Daar dient wel aan toe te worden gevoegd dat je nooit zeker bent dat die eerste signalen effectief tot iets gaan leiden. Ik ben voor volgende week toch nog bevreesd dat die kleine depressie die door de hogedruk op de oceaan heen kruipt iets te prominent wordt en de zachte vochtige lucht en wolken een eind tot in Duitsland schuift, waardoor er voor onze regio weer minstens twee dagen uitstel volgen (als na passage van het laag de wind weer naar het noordoosten draait). Op dinsdag zit Vlaanderen en de ardennen waarschijnlijk nog met regen en positieve dauwpunten, waarna de winter dan in de loop van de dag vanuit het noordoosten geleidelijk weer terrein zou winnen. Dan zijn we alweer op dag 7.
De lucht uit Skandinavië is koud, maar nog niet koud (en vooral droog) genoeg om die heldere omstandigheden te creëren die het vanzelf laten vriezen. In december is het gevaar van stratus ontstaan uit vocht opgepikt op de Oost- en Noordzee zeer groot. De afkoeling aan de bodem valt in die omstandigheden vaak tegen. Veel ijsvorming verwacht ik niet de eerste tien dagen. Veel te veel wolken. Sneeuw is wel een mogelijkheid, maar die zit altijd op de grens tussen de koude en de zachte lucht, met bijhorende risico's.
Grosso modo is het positief vast te stellen dat de grosswetterlage zich vanaf morgen omstelt en dat we dan in een periode treden waarin een en ander voor de winterliefhebber mogelijk is. Voor schaatsliefhebbers zal toch eerst het vocht uit de lucht moeten, alvorens de heldere omstandigheden kunnen ontstaan die voor weidverbreide matige vorst kunnen zorgen.
Ja volledig eens Dieter.
De getoonde zijn zeker geen zekerheid dat dit zal slagen. Voor elk van deze pluimen hebben we er al veel te veel gehad die op het laatste terug omsloegen naar zacht weer. Echter, omgekeerd zie je vrijwel niet (plots naar koud op korte termijn).
Quote selectie