"Koolstofdioxide wordt een krachtiger broeikasgas"

Bericht van: Jan (Workum, FRL) , 01-12-2023 19:06 

Bron: https://scientificrussia.ru/articles/uglekislyj-gaz-stanovitsa-vse-bolee-mosnym-parnikovym-gazom-pokazalo-issledovanie

Vertaling: Googletranslate

KOOLSTOFDIOXIDE WORDT EEN KRACHTIGER BROEIKASGAS, ZO BLIJKT UIT ONDERZOEK 

De nieuwe studie, uitgevoerd door wetenschappers van de Rosenstiel School of Marine, Atmospheric, and Earth Science van de Universiteit van Miami, werd gepubliceerd in het tijdschrift Science , volgens de officiële website van de school.

Brian Soden, senior auteur van het onderzoek, legde uit: "De resultaten laten zien dat naarmate het klimaat reageert op de toename van kooldioxide, kooldioxide zelf een krachtiger broeikasgas wordt." Dit is een verder bewijs dat de uitstoot van kooldioxide (CO2) zo snel mogelijk moet worden teruggedrongen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen. Broeikasgassen zijn stoffen met een hoge sterkte, ze laten zonlicht door, maar blokkeren tegelijkertijd de infraroodstraling die van het aardoppervlak komt.

In het onderzoek gebruikten wetenschappers de modernste klimaatmodellen en andere hulpmiddelen om de impact van stijgende CO2-concentraties op het gebied van de bovenste atmosfeer, bekend als de stratosfeer, te analyseren. Wetenschappers weten al lang dat deze afkoelt naarmate de CO2-concentraties stijgen. Ze ontdekten dat de afkoeling van de stratosfeer ervoor zorgt dat daaropvolgende toenames van CO2 een groter warmtevangend effect hebben dan eerdere toenames, waardoor koolstofdioxide een krachtiger broeikasgas wordt.

De hoeveelheid warmte die in de atmosfeer wordt vastgehouden door een proportionele toename van CO2, wat wetenschappers stralingsforcering noemen, wordt lange tijd beschouwd als een constante die in de loop van de tijd niet verandert.

De ontdekking laat zien dat de stralingsforcering niet constant is, maar verandert naarmate het klimaat reageert op de stijgende koolstofdioxide, die de opwarming van de aarde veroorzaakt door warmte-energie in het klimaatsysteem vast te houden.

“Toekomstige stijgingen van CO2 zullen een groter opwarmingseffect op het klimaat hebben dan gelijkwaardige stijgingen in het verleden. Het nieuwe inzicht heeft aanzienlijke implicaties voor de interpretatie van zowel vroegere als toekomstige veranderingen in het milieu en suggereert dat klimaten met een hoog CO2-gehalte inherent gevoeliger kunnen zijn dan klimaten met een laag CO2-gehalte”, zegt hoofdonderzoeksauteur Haozhe He).  

Het werk werd uitgevoerd met behulp van een reeks klimaatmodellensimulaties van het CMIP (Coupled Model Intercomparison Projects), een reeks gecoördineerde experimenten uitgevoerd door tientallen van de meest uitgebreide klimaatmodellen ter wereld. Om hun werk ook buiten de simulatiewereld van klimaatmodellen aantrekkelijk te maken, voerde het onderzoeksteam ook talloze offline berekeningen van de stralingsflux uit met behulp van high-fidelity modellen voor stralingsoverdracht en analytische modellen. 

Bericht laatst bijgewerkt: 01-12-2023 19:07
Haal de energie uit de hemel, niet uit de hel.

"Koolstofdioxide wordt een krachtiger broeikasgas"   ( 532)
Jan (Workum, FRL) -- 01-12-2023 19:06
Re: "Koolstofdioxide wordt een krachtiger broeikasgas"   ( 385)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 01-12-2023 19:50