Re: Hallo....! Is daar (n)iemand? Specialist teleconnecties gevraagd..

Bericht van: Jorn (Tiel-Noord) , 14-11-2023 18:47 

Jammer dat niemand met enige kennis van zaken antwoord of met een link naar een eerdere uitleg komt Jorn. Ik denk met name aan Stan en ik meen ook Ruben. Ik heb een ezelsbruggetje in mijn hoofd, “Owee een EK”…. vanwegen de mogelijke tele-connectie als stimulans voor hogedruk in het verboden gebied of Scandinavië.

 

Het staat voor Oost warm v/s west koud. Dus als de Indische oceaan deze di-pool laat zien is de kans op wintergunstige drukverdeling hier blijkbaar (wat?) groter. Ik ben geen statisticus, maar ik moet toegeven dat ik de indruk heb dat alle wat koudere winterse perioden in de afgelopen 5 jaar inderdaad, en wellicht met wat fantasie, gepaard gingen met net iets koeler water in het westen t.o.v. het oosten, maar de verschillen zijn vaak klein (die winters stelde echter ook niets voor 🙂. Vaak ook na verhoogde tyfoon/depressie activiteit daar in het westen waardoor het water tijdelijk wat koeler was. Nu is het patroon, zoals meestal, omgekeerd en (door El nino wellicht) een stuk uitgesprokener dan normaal. Ik hoop dus maar dat het niet alles bepalend blijkt en dat noord-blokkades hier ook voor kunnen komen (en misschien wel sterker of gunstiger voor langer winterweer dan sinds 2013) in de huidige IOD setting. Maar anders kan wellicht de IOD situatie begin komend jaar nog op tijd keren…. Of blijkt de interactie met andere tele-connecties weer juist gunstig. Want volgens mij is dat het enige feit in deze: er zijn zoveel variabele, dat nog steeds niemand of geen enkele computer betrouwbaar kan berekenen waar die op langere termijn dan 5 dagen op uit draaien.

 

Bedankt voor je moeite en voor je antwoord. Ik zet het even uit in Jip en Janneke taal. 

Voor mij zie ik de Indische Oceaan. Deze oceaan heeft een oostzijde en een westzijde. De watertemperatuurverdeling wordt dan de dipool genoemd. Als het water in de oostelijke zijde warmer is dan in de westelijke zijde is de gedachte dat deze verdeling de kans op winterse blokkades bij ons vergroot. 

Als de dipool omgekeerd is, zoals nu, dan is dat voor de winter bij ons minder gunstig. Echter, met alles wat we weten blijft de onzekerheid gigantisch groot. 

Dus, 

Gunstige dipool: water oostzijde warm, en water westzijde koud.

Ongunstige dipool: water oostzijde koud, en water westzijde warm.

Zekerheid: het lijkt op bovenstaande manier invloed te hebben op winterse blokkades bij ons, maar de onzekerheid is heel erg groot, dus moeten we ons eigen er niet te veel op vastpinnen.

Is dit hoe je het bedoeld?

 

Liefhebber van herfst en winter, koud en nat weer èn onweer. Een hekel aan nutteloze warmte(warm en droog)

Verband El Nino en IOD   ( 478)
Jorn (Tiel-Noord) ( 9m) -- 08-11-2023 22:06
Hallo....! Is daar (n)iemand? Specialist teleconnecties gevraagd...?   ( 252)
Maurice (Ekenäs, Säffle kommun) ( 55m) -- 13-11-2023 11:28
Re: Hallo....! Is daar (n)iemand? Specialist teleconnecties gevraagd..   ( 196)
Jorn (Tiel-Noord) ( 9m) -- 14-11-2023 18:47
Re: Hallo....! Is daar (n)iemand? Specialist teleconnecties gevraagd..   ( 196)
Maurice (Ekenäs, Säffle kommun) ( 55m) -- 15-11-2023 22:07