Flashback: 23 april 2005 - 2023

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 23-04-2024 20:08 

Zaterdag, 23 april 2005

 

De eerste paar uur van de daglichtperiode verliepen nog erg veelbelovend en zonnig, doch aan de geplande regenzone was geen ontkomen want langzaam maar zeker begon de bewolking vanuit het zuiden toe te nemen. Het ging eerst om hoge bewolking die eerder een bijdrage aan het mooie weer gaf ipv er afbreuk aan te doen, maar eens de zon er moeilijker doorheen raakte was de pret er al snel af en in de loop van de namiddag kregen we dan de eerste regendruppels te verwerken welke het begin waren van een periode met lichte maar aanhoudende regenval. Al bij al stelde het maar weinig voor want het dagtotaal bleef beperkt tot 1,8 mm al zullen fauna en flora er zeker wel tevreden mee zijn. Op thermisch gebied hadden we ook niet te klagen met temperaturen tussen 3,5 en 18,4 graden maar de wind liet zich met momenten goed voelen met snelheden tot 27 km/h uit het OZO. Ondanks de aanhoudende regen werd het later op de avond terug droog en kregen we zelfs de maan weer te zien.

 

 

Zondag, 23 april 2006

 

Hoewel het vanochtend weer bibberen was onder een heldere hemel en temperaturen die waren gedaald naar 1,2 graden, werd het vandaag een aangenaam warme lentedag waarbij de temperaturen weer met gemak konden stijgen naar18,8 graden. Wel moesten we hierbij de sluierbewolking voor lief nemen: de hemel was vooral na de middag nooit diepblauw, maar steeds melkachtig wit gekleurd. De dunne sluierlaag werd naar de avond toe wat dikker terwijl er eveneens wat Altocumulus op het toneel verscheen: een tijdige verwittiging om aan te geven dat de atmosfeer haar stabiliteit verloor. En inderdaad: aangedreven door een uit veranderlijke richtingen waaiend briesje tot 16,1 km/h verschenen 's avonds de eerste lichte buitjes in het Malderse luchtruim. Aanvankelijk was de neerslag niet meetbaar, maar de zon waren we vanaf een uur of zeven wel kwijt, terwijl na middernacht een paar intensere buitjes passeerden. Hun neerslagtotaal wordt echter meegenomen naar dat van morgen.

 

 

Maandag, 23 april 2007

 

De dag begon opnieuw in een stralende lentesfeer, doch de vrij hoge ochtendtemperaturen (8,2 graden) gaven reeds aan dat we in een andere luchtsoort waren terechtgekomen, wat spoedig zou gepaard gaan met een weersverandering. Tijdens de voormiddag was hiervan nog niet veel te merken en dreven net zoals de voorbije dagen wat verspreide Cirruswolkjes voorbij, al kregen deze naar de middag toe reeds gezelschap van Altocumulusbankjes die echter eveneens een onschuldig ogende witte kleur hadden. Na de middag zette de weersverandering zich verder toen er steeds meer Altocumulusbewolking kwam binnendrijven en de Cirrusbewolking geleidelijk overging in Cirrostratus en Altostratus. Voor de zon werd dit al snel teveel en zij liet het in de late namiddag uiteindelijk afweten. Een zwak waterzonnetje was wat we vanaf dan nog af en toe te zien kregen. We zijn hiermee in de warme sector van een lagedruksysteempje terechtgekomen, waar zich vochtige subtropische luchtmassa's ophouden. Het luchtige oostelijke briesje dat we gewend waren, maakte dan ook plaats voor een west- noordwestelijke stroming die deze plakkerige lucht met snelheden tot 20,9 km/h naar Malderen stuwde. Het voelde enige tijd erg zwoel en drukkend aan bij temperaturen die verder stegen naar 25,2 graden. Tijdens de avond bleef het zwaarbewolkt en na zonsondergang kregen we zelfs wat lichte regen te verwerken, zij het in niet meetbare hoeveelheden waardoor het maandtotaal voor april nog steeds op een verbijsterend lage 0,0 mm blijft steken. Het bleef tot laat in de avond zwoel terwijl het gedruppel tijdens de nachtelijke uurtjes weer ophield en we een rustige tropennacht 

