Update Antarctische ijskap

Bericht van: Bart (Abcoude) , 17-05-2023 09:36 

Eerder deze week vroeg ik aandacht voor het feit dat er zo lang geen update kwam van de gegevens van Antarctica. Nu komt de NASA met een update van drie maanden tegelijk, op basis van gravitatiemetingen (GRACE FO).

Bron: https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/

De eerdere gegevens blijken niet veranderd, dat had ik wel een beetje verwacht. En ook in de laatste drie maanden is niet veel opvallends gebeurd. Opvallend is wel dat er volgens deze gegevens nu al ruim drie jaar géén netto massaverlies is op Antarctica. Waarschijnlijk is de sneeuwval flink toegenomen door de geringe hoeveelheid zeeijs. En kennelijk wordt dat (nog) niet teniet gedaan door een toegenomen afsmelt langs de randen. Het continent blijft ons verrassen.

Vreemd is dat de NASA een verkeerde 'change rate' opgeeft; als ik het nareken kom ik op -114 Gigaton per jaar, geen -149 Gt/y. 

Ook updates van Groenland, daar heb ik nog niet goed naar gekeken. Zo te zien gaat de afname van de ijsmassa daar gestaag door. De opbouw van de Surface Mass Balance (gegevens DMI) begon dit seizoen heel goed, maar zakte daarna helemaal in bij gebrek aan sneeuwval.

 

Bericht laatst bijgewerkt: 20-05-2023 10:24

Update Antarctische ijskap   ( 678)
Bart (Abcoude) -- 17-05-2023 09:36