Flashback: 27 maart 2005 - 2022

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 27-03-2023 20:43 

Zondag, 27 maart 2005

 

Net als gisteren was het weer somber starten te Malderen met veel lage wolken en geen opklaringen aldus het thuisfront. In Alken zien we de dag onder een gelijkaardig weersbeeld van start gaan, maar tegen de middag komt het er tot enkele opklaringen en meer dan welkome zonnestralen waar ze in Malderen slechts konden van dromen vandaag. In de namiddag kregen we echter een korte regenbui te verwerken en ook te Malderen bleef het niet droog met 0,8 mm neerslag als dagtotaal. Ook op thermisch gebied deden we het kalmpjes aan met temperaturen die nu 8,6 en 15,0 graden schommelden. De wind trok hierbij aan tot maximaal 17,7 km/h uit het ZZW.

 

 

Maandag, 27 maart 2006

 

Nog voordat het eerste schijnsel daglicht in de Malderse atmosfeer was doorgedrongen hadden verschillende buien reeds flink huisgehouden. De buien waren aanvankelijk ontdaan van onweersverschijnselen of hagel, maar na een door indrukwekkende wolkenlandschappen ingekleed droog intermezzo werd een massale tegenaanval ingezet door zeer aktieve buienwolken, en kort na de middag kwam het onderandere in Brussel reeds tot een erg stevig voorjaarsonweer. Ongeveer terzelfdertijd kreeg ook Malderen een licht exemplaartje over de vloer, maar het gros moest nog komen toen in de vooravond de buien een extra puls kregen door een sterk aantrekkende hoogtestroming die de wolken als het ware de hoogte in zoog. Een tweede en derde onweer was hiervan het resultaat inclusief hagel, stortregen (tot 56 mm/h) en een aantal mooi vertakte bliksemontladingen om van te watertanden. Ook de wind speelde het spel goed mee door er met snelheden tot 56 km/h uit het zuiden tegenaan te beuken. Na het derde onweer keerde de rust weer en konden we nog een uurtje genieten van de zon, al koelde het reeds snel af onder de open hemel. Nachtvorst zit er evenwel niet in (de omgeving heeft nog wat thermische reserve door de temperaturen die vandaag weer vlot van 11,4 naar 19,1 graden stegen) en ook verse onweders lijken morgen uit den boze te zijn maar van (gewone) buien zullen we niet gespaard blijven. Tussen de buien door krijgt de zon echter ruime kansen om aan het lentegevoel verder te werken en dit ondanks de temperaturen die niet meer zo hoog zullen klimmen als vandaag en gisteren.

 

 

Dinsdag, 27 maart 2007

 

Opnieuw werd dit een stralende lentedag waarbij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat niet het minste teken van bewolking te bespeuren viel. Ten zuiden van de Lage Landen ligt echter een lagedrukgebiedje dat de komende dagen voor ons van betekenis zal zijn, en in de tweede helft van de namiddag reeds merkbaar werd in de vorm van vochtige lucht die in de hogere regionen van de atmosfeer is gaan binnenstromen. Dit was duidelijk te zien aan condensatiestrepen van een paar vliegtuigen die niet meer volledig oplosten. Dit effekt leek naar de avond toe niettemin weer te verdwijnen. Wat de temperaturen betreffen, leefden we weer eindeloos boven onze stand met waarden tussen 5,5 en 18,5 graden. De wind kreeg echter eveneens een niet te onderschatten rol in het weerstoneel toegespeeld; met snelheden tot 22,5 km/h uit het oost- zuidoosten zorgde deze weer voor een schraal effekt in de late namiddag en ook tijdens de rest van de dag voor wie zich op schaduwrijke plaatsen ophield. De wind luwde weer in de loop van de avond en de dag werd opnieuw afgesloten onder een heldere, fonkelende sterrenhemel.

