Flashback: 30 april 2005 - 2023

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 30-04-2024 21:29 

Zaterdag, 30 april 2005

 

Tijdens de voormiddag nam een uitgestrekt Stratocumulusveld - de overblijfselen van het sombere weer dat ons gisteren de hele dag heeft gekweld - ijlings de vlucht langs het oosten waarna de zon alle kansen kreeg om er een mooie lentedag van te maken. Perfekt werd het echter niet want er ontwikkelden zich snel stapelwolken die in de loop van de namiddag gezelschap kregen van middelhoge bewolking en zo moesten we de zon alsnog prijsgeven. Pas tegen de avond evacueerde deze troep naar het oosten waardoor we in extremis nog wat zon konden meepikken. De temperaturen waren aangenaam maar nog niet zomers met waarden tussen 14,2 en 23,9 graden. De zuidwestenwind deed het hierbij kalmpjes aan met maximaal 13 km/h. Ondanks de opklaringen tegen de avond vertoonde de atmosfeer wat onstabiele trekjes; zo waren er boven de westelijke horizon tijdelijk stapelwolken van respektabele omvang te zien die echter snel weer verdwenen met het wegvallen van de zonnewarmte.

 

 

Zondag, 30 april 2006

 

Bij het aanbreken van de dag stonden we weer oog in oog met een sombere, grijze hemel waaruit afgelopen nacht al een weinig regen is gevallen. Regen die ook de uren erna in kleine hoeveelheden de Malderse bodem wist te bevochtigen, maar nog voor de middag besloten ze hierboven dat het tijd werd om ons te komen verwarmen met een aantal mooie opklaringen . De noordelijke stroming die vannacht nog windstoten tot 39 km/h voortbracht, zwakte af door de nabijheid van een depressiekern maar deze laatste zorgde ervoor dat de atmosfeer flink destabiliseerden en plaatselijk onweerachtige buien gevormd werden, vooral boven Nederland was dit geval, Malderen hield het eerder bescheiden met slechts van tijd tot tijd lichte regen die een totaal van 2,2 mm opleverde. Ook de temperaturen kunnen we best wel bescheiden noemen, met waarden tussen 4,0 en 11,3 graden was het een ondermaatse prestatie voor eind april, en komende nacht zal het onder de opklaringen opnieuw flink afkoelen, zij het dat een naderende regenzone vanuit het westen de afkoeling tegen de ochtend iets zal afremmen. Hetzelfde geldt echter ook voor de opwarming morgenmiddag vermits we weinig van de zon zullen merken...

 

 

Maandag, 30 april 2007

 

Wie er vroeg genoeg bij was, kon nog de laatste restanten van Cirrusbewoling die gisteren gevormd werd, zien verdwijnen in zuidelijke richting. Vanuit het oosten stroomde inmiddels kurkdroge, heldere lucht binnen. Zeer diepblauwe luchten zoals we die hier maar zelden kunnen aanschouwen waren het resultaat, en niet het kleinste wolkje durfde zich na de middag nog te vertonen. Voor al dit fraais moesten we echter een prijs betalen in de vorm van een stevige oostelijke bries die met haar snelheden tot 30,6 km/h soms onaangenaam hard tekeer ging. Bovendien was het een stuk 'frisser' met temperaturen die vanochtend weliswaar niet onder 11,0 graden doken, maar 's namiddags niet boven de 23,6 graden uitkwamen. Tijdens de avond leek de wind iets te luwen, maar helemaal gaan liggen deed ze zeker niet. Er was tevens ook aardig wat afkoeling tijdens en na zonsondergang.