 

 

Woensdag, 23 april 2008

 

Het was erg nevelig en vochtig vanmorgen waardoor we een tiental minuten langer moesten wachten op de zon. Dit werd echter meteen gecompenseerd door een fraaie, bloedrode 'vuurbol' die toen boven de nevelslierten verscheen. Het vervolg was opnieuw erg zonnig en aangenaam lenteweer waarbij de temperatuur geleidelijk opliep van 6,4 naar 19,8 graden. De wind was hierbij eerder zwak met snelheden tot 22,5 km/h uit het noordoosten, maar dit bleek toch snel genoeg te zijn om een occlusiefront tot over Malderen te blazen zodat het weersbeeld tijdens de namiddag geleidelijk moest inboeten aan kwaliteit. De lucht werd steeds neveliger en er vormden zich stapelwolkjes terwijl er Altostratusbewolking kwam binnendrijven vanuit het zuidwesten. Tegen de late namiddag was het reeds volledig betrokken en kregen we een afwisseling van vrij intense regenbuien en lichtere motregen. De eerste bui bracht nog opvallend dikke druppels voort, maar daarna kreeg de neerslag meer een frontaal karakter. Na zonsondergang werd het weer droger, maar de bewolking bleef standhouden terwijl er nevel en mist werd gevormd in de klamme en windstille atmosfeer. De buienparade bleek uiteindelijk 2,4 mm te hebben opgeleverd, wat meteen ook het totaal is van dit etmaal.

 

 

Donderdag, 23 april 2009

 

Met een luchttemperatuur die vanochtend op 1,7 graden uitkwam zijn we nipt aan de vorst ontsnapt, maar aan de grond was het duidelijk prijs. Ver buiten de dorps- en stadskernen lagen de velden er witberijpt bij terwijl er ook op meer beschutte plaatsen ijsvorming merkbaar was. Het luchtruim was op wat verspreide Cirrus na gelukkig helder, waardoor de zon al snel tussenbeide kon komen om alles weer te ontdooien. Het vervolg was opnieuw een zonovergoten lentedag waarbij we konden genieten van diepblauwe luchten en snel stijgende temperaturen die in de namiddag uitkwamen op 18,4 graden. Na de middag verscheen er in het westen Cirrostratusbewolking, die werd begeleid door Cumulus humiliswolkjes welke op een oostelijke briesje tot 17,7 km/h werden voortgedreven. Het luchtruim werd vervolgens ingekleed met Cirrus terwijl de Cumuluswolkjes tijdens de avond plaats maakten voor zilverwit gekleurde bandjes van Altocumulusbewolking. Geen enkele wolkensoort slaagde er echter in om een domper op het lentegevoel te zetten, waardoor we over deze dag zeker niet te klagen hadden. We zijn duidelijk in iets warmere lucht terechtgekomen, aangezien het tijdens de avond minder snel afkoelde en het risico op nachtvorst daarmee lijkt verdwenen te zijn. De overgang naar deze luchtsoort verliep echter terug zonder enig teken van neerslag zodat de droogte onverminderd verder gaat met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Vrijdag, 23 april 2010

 

Op grondniveau was het opnieuw raak bij licht negatieve temperaturen, maar in de hut konden ze het deze keer vorstvrij houden bij minima van 0,5 graden. Dit alles voltrok zich onder een heldere sterrenhemel waaronder het gemakkelijk kon afkoelen. Vooral in het zuiden waren wat Cirruswolkjes te zien, en de zon had dan ook weinig moeite om het onderkoelde Malderen weer warm te laten draaien. Tijdens de voormiddag verschenen er meer Cirruswolkjes, een proces dat na de middag haar hoogtepunt bereikte. Dit was het werk van een zwak warmtefront, maar de bewolking was steeds ijl genoeg om de zon zonder al teveel problemen oor te laten. De temperaturen stegen snel naar 18,7 graden ondanks de wind die nog steeds uit het noorden kwam met snelheden tot 20,9 km/h. Het warmtefront zorgde woor advectiestromingen waardoor de vorming van stapelwolkjes nagenoeg onmogelijk was. De warmere lucht waar we in terecht kwamen, zorgde ervoor dat de afkoeling 's avonds minder uitgesproken was, en we het wellicht zowel aan de grond als in de hut positief zullen houden. Een wandelingetje richting pluviometer was na deze droge dag niet eens nodig, zodat we meteen 0,0 mm kunnen bijschrijven als neerslagtotaal.

