Flashback: 1 juni 2004 - 2022

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 01-06-2023 19:38 

Dinsdag 1, juni 2004

Vanochtend ontwaakten we opnieuw onder een zwaar bewolkte hemel. Het oogde allemaal een beetje onstabiel en vochtig maar uiteindelijk hebben we het hier droog kunnen houden en naar de middag toe kregen we zelfs een aangenaam zonnig intermezzo waarbij de hemel rijkelijk versierd werd met zomerse mooiweer wolken. In de late namiddag begon het vanuit het zuidwesten weer te dreigen maar daar bleef het bij en met momenten kwam de zon terug. Het is echter duidelijk dat er een storing dichterbij komt vanuit het zuidwesten dus het is niet zeker of we de dag nog droog gaan afsluiten te Malderen. De temperaturen waren best te pruimen voor deze eerste dag van de meteorologische zomer met 10,1°C minimum en 22,4°C maximum. Kort na de middag werd nog een maximale windstoot van 20,9 km/h opgetekend. De komende dagen wordt het weer warmer, dit weekend zelfs richting 30 graden maar hiermee stijgen ook de onweerskansen, de kaarten duiden net als de voorbije jaren op een erg onweerachtige eerste decade van juni. 

 

 

Woensdag, 1 juni 2005

 

Nadat we opnieuw een erg frisse ochtend moesten doorworstelen bij temperaturen die gedaald waren tot 6,3 graden, volgde een mooie en aangename lentedag waarbij zich in de loop van de voormiddag wat stapelwolkjes vormden terwijl er ook wat sluierbewolking binnendreef. Ondanks dit alles wist de machtige junizon het kwik op te drijven tot waarden van 22,3 graden in de namiddag, maar uiteindelijk moest ze toch de duimen leggen voor steeds meer en dikkere sluierwolken die haar ondertussen volledig uit beeld geduwd hebben. Hierbij is de tot 18 km/h waaiende wind gedraaid naar het westen en vanuit die hoek kunnen we de komende uren een regenzone verwachten die zich op de radarbeelden reeds duidelijk aftekent. Het gaat om een warmtefront waarvan bijhorende depressie ten westen van ons blijft en in haar trek naar het noordoosten een flinke teug warme lucht mee zal zuigen wat zal resulteren in warmer weer waarbij de temperaturen op vrijdag zelfs de 25 graden zullen overschrijden. Maar natuurlijk laat deze depressie dit niet zomaar gebeuren en kunnen we ons in de loop van vrijdag verwachten aan een uit de kluiten gewassen onweerszone waarvan het zwaartepunt op dit ogenblik boven het noordwesten van België wordt berekend waar Malderen zich toevallig ook bevindt. Doch een onweer laat zich niet zomaar vatten door de berekeningen en interpretaties van onze weermodellen dus we kunnen stellen dat het alle kanten opkan en Malderen kennende kan het onweer dus evengoed rakelings langstrekken. Na dit alles volgt er een tijdelijke temperatuursdaling met lichtbewolkt weer de dagen erna. 

 

 

Donderdag, 1 juni 2006

Wie er vroeg genoeg bij was kon vandaag nog een streepje zon meepikken; vanuit het noordwesten was immers een regenzone in aantocht die van plan was om bijna in haar lengte over Malderen te trekken. Het uitspansel was bij zonsopgang reeds gevuld met doorschijnende Altostratus massa's welke in een mum van tijd in dikte toenamen, en de voormiddag was nog niet halverwege of de eerste druppels ploften neer op het weerstation. Er volgde een hele dag met afwisselend lichte of matige regen, opgezweept door een tot 26 km/ h uithalende noordenwind die het erg guur deed aanvoelen. De temperaturen waren eveneens aan de lage kant; we haalden amper 6,2 tot 12,4 graden. Gelukkig was de stroming boven onze streken zodanig dat de regenzone geleidelijk weer wat naar het westen bewoog en zo kwamen we alsnog in droger weer met zelfs een aantal opklaringen terecht. Hoe verder naar het oosten, hoe vroeger men de zon zag terugkeren en te Malderen was dit rond 15H het geval. Een paar buitjes kwamen tijdens de vroege avond langs, om het neerslagtotaal aan te vullen tot de uiteindelijke 3,8 mm, maar nadien bleef het definitief droog en rustig. De timing van de opklaringen is echter niet meteen indeaal te noemen, want het kwik dat overdag onder de wolken slechts met de grootste moeite wat kon opklimmen, dook onder de avondlijke opklaringen pijlsnel de dieperik in waardoor we morgenvroeg wel eens heel dicht in de buurt van de vorstgrens zouden kunnen stranden, vooral dan aan de grond. 