 

 

Woensdag, 30 april 2008

 

De dag begint met erg veel en chaotische bewolking terwijl het afgelopen nacht relatief zacht is gebleven met temperaturen die niet beneden de 10,0 graden zakten. Na een paar uur ging de bewolking zich in zeer indrukwekkende Stratocumulus castellanus- velden groepeerden die een erg regelmatig patroon vertoonden met daartussen ook wat Altocumulusbewolking. Wat verderop was inmiddels reeds een egaal gordijn van regen te zien, en deze bleef natuurlijk niet ter plaatse hangen. Het ging dus vrij snel regenen aan een behoorlijke intensiteit terwijl de wolkenband die deel uitmaakt van een koufront zich naar het oosten verplaatste. Na wat geduld oefenen en regendruppels tellen, verschenen in het west- zuidwesten opklaringen, maar deze gaven geen garantie op droog weer. Met een zuidelijk briesje tot 30,3 km/h werden immers stapelwolken het land ingeblazen die na de middag uitgroeiden tot een aantal buien. Te Malderen bleek dit echter goed mee te vallen en 's avonds nam de bewolking geleidelijk weer af. We komen er met een neerslagtotaal van 1,5 mm vanaf, al zorgde de bewolking en de aangevoerde zeelucht ervoor dat de maxima niet boven de 15,5 graden uitkwamen.

 

 

Donderdag, 30 april 2009

 

Deze dag begon in elk geval veelbelovend met een staalblauwe hemel en uitbundige zonneschijn die ons vanochtend verwelkomden. De voormiddag mocht er inderdaad wel zijn, want de bewolking bleef beperkt tot enkele stapelwolkjes die zich begonnen te ontwikkelen, terwijl blauwe kleurentinten en zonlicht allesoverheersend waren. Na de middag werden de rollen echter omgekeerd, en gingen die enkele stapelwolkjes zich flink ontwikkelen. Eerst leek het erop dat we stevige buien te verduren zouden krijgen, maar de stapelwolken knalden tegen een temperatuursinversie aan waardoor ze zich tot Stratocumulus uitspreidden. Zowel de plantengemeenschap, de zomerliefhebber als de op actief weer beluste weeramateur bleven in de kou achter, want er volgde een erg sombere periode waarbij er slechts twee regendruppels vielen en het behoorlijk kil ging aanvoelen. Kort voor de wolkeninvasie kon het kwik nog oplopen naar een aangename 21,1 graden (09H30) waardoor we uiteindelijk toch niet mogen klagen over het kwakkelweer. Door de vrij frisse minima van 5,7 graden konden we echter niet meteen in een euforische zomerstemming geraken. Op het einde van de namiddag zakten de stapelwolkjes in elkaar terwijl de Stratocumulus zich organiseerde in prachtig geribbelde velden die zich over driekwart van het luchtruim verspreidden. Hierbij viel ook de heiige kleur op die een gevolg is van een naderend warmtefront dat ons vanaf morgen hogere temperaturen zal brengen. De Stratocumulusvelden losten 's avonds grotendeels op en maakten plaats voor Cirrus en Cirrostratusbewolking. We sluiten hiermee opnieuw af met een neerslagtotaal van 0,0 mm terwijl de wind die maximaal 11,3km/h haalde uit het zuid- zuidwesten het vrij rustige karakter van deze dag bevestigde.

 

 

Vrijdag, 30 april 2010

 

Ondanks het buiengeweld dat ons gisterenavond te beurt viel, bleef het tijdens het tweede deel van de nacht rustig en is er geen neerslag meer gevallen. De temperatuur is verder gezakt naar 9,2 graden en het luchtruim vulde zich tegen zonsopgang met Stratus fractus. Erg fraaie wolkjes in combinatie met de schemeringskleuren, maar toen ze even later overgingen in Stratus was de lol er al snel af. Er volgde een sombere, kille en grijze episode die duurde tot het einde van de voormiddag toen de bewolking opnieuw ging breken en de zon er aarzelend doorkwam. De bewolking ging over in Stratus fractus, terwijl deze wolkenflarden op hun beurt overgingen in stapelwolken toen de zon het zaakje deed opwarmen tot 16,1 graden. Tot nieuwe buien is het echter niet meer gekomen, en in de vochtige lucht voelde het al snel broeierig aan waardoor de warme periode die we achter de rug hebben nog niet helemaal als afgesloten kan beschouwd worden. Na de middag viel de bewolkingsgraad terug tot ongeveer 3/8 en kregen we Cirruswolken te zien die zich in het oosten ophielden, en waarschijnlijk nog bij het koufront horen dat gisterenavond door het land is getrokken. Het waren deze vederwolkjes die 's avonds als enigen overbleven toen de stapelwolkjes volledig oplosten en daarbij voor een oogstrelend kleurenpalet wisten te zorgen. Minder welkome gasten die we vandaag over de vloer kregen waren de wind die met snelheden tot 35,4 km/h uit het west- zuidwesten goed van aanpakken wist, en de afkoeling die er na zonsondergang een kille bedoening van maakte. Het neerslagtotaal bedroeg 0,0 mm.

