Wat veroorzaakte de 'cold blob' over Scandinavie dit winterseizoen?

Bericht van: Peter (Wiltz -Luxemburg) , 07-05-2024 16:57 

De meeste seizoensverwachtingen waren het er over eens dat het winterseizoen over heel Europa aan de zachte kant tot ruim te zacht zou verlopen. De werkelijkheid was echter een stuk anders, want Scandinavie beleefde een aantal flink koude maanden. Dus komt de vraag op 'Wat is er misgegaan?' Wat hebben de modellen niet meegenomen wat wel in werkelijkheid speelde?

Een antwoord hierop is niet eenvoudig te geven, maar het zou toch kunnen liggen in een link met de El Nino-fase. De modellen rekenen niet expliciet met dit soort teleconnecties; hooguit impliciet, als gevolg van alle wiskundige formuleringen die de ontwikkelingen in de atmosfeer moeten beschrijven. Je kunt daarom ook niet zulke invloeden toevoegen, als een soort 'extra regels'.

Hoewel er dus een verband lijkt te zijn met de El Nino van afgelopen jaar, is toch niet in detail aan te geven hoe dit dan heeft doorgewerkt. Daarvoor zijn alle processen bij elkaar veel te ingewikkeld. Hooguit zou het mogelijk zijn om met een schematisch conceptmodel iets van deze verbinende processen te beschrijven, maar het valt niet mee om dat in iets concreets te verwezenlijken.

Er is echter wel een artikel over verschenen, dat (in het Engels weliswaar) redelijk leesbaar is voor wie niet helemaal wetenschappelijk onderlegd is. Men heeft in de pdf-weergeve ervan gekozen voor een tijdschrift-vorm van de presentatie, in drie kolommen.

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wea.4570

The atmospheric ‘cold blob’ over Fennoscandia from October 2023 to January 2024

 


Wat veroorzaakte de 'cold blob' over Scandinavie dit winterseizoen?   ( 729)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 07-05-2024 16:57
Re: Wat veroorzaakte de 'cold blob' over Scandinavie dit winterseizoen   ( 361)
Herman (Den Helder) -- 07-05-2024 17:00
Re: Wat veroorzaakte de 'cold blob' over Scandinavie dit winterseizoen   ( 292)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 07-05-2024 17:13