 

 

Donderdag, 27 maart 2008

 

Een erg saaie en kille dag waarbij de zon vrijwel niet aan bod kwam. Het weersbeeld tijdens de voormiddag verschilde nauwelijks met dat na de middag en tijdens de avond. Gelukkig bestond de aanwezige bewolking uit een mengelmoes van Stratus en Stratus fractus zodat er op zijn minst nog iets was om naar te kijken. Ondanks het droge weer overdag zorgden de buien van afgelopen nacht nog voor 5,4 mm als neerslagtotaal. De temperaturen hielden het erg bescheiden met .5,9 tot 7,9 graden. Naast dit alles was het ook vrij rustig met een maximale windsnelheid van 22,5 km/h uit het west- noordwesten.

 

 

Vrijdag, 27 maart 2009

 

Nog steeds was grijs vanochtend de hoofdkleur. Deze keer waren Altostratus en Cumulus congestus de boosdoeners, al zag het er nu wat 'luchtiger' uit dan gisteren en heeft het enkel vannacht nog geregend met 0,4 mm tot gevolg. Het duurde nog een tijdje eer we in de Altostratusbewolking een waterig zonnetje zagen verschijnen terwijl de eerste blauwachtige kleurentinten tot na de middag op zich lieten wachten. De bewolking ging toen over in Cirrostratus, en vanuit het noordwesten klaarde het verder uit. De resterende sluierwolken die zich in het zuiden ophielden zorgden voor optische verschijnselen zoals halo's en bijzonnen. Wat volgde was een erg fraaie namiddag waarbij we typische mooiweerswolkjes te zien kregen terwijl de temperatuur kon oplopen van 5,2 naar 11,1 graden. De wind draaide hierbij naar het west- noordwesten en speelde met haar snelheden tot 41,8 km/h een niet te onderschatten rol in het weersgebeuren. De stapelwolkjes losten naar de avond toe grotendeels op, en maakten plaats voor wat verspreide Stratocumulusveldjes. De brede opklaringen daartussen zorgden ervoor dat het na zonsondergang erg fris ging aanvoelen waarbij lichte grondvorst de komende nacht niet uitgesloten is.

 

 

Zaterdag, 27 maart 2010

 

Aanvankelijk leek het nog alsof we vandaag de hele dag in het buiengebied zouden vertoeven dat ons gisteren overviel. De buien zijn echter ten zuiden van ons doorgeschoven en we kwamen reeds onder de invloed van een nieuwe depressie terecht. Deze bracht warmte advectie op gang waardoor er nauwelijks buien konden gevormd worden. In de heldere hemel waaronder we de dag bij minima van 6,5 graden aanvatten, ontstonden echter al snel stapelwolkjes die zich explosief gingen vermenigvuldigen. Vanuit het zuidwesten kwamen er vervolgens uitgestrekte Stratocumulusvelden binnengedreven zodat het een zwaarbewolkt en eerder kil weertype werd. De krachtige lentezon kon gelukkig voor thermiek zorgen waardoor de Stratocumulusvelden weer aan stukken werden gescheurd en we opnieuw wat bescheiden opklaringen te zien kregen. Hierin kon het opwarmen tot 15,0 graden terwijl de wind naar het westen draaide en snelheden tot 30,6 km/h haalde. We keken nu tegen een mix van Stratocumulus en Cumulus aan terwijl deze laatsten naar de avond toe weer verdwenen door het wegvallen van de thermiek. De Stratocumulusvelden werden naar zonsondergang ook een stuk schaarser, maar de westelijke hemel werd ondertussen reeds melkachtig door de nadering van eerdergenoemde depressie. Na zonsondergang bleef het lichtbewolkt en droog zodat het neerslagtotaal van 0,4 mm niet meer verder werd aangevuld.