 

 

Zaterdag, 30 april 2011

 

Ondanks de (voor de plantjes) hoopgevende weersvoorspellingen was het vanochtend helder, rustig en droog terwijl de temperatuur naar 12,1 graden was gezakt. Nieuwe buien werden er niet meer gevormd maar er stak een schrale oostenwind op die het beperkte neerslagtotaal van het onweer gisterenavond met snelheden tot 29,0 km/h deed vervliegen. Pas in de late namiddag verschenen er weer wat stapelwolkjes en tegen zonsondergang kregen we weer uitzicht op onweerscomplexen die deze keer ten zuiden van ons voorbijflaneerden. Qua temperaturen leefden we terug ver boven onze stand want de maxima haalden vlot 23,6 graden. Na zonsondergang kwam het buiengebied dichterbij, maar door het wegvallen van de thermiek hadden we er weinig aan en dreven er slechts wat wolkenvelden (Cirrus densus en Altocumulus) voorbij. Het neerslagtotaal stokte dus weer op onze vertrouwde 0,0 mm.

 

 

Maandag, 30 april 2012

 

De warme lucht heeft ons vandaag met veel overtuiging weten te bereiken. De stroming was zuidoostelijk en er was een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen te zien bij minima van 7,7 graden. Maar de Altocumulus castellanus en floccus wolken maakten een alles behalve stabiele indruk terwijl het in de zon drukkend ging aanvoelen. De wolken werden talrijker vanuit het zuiden terwijl het kwik verder opliep naar maxima van 22,7 graden. Dan brak er plotseling een korte maar zeer zware stortbui los die ons bij volle zon verraste. Deze bui duurde echter maar een twintigtal seconden en leverde alsnog niet meer dan 0,2 mm op. We zagen vervolgens de bui wegtrekken met een typische ijskap erboven, al kon je er nog steeds onderdoor kijken. Er zat ook geen onweer op en het viel op hoe hoog de wolkenbasis van de bui hing. Nadien volgden er nog een paar lichte buitjes maar meer dan tien druppels per stuk leverden die niet op. Er kwam plots Altostratus bewolking opzetten en de diepblauwe luchten maakten plaats voor een sombere, grauwe en wat dreigende hemel. Maar het was nog steeds erg zwoel en er waren overal onweersvoorboden te zien (Altocumulus castellanus). Bij het vallen van de avond stak er tijdelijk een bries op met snelheden tot 22,5 km/h uit het oost- zuidoosten maar vervolgens werd het terug windstil. Daarna volgden terug perioden van lichte of matige regen terwijl de warmte opvallend lang bleef hangen met om 21H nog steeds temperaturen rond 20 graden. Kort voor middernacht bereikte een tamelijk intens regengebied ons en deze wist het dagtotaal nog aan te vullen tot 3,8 mm. De neerslag bleef met dikke druppels aanhouden waardoor de nieuwe maand meteen met een gevulde pluviometer van start gaat...

 

 

Dinsdag, 30 april 2013

 