 

 

Zaterdag, 23 april 2011

 

Van het onweer was vanochtend niets meer te merken, maar er hing nogal wat Stratocumulus castellanus en floccusbewolking. De minima zijn op 9,9 graden uitgekomen en het warmde zeer snel op terwijl de wolken oplosten. Tegen de middag was het weer helder, maar bij het vallen van de avond doemde er plots Cumulus congestus met veel Cirrus densus ertussen op aan de zuid- zuidoostelijke horizon. Het bleek om pittige onweersbuien te gaan die het nu op Wallonië gemunt hadden en later naar de kust trokken. Ze hadden het prima naar de zin want het was bijna tropisch warm bij maxima van 28,2 graden. Tegen zonsondergang bereikte de outflow van de buien ons echter, en deze zorgde zowel voor een verkoelende noordoostelijke bries tot 25,7 km/h als voor fraaie stapelwolken die rood oplichtten bij de ondergaande zon. Toen het donker was, kregen we een paar bliksemflitsen te zien in de verte, maar het bleef rustiig en droog terwijl de windvlagen weer gingen liggen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat we de draad der droogte weer hebben opgepakt met het neerslagtotaal van 0,0 mm dat ons erg bekend in de oren klinkt...

 

 

Maandag, 23 april 2012

 

Tijdens het tweede deel van de nacht is de buienactiviteit weer wat heropgeleefd en bij het krieken van de dag kregen we terug een aantal regenvlagen te verwerken. Maar het klaarde vervolgens snel op en er volgde een nagenoeg heldere periode met slechts wat Cirruswolkjes. Die onschuldige Cirruswolkjes waren echter de voorboden van een regenzone die ons vandaag in puur herfstweer zou onderdompelen. We zagen naar de middag toe inderdaad Cirrostratus opdoemen die steeds dikker werd, al werden daaronder nog wat 'mooiweers'wolkjes gevormd. Tegen de middag zat er al veel Altostratus tussen en omstreeks 16H vielen dan de eerste regendruppels. De neerslag was niet zo intens, maar toch voldoende om er een doorweekte avondspits van te maken. Het voelde waterkoud aan bij temperaturen die niet boven 13,2 graden uitkwamen, maar toch hebben we het vandaag vorstvrij gehouden bij minima van 6,4 graden. Tegen zonsondergang klaarde het weer wat op vanuit het zuidwesten en het neerslagtotaal was daarmee bezegeld met 2,4 mm. De wind die overdag nog snelheden tot 40,2 km/h uit het zuidwesten haalde ging liggen, maar toch mogen we ons niet door die rust laten misleiden want boven Frankrijk wemelt het reeds van de onweersbuien. Deze beloven morgen terug voor een grillig weertype te zorgen, al zullen we dan terug aanspraak maken op fabelachtige wolkenlanschappen en zonneschijn tussendoor.

 

 

Dinsdag, 23 april 2013

 

