condensatiestrepen te zien en bij minima van 3,0 graden heeft de omgeving zich in mooie dauwdruppels getooid. In de hogere luchtlagen zagen we redelijk wat condensatiestrepen en later dreef er vanuit het westen ook Cirrus bewolking binnen terwijl er aan de horizon een aantal lange Altocumulusbanken te zien waren. Deze zorgden vooral voor sfeer want voor de rest bleef de zon onafgebroken schijnen en bij een zwak zuidwestelijk briesje haalden we maxima van 14,0 graden. Pas tegen zonsondergang kwam er wat dikkere Altostratus opzetten maar het maakte toen niet veel verschil meer en droeg alleen maar aan een fraaie zonsondergang bij. Daarna leek de bewolking niet meer verder toe te nemen waardoor de nacht in open en rustige omstandigheden van start ging. Het koelde daarbij wel sterk af.
Woensdag, 17 maart 2021
Nog steeds was het zwaarbewolkt maar nu waren het vooral losse wolkenflarden die we te zien kregen met af en toe een stukje blauwe lucht. Tussen die wolkenflarden zaten buien verscholen en daarvan kregen we er vooral vlak voor en rond de middag een aantal op ons dak. In de hogere luchtlagen zagen we vooral Cirrostratusbewolking die tijdens de voormiddag nog werd afgewisseld met wat dikkere Altostratusbewolking. Door deze evolutie zagen we de lucht geleidelijk dieper blauw kleuren in de opklaringen. Dit zorgde tijdens de namiddag weer voor een aantal wat vriendelijkere en zonnige momenten. De bewolking bleef echter overheersen en met een noord- noordwestelijke wind werd ook koele en vochtige lucht aangevoerd die de maxima aan de ketting hield met 9,0 graden maar de minima dan weer op peil kon houden met 4,0 graden. Af en toe vielen er nog wat druppels uit dikkere wolkenpaketten die tijdens de namiddag en avond passeerden al was er toch een duidelijke tendens naar wat droger weer merkbaar naarmate de uren verstreken. Het neerslagtotaal bleef uiteindelijk ook vrij beperkt met 0,5 mm.
Donderdag, 17 maart 2022
De bewolking heeft zich in de nacht verder uitgebreid naar de lagere luchtlagen waardoor we Stratus, Stratocumulus en Stratus fractus zagen in een betrokken hemel. Het kwik werd erdoor op peil gehouden met 1,8 graden en het was droog. Of toch zo goed als want we zagen in de verte dreigende neerslagstrepen hangen en af en toe voelden we toch wat fijne motregen op onze huiden neerslaan. De grond werd er echter niet nat van. Het bewolkte weertype nam het grootste deel van de voormiddag in beslag maar in het noorden werd de hemel helder en zagen we een scherpe overgang van Altostratus naar diepblauw terwijl de lagere Stratocumulus en Cumulus geleidelijk verdween. De noordelijke opklaringen wonnen amper terrein tot frustratie van de warmteliefhebbers die gisteren al een koude douche van jewelste (weliswaar met droogshampoo) moesten incasseren. Het enige wat ons kon bereiken was een waterzonnetje door Altostratus translucidus en vooral merkbaar koelere lucht nu de depressie ten zuiden van ons verder naar het oosten trekt en zo als een soort van trekpaard voor koude landlucht is gaan fungeren. De maxima bleven steken op 13,2 graden en het slechts zwakke oostelijke briesje moesten we er dan maar als troostprijs bij nemen. Tijdens de avond begon de wolkenband zich langzaam maar zeker terug te trekken naar het zuiden en dit gaf het kwik vrij spel om naar beneden te duikelen nu de noordoostenwind ook weer helemaal is gaan liggen. De kans is dus groot dat het neerslagtotaal van 0,0 mm komende nacht zal gaan bevriezen.