Het was lichtbewolkt en het is terug op verschillende plaatsen tot nachtvorst gekomen. Malderen ontsnapte eraan bij minima van 2,2 graden al was het aan de grond erg nipt met waarschijnlijk toch nog een graadje vorst op beschutte plekken. De lucht was in het noordwesten helder en diepblauw terwijl er in het zuidoosten nog steeds Cirrus bewolking hing. Bewolking die er gisteren al hing en dus duidelijk nauwelijks is opgeschoven, doch na zonsopgang kwam er beweging in en raakte het volledige luchtruim al snel overtrokken met Cirrostratus en Altostratus translucidus bewolking. De zon verloor veel van haar krachten en de opwarming werd flink afgeremd, maar op een gegeven moment werd de bewolking niet meer dikker en zagen we terug een blauwe waas doorheen de sluierbewolking. Uiteindelijk werd dit bewolkingsproces in achteruit gezet en kwam de zon er terug vlotter doorheen waarop het kwik reageerde door verder op te lopen naar 16,9 graden in de namiddag. Er werden wat Cumuluswolkjes gevormd en er stak een noord- noordoostelijk briesje op dat snelheden tot 32,2 km/h haalde. Wie daaraan blootgesteld werd, kreeg toch nog met een flink koudegevoel te maken (vooral in de schaduw) daar de vochtigheidsgraad terug zeer laag was met waarden die maar net boven 30% lagen. Dit resulteerde in een sterke verdamping welke dat koudegevoel aanwakkerde. Tijdens de avond viel de wind weg en bleven er nog enkele Cumuluswolkjes over, terwijl de sluierbewolking was gereduceerd tot wat verspreide Cirrus. Er hingen ook wat Stratocumulusveldjes al bleef het wel voor 6/8 helder. Het koelde terug erg snel af al is het nog niet helemaal zeker of het terug tot nachtvorst zal komen. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 30 april 2014

 

Het voelde vanochtend opnieuw klam en vochtig aan en het was ook grijs en nevelig bij minima van 10,3 graden. De Stratusbewolking ging vrij snel over in Stratocumulus en we kregen opklaringen te zien, maar er zat zoveel vocht en nevel in de lucht dat deze niet blauw waren maar melkachtig geel. Na verloop van tijd werd de waas minder melkachtig, begon de nevel minder nevelachtig te worden en namen de contrasten en vergezichten gestaag toe. Ook het zwakke zonnetje dat eerst nog maar net door de nevel te zien was werd steeds sterker en bovendien losten de Stratus en Stratocumuluswolken op zodat het bijna helder werd. Het warmde snel op en rond de middag werd het blauwe uitspansel tijdelijk nog onderbroken door witte Altocumulus floccus wolkjes die na verloop van tijd weer oplosten. In plaats daarvan ontstonden er een paar onschuldige stapelwolkjes die de zon er niet van konden weerhouden om het kwik op te drijven naar 19,8 graden. De wind was zwak en kwam uit noordwestelijke richtingen en het fraaie weersbeeld bleef voor de rest van de dag een constante. Tegen de avond werd het terug wat neveliger maar dit had geen verdere gevolgen zodat we met een dagtotaal van 0,0 mm afsloten.

 

 

Donderdag, 30 april 2015

 

Dankzij uitgestrekte Stratocumulusvelden met Stratus fractus ertussen is het vanochtend vrij zacht gebleven bij minima van 6,3 graden. De Stratocumulusbewolking loste grotendeels op en later werden er stapelwolkjes gevormd die tegen de middag reeds erg talrijk waren geworden.Ze spreidden zich uit tot Stratocumulus en maakten het de zon bij momenten knap lastig. Tijdens de namiddag werden de opklaringen weer een beetje breder, maar zagen we de Cumuluswolken door de Stratocumulusvelden heen schieten en werd de atmosfeer duidelijk onstabieler. Het duurde niet lang of de eerste buien waren een feit en onderandere in Brussel ging het omstreeks 15H flink plenzen. Deze buienlijn trok snel verder naar het zuidoosten waarna het vanuit het noordwesten weer opklaarde. De bewolking bestond toen opnieuw uit Cumulus die zich tot Stratocumulus uitspreidde, al gebeurde dit niet meer op zo'n grote schaal als vanmiddag. Kort nadat de zon weer tevoorschijn was gekomen verscheen er echter opnieuw dreigende stapelbewolking in het noordwesten, en deze zorgde even later voor een paar zeer felle hagelbuien in Brussel waar plaatselijk ook onweer op voorkwam. In Malderen bleek er echter geen neerslag te zijn gevallen en moesten we het opnieuw van de fraaie wolkenluchten hebben die met de buien gepaard gingen. Het was eerder aan de koele kant met maxima van 15,7 graden. Brede opklaringen die tijdens de avond binnendreven deden ons eventjes vrezen voor een nieuwe portie nachtvorst, maar kort voor zonsondergang dreef er terug Stratocumulus en Cirrostratus binnen die waarschijnlijk als een thermische deken over onze gevoelige plantjes zal blijven liggen. De bewolking reikte niet veel verder dan het zuiden van Nederland waardoor men in het noorden van de Benelux waarschijnlijk juist wel voor nachtvorst zal moeten opletten. Ondanks het buiengeweld sloten we de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm in Malderen.