 

 

Vrijdag, 1 juni 2007

 

Terwijl de noordelijke helft van het luchtruim nog redelijk wat opklaringen vertoonde, was het zuiden bedekt met een kluwen van Altostratus, Altocumulus en Stratocumulus castellanus. Niet meteen een gunstig voorteken voor degenen die uit waren op een droge en zonnige dag, maar al bij al viel het nog tegen voor de onweers- en regenliefhebber want de regen en buien schoven netjes onder ons door alsof ze door een onzichtbare barrière werden tegengehouden. De barrière had echter veel weg van een door Windows gestuurde firewall want kort na de middag ontwikkelde zich plots een buienlijntje in het noorden van het land dat te Malderen zelfs voor flink wat onweer zorgde toen deze met een zuidoostelijke stroming langzaam meedreef. Het onweer was vooral electrisch erg aktief, op gebied van neerslag leek het nog erg mee te vallen met een neerslagtotaal van 1,2 mm met een piekintensiteit die ook al niet meer dan een dikke 10 mm/h bereikte. De rust keerde pas na een kleine drie kwartier weer en er volgde een mengelmoes van wolken en opklaringen terwijl het voor de rest van de dag droog bleef. Ondanks het gedonder was het erg rustig met slechts 16,1 km/h als maximale windsnelheid uit het noordwesten (hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de stroming steeds meer zuidoostelijk tot oostelijk werd in de loop van de dag). Met temperaturen tussen 10,6 en 21,7 graden keerde het zomergevoel vandaag weer terug en daar zaten die onweders ook wel voor iets tussen, zeker voor degenen die thuis waren en het uit eerste hand konden waarnemen, wat hier helaas niet het geval was...

 

 

Zondag, 1 juni 2008

 

Opnieuw ging deze dag in troosteloze omstandigheden van start waarbij het luchtruim urenlang bedekt bleef met laaghangende Stratusbewolking voordat we de zon te zien kregen. Het was niet echt koud met minima van 12,6 graden, maar het warmde slechts langzaam op door de aanwezige bewolking. Rond de middag leek de bewolking wat uit te dunnen en kregen we een waterig zonnetje te zien, maar dit werd al snel afgestraft toen er vanuit het zuiden dikkere wolkenmassa's kwamen opzetten die tevens wat lichte motregen aan boord hadden. Vervolgens kwam er dan toch nog een overtuigende doorbraak van de zon toen er steeds breder wordende opklaringen kwamen binnengedreven. De bewolking bestond voornamelijk uit Stratocumulus en Stratus fractus terwijl de lucht erg nevelig bleef. Het duurde hierna nog een tijdje voordat de koelte werd verdreven, maar uiteindelijk haalden we toch nog maxima van 23,8 graden terwijl de wind aanwakkerde tot 25,7 km/h uit het noord- noordwesten. Naar de avond toe werd de aangevoerde lucht nogal broeierig en plakkerig terwijl enkele buitjes hun kans schoon zagen om zich boven Belgisch grondgebied te ontwikkelen. Hoewel deze wat licht onweer aan boord hadden, verzwakten ze snel toen ze Malderen in het vizier kregen, en bleef er opnieuw niet meer dan een paar verdwaalde regendruppels over. De bewolking werd hierbij wel vrij chaotisch en bestond uit een mengelmoes van Cumulus fractus, Cirrus densus, Stratocumulus castellanus en Altocumulus aan een nog steeds erg nevelachtig aandoende hemel. Alle verdwaalde regen- en motregendruppels ten spijt bleef het neerslagtotaal vandaag beperkt tot 0,0 mm. Nieuwe opklaringen verschenen al snel in het zuiden, en hiermee gingen we ook de nacht in. 