 

 

Zondag, 27 maart 2011

 

Ook vandaag verliep in heel wat aangenamere omstandigheden dan de weermodellen lieten uit lieten schijnen. Fris was het echter wel, de minima bedoegen 4,8 graden en in Nederland werd zelfs lokaal matige vorst opgetekend. Ook de maxima waren niet zo hoog als een paar dagen geleden, maar met 17,2 graden mogen we in deze tijd van het jaar zeker niet klagen. Net als gisteren was het terug erg nevelig en keken we de ganse dag tegen een melklucht aan terwijl de droge oostenwind door de lage dauwpunten erg fris aanvoelde. Gelukkig kon ze zich een beetje inhouden met haar snelheden tot 17,7 km/h. Er waren net als gisteren wat wolkenvelden aanwezig die vooral uit Stratocumulus en Stratus fractus bestonden, maar de zon kregen we nog ruimschoots te zien en het bleef droog. Het neerslagtotaal van 0,0 mm konden we in erg frisse omstandigheden aflezen, waarbij we ons mogelijk weer aan lichte grondvorst kunnen verwachten tijdens de vroege uurtjes morgen.

 

 

Dinsdag, 27 maart 2012

 

Net als gisteren kwam het weer tot een flinke nachtelijke afkoeling en waren er op de dakramen weer wat ijskristalletjes te zien. Het kwik was in thermometerhut weggezakt naar 3,3 graden. De opwarming die daarna volgde was gelukkig even flink en in de namiddag konden we alweer 21,9 graden optekenen. De lucht was niet zo diepblauw als gisteren, maar toch was er vrijwel geen bewolking te zien buiten wat sluiers in het noorden. De wind haalde snelheden tot 19,3 km/h uit het noorden om tijdens de avond weer zo goed als volledig weg te vallen. Het koelde toen verbazingwekkend snel af waardoor er al vlug niet veel meer te merken was van de lentezachtheid van overdag. Met een neerslagtotaal van 0,0 mm wordt de reeks droogtedagen weer met een eenheid verlengd.

 

 

Woensdag, 27 maart 2013

 

De opklaringen zorgden ervoor dat het vanochtend op veel plaatsen flink vroor en ook Malderen had uiteraard prijs met minima van -2,8 graden. In het zuidoosten was bij zonsopgang wat Cirrusbewolking te zien maar veel meer dan dat kregen we voorlopig niet te zien. De zon was dus meteen van de partij om de boel te ontdooien, wat door de negatieve dauwpunten uiteindelijk niet lukte op schaduwrijke plaatsen. Sneeuwhoopjes en ijs zagen er tegen de avond nog min of meer hetzelfde uit als vanochtend en als er al iets verdween kwam dat door sublimatie of verdamping. Doordat er helemaal geen bewolking meer was en de wind verder afzwakte (op een piek van 27,4 km/h uit het oosten na) kon het wel iets warmer worden dan gisteren met maxima van 7,3 graden. Tegen de avond dreef er plots Stratocumulusbewolking binnen maar voor de verandering pakte dit eens positief uit daar de zon toch al bijna onder was en de nachtelijke afkoeling erdoor werd afgeremd. De bewolking was verbonden aan een depressie die nog steeds ten zuidoosten van ons ligt (indrukwekkende ijskappen op de satellietbeelden) maar ze leverde ons geen verse neerslag meer op zodat we met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten. Tegen middernacht vroor het nog steeds niet dankzij de bewolking, of beter gezegd: de temperatuur in thermometerhut lag nog boven nul.

 

 

Donderdag, 27 maart 2014

 

