Beoordeel Zonsondergangen

Bericht van: Maarten L.(Oud-Heverlee) , 04-05-2024 19:11 

Zoals enkelen misschien wel weten ben ik bezig met het ontwikkelen van een model en bijbehorende website (sunsethue.com) en API die de kwaliteit van zonsonderopgangen en zondsondergangen tracht te voorspellen. De laatste weken ben ik bezig geweest met het achterliggende model te verbeteren.

 

Achtergrond
Momenteel gebruik ik weerdata van Arpege (Metéo-France), maar gezien de beperkte resolutie van dit model, ben ik bezig met een model te ontwikkelen dat ICON (DWD) data gebruikt. Buiten het achterliggende weermodel is de methode voor het bepalen van de kwaliteit nu ook een stuk uitgebreider. Zo wordt er nu ook gekeken naar de bewolking aan de horizon en gebieden tussen de horizon en je locatie (reflectie potentieel).

Het model dat nu actief is (en dus ook wat er op de website te zien is) gebruikt enkel bewolkingsdata voor de cel waarin de locatie zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen niet heel accuraat zijn.

In de nabije toekomst ben ik ook van plan om andere parameters, zoals luchtvochtigheid toe te voegen en het model obv ICON verder te verbeteren en uit te bouwen.

Voorbeeld van de verwachting van het nieuwe experimentele model voor vanavond, de sunset index is rechtsonder te zien.

 

Case Study
Om het bestaande model en het nieuwe model te evalueren (en te verbeteren) ben ik bezig met een case study. De methodologie is als volgt:

1. Elke ochtend run ik een script dat obv de 00z run de sunset index (van zowel het oude als nieuwe model) berekent voor een aantal vaste locaties
2. Deze locaties zijn zo gekozen dat er een goede webcam (naar het westen gericht) aanwezig is. Elke avond maak ik dan screenshots van het mooiste moment gedurende zonsondergang
3. Ik evalueer de zonsondergang en vergelijk het met de voorspellingen om te zien hoe de verschillende modellen scoren 

Maar in die laatste stap zit het "probleem". Gezien de kwaliteit van een zonsondergang een subjectief gegeven is, kan ik onmogelijk zelf een score geven aan de gefotografeerde zonsondergangen. Dus zou ik graag willen weten hoe jullie de kwaliteit van zonsondergangen inschatten.

 

Beoordeel Zonsondergangen
Op de onderstaande pagina komen de zonsondergangen van de webcams van de afgelopen dagen een voor een tevoorschijn. Er wordt gevraagd om te kiezen hoe mooi je de zonsondergang vind. Je kan kiezen tussen 5 opties, waarbij "Poor" het slechts is en "Excellent" de allerbeste.

https://sunsethue.com/study

 

Alvast bedankt voor jullie hulp,

Maarten

Bericht laatst bijgewerkt: 04-05-2024 19:12

Beoordeel Zonsondergangen   ( 375)
Maarten L.(Oud-Heverlee) ( 71m) -- 04-05-2024 19:11
Re: Beoordeel Zonsondergangen   ( 108)
Pieter (Beek) -- 04-05-2024 19:20
Re: Beoordeel Zonsondergangen   ( 52)
Christiaan (Utrecht) -- 04-05-2024 20:59