 

 

Maandag, 1 juni 2009

 

Tijdens de ochtend maakte de atmosfeer in het noordoosten van Nebraska een onstabiele indruk door toedoen van Stratocumulus castellanus, Altostratus en valstrepen in het noorden. Voor stevig onweer was al deze wolkentroep echter niet ideaal, en zijn we in zuidwestelijke richting gereden om de opklaringen op te zoeken. Dit bracht ons weer in Kansas waar ondertussen stapelwolkjes waren onstaan die zich langs een band van Stratocumulus castellanus in de blauwe lucht vormden. Eentje ervan ontwikkelde zich razendsnel tot een onweersbui met flink wat regen, maar deze zakte al even snel in elkaar om vervolgens plaats te maken voor een nieuw onweer. Deze keer was het gemeend en kwam er een 'classic supercel' tot ontwikkeling met een wallcloud eronder. Ondanks het dreigende uiterlijk kon deze zich echter niet goed organiseren en was er ook geen duidelijke rotatie zichtbaar. De supercel liet het uiteindelijk weer afweten, maar de bliksemactiviteit was vooral na zonsondergang enorm toen zich langs de horizon een hele reeks nieuwe onweersbuien ontwikkelde. Alsof er onbekende krachten in het spel waren verdween de bliksemactiviteit echter als bij toverslag, en werd het weer rustig. De bewolking bestond nu vooral uit Cumulus Congestus en Stratocumulus castellanus waarin af en toe nog een bliksemflits te zien was. Ondertussen arriveerden we in Hayes County (zuidwesten van Nebraska) waar we de rest van de nacht doorbrachten in rustige omstandigheden.

 

 

Woensdag, 1 juni 2011

 

Zoals verwacht is het vanochtend inderdaad tot grondvorst gekomen, en vooral het noorden van het land ontwaakte in een winterse setting bij grastemperaturen tot -1,9 graden. In Malderen werd in thermometerhut 5,7 graden gemeten terwijl de afkoeling en het vocht voor een fraaie zonsopgang met nevelslierten zorgde. Daarna werden we weer van het winterseizoen naar het zomerseizoen geslingerd en ging het kwik al snel de hoogte in onder een heldere hemel. Hierin werden naar de middag toe typische mooiweerswolkjes (Cumulus) gevormd terwijl er in het zuidoosten nog een paar sluierwolkjes hingen van het wegtrekkende koufront. Er stak een zacht briesje tot 25,7 km/h uit het noord- noordoosten op en het kwik bereikte terug een aangenaam niveau bij maxima van 21,9 graden. Tijdens de namiddag dreef er veel Cirrusbewolking binnen terwijl de Cumuluswolkjes naar de avond toe weer oplosten. De avond verliep dan weer erg kil bij snel dalende temperaturen al lijkt er geen grondvorst meer in te zitten dankzij de invloedsperikelen van een naderend warmtefront. Voor zover het nog de moeite was om het te noteren, bedroeg het neerslagtotaal 0,0 mm.

 

 

Vrijdag, 1 juni 2012

 

We begonnen de dag zoals we ze gisteren waren geëindigd, met veel laaghangende bewolking waaruit af en toe motregen viel. Het was niet koud bij minima van 13,4 graden maar het herftgevoel was op deze eerste dag van de meteorologische zomer nadrukkelijk aanwezig. In de loop van de voormiddag kwam het tijdelijk weer tot regen wat de pluviometers aanvulde tot 0,8 mm. Tegen de middag werd het terug droger en rustiger en kwamen er een aantal spaarzame opklaringen door terwijl de bewolking nu bestond uit 7/8 Stratocumulus met enkele Cumuli eronder. Het was een stuk frisser dan we gewend zijn met maxima van 22,0 graden en de wind voelde frisjes aan met haar snelheden tot 20,9 km/h uit het noorden. Tegen de avond veranderde er weinig en vas er nog steeds veel Stratocumulus en Cumulusbewolking waaronder we even later de dag konden afsluiten.