Onder een open hemel is het kunnen afkoelen tot -0,1 graden. Iets koeler dan gisteren en dus weer goed voor een witberijpte wereld. Toen de zon opkwam, verdween ze echter achter Stratusbewolking en konden we alleen met wetenschappelijke bewijzen aantonen dat ze er nog was. En daar hadden de mensen geen boodschap aan want in de verkilde, sombere wereld van 50 grijstinten moesten het grootste deel van onze voormiddag maar zien door te brengen. Gelukkig bekenden de weergoden omstreeks 10H30 kleur en kregen we terug opklaringen met zonneschijn te zien. Vooral de eerste helft van de namiddag verliep in erg zonnige omstandigheden waarbij het kon opwarmen tot 11,2 graden bij een naar zuid- zuidwestelijke richtingen draaiende, zwakke wind. Daarna verschenen er terug wolkenvelden waartussen we forse Cumuluswolken en soms ook Cirrus densus konden ontwaren. De atmosfeer was dus erg onstabiel al kwam het door de fletse kleuren niet tot geweldige contrasten of uitzichten. Vanuit het zuidoosten dreven er buien binnen langsheen een front dat ook van zuidoost naar noordwest liep en min of meer boven ons leek te stagneren. De warme lucht zat niet ten zuiden, maar ten noorden van dat front en op de scheidingslijn wisten de buien opeens uit te groeien tot het onweersstadium. Dit gebeurde rond zonsondergang, heel toevallig pal boven Malderen waardoor de eerste blikseminslag als een totale verrassing kwam voor de met verstomming geslagen bevolking. Zelfs de intense regenval liet niet vermoeden dat het die richting uitkwam, en dat kwam voor een stuk door de zeer nevelig geworden atmosfeer waarin de onweerswolken nauwelijks te herkennen waren. Er was enkel een deel van de hemel dat donkerder gekleurd was dan de rest terwijl er een heel apart avondlicht door de wolken leek te vallen. Het onweer ontplofte pas echt toen het een eind verder naar het noordwesten zat en in Malderen was het toen alweer opgeklaard waardoor het leek alsof er niets is gebeurd zolang je niet naar de natte ondergrond en de pluviometer keek. Deze wees 5,9 mm aan terwijl er enkel wat Stratocumulus in de laatste schemering te zien was. Omstreeks 22H30 gingen de hemelsluizen echter opnieuw helemaal open en kregen we aanhoudende buien tot na middernacht zodat we dit neerslagtotaal van ... mm naar de volgende dag konden meenemen. In Malderen zat er geen onweer op maar in de regio van Gent was het uiteindelijk toch weer prijs met een aantal goed gemikte blikseminslagen.

 

 

Vrijdag, 27 maart 2015

 

We bevonden ons vanmorgen in onstabiele polaire lucht waarin het is afgekoeld tot 3,7 graden. Er waren ook buien actief, maar de meesten hadden het zoals gewoonlijk in dit soort situaties op Nederland gemunt terwijl we in Malderen vooral met Stratus fractus, Cumulus congestus, Cirrostratus, Cirrus en Stratocumulus te maken kregen welke binnendreef na een periode van nagenoeg helder weer die ongeveer een uurtje duurde. De eerdergenoemde Cirrusbewolking breidde zich uit en ging over in Altostratus waardoor het alsnog in een verregende lentedag dreigde te verzanden, maar nog voor de middag halverwege was ging de bewolking terug over in Cirrostratus en klaarde het vanuit het westen op. Het werd nu erg zonnig met alleen wat stapelwolken en het warmde op tot 12,5 graden. De wind zwakte geleidelijk af en kwam overwegend uit westelijke tot noordwestelijke richtingen. Tijdens de avond losten de stapelwolken op en gaf de heldere hemel vrij spel voor een afkoeling die ons komende nacht weer dicht bij het vriespunt zal brengen. Het werd ook nagenoeg windstil tijdens de laatste paar uur van de avond.

 

 

Zondag, 27 maart 2016

 

Tijdens het tweede deel van de nacht is er een zeer actieve buienlijn over het Vlaamse binnenland gedenderd. Hier zat ook onweer op, al ging dit vooral om ontladingen boven het noorden van Frankrijk. Qua neerslag kon het echter ook in Malderen tellen met ruim 8 liter als voorlopig totaal terwijl wolken en wind voor zachtere minima van 8,1 graden zorgden. Daarna klaarde het bijna volledig op en maakte deze Paasdag een veelbelovende, lenteachtige start. Maar al snel werden er stapelwolken gevormd die het de zon samen met losse wolkenflarden en Stratocumulusveldjes knap lastig gingen maken. Op sommige momenten wist de bewolking zich tot een gesloten dek te organiseren, en leek het voor de rest van de dag naar de knoppen te zijn voor de zonne- aanbidders onder ons, maar telkens konden nieuwe opklaringen het luchtruim weer veroveren. We haalden maxima van 14,2 graden. Tijdens de tweede helft van de namiddag werd de lucht onstabieler en gingen de stapelwolken het steeds hogerop zoeken zodat er een aantal buitjes ontstonden. Eerst waren die nog niet meetbaar met slechts wat verspreide druppels maar na een tijdje kregen we een meer georganiseerde buienlijn op ons dak welke verschillende gordels van intense regen over ons joeg. Daarna volgden er schitterende wolkenluchten met statige buienwolken die tegen een diepblauwe lucht afstaken. Hieruit regende het af en toe nog lichtjes maar echt veel veranderde dit niet meer aan het neerslagtotaal van 9,0 mm. Na zonsondergang werd het definitief droog.