Het was vanochtend grijs en somber met vooral Stratus, Stratus fractus en Stratocumulus bewolking. Hieruit ging het na een tijdje motregenen, maar de hoeveelheden stelden niets voor en de grond lag er nog steeds even droog bij op het einde van de neerslagperiode. Wie op het juiste moment op de juiste plaatsen liep, heeft waarscijnlijk zelfs geen neerslag gevoeld in open lucht. Al die wolken en 'neerslag' hoorden bij een warmtefront en daar zat uiteraard zachtere lucht achter. Het begon vanmorgen al bij de vorstvrije minima van 9,4 graden en deze namiddag kwam het opwarmingsproces goed op gang toen het bij breder wordende opklaringen verder opwarmde tot een lentezachte 19,2 graden. De bewolking bestond uit Cumulus en Stratocumulus met daartussen steeds meer blauwe lucht vanuit het westen. De wind was eerder aan de zwakke kant en haalde snelheden tot 27,4 km/h uit west- zuidwestelijke richting. Naar de avond toe loste de bewolking verder op en de wegtrekkende Stratocumulusveldjes was het laatste wat we zagen van de afgelopen wisselvallige en koele periode. Er volgde een heldere avond waarbij er enkel nog wat ijle sluierwolkjes en condensatiesporen te zien waren. Het neerslagtotaal is zoals wel te verwachten was uitgekomen op 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 23 april 2014

 

De op ramkoers liggende buienlijn is tijdens de nacht met de noorderzon verdwenen waardoor de omgeving er nog even droog bijlag. Het was vanochtend dus weer zonnig bij minima van 8,9 graden, doch in Brussel bleek er kort na zonsopgang een stevig mistveld binnen te drijven dat er voor een heel aparte Fantasy- sfeer zorgde. De zeer laaghangende Stratuswolken en mist waren niet egaal waardoor de afwisseling van geelachtige tinten en grijze waas waar de zon zwakjes in zichtbaar was deze sfeer nog versterkte. Een ideaal moment voor de in onze hoofdstad verzeild geraakte weersfotografen zonder fototoestel om eens flink te vloeken dus. Na een tijdje verdween de 'mystieke' bewolking en kregen we er een diepblauwe hemel voor in de plaats waar in het noorden Cumuluswolkjes in gevormd werden. Vervolgens kregen we enkele uren achtereen uitzicht op een heldere hemel met enkel in het noorden stapelwolken en boven ons 2 Cirruswolken alvorens er ook elders stapelwolken werden gevormd. Deze exemplaren mochten er echter zijn want ze zagen er door hun forse afmetingen vooral boven Brussel indrukwekkend uit. Voor de half uitgedroogde vegetatie was het echter geen goed idee om naar Brussel te strompelen, want het was ten noorden van Londerzeel dat de poppen juist aan het dansen gingen. Daar ontwikkelden zich stevige onweersbuien langs een convergentielijn die zich boven het noorden van Nederland ophield en plaatselijk kwam het er tot felle wolkbreuken waarvan een enkele meer dan 50 mm in een uur tijd zou gedropt hebben. Er kwamen ook meldingen van destructieve blikseminslagen uit die hoek binnen en dat terwijl het in Malderen en Brussel rustig zomerweer bleef met de eerdergenoemde stapelwolken en maxima van 22,8 graden. Er stond een zwak noord- noordwestelijk briesje maar ondanks de schrikbeelden die je bij het woordje 'noordwesten' in deze tijd van het jaar krijgt bleef het gewoon aangenaam warm en was het ook na zonsondergang nog een ruime 15 graden. Vanuit het zuidwesten dreef toen Cirrostratus, Altostratus, Stratocumulus en Cumulus congestus binnen, en de radar bracht weer nieuwe hoop voor de planten en de tuiniers die zich een tenniselleboog sleepten met hun gieters en waterbakken. Voor middernacht kon de gesloten regenzone met enkele ingebedde buien ons echter niet bereiken waardoor we toch weer met tegenzin 0,0 mm moesten optekenen.

 

 

Donderdag, 23 april 2015

 