 

 

Zaterdag, 1 juni 2013

 

Het was grijs en kil vanmorgen bij minima van 9,1 graden, maar ondanks de erg pessimistische weersvoorspellingen klaarde het in de loop van de voormiddag op en kregen we een periode met erg aangenaam lenteweer voorgeschoteld. De bewolking ging over van Stratus naar Stratus fractus en deze laatste had na de middag erg veel weg van Cumulus humilis wolkjes die het luchtruim voor 2/8 bedekten. Het warmde op tot 17,4 graden maar er stond nog steeds een koude noorwestenwind die de gevoelstemperaturen onder de tien graden joeg met haar snelheden tot 29,0 km/h. Er volgde een kille en zwaarbewolkte avond waarbij het wolkendek meestal gesloten was maar toe af en toe nog ruimte liet voor een minuscule opklaring. De wolken dreven met een erg grote snelheid vooruit in zuidelijke richting. Neerslag heeft het wolkendek niet voortgebracht zodat we met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten. hemel.

 

 

Zondag, 1 juni 2014

 

Het is tijdens de nacht opnieuw flink afgekoeld waardoor we de dag bij minima van slechts 7,2 graden aanvatten. Er werden Cumuluswolkjes gevormd en later kwam er ook Cirrostratusbewolking op de proppen waardoor de hemel een melkachtige indruk maakte. De ontwikkeling van Cumulusbewolking was veel beperkter dan gisteren, al hadden ze wooral tijdens de voormiddag en het begin van de namiddag nog enige neiging om tot Stratocumulus uit te spreiden. Veel verder dan 5/8 kwam de bedekkingsgraad niet meer en de temperaturen haalden zeer deftige waarden met 22,8 graden. Tijdens het tweede deel van de namiddag kleurde de hemel weer diep(er) blauw en stak er een zwak noordoostelijk briesje op dat drogere lucht leek aan te voeren. Het bleef tot kort voor zonsondergang aangenaam warm maar dan moesten we er toch aan geloven toen zich een snelle afkoeling inzette die ons morgenvroeg terug op vrij lage minima kan doen uitkomen. Maar voor het zover was moesten we eerst nog het neerslagtotaal van 0,0 mm optekenen. 

 

 

Maandag, 1 juni 2015

 

Het was vanmorgen rustig met brede opklaringen en door al het vocht voelde het nogal klam aan bij minima van 8,8 graden. De bewolking bestond uit Cirrostratus, Altocumulus en Stratocumulus die nogal chaotisch aandeden. De Altocumuluswolken stalen hierbij de show door hun bijzonder fraaie, kleine ribbelpatronen. Echt lang konden we daar niet van genieten, want de ribbeltjes verdwenen terwijl de Cirrostratus overging in Altostratus met de onvermijdelijke sombere gevolgen. De zon liet het afweten en het voelde kil aan, al was de zuidwestenwind gelukkig niet al te krachtig. De Altostratusbewolking werd rond de middag weer dunner en we kwamen weer in opklaringen terecht terwijl er Cumulus humiliswolkjes werden gevormd. Hierdoor kregen we dan toch nog een tamelijk vriendelijk weertype aangeboden waarbij de temperaturen echter wat achterbleven met maximaal 18,2 graden. Ook dit zonnige(re) intermezzo was maar van korte duur, want vanuit het noordwesten dreef tijdens de avond weer Cirrostratus bewolking binnen die scherp begrensd was en snel overging in Altostratus. De stapelwolkjes hielden het voor gezien, maar de zon deed dat ook waardoor de avond somber en kil verliep. Tegen zonsondergang verschenen er weer opklaringen vanuit het zuidwesten en ging de bewolking over in een chaotische mix van Altocumulus floccus, Altostratus, Cirrostratus en Cirrus die eigenlijk nog best wat sfeer uitstraalde. Onder het wolkendek waren geregeld flinke valstrepen te zien, al kwam het op de begane grond niet verder dan een paar druppels die samen goed waren voor een dagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 1 juni 2016

