Met grote verbazing kijk ik naar de weerwaarschuwing van het KNMI: code geel zegt het instituut. Waarvoor? Voor de gevoelstemperatuur. Er is kans op onderkoeling en koudeletsel. In de diverse nieuwsbulletins hoor ik presentatoren over diezelfde gevoelstemperatuur. De gewone temperatuur is ondergeschikt geworden aan het gevoel.
Jongens, het vriest 5 graden. Als dat niet voldoende is voor de krantenkop, laat het dan gewoon. Zeg dan gewoon dat het zonnig is en dat je met terrasverwarming niet meer aan je trekken komt. Als we het waarschuwingssysteem gaan baseren op gevoel, wat is dan de volgende stap?
Vanwege dit soort rare kronkels heb ik het gevoel (komt ie weer) dat veel mensen na afloop van de winter zullen zeggen dat dit seizoen toch wel heel koud aanvoelde. De objectiviteit wordt hiermee afgedaan als een gevoelskwestie.
Hoe kijken jullie naar het fenomeen van de gevoelstemperatuur?
Waarschuwingssysteem baseren op gevoel? Windchill is geen emotie of iets dergelijks.. Die grens van -15 is natuurlijk arbitrair als ook het hele waarschuwingssysteem. Maar feit is dat het in de wind gruwelijk koud is en dat doordat je lichaamswarmte heel snel wordt afgevoerd de kans op bevriezing toeneemt. Het is niet alleen bedoeld voor jan en alleman maar ook voor organisaties en bedrijven die mensen buiten hebben werken.
Het lijkt vooral erg in om overal maar een mening over te hebben en overal maar over te klagen. Ik neem die code geel voor kennisneming aan en doe er vervolgens niets mee.
Quote selectie