 

 

Zaterdag, 30 april 2016

 

De dag begon tamelijk vriendelijk met vooral Cirrostratus en een beetje Stratocumulus bewolking. De zon scheen volop terwijl het door de opklaringen is afgekoeld tot 5,7 graden. Boven het noorden van Frankrijk zagen we een gebied met regen dat wat dichterbij kwam, maar uiteindelijk was het de koude wind waar we ons vandaag zorgen over moesten maken en niet de regen. Deze kwam uit oostelijke richtingen, en een droge luchtmassa met lage dauwpunten in combinatie met frisse maxima van 12,6 graden en een achter Altostratus verdwijnende zon maakten het een gure bedoening. Je zal maar een van de jeugdige slachtoffers zijn die in een dergelijke openlucht martelkamer een communiefeest moesten vieren. Gelukkig bleef het wel droog. Tijdens de avond werd het rustiger en begon het weer wat op te klaren vanuit het westen. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Zondag, 30 april 2017

 

We zijn vandaag in de warme sector van een depressie terecht gekomen waardoor we ons konden opmaken voor stralend voorjaarsweer. Het kwik moest echter van ver komen nadat we minima van ... graden hebben opgetekend en zelfs negatieve (grond)temperaturen in het noorden van Nederland. Bovendien stak er al snel een schrale oostelijke tot zuidoostelijke wind op waardoor de eerste paar uur na zonsondergang ronduit guur verliepen. Gelukkig warmde de droge landlucht snel op en werd de bijtende, koude wind al snel opgezet in een zachte bries die heel wat aangenamer aanvoelde. Al is dit misschien veel gezegd want door de lage dauwpunten voelde ook deze nog best fris aan en ze zorgde ook voor veel overlast door haar vlagerige karakter. De maxima van ... graden die we tijdens de namiddag optekenden voelden dan ook een stuk kouder aan dan ze waren terwijl de schrale lucht een zware beproeving was voor de uitgedroogde vegetatie waar nu massaal veel kostbaar vocht aan onttokken werd. Aanvankelijk was de hemel mooi blauw gekleurd maar het koufront van een depressie dat ten zuidwesten van ons lag zorgde voor toenemende Cirrostratusbewolking die als een scherp afgetekende muur in het zuidwesten zichtbaar werd. Deze werd geflankeerd door Altocumulusbanken en kwam snel onze richting uit. tegen de avond was alles reeds volgelopen met Altostratus en Altocumulus, maar misschien was dit wel het meest aangename moment van de dag daar de wind nu een beetje afzwakte en de temperaturen nog steeds rond de twintig graden bleven hangen. Pas na zonsondergang begon het weer wat kil aan te voelen terwijl het volledig betrokken raakte. De neerslag heeft ons echter nog niet kunnen bereiken waardoor we deze dag alweer met een neerslagtotaal van 0,0 mm moesten afsluiten.

 

 

Maandag, 30 april 2018

 