 

Het leek opeens alsof we ergens ver in het najaar waren terecht gekomen met mist en Stratus bewolking en vrij zachte minima van 14,2 graden. De bewolking bleef hangen en de mist ging over in nevel terwijl er af en toe lichte regen of motregen viel. Dit beeld bleef de hele dag hetzelfde en je zou dan ook totaal niet denken dat het warme zomerweer maar net over de Nederlandse grens zat met diepblauwe luchten, veel zon en temperaturen die ongeveer tien graden hoger zaten. Een situatie die we een paar jaar terug ook gezien hebben en net als toen is het er eentje van lange duur. Het is immers al de derde dag dat er geen enkele streep zonneschijn te zien was en het ziet er ook niet naar uit dat daar voor het einde van de week verandering zal in komen. Zowat identiek aan toen is dat er op de scheidingslijn met de warme lucht onweer zat dat op veel plaatsen voor verrassingen zorgde door het plotse opduiken van donderwolken tussen de stabiel lijkende Stratus en bij de koude maxima van 18,7 graden. Ze werden door een noordoostelijke stroming voortgedreven en een van de buien kwam pal op Londerzeel af. Doch opeens klapte de bui in elkaar en weg was die. Daarna zagen we dan een zeer actief onweerscomplex op ramkoers maar ook deze klapte in slechts luttele minuten in elkaar. Wel zagen we de atmosfeer beroerd worden en kon de bui door aanzuiging de wind eventjes naar het westen doen draaien. Er dreven een paar opklaringen binnen waarna de restbewolking van het onweer samen met Stratus alles weer liet dichttrekken. Wie net op het moment van de opklaring naar boven keek (zeer goede reflex nodig) kon Altocumulus floccus en Cumulus congestus zien. Daarna zagen we een opvallende ambertint doorheen de bewolking doordat het licht van de ondergaande zon op de muur van onweerswolken weerkaatste. De atmosfeer was voldoende in beroering gebracht om een klein stukje van de Stratusbewolking die ondertussen weer was binnengedreven opnieuw open te rijten waardoor we de bovenliggende laag Cirrus densus bewolking zagen. De Stratus flarden dreven daarbij aan een enorme snelheid vanuit het noordoosten voorbij terwijl de wind aan de grond nog steeds westelijk was. Uiteindelijk bereikten de buien ons niet en zelfs de onweersvrije restanten leverden geen druppel meer op waardoor het dagtotaal is blijven steken op 0,0 mm.

 

 

Donderdag, 1 juni 2017

 

Het was vanochtend erg koel met minima van 10,4 graden en daar zat een hogedrukgebied dat boven de Lage Landen was terecht gekomen in combinatie met ingevangen polaire lucht voor iets tussen. Vooral in de noordelijke helft van Nederland lagen de temperatueren erg laag met minima beneden 5 graden en aan de grond waarschijnlijk plaatselijk nog een graadje vorst. De heldere condities mochten we gelukkig een tijdje houden waardoor de zon alle ruimte kreeg om de boel weer op te warmen, en doordat het hogedrukgebiedje doorschoof in oostelijke richting kwamen we ook weer in een zuidelijk luchttransport terecht zodat de warmte ons weer kon bereiken. Het temperatuurscontrast tussen afgelopen nacht en deze namiddag was dan ook zeer groot want we haalden maxima van 28,4 graden. De warme lucht was niet volledig stabiel want er werden nogal wat stapelwolken gevormd en er ontstond ook Stratocumulus bewolking welke de zon in een lastig parket wist te brengen. Gelukkig ging dit naar de avond toe allemaal weer de juiste kant op en kregen we terug uitgebreide zonnige perioden waarbij het heerlijk warm ging aanvoelen onder begeleiding van een luchtig zuidwestelijk briesje. De warmte bleef ook lang hangen waardoor we tot diep in de nacht in open lucht konden vertoeven zonder onderkoelingsverschijnselen op te lopen. In de laatste schemering konden we echter zien hoe er vanuit het westen Altocumulus castellanus bewolking binnendreef waardoor we konden aanemen dat het zeker geen bestendige warmte was waarmee we te maken hebben, en de weerkaarten bevestigen dit ook in de vorm van grote onweerskansen in de loop van morgen. En daarmee dus de daarbijhorende regen die de planten uit hun lijden zou moeten verlossen voor zover de eventuele hagelstenen dit al niet zouden doen tenminste. Vandaag was het echter nog niets van dit alles en sloten we de dag af in tamelijk zwoele omstandigheden met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Vrijdag, 1 juni 2018