 

 

Maandag, 27 maart 2017

 

Het is tijdens de nacht helemaal opgeklaard waardoor de Cirrus en Cirrostratus bewolking in geen velden of wegen meer te bekennen viel. Ook de laaghangende Stratus en Stratocumulusvelden die we gisteren in de verte nog konden ontwaren, zijn met de noorderzon verdwenen waardoor we meteen gelanceerd waren voor een schitterende voorjaarsdag. De hemel kleurde diepblauwe en nergens was ook maar het minste spoor van bewolking te zien. Er werd ook zachte landlucht aangevoerd door een oostelijk tot zuidoostelijk briesje waardoor het snel opwarmde nadat we nog vrij koele minima van 5,0 graden hebben opgetekend. De hele dag door bleef het schitterend lenteweer en tijdens de namiddag haalden we maxima van 20,7 graden waarbij het door de diepblauwe lucht erg zuiders aandeed. Tijdens het tweede deel van de namiddag konden we echter zien dat het prachtige lenteweer stilletjesaan werd ondermijnd. De condensatiestrepen van vliegtuigen losten niet meer op en we zagen dit verschijnsel vanuit het westen geleidelijk over de ganse hemel uitbreiden waardoor deze uiteindelijk werd omgetoverd tot een 3D- schaakbord woor degenen die graag op hoog niveau spelen. Later werden er ook wat Cirruswolkjes in die richting zichtbaar maar veel stelde dit nog niet voor en de meeste mensen hebben er waarschijnlijk niet eens bij stil gestaan dat deze lenteafbraakprocessen reeds aan de gang waren. De fotografen hadden dit natuurlijk wel door want de condensatiestrepen stonden garant voor een mooie en sfeervolle zonsondergang. Neerslag is er ook deze keer niet aan te pas gekomen waardoor we opnieuw een dagtotaal van 0,0 mm konden bijschrijven.

 

 

Dinsdag, 27 maart 2018

 

Na een rustige en frisse nacht met minima van 2,4 graden heeft zich op daken en wagens rijp gevormd. De bewolking is inmiddels toegenomen en bestond uit Altostratus, Stratus fractus en Stratocumulus. Vooral die eerste was al een aankondiging dat er regen in de lucht hing die er halverwege de voormiddag reeds uitviel. De neerslag was buiig en de verschillen waren dan ook groot op kleine afstanden. Tijdens de namiddag ging de neerslag over in motregen maar deze hield wel het grootste deel van de avond aan onder een Stratus lucht. Gelukkig was deze neerslag zo licht dat er buiten veilig kon gereisd worden zonder nat te worden. Samen met de neerslag is er zachtere lucht binnen gestroomd waardoor de maxima nog 9,0 graden konden bereiken bij een westelijke tot noordwestelijke zwakke wind. In Malderen bleek het allemaal erg mee te vallen met een neerslagtotaal van 1,6 mm. 

 

 

Woensdag, 27 maart 2019

 

 Er hingen nog steeds veel Stratocumulusvelden en de zon had het al meteen knap lastig vanaf de eerste minuut. Er is blijkbaar ook nog wat neerslag gevallen aan de natte omgeving te zien maar de pluviometer heeft daar met 0,0 mm niet veel van opgepikt. Door de bewolking bleven de minima op peil met 2,8 graden maar overdag was het natuurlijk een ander verhaal. De zon is echter al vrij krachtig in deze tijd van het jaar en dankzij de eerder zwakke noordwestenwind voelde het bij de schaarse zonnige momenten nog best aangenaam aan in de buitenlucht bij maxima van 13,4 graden. Er ontstonden wat stapelwolken die het Stratocumulusdek bijvoederden en tijdens de late namiddag kwamen we onder invloed van een storing waardoor deze bewolking nog dikker werd. Het was dus afgelopen met die aangename momenten waardoor de dag kil en somber eindigde. De storing was echter zwak waardoor het droog bleef en de bewolking zorgde ervoor dat het nauwelijks afkoelde. 