Na een droge periode is het tijdens de ochtend weer flink gaan regenen en daar hoorde natuurlijk een grijze hemel bij. Eerst was het windstil maar vanuit het zuidwesten zagen we opeens laaghangende Cumulus en Stratus fractus opzetten en zodra deze ons bereikte ging de wind aantrekken waardoor het meteen een stuk killer aanvoelde ondanks de relatief zachte minima van 4,4 graden. Tussendoor zagen we een paar kleine stukjes blauwe lucht maar de bewolking bleef voor 99% overheersen en de wind wakkerde alleen maar verder aan waardoor we uiteindelijk in een storm terecht kwamen. Er stroomde koelere lucht binnen en de maxima bleven steken op 12,6 graden terwijl er op sommige plaatsen in het noorden van Frankrijk smeltende sneeuw viel. Tegen de avond verschenen er terug een aantal opklaringen maar zagen we in het westen dreigende luchten opzetten met Cirrus densus erboven die later opnieuw in regen uitmondden. Deze buien vormden de scheiding tussen de zuidelijke wind waar we nu in zaten en een noordwestelijke stroming verderop. Hierdoor zwakte de wind tijdens de avond wat af al werd het er niet veel aangenamer op. Tijdens de late avond kwam het water opnieuw met bakken naar beneden en dit zou het neerslagtotaal van de voorbije twee dagen op een indrukwekkende 32,8 mm brengen.

 

 

Dinsdag, 30 april 2019

 

(Taiwan) Bij de rit naar Kaohsiung kregen we gezelschap van Cirrus- en Cumulusbewolking waardoor we de hele tijd tegen een vriendelijk ogende zomerhemel aankeken. In kaohsiung zelf bleek het een stuk warmer en zwoeler te zijn dan in Taipei en de zomersfeer zat er hier goed in door de fraaie, warme kleuren, hoge temperaturen en overvloedige zonneschijn. Tijdens de avond volgde er een mooie zonsondergang in de nog steeds met Cirruspluimpjes en Cumuluswolkjes gevulde hemel, doch ver in het oosten zagen we twee enorme stapelwolken hangen die oranje reflecteerden in het licht van de ondergaande zon. Hoewel ze vanop die afstand nog niet meteen veel konden uitrichten op deze plaats, was het toch meer dan duidelijk dat er in die richting iets aan de hand was en we dus maar beter de radarbeelden en weerberichten konden in het oog houden de komende uren. Voor vandaag gebeurde er nog niets en we konden dus blijven genieten van een rustige, zwoele en bijna windstille avond in Kaohsiung.

 

 

Donderdag, 30 april 2020

 

 Het is tijdens de nacht weer opgeklaard en we ontwaakten vanochtend met Cumulus en Stratocumulus bij redelijk frisse minima van 8,2 graden. Er stond redelijk wat wind uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen, al zou deze zich vooral uiten tijdens de buien die later volgden in de vorm van rukwinden. Aanvankelijk tranden deze buien slechts sporadisch op, maar vanuit Frankrijk trok aan het begin van de avond een omvangrijk gebied van stortbuien en onweer het land in. De buien kregen een extra puls van de zon en de opwarming naar 16,4 graden en ook Londerzeel werd deze keer niet ontzien. Na een eerste stortbad volgde er een tweede, nog zwaardere bui, en hier zat ook behoorlijk wat onweer op. Aan hagel werd eveneens gedacht, maar een groot deel van het spektakel kwam van de wisseling van blauwachtige, grijze en okerkleurige tinten. Net alsof iemand met smart- lightbulbs aan het werk was en af en toe onderbroken door een felle bliksemflits. Na een korte droge periode dreven er meer buien binnen vanuit het westen tot zuidwesten al zat er nu geen of nauwelijks onweer meer op, althans in londerzeel. Het waterballet bleek uiteindelijk goed te zijn voor een dagtotaal van 9,7 mm. 

 

 

Vrijdag, 30 april 2021

 

Zoals de dag gisteren eindigde begon vandaag weer: fris en helder met een diepblauwe lucht. De minima zijn hierbij op 1,2 graden uitgekomen. En net als gisteren ontstond er in een mum van tijd weer bewolking zodra de zon weer een tiental graden boven de horizon stond. Eerst waren dat wazige Stratus fractus wolken die een beetje op Stratocumulus leken, later ontstonden er veldjes Stratocumulus met daartussen Cumulus congestus wolken. De eerste paar uur hielden de opklaringen ertussen het nog redelijk goed vol en bleef het nog droog maar ondertussen werd de lucht steeds onstabieler en uiteindelijk ontstonden er ook een aantal buitjes waarvan we ook in Malderen en Buggenhout wat meekregen. Vooral in Malderen is er op het einde van de namiddag nog een redelijk pittig buitje gepasseerd en ging het later terug eventjes druppelen. Al is pittig misschien een relatief begrip want ondanks de natte omgeving kort daarna is het dagtotaal toch nog blijven steken op 0,0 mm. Van het kwik moesten we door al die wolken niet veel verwachten en warmer dan 13,8 graden werd het dus niet. Gelukkig was de noord- noordwestenwind niet zo krachtig en konden we tijdens de avond weer van wat opklaringen genieten toen de thermiek weer afzwakte. Dit ging later wel weer gepaard met een forse afkoeling die de tuinbouwsector zich zorgen liet maken over een mogelijk zorgeloze toekomst. Bij het wegebben van de laatste schemering was er geen bewolking meer te zien. 