 

Op het einde van de nacht kwam het plots tot hevig onweer in het oosten van het land. Dit groeide uit tot een MCS complex waardoor vooral België in een mum van tijd onder een grote ijskap verdween. De dag begon hierdoor grijs al zag het er in de verste verte niet naar uit dat er zwaar onweer actief was en deed het meer denken aan een gewone regenzone door de egale Altostratusbewolking die over ons hing. Hier en daar zagen we wel Castellanus veldjes hangen en de zwoele minima van 15,3 graden verraadden ook potentie voor zware buien. Omstreeks 8h begon het dan te druppelen en dit was meteen het begin van een kletsnatte, verzopen regendag die amper droge perioden kende... voor de niet-Londerzelenaren in België. In Malderen bleek het immers zo goed als droog te zijn gebleven met slechts 1,6 mm als dagtotaal. Wel was er veel bewolking die meestal uit Stratus en Altostratus bestond zodat het een kille dag is gebleven met maxima van 18,8 graden. 

 

 

 

Zaterdag, 1 juni 2019

 

 De zachte luchtmassas hebben de Lage Landen nu pas echt veroverd en na reeds erg hoge minima van 10,6 graden te hebben opgetekend, ging het in sneltreinvaart nog verder de hoogte in. Net als gisteren werden er al snel wolken gevormd, al bleef het deze keer bij Cumulus mediocris die in de loop van de dag steeds meer werd afgeplat tot er enkel Cumulus humilis overbleef. Bij een zachte zuidwestelijke bries haalden we maxima van 31,9 graden. Tegen de avond losten de mooiweerswolkjes op maar nu kwam er Cirrus en Cirrostratus opzetten vanuit het noordwesten. Voorlopig had dit nog geen verdere gevolgen en er volgde een rustige en erg zwoele avond waarin we met een neerslagtotaal van 0,0 mm afsloten. 

 

 

Maandag, 1 juni 2020

 

 Nog steeds hing het luchtruim vol met sluierwolkjes die voor extra sfeer zorgden. De wind is naar het oosten tot noordoosten gedraaid maar toch stroomde er erg warme lucht binnen waardoor het zelfs met de droge lucht al snel drukkend ging aanvoelen in de zon. De minima waren overigens ook al wat hoger met 12,5 graden. De wind was nog steeds vlagerig al was ze iets minder krachtig dan gisteren. Kort na de middag zagen we dan 1 klein stapelwolkje ontstaan pal boven Londerzeel maar na een kwartiertje was dit weer weg en dat was al meteen alles wat we van lage bewolking zagen. Nochtans leek het in het nabije Nederland een stuk minder zonnig te zijn dan hier. We haalden maxima van 30,3 graden en de warmte bleef tijdens de avond ook lang hangen, mede doordat de wind verder afzwakte. Maar omstreeks 21H begon er toch weer wat kilte in te komen. Geen wonder natuurlijk aangezien de kurkdroge lucht met een neerslagtotaal van 0,0 mm de warmte niet goed kon vast houden. Al zagen we de zweetdruppels natuurlijk nog steeds over de lichamen van de land- en tuinbouwers heen parelen. 