 

 

Vrijdag, 27 maart 2020

 

 De Cirruswolken die gisterenavond weer te zien waren, zijn vandaag terug verdwenen. Maar het was niet meer zo koud als de voorbije ochtenden met minima van 0,8 graden en overdag werd het prima lenteweer bij temperaturen die naar 16,0 graden stegen. De oostenwind was nog een stuk zwakker al voelde ze wel nog vrij schraal aan op sommige momenten. De weersveranderingen waren ook merkbaar aan de lucht die ondanks het nu volledig ontbreken van enige bewolking een stuk fletser is geworden. Dit zorgde overigens voor een erg kleurrijke zonsondergang. Daarna zagen we dat de wind volledig is weggevallen terwijl er de voorbije avonden altijd nog een zuchtje bleef staan. Verder bleef alles voorlopig nog hetzelfde en ook van het neerslagtotaal valt net 0,0 mm nog niet veel te zeggen. 

 

 

Zaterdag, 27 maart 2021

 

 Tijdens het begin van de nacht kregen we nog met buitjes te maken uit het koufront maar het stelde allemaal niet zo heel veel voor en tegen de ochtend was de rust weergekeerd. De minima zijn op 4,1 graden uitgekomen en met een krachtige noordzestenwind dreven er losse wolkenflarden binnen. Deze hoorden bij onstabiele zeelucht en er ontstonden her en der voorjaarsbuien. Maar in Malderen bleven we duidelijk in de 'luwte' en bleef het bij bewolking die er soms wel dreigend uitzag. Tijdens de namiddag werd het rustiger met minder wind en bredere opklaringen waardoor de lentesfeer er weer in kwam al was een flinke jas nog steeds geen overbodige luxe bij maxima van 12,8 graden. Zeker op het einde van de namiddag toen enkele Cumuluswolken zich uitspreidden tot flinke 'pannenkoeken'van Stratocumulus die de zon definitief buiten beeld duwden. Hiertussen waren wel weer fraaie 'jacobsladders' te zien die er nog een mooi beeld van maakten bij zonsondergang. Warme kleuren en avondrood bleven echter uit. Na zonsondergang was het al zo rustig geworden dat er geen wind meer stond en het neerslagtotaal van 0,1 mm was afgelopen nacht al een feit. 

 

 

Zondag, 27 maart 2022

 

 Na het zonovergoten weer van de voorbije dagen was het weer even wennen om deze ochtend een eindeloos grijze Stratuslucht te moeten aanschouwen. Ze hield ons vorstvrij met minima van 5,4 graden maar zorgde door het onrbreken van enige zonneschijn voor een kille voormiddag. De bewolking was nog maar net bezig aan haar doortocht richting het zuiden want de opklaringen zaten slechts enkele tientallen kilometers ten zuiden van Malderen. Vanuit het noorden naderden er gelukkig nieuwe opklaringen en deze deden kort na de middag het weer plotseling helemaal omslaan naar zonnig en in een mum van tijd was er zelfs helemaal geen bewolking meer te zien. En zo kon het dan alsnog opwarmen tot een lenteachtige 18,0 graden bij een erg zwak noordelijk tot noordoostelijk briesje. De warmte was overigens geen lang leven beschoren want eens de zon onder was dook het kwik weer als een raket de dieperik in en was het bibberen geblazen in de buitenlucht. Al was dat misschien in het nodige perspectief te plaatsen want in het noorden van Nederland zat er nog veel koudere lucht met contrasten van wel tien graden tussen het noorden en zuiden van Nederland. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 27 maart 2005 - 2022   ( 62)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 27-03-2023 20:43
waarnemingen 26 maart 2023   ( 88)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 27-03-2023 20:44