Re: Stralingsbalans op een zonnige dag in januari

Bericht van: Rutger (Meppel) , 10-01-2024 12:58 

Gisteren plaatste Rutger (Meppel) op het Off-Topic forum een mooi plaatje van de stralingsbalans op 9 januari op het onderzoeksveld van de Veenkampen bij Wageningen. 

https://met.wur.nl/veenkampen/graphs/cur/

(kies: Tuesday. deze gegevens blijven een week lang zichtbaar en worden daarna vervangen).

Dat was bij onbewolkt weer. De netto uitstraling is dan natuurlijk maximaal. Bij bewolkt weer wordt de netto uitstraling bijna 0. De bruto uitstraling blijft natuurlijk gelijk (die is alleen afhankelijk van de temperatuur) maar de terugstraling door broeikasgassen, aerosolen én bewolking is dan bijna gelijk aan de bruto uitstraling.

Het albedo is best hoog (getallen afgelezen uit de figuuur), misschien doordat er wat rijp op het veld is?

Rutger, weet je of deze gegevens ook beschikbaar zijn over een langere periode?

Ja gisteren was echt uitzonderlijk. Ik heb verder nog niet gekeken naar metingen/modeluitvoer van de atmosfeer voor wat betreft waterdamp, ozon, aerosolen etc. Wellicht dat Cabauw ook interessante metingen heeft (tzt via KNMI KDP beschikbaar).

Het hoge albedo viel mij ook al op. Voor fris gras is de vuistregel ongeveer 23% maar in de winter is dat vaak iets lager (bruin/nat etc). Op de Wageningse berg is er weinig rijp in de zon maar dat zou inderdaad een goede verklaring kunnen zijn, of misschien dat er bij de Veenkampen bevroren plassen zijn, het is daar altijd kletsnat.

Een kleine aanvulling op jouw annotatie; wat je als "netto opwarming" benoemd is strikt genomen de beschikbare energie (netto straling). Dat bevat ook opwarming/afkoeling van de bodem, en ook verdamping. Er staat op het meetveld ook een EC installatie, al weet ik niet hoe betrouwbaar die (ruwe data) is bij dit soort winterse omstandigheden met relatief kleine fluxen. Vaak sluit de energie balans vrij slecht als je alles bij elkaar op telt. Dat gezegd hebbende, gistermiddag was de voelbare warmtestroom (=H, afgifte van warmte aan de lucht) zo'n 30 W/m2 met een vergelijkbare flux voor verdamping (=LE).

De ruwe data van de Veenkampen is te vinden op (vanaf 2011-06):
https://veenkampen.nl/data/

Niet alle bestanden zijn consistent qua inhoud dus soms vergt het wat handwerk en/of uitzonderingen bij het inlezen/verwerken ervan.

 

Ook vandaag is het prachtig helder, maar toch is het verschil met gisteren is duidelijk te zien:


https://met.wur.nl/veenkampen/graphs/cur/


Stralingsbalans op een zonnige dag in januari   ( 673)
Bart (Abcoude) -- 10-01-2024 12:10
Re: Stralingsbalans op een zonnige dag in januari   ( 392)
Rutger (Meppel) -- 10-01-2024 12:58