 

 

 

Dinsdag, 1 juni 2021

 

Na een koele en heldere nacht met minima van 10,6 graden wan de zomersfeer er weer volop. De eerste zonnestralen voelden meteen warm aan en het kwik steeg snel naarmate de uren verstreken. De wind zocht nu oostelijke tot zuidoostelijke richtingen op waardoor de aangevoerde lucht nog droger en stabieler werd en er nu helemaal geen stapelwolken meer gevormd werden. De zon scheen nu ononderbroken en de lucht was staalblauw. Tijdens de namiddag leek het dan toch nog de verkeerde kant op te gaan voor de zomerliefhebbers want de wind kwam nu opeens erg brutaal opzetten en het leek wel alsof we in een mini- storm waren terecht gekomen. Wie nu even buiten de krant wilde lezen had achteraf in elk geval geen papierversnipperaar meer nodig om de dagelijkse portie coronanieuws te vernietigen. Het voelde koeler aan dan het was en de maxima van 29,1 graden zullen dan ook door velen onderschat geweest zijn. Net als de zonnebrand natuurlijk want met die koele, luchtige bries erbij was het weer even verraderlijk als een sneeuwwandeling maken zonder bescherming in het hooggebergte. Tijdens de avond raakte die wind dan toch eindelijk gekalmeerd en nu kwam de zomersfeer er helemaal in met zeer aangename temperaturen tot een heel eind in de avond waarbij we zelfs om acht uur nog verkoeling moesten gaan zoeken in de schaduw. Die kwam er overigens vrij snel eens de zon onder was want de droge lucht kon moeilijk warmte vast houden. In het zuidwesten leek in de avondschemering een lichte waas te ontstaan die waarschijnlijk een eerste voorteken is van een weersverandering met onweerskansen die de volgende dagen op het menu staat. Maar vandaag was daar dus nog niet veel van te merken met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

 

 

Woensdag, 1 juni 2022

 

Na een koele ochtend met minima van 9,1 graden konden we van een zonovergoten voormiddag genieten waarbij het ondanks de redelijk koele atmosfeer snel warm ging aanvoelen in de krachtige zomerzon. In de schaduw en in de wind was het echter nog steeds frisjes en die wind was zeker tijdens de namiddag nog prominent aanwezig, zij het deze keer uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen in plaats van het koele noorden. De stapelwolken die pas tegen de middag ontstonden hadden ook een heel andere aanblik met hogere basissen en contrastrijke, gekartelde randen. Ze werden geleidelijk talrijker al kwam het deze keer slechts tot beperkte uitspreiding als Stratocumulus. Een enkel exemplaar slaagde er niettemin in om nog enkele druppels in Malderen te droppen. Voorts konden we dan weer genieten van zonnige perioden en zeker tijdens de late namiddag werd het terug erg aangenaam en fraai zomerweer ondanks het wat slabakkende kwik dat het bij 20,7 graden al voor gezien hield. Hoewel de stapelwolken nu erg snel oplosten was er nog een hardnekkige wolkenstraat die er blijkbaar lol in had om net in de lijn tussen Malderen en de zon te blijven hangen waardoor we met de kille wind erbij toch maar beter een extra truitje konden aantrekken in de buitenlucht. En ook toen de wind later ging liggen konden we dat maar beter aanhouden want het koelde nu zeer snel af onder een heldere, diepblauwe hemel. De kans bestaat zelfs dat er hier en daar weer wat grondvorst zal optreden. De druppeltjes overdag ten spijt was alle neerslag niet meetbaar en konden we het dus weer op 0,0 mm houden als dagtotaal. In het laatste schemerlicht konden we in het zuiden een band van Cirrus en Cirrostratus ontwaren die bij het warmtefront van een depressie ten westen van Portugal hoorde.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 1 juni 2004 - 2022   ( 58)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 01-06-2023 19:38
Waarnemingen 31 mei 2023   ( 72)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 01-06-2023 19:38