Re: Harmonie model onderschat buienactiviteit vandaag

Bericht van: Rutger (Meppel) , 27-03-2023 18:03 

Ik was naar aanleiding van de vraag van Rutger (https://www.weerwoord.be/m/2974163) nu toch wel benieuwd hoe de verwachting van Harmonie voor vandaag zich verhoudt tot de actualiteit. Dan moeten we toch wel de conclusie trekken dat dat model er enigszins naast zit. Het model liet een laag met stratocumulus zien die 's nachts boven land oplost, maar overdag uiteindelijk het land weet te veroveren. In werkelijkheid zien we ondiepe convectie (open cel structuur in dit geval) met neerslag, zie KNMI radarloop en Weerplaza satellietbeeld. Dit wordt ook benoemd in de guidance:

Modelbeoordeling:

De actueel lichte en relatief ondiepe buien die van over de Noordzee worden aangevoerd worden door met name de Harmonies grotendeels gemist. EC geeft het allemaal beter weer. Diepste convectie met de daarbij horende zwaarste windstoten blijven beperkt tot de oostelijke Noordzee. Timing van de neerslag morgenmiddag in EC iets sneller dan in de Harmonies. Harmonies zijn duidelijk wat droger in de grenslaag waardoor de eerste neerslag nog grotendeels verdampt. Ook goed te zien in het verschil tussen cappi- en neerslagplaatjes van Harmonie.

De verwachte temperaturen en dauwpunten komen overeen met de metingen dus daar ligt het waarschijnlijk niet aan. Maar als we dan de T850 bekijken dan zien we dat het Harmonie model met -2 tot -3°C komt terwijl bijv. GFS en een recente radiosonde meting -7 tot -8°C laten zien. Als dat T850 kaartje van Meteociel echt klopt (is trouwens 5 km resolutie variant i.p.v. 2.5 km, maar bewolkingspatroon is hetzelfde), dan lijken die te warme bovenluchten een verklaring te zijn waarom de buiigheid onderschat wordt door Harmonie.

 

Het zou een leuke test case zijn om een toekomstige versie van het model mee door te reken. Zoals ik al aangaf zaterdag keek ik in eerste instantie niet goed, en was het veel onstabieler dan ik dacht (zonder naar de bovenluchten te kijken).

Vandaag was van lijnvorming in elk geval geen enkele sprake.

Ik kijk nog steeds raar tegen die Harmonie uitvoer aan trouwens. Waarom zou bijvoorbeeld de wind zo wegvallen onder die convectieve lijn? Je zag dat snachts al gebeuren, dus die opmerking uit de guidance over kortgolvige straling gaat dan nog niet op.

Vanochtend heb ik nog even gekeken naar de data die tegenwoordig op het KDP staat, maar qua parameters bied dat weinig meer dan de bekende websites met quicklookjes. In dit geval ben ik bijvoorbeeld wel benieuwd hoe ver de model SST af zit van de werkelijkheid.

 

 


Harmonie model onderschat buienactiviteit vandaag   ( 1530)
Robert (Sint Philipsland) -- 27-03-2023 16:06
Re: Harmonie model onderschat buienactiviteit vandaag   ( 216)
Rutger (Meppel) -- 27-03-2023 18:03
Guidance noemde landwindeffect   ( 162)
Robert (Sint Philipsland) -- 27-03-2023 18:25