Het was vanochtend opnieuw koel onder een heldere hemel terwijl zich boven de velden sfeervolle nevelbanken hebben gevormd bij minima van 4,2 graden. Het zag er veelbelovend uit voor de zonneliefhebbers, doch de zon was nog maar nauwelijks boven de horizon geklommen of er dreef massaal Stratus fractus binnen vanuit het noordoosten terwijl er ook mist werd gevormd (Brussel). Zo verliep de voormiddag dan toch nog in grijze omstandigheden, al was de bewolking zo dun dat we meestal nog de contouren van de zonneschijf konden ontwaren terwijl de lucht loodrecht boven ons nog een blauwe tint had. Het grijze intermezzo was maar van korte duur, want na 10H trok de bewolking weer op en evolueerden we naar een helder weertype. Tegen de middag was er vrijwel geen bewolking meer te zien, al maakte de atmosfeer een erg nevelige indruk en was de zichtbaarheid in horizontale richting beperkt tot enkele kilometers. Desondanks kon de zon het nog laten opwarmen tot 19,6 graden terwijl de noordelijke tot noordoostelijke wind erg zwak was. Tijdens de avond koelde het sterk af onder de open hemel, al konden we toch nog profiteren van de geleidelijke aanvoer van zachtere lucht die ons op een enkel graadje aan de grond na vorstvrij zal kunnen houden. Neerslag was nog steeds niet aan de orde met 0,0 mm al zou het wel eens de laatste droge dag voor een langere tijd kunnen worden

 

 

Zaterdag, 23 april 2016

 

We zijn in veel koelere lucht terecht gekomen maar dankzij luchtmenging door een krachtige noorden tot noordwestenwind is het niet kouder dan 5,7 graden geworden. Die wind maakte het echter een gure bedoening en onze verlossing van de vriezeman werd haar dan ook niet in dank afgenomen. Er ontwikkelden zich stapelwolken en het kwam tot buien al was dit terug een Nederlandse aangelegenheid en moesten we het in Malderen met wat verdwaalde druppels doen. In Nederland kreeg men er meteen alles erop en eraan met hagel, sneeuw, stortregens en rukwinden. De stapelwolken spreidden zich uit tot Stratocumulus waardoor de zon in een lastig parket terechtkwam, maar net zoals in de stripverhalen was het eind goed, al goed toen de bewolking tijdens de namiddag weer afnam en de zon weer in volle glorie kon schitteren. De slechterikken in dit verhaal waren de thermometers die ons het nodige kippenvel aanjoegen met hun 12,3 graden - vertoning en natuurlijk die eerdergenoemde wind die tijdens de avond echter overwonnen werd. Er volgde een rustige en koude avond met veel zon en slechts een paar overgebleven stapelwolkjes. Na zonsondergang dreef er meer Stratocumulus en Cumulus congestus bewolking binnen al bleef het droog. Zo konden we alsnog met een dagtotaal van 0,0 mm het verhaal afsluiten.

 

 

Zondag, 23 april 2017

 

Op wat Cirrus en Cirrostratusbewolking in het zuidwesten na was het helder en de minima waren hierdoor aan de koele kant met 3,6 graden. De aangevoerde lucht was vochtig maar stabiel waardoor we al snel Cumuluswolkjes zagen ontstaan die zich tegen de middag vooral landinwaarts gingen uitspreiden tot Stratocumulus. De zon kreeg het dus zwaar te verduren, maar vanuit het westen zorgde advectie uit een warmtefront ervoor dat deze wolkenschermen gedeeltelijk gingen oplossen en vooral de tweede helft van de namiddag verliep hierdoor erg vriendelijk. Wel stond er een erg koele wind die naar noordoostelijke richtingen draaide en konden we in deze polaire luchtsoort ook geen hogere maxima dan 13,8 graden verwachten. Uit de wind voelde het echter als heerlijk lenteweer aan, alle klaagzangen van de warmteliefhebbers ten spijt. De resterende Cumuluswolken gingen zich in straten organiseren die vanuit het noordwesten oplosten door de eerdergenoemde advectie. Tegen zonsondergang was er enkel in het zuidoosten nog een homp Cumulus te zien welke op haar beurt al snel oploste. Het oogst dus weinig verwondering dat ook deze dag met een neerslagtotaal van 0,0 mm in de boeken verwijnt en van de Cirrusbewolking in het zuidwesten hoeven we ook niks te verwachten want deze loste tijdens de avond eveneens op. Het koelde razendsnel af, maar op de satellietbeelden zijn ondertussen Stratocumulusvelden te zien die ons wellicht een reddingsboei zullen toewerpen die ons van eventuele vorst zal sparen.