 

 

Zaterdag, 30 april 2022

 

 De dag begon halfbewolkt met een noordoostelijke bries en rafelige Cumuluswolken die uit deze richting werden aangevoerd. In de hogere luchtlagen vonden we dan weer Cirrus en Cirrostratus terug. Het was opnieuw aan de frisse kant met minima van 5,6 graden. De wolken gingen zich snel in straten organiseren waardoor de zon op de ene plaats een lange tijd ononderbroken kon schijnen terwijl men er op andere plaatsen steeds van verstoken bleef. Maar uiteindelijk waren we allemaal gelijk voor de wet en raakte het volledig overtrokken toen deze stapelwolken zich gingen uitspreiden tot Stratocumulus. Het ultieme horrorscenario voor de zonneliefhebbersd onder ons dus en we raakten er niet meteen weer vanaf. De hele dag door bleven nieuwe stapelwolken zich ontwikkelen daar waar er een opklaring ontstond tussen de hardnekkige Stratocumulus velum wolkenvelden. Hogere maxima dan 13,9 graden hoefden we in deze omstandigheden niet te verwachten.  Zij die in de buurt van de kust woonden waren beter af want dit was natuurlijk bewolking van convectieve oorsprong welke enkel landinwaarts werd gevormd. Er waren echter ook invloeden van een depressie in het spel en dit zorgde ervoor dat de bewolking niet of nauwelijks oploste wanneer je dat zou verwachten op het einde van de namiddag. Er bleven maar Stratocumulusvelden binnen drijvenen uiteindelijk kregen we de zon maar nauwelijks te zien. Later in de avond tijdens de schemering begon het echter gedeeltelijk op te klaren in in het zachte avondlicht zorgden de resterende Stratocumulusveldjes voor een sfeervolle aanblik. Hierbij viel op dat de sluierwolkjes van vanochtend helemaal verdwenen zijn, de bovenlucht was nu strakblauw. Al het gewolk ten spijt is het opnieuw droog gebleven met een dagtotaal van 0,0 mm. 

 

 

Zondag, 30 april 2023

 

 Tijdens de heldere nacht is het inderdaad fors afgekoeld naar minima van 3,7 graden. Daarna kreeg de zon echter alle kansen om ons weer van wintergevoel naar lente- of zelfs zomergevoel te slingeren. Er hing enkel Cirrus en Cirrostratus bewolking en in de droge lucht met een zuidelijk tot zuidoostelijk briesje warmde het snel op naar de uiteindelijke maxima van 19,5 graden. Hierbij werden Cumulus wolken gevormd die soms erg talrijk waren waardoor we het zomergevoel vooral uit de temperaturen moesten halen. Tijdens de avond kwam er ook een mengvorm tussen Cumulus en Stratocumulus castellanus opzetten die zwoele onstabiliteit uitstraalde. Maar toen de zon erachter verdween ging het net erg frisjes aanvoelen. Gelukkig was het al erg laat eer dat gebeurde waardoor we bijna de hele dag van het zomerse gevoel hebben kunnen genieten. De temperaturen bleven vrij stabiel na zonsondergang wat deels door de bewolking komt. Pluviale gevolgen bleven dan weer uit en dus konden we weer 0,0 mm bijschrijven als dagtotaal. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 30 april 2005 - 2023   ( 74)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 30-04-2024 21:29
Waarnemingen 29 april 2024   ( 37)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 30-04-2024 21:29