Zuid-Europa sluit vanaf morgen een nattere episode af.

Bericht van: Kevin (Lubbeek) , 01-04-2024 21:09 

In Spanje hebben ze tot in het verre zuiden kunnen genieten van een flinke slok water waardoor ze daar toch iets betere papieren hebben dan voorgaande jaren om aan de zomer te beginnen. Vooral in Zuid-Frankrijk hebben ze een mooie inhaalslag gemaakt op de voorgaande drogere jaren. Daar hebben ze nu al op veel plaatsen de totale neerslag van het hele jaar 2023 ruim overschreden met waarden boven de 600mm regen op sommige plekken. Vooral maart zette zijn beste beentje voor met bv in de Zuid-Franse kuststad Nice meer dan 5(!) keer de normale neerslag voor de maand maart. Op enkele plekken in Zuid-Frankrijk is dit de natste maand maart ooit gemeten. in Nice moeten ze enkel maart 2013 laten voorgaan als recordmaand. Maart 2013 haalde daar 0,9mm regen meer dan maart 2024.

Al bij al dus goed nieuws voor de natuur ginder. Zeker gezien het feit dat deze grote hoeveelheden neerslag er zijn gevallen zonder grote overlast. Bij GFS voorzien ze op de zeer lange termijn opnieuw een verstoring daar dus dat ziet er - na een zonnige periode - goed uit voor ginder indien het zo uitkomt.

Ik geloof er sterk in dat een natter Zuid-Europa ook in ons voordeel gaat spelen op de lange termijn vwb onweerskansen uit die richting. in eigen regio zitten we ook met een goed verzadigde bodem, wat van 2024 wel eens een top onweerseizoen zou kunnen maken icm met voldoende onstabiliteit en warmte!Zuid-Europa sluit vanaf morgen een nattere episode af.   ( 1050)
Kevin (Lubbeek) ( 70m) -- 01-04-2024 21:09