 

 

Maandag, 23 april 2018

 

Het was meteen een stuk koeler vanochtend met laaghangende Stratus fractus wolkjes die overgingen in Cumulus. We kregen fraaie, blauwe luchten te zien met deze wolkjes en Cirrus die vanuit het westen kwam opzetten. Deze ging snel over in Cirrostratus waardoor de zon het tijdelijk moeilijker kreeg. Door de zure zuidwestenwind ging dit bij 16,9 graden niet ongemerkt voorbij want we kregen al snel met gesloten Altostratus te maken. Vanuit het westen klaarde het echter opeens op en bleven enkel de stapelwolken over die er al de hele dag hingen. De zon keerde terug en ondanks de wind ging het tijdelijk weer aangenaam aanvoelen in de buitenlucht. Later losten de stapelwolken op en bleven er Cirrostratusvelden over. In het noorden was dit een nevelige laag Cirrostratus nebulosis die subtiel overging in Altostratus en elders waren het losse fibratus strukturen die van een heel ander systeem leken te komen. Het zorgde wel voor een fraai ingekleurde zonsondergang. We sloten terug af met 0,0 mm als dagtotaal en de minima van 8,6 graden werden nu pas bereikt. 

 

 

Dinsdag, 23 april 2019

 

 De sluierbewolking is nu overgegaan in Altostratus waardoor de dag een grijze start maakte bij minima van 11,2 graden. Er scheen echter een waterzonnetje doorheen en de bewolking begon bovendien deels op te lossen waardoor de zomersfeer al snel terug kwam. De door de bewolking veroorzaakte koelte tijdens de voormiddag maakte weer plaats voor aangename temperaturen al bleef het kwik nu wat achter tegenover de voorbije dagen met 23,6 graden. De hemel was voortdurend melkachtig door de Cirrostratusvelden die bleven hangen en deels het gevolg waren van saharastof dat in de hogere luchtlagen werd gepompt. Voorlopig zou dit nog geen invloed hebben op de omzet van de carwash bedrijven want het bleef droog met een dagtotaal van 0,0 mm. De warmte bleef lang hangen tijdens de avond welke in lichtbewolkte condities ten einde liep.

 

 

Donderdag, 23 april 2020

 

 Voor het eerst konden we weer van een rustige nacht genieten, en dit geschiedde bij minima van 7,7 graden onder een heldere hemel. Overdag bleef de rust erin zitten, al waren de andere parameters nog min of meer hetzelfde. Droogte, heldere lucht, veel warmte en een intense zon. We kregen opnieuw te maken met sluierwolken, maar deze keer dreven ze binnen vanuit het noorden in plaats van het zuiden. En veel stelde het uiteindelijk ook niet voor buiten wat strepen en plakken die voor wat extra sier zorgde. We haalden maxima van 23,4 graden. Wat er nog overbleef van wind kwam uit zuidoostelijke en later veranderlijke richtingen. Tegen de avond verdwenen de meeste wolken in de kleuren van de schemering en de rest van de avond verliep rustig en vrij zacht al werden de tuinbouwers onder ons onrustig bij het neerslagtotaal dat weer 0,0 mm bedroeg. 

 

 

Vrijdag, 23 april 2021

 

Het was erg koud vanochtend met minima van 0,1 graden en op beschutte plekken in weilanden en akkers was zelfs weer wat rijp te zien. Overdag probeerde de krachtige zon er weer wat warmte in te blazen waarbij ze geholpen werd door de zeer heldere, diepblauwe lucht. Maar tegelijkertijd blies de schrale noordooster er weer koude in waardoor het ook deze keer alles behalve aangenaam lenteweer werd. Op beschutte plekjes en achter glas was het natuurlijk een ander verhaal en zou je haast denken dat de maximaal 17,0 graden aanwijzende buitenthermometer dringend aan kalibratie toe was. In de droge landlucht werd geen bewolking meer gevormd en ook de Cirrus en condensatiestrepen van gisteren waren verdwenen. Na de middag zorgde een flinke heidebrand ten oosten van Antwerpen in combinatie met de strakke en gure noordoostenwind voor een beigekleurige waas terwijl het ook nevelig werd. Het invallende zonlicht kreeg hierdoor een apocalyptisch ogende oranjetint en de brandlucht was ook overal goed te ruiken. Dit heeft waarschijnlijk ook een aantal tientjes van de maxima afgeknabbeld. De rook bleef de rest van de avond hangen en ze liet een groot deel van de hemel oranjeachtig oplichten bij zonsondergang. Buiten eventuele as is er weer geen neerslag gevallen en werd er dus nog maar eens 0,0 mm bijgeschreven. 

 

 

Zaterdag, 23 april 2022

 

Een depressie die opnieuw van plan is om onder ons door te duiken en zo het droge en wat schrale weer zal in stand houden, deed de stroming naar het zuidoosten ruimen. Aan de grond stond echter nog een noordoostelijke tot noordelijke stroming. De depressie kwam noordelijk genoeg om ons met haar wolkenvelden op te zadelen waardoor we de zon af en toe moesten prijsgeven. Maar desondanks werd het nog redelijk fraai weer en de temperatuur kon zo nog van 11,1 naar 22,5 graden stijgen. Tijdens de (late) namiddag begon de bewolking steeds meer en dreigender op te zetten vanuit het zuidoosten en het leek alsof we ieder moment met buien zouden te maken krijgen. En volgens de radar zaten er wel degelijk buien in deze wolkenvelden. Deze bereikten ons net niet en ze leken niet veel noordelijker dan de provincie Henegouwen te komen. De bewolking hield ons een tijdje toegedekt maar na zonsondergang begon het weer helemaal uit te klaren vanuit datzelfde zuidoosten waardoor we de dag bijna helder konden afsluiten. En dat gebeurde weer met een neerslagtotaal van 0,0 mm waardoor sommige planten ook meteen hun leven konden afsluiten. 

 

 

Zondag, 23 april 2023

 

 De dag begon veelbelovend met een heldere lucht waarin alleen wat Cirrus en Cirrostratus te zien was bij minima van 8,5 graden. De zon scheen ononderbroken al voelde het watcfrisjes aan. Er heeft zich tijdens de nacht dauw gevormd in de windstille en rustige atmosfeer, maar de dag was nog maar pas begonnen of er begon een krachtige zuidenwind op te steken. Deze liet het al snel weer opdrogen al ging de aanspannende wind wel gepaard met toenemende Cirrostratus bewolking. Na een tijdje ontstonden er ook Cumulus fractus wolken al bleef het allemaal binnen de perken. De grootste uitdager van de zon zou al snel de sluierbewolking zelf blijken te zijn want deze werd steeds dikker en ging over in Altostratus.  De zon liet het afweten en tijdens de namiddag volgde er een periode van regen die echter niet heel intens was. Er volgde een kille en sombere periode en warmer dan 15,2 graden werd het ondanks die veelbelovende zonnige start vanmorgen niet. Ondertussen zagen we de wind weer van zuidelijke naar zuidoostelijke richtingen krimpen en de bewolking werd nu dunner. Daarna werd ze weer dikker met wat intensere regen en omstreeks 16H30 verschenen dan de verlossende opklaringen in het zuidwesten. Of zo leek het althans want er kwam veel Stratus fractus opzetten en er volgde terug een reeks buien. Deze keer gingen ze gepaard met een sterke toename van de wind die uitpakte naar stormachtig waarbij het eventjes leek alsof we in een soort van blizzard waren terecht gekomen. Daarna ruimde de wind met een indrukwekkende 180 graden draai naar het noordwesten. Het bleef daarbij nog even stormachtig maar later op de avond begon de rust weer beetje bij beetje terug te keren. Het werd merkbaar koeler waarbij de luchtdruk wat steeg maar de bewolking bleven we wel houden met af en toe nog wat lichte regen of motregen. Deze vulde het dagtotaal verder aan tot 3,2 mm. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 23 april 2005 - 2023   ( 42)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 23-04-2024 20:08
Waarnemingen 22 april 2024   ( 31)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 23-04